Aimy Hana Zahra pantang habes!

Published April 13, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

Ok, masa itu emas. Sepantas kilat kne siapkan entri ni.. wohoho~ kalau lah dpt siapkan kan… harap che Aimy tidur lama sikit je lg… huh~ mood die sgt kacau skrg.. seriously the whole day she can stucked me with her, crying, milk, disturbed sleep, uncomfortable, crying again, die nk duk atas pangku ibu je.. tu pon xlena apetah lg kalau letak… nanes je.. mcm die y habes pantang plak.. haha~ die pantang habes susu adelah… aiyooo~

Sbnrnye lom habes pantang lg ibunye ni.. esok baru ckup 44 hari.. haha~ tp dsbbkan esok pg2 dah kne gerak balik umah abang, nk ugak wt entri arini.. well, i know supposedly esok pon lom ley kuar rumah tp i’ve no choice rite.. xkan abg nk kne amek cuti plak isnin sbb nk gk tggu habes pantang sehari.. hopefully nothing gonna be happen tomorrow.. bile dah lame xsolat, tibe2 solat lepas bersalin rse pelik, tangan biasa ke depan, ni ke dalam dah… haha… rse cm kecik plak time solat tu.. selalu cm hippo je rse… nk bgun bontot cm dung dung berat bkn main.. mhahaha~ ape2 pon hippo tu la dpt pahala solat 80x ganda tau!!

image

Bile fikir, ni la budak y ikut ibu solat dulu.. dah kuar dah 🙂

Nk cite psl si my kuchi kuchi petpet hey ni.. haha~ xpakai pampers, titew pakai petpet ;p so che Aimy dah 6minggu lahir ke dunia arini, Alhamdulillah.. so far perkembangan die, die dah pandai sikit2 respon bile org panggil, dah mula melihat dengan tepat, dah mula nk senyum/ketawa tp xjelas lg.. dah pandai sikit nk respon kalau die berjaga.. tp xlama, main kejap pastu nanes balik.. haha~ but very interesting, her expression really melt my heart.. omeeeeel nnggaaattt!! Geli hati pon ade… haha~ rse nk gegetgeget je.. ;p mmg selalu pon die kne geget dgn ibu die… bhahaha~

image

Hi! Saya Aimy Hana Zahra, saya orang melayu kacuk jawa kacuk cina sket kacuk indon. Tapi yang pentim saya Hamba Allah dan orang Islam ^^ undilah saya! haha~

image

Fav pic ibu! Cm anak buang yang kelaparan.. haha!!

image

Saya dah 6 bulan ^_^ haha nampak bnor tipunye..
*lots of her pictures, follow my instagram @daeya233 ^^

sleep pattern pon dah xmcm awal2 dlu siang tido xsedar diri, malam jaga menangis.. tp skrg die tidur malam cume tidur die mcm terganggu.. at first xtau knape.. tp tiap kali die tjaga tidur die cm nk muntahkan susu… die xselesa tekak… masa dia 4minggu, tbe2 die muntahkan semua susu y dia minum, aku risau la!!! Terus lembek badan die… 2-3 kali jd cmtu.. mula2 bwk g klinik biasa tp xelok jgk, bwk pg pakar kanak2.. die normal cuma tkut tlebih susu atau angin dalam perut… lepas seminggu xde muntah tp smpai skrg masih xselesa tidur.. bile letak je dr pangku, die muncungkan mulut pastu mengeliat xselesa dan nagis.. smpai lebih 10x duk pupuk die, bg susu, pupuk lg, tido, letak je nagis.. huhu~ ingat bile dah nk habes hari die makin elok tp cm x jugak… cian aimy…

Bile dah perhatikan lama2, ibu die dpt detect masalah aimy… aimy mcm xpuas menghisap… sbb aimy kan #babybotol.. jadi xkan nk ngempeng kt botol je kan… mmg pelik bile die dah isap 3oz susu tibe2 die nagis lg smbil nyonyot mitten die… org ckp die lapar tp aku pelik… aku pon cube la suh die menetek tp die sgt bijak.. walau tu puting tipu tp die xtertipu.. haha~ skrg gah nk ajar die isap jari.. kalau boleh xnk guna pacifier tp kalau terpaksa kne guna jugak… bahaya kalau seorang budak xpuas menghisap masa bayi dia… ikut psikologi nanti dewasa dia akan bermasalah dari segi sikap.. sbnrnye aku kolot jugak konon2 xnk die isap puting kosong sbb xnk gigi die xcantik la.. tp xtau y dunia bayi adalah menghisap… tgk gaya aimy die nk menghisap bile nk tidur je… kalau die boleh pandai isap jari pon dah ok… tp sbnrnye jari lg susah dr pacifier.. sbb pacifier boleh kawal kegunaannya tp jari sudah skit sbb die sntiasa ada je xley sorok.. haha~

image

Atok ma ajar isap jari.. hehe~

Mmg skrg die masih lg meragam.. kne byk sabar jaga anak ni… kdg2 smpai xtau nk buat cmne lg… tp suke bile anak kite y meragam tibe2 boleh tenang bile kite sbg ibu y peluk ^^

Ok gotta go.. she needs my attention! Bye 😉

Advertisements

breastfeed story..

Published April 8, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

the most wonderful moment i love to watch between a mom and her baby is, while breastfeed.. such a warm, love, sweet, cute moment ever.. masyallah..

unfortunately, aku x sebertuah mereka yang dapat meraka kehangatan anak menyusu dari badan mereka hingga tertidur bersama smbil berpelukan.. yes, Aimy is not a breastfeed baby… I called her #babybotol.. not to insult her but I already accept the fact and doesn’t want to keep on blaming anyone especially Aimy.. she just a baby… the blame shud be putting on me, totally ME! T_____T

bersyukurlah anda jika dapat merasai detik indah ini… lebih lg kalau dapat sepenuhnya menyusukan bayi kita, tanpa campur apa2 benda asing selain susu ibu ke dalam usus mereka… tp jgn sesekali pertikaikan kenapa ada ibu y tidak menyusukan anak mereka, kenapa beri botol, kenapa bg susu fm.. pasti ibu2 itu sendiri kecewa dgn keadaan tersebut..

dari awal mengandung aku dah berimpian besar utk fully bf anak aku nanti.. aku baca byk web, aku beli brg2 utk ibu bekerja y fully bf, aku sediakan environment mental dan fizikal utk fully bf, aku doa setiap waktu berikan aku peluang utk menyusukan anakku secara esklusif, x sediakan botol, air panas, susu tin ke hospital atau dirumah.. namun ujian besar Allah berikan, kenapa aku xpasti tapi aku tahu mesti ada hikmah yang menanti…

3ari kt hospital, siang Aimy rela tidur dr menyusu, bila malam lapar, dia nagis bila aku bg susu badan, lepas penat dia tidur, bgun nagis lg terus nurse ambil.. hari ke-3 balik rumah dia nagis kuat mendayu2 sbb lapar, aku bg die tolak.. aku terus bg dan dia terus nagis.. aku nk kuatkan diri, nk ikhtiar cara lain, nk terus berurut, dgn hrpan susu terus keluar, tp bukan aku y lapar.. dgn sayu aku minta abg beli susu fm paling kecil.. dan bermulalah episod Aimy jadi #babybotol..

mengajar aimy breastfeed amat mencabar… aku pernah sedut guna picagari masa susu xde, atleast nk bg dia sikit pon jd la.. time tu die tidur siang.. aku kejut, dan cuba bg dia minum sikit, die tersedak smpai biru muka T___T setiap kali sesi latihan, die jilat sikit, nagis tolak badan smpai cm nk tercampak, punya kuat T___T aku beli nipple shield, mula2 dia nk, tp xlama, bile die xnk dia akan tolak lg kuat dr biasa, smpai lepas latihan tu dia muntahkan semua isi perut dia… T_____T  lgpon guna nipple shield tu buat aku rse lg nk nagis coz i want the touch or her lips to my nipple.. not to the shield T____T

yes, she just a baby.. aku yang Allah nk uji… sebulan aku sedih, down, i feel useless, hopeless… even skrg masih lg kecewa… tp aku yakin Allah beri ujian ni sbb dia tahu aku boleh hadapi… alhamdulillah, Aimy loves my milk, she still drinks my milk even from bottle… she still get the nutrition of mom’s milk, Alhamdulillah.. I’ve to work extra double hard, pump, pump, pump, make sure the temperature is good, lepas tu bile guna botol, pum, kne sgt rajin membasuh, strelize.. but the production of milk with pump method is so much lesser than the production with baby direct feeding from the breast.. aku hanya mampu sediakan 70-80% of her demand per day, the rest masih terpaksa back up dgn fm…

bila Allah uji aku dgn Aimy xnak menyusu badan, aku terasa kne lebih bertanggungjawab utk jaga dia… i need to give her extra of my protection and care… dari segi mental, health, and physical.. sbb sgt byk benda y aku takutkan bile aimy xmenyusu badan… aku risau ttg IQ dia, peragai dia, sikap dia, kekuatan dia… tp bila dgr cerita org sekeliling y penah alami anak xmenyusu bdn mlh xbg lgsung susu ibu bkn sbb xnk bg tp ada mslhnya, ada mkcik tu anak2 dia pandai2, ada mkcik aku anak2 dia sgt rapat dgn ibu walau lelaki, duduk dapur, tolong mak die bile rmai tetamu dtg, ada kwn aku, ank die cpt merangkak, cergas, mesra xtakut org.. jd bile dgr cite2 tu, aku rse lega sikit.. jadi masih ada ruang dan peluang tok aku kerja keras mendidik aimy jadi anak y baik, solehah, cergas dan bijak.. In Sya Allah, ibu akan buat y terbaik utk Aimy ye =)

xdinafikan menyusu ibu amat baik untuk bayi dari semua segi, namun kemana kebaikan itu digunakan adalah terletak juga pada usaha, doa dan tawakal ibu dan ayah itu juga.. ramai juga ya kecilnya disusukan penuh oleh ibu namun dewasanya tidak mengaku ibu.. malah dtg rumah ibu, salam pon tidak, tegur apetah lagi… kisah ni lebih sedih kalau aku jadi ibu itu… minta dijauhkan y buruk, dibukakan jalan y mudah utk kita mendidik anak-anak dengan mithali… ameen~

Dont underestimate!

Published April 4, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

Sementara tunggu anak dara aku bgun, aku plak da siap mandi, siapkan segala bagai, saje nk try smpt x nk buat entri sket.. hek3~

image

Hah! anak dara aku tidur meneran isi mcm menari style micheal jackson x.. haha~ cmne nk bedung cmni -_-

Ok tpkse stop jp sb die da buat mulut duck suara ngada2 nk cucu.. he~

Okeyh setel.. aku nk sedawakan, die namuk plak rupenye nk tido -_- lambat plak mandi… haih anak dara sorg ni… xpela selalu bgun awal dah mandi, namuk je.. tido la tido ye.. hehe..

As ramai y tau aku deliver imergency czer… sakit normal tp keluar lalu perut -_-” different dgn planned czer… xrse sakit terus siap2 masuk dewan bedah, keluar2 dah ade baby.. nmpk senang kn.. menjadikan org y bsalin normal ni kdg2 suka underestimate wanita2 y bersalin czer.. dan y belum bsalin mesti ckp die xkn bsalin czer sbb nti pantang lama.. susah nk jaga..

Ye.. jujur aku terasa sgt rendah diri sbgai perempuan xmampu nk bersalin normal.. lg2 bile case jalan xda… rse bertapa rendah martabat bile one of special moment, pelengkap diri sbgai wanita xdpt dirasai… pd org “alah stkt czer bknnye sakit, kite bsalin normal baru tau cmne nk jd mak.. dah la nti susah nk jaga.. kite seminggu dah elok jahit.. czer jahit berlapis2 kt perut.. eiii ngeri je..pulak tu xley beranak lg 3tahun… jauh sgt jarang anak nti..” dan ade gelaran “keluar lalu tingkap” mcm cara baby keluar y sgt shame -_- smpai cmtu skali..

Mmg xpenah dgr dialog ni scara direct terus tp bile dikumpul semua ayat org bile ckp psl czer.. inilah dia… mcm rendah sgt pulak martabat wanita y bersalin czer… yela, mak2 kite boleh je normal, 8org semua normal… xkan la satu pon xtahan sakit kot… -_-” y paling over , “nape xbuat jalan siap2?” oi! ingat ape? jalan tu cm jalan raya ke? Tau la aku xduk dgn suami T_T

Sape pon xnk bsalin scara czer.. tp tolonglah jgn buat ayat underestimate cmtu.. cmne pon caranya, masing2 ade kelebihan dan kekurangan.. dan dua2 cara pon adelah pengorbanan si ibu untuk lahirkan anak! sbelum bersalin lg aku dah dgr ayat2 ni.. aku sndiri pon rse “eeeii xnk la bsalin czer… nk normal..” and confidently aku set dlm fikiran aku akan bsalin normal sbb xde heavy case time ngandung.. xsongsang, uri kt atas, xde bleeding, tekanan darah cantik, xlambat due, Hb normal, xde kencing manis, bukan diabetis, baby x giant, totally sihat. Tp bile ditakdirkan bersalin czer.. aku rse siapa pon xlayak nk perlekehkan cara czer sbb xmustahil siapa pon mungkin akan melaluinya. Mgkin drancang atau imergency..

Ade jgk y cite kt aku btapa senangnye die bsalin semua anak… gah tidur2 rse nk berak terus keluar… ape niat sbnrnye cite cmtu? Kalaupun mgkin Allah mudahkan dia bersalin x”sakit lgsung”.. rse xperlu cite kot sbb semua org tau hakikat bsalin itu sakit kuat kedua selepas mati… cm saje nk ckp “susahnye die bsalin… aku senang je.. mesti Allah sygkan aku lebih sbb aku baik dr die..” seyusly semakin Allah suka menguji seseorang hamba itu semakin besar ganjaran y akan diberi kepadanya dan setiap kesusahan pasti Allah berikan kemudahan.

Mgkin susah nk bersalin tp senang nk jaga anak..atau sebaliknya…

Alhamdulillah lepas melalui prosea y rmai takutkan tu, aku rse makin kuat.. syukur, aku rse xsesusah y mereka gambarkan.. berpantang spt biasa, kte org czer perut xboleh kempis sbb xbengkung, czer skrg dah boleh bengkung, dan smlm dpt kekuatan nk tgk tmpt jahit, sblum ni ngeri. Rse mcm ade kuping2, bile tnye misi die kte xde ape dah kering.. just lap dgn tisu bsh… aku try lap rupenye dah kering.. Alhamdulillah.. Allah plak mudahkan aku tang sakit, lepas je czer xterasa sakit sgt dan seminggu dlm pntg dah kuat nk ke sane sini… skrg da start pkai bengkung dr bwh punggung, ketatkan bahagian czer.. sbelum ni ngeri walau xsakit.. huu~ mkn pulak rezeki dpt free byk ikan haruan dr kwn2 mama… ari2 mkn, minum air gamat, y lain pantang cm biasa, Alhamdulillah ^^

czer atau normal, hakikatnya dua2 cara mulia di sisi Allah.. untuk melahirkan seorang khalifah ke dunia ni.. untuk menyambung umat Rasullah s.a.w.. dua2 cara adalah jihad, dua2 cara dapat pahala syahid.. dua2 cara pon susah jgk nk jaga time pantang… huu

In Sya Allah, lg 10 hari habes pantang 😉 skrg pon dah boleh jaga sendiri sikit2… pasni balik duk dgn abg In Sya Allah… kne blaja berdikari… walau susah tp kne kuatkan hati.. yakin boleh! Hehe..

New phase last forever..

Published March 30, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

yay!! saya dah jadi mommy ^^, *tibe2 rse nk nyanyi lagu mamat exist* hehe~ ok, rse cm xbape nk mature je lg, rse cm bru smlm aku duk gedik2 minat artis jepun, bace komik, tgk wayang cite harry potter, alvin and the chipmunks, minat transformers.. tup2 aku dah ade anak dah (????) *x pecaya ka* alhamdulillah, tamat sudah proses mem’buncit’kan perut, dan selamat dah keluar isi yang aku ‘buncit’kan selama 9bulan tu.. haha~ terciptalah si cumel Aimy Hana Zahra ni ye =D

hari ke-3, sebelum keluar hospital ^^

hari ke-3, sebelum keluar hospital ^^

so, best x jadi ibu ni??? cmne rse ade anak sendiri? *bukan anak patung yek* same ke cm ade anak tucing? hehe~ same cm org lain, sebelum jd ibu, aku rse jadi ibu tu seronok sgt.. konon2 cm main pondok2, ade baby, tukarkan baju, salinkan pampers, popok, dodoikan die tido, bancuhkan susu, susukan die.. hoho~ ya, betul, seronok sgt jadi ibu.. but the reality is beyond u can imagine… hanya bile kita dah hadapi baru kita akan fahami, kenapa Allah letak syurga itu di bawah tapak kaki ibu..

when it comes to me, myself who face the reality of being a new mother, holding a small human called baby,  who is so cute but totally depend her/his life on me, who is only has one way to communicate and express her/his feeling, who has very sensitive and soft organs, bones and skin, who is always need to be watched and protected frequently, easily get affected by virus and germs, need to be feed by her/his time whenever it is, as often as she/he needs, translate her/his crying into a word what she/he wants, food? poo-poo? sleepy? or sick? or she/he doesn’t know what they need actually.. sleepless night, unrest day, tired, inexperience, impatient, so much to do, so little time i have, body ached after giving birth, headache, helpless.. so now I understand, and it make sense why ‘meroyan’ is exist and can affected to any mother in this world.. huu

aku rse smpai minggu ke-4, baru aku cuba nk sesuai tok status seorang ibu ni… hoho~ lambat giler kan.. bukan x perasan dah jd ibu.. aku tau aku seorang ibu, dah ada anak, dan kena jaga dia.. tapi aku xtau mcmana… dan setiap hari aku cuba cari kekuatan untuk terus menjadi ibu yang lebih baik dgn cara aku amek gambar Aimy, post kt Instagram/fb dgn status menggembirakan aku.. walau hakikatnya 10min sebelum post tu aku dah rse give up #_# sometimes, totally give up smpai meleleh air mata… hoho~

Ingat lagi time kt hospital, baru pas discharged urine tube.. baru disuruh minum, makan, duduk, tibe2 tgh malam tu Aimy menagis kuat sgt… aku ape lg kan, konon2 nk jadi ibu mithali ni, aku pon cuba dukung die, pujuk die jgn nagis.. lame2 makin kuat.. aku fikir die haus, owh aku kne bg susu badan lah! so aku pon hepilah sumbat kt mulut die, *ceh rse keibuan dah ni* sekali die tolak.. pastu die tidur.. huuu~ aku pon aggp die xhaus lg.. *pdhal dah seharian dah die lahir xminum2 susu sbb tidur je* tibe2 nagis lagi, aku pon pujuk ckp2 dgn die, kot2 die xbiasa sbb slama ni kt dlm perut, tibe2 kene bolot dgn kain, ade rse angin2.. tp makin kuat plak die nagis.. aku dah blur…. nk buat ape lg ni… tibe2 nurse dtg, amek baby, check pampers, die iyak…

nurse, “anak awk berak.. awak kena salin..”
aku, “owh yeke.. huhu sy xreti… boleh nurse tolong?”
nurse, “ok xpe mlm ni kita buat sb awk belum boleh jalan.. esok dah boleh jalan awk kne buat sendiri..”
aku, “…”

boleh byg x? punyalah blur aku ni… konon nk jd ibu… bru la aku perasan y aku nk jaga ni seorang manusia y sgt kecil dan sensetif.. sbelum tu cm ingat main pondok2 lg kot -___-”

so bermulalah perjalanan keibuan aku y penuh cabaran… everyday is a new challenge, ade je perkara baru y aku hadapi, dan perlu belajar…  setiap hari rasa gembira dan bahagia melihat si kecil ni membesar, tp diselit dengan dugaan yang berubah-ubah mengikut perkembangan fizikal, mental dan IQ dia.. development of babies are so rapid!!

minggu pertama, sgt hepi dgn kehadiran Aimy dlm hdup aku dgn abg, pd masa y sme aku blur giler sbnrnye.. tp aku cuba la nk tunjuk skill keibuan tu kan… dgn emosi y kacau bilau, kejap2 aku nagis, lg2 kalau duduk sorg2, kompem air mata meleleh, hingus soksek soksek.. hu~ trauma bersalin cm nmpk hantu.. seyus kritikal mental aku time tu.. duduk plak rumah mak mertua, xkuat pon kne kuatkan jgk badan sbb segan tgk mak susah2 tok aku.. kalau mak sendiri xkesah pulak ek.. hehe~ masalah tension susu badan xde, aimy xnk nyusu badan, aku pon kecik ati dgn aimy sbb die tolak2 badan die dr badan aku cm aku ni mak tiri die plak.. smpai kdg2 aku tlepas marah aimy, cpt2 ayah die amek pujuk2… ayah die ckp, “kn die baby lg, xpaham pape… kenapa nk marah die…” nagis lg T___T dgn baby pon nk kecik2 ati.. timing tidur baby y terbalik, siang ‘pengsan’ tidur, smpai ayah die ckp rse nk letak bom je tgk die bgun x (punye la tidur xhengat donia), tgh2 malam die bgun nagis.. aku penat smpai kdg2 aku ley marah plak Aimy, “kenapa nagis, kenapa xnk susu, knapa xnk tido.. ibu penat tau, kesian la kt ibu..” mcm le die phm je T___T sobs~ seyus hampeh giler rse jd ibu time tu… aku boleh tfikir nk letak Aimy jauh2 dr aku supaya aku xstress & penat.. x ke meroyan tu??? T___T aku tfikir cmtu bile aku dah xtahan ngantuk dodoikan die tidur xpon penat ajar die mnetek end up die tendang aku dan nagis muka ketat.. sobs~ tp bile dah ok, aku plak xley duk jauh even sesaat.. mesti kene duk tgk die bru emosi aku xkacau bilau.. tp duk tgk je la… nk buat ape pon xreti -___-

minggu ke-2 smpai skrg, aku dah balik rumah mama.. abang pon dah habes cuti, jd aku akan hadapi malam2 tanpa abang menjaga aimy… ok, time tu aku perlu bingkas! xley lembek2… nk jd ibu bukan tok sehari tp sekali jadi ibu, selamanya I am a mother!!! alhamdulillah, minggu ke-2 walau masih mencabar, aku semakin kuat.. Aimy masih lg tidur siang, jaga malam… aku masih lg belum biasa nk handle emosi dan kengantukkan bile bjaga malam-siang-malam -___- nasib ade atok, mama dgn abah.. ok, mmg loser giler, dah jd ibu tp still depending kt diorg -___-” bile aku hilang arah, blur aku dtg, aku buat2 xlarat nk jaga aimy, nti mama/atok akan amek aimy dr tgn aku, dan aku pon kiok tido… bhahaha~ seyus malang aimy dpt ibu cm aku #_# hehe~ xdela.. kalau penat sgt aku akan terlelap kejap, xsmpai seminit dua tjaga balik nk tgk die ok ke x.. betullah kate org, penat cmne pon kalau dah nama anak mesti kite akan jadi kuat.. pdhal sbelum ni, penat sikit mengada2 lebih… semua nye dah xkesah janji dpt tidur.. skrg xtidur pon xkesah janji dia selamat…

dsbbkan aimy xreti isap susu dr badan aku, aku tpksa tukar plan lain.. plan y 2x ganda lebih sukar dr biasa.. and i need ultimate strenght to make this happen.. what’s on my mind is only, by hook or by crook my susu needs to enter into her stomach! xbyk, sikit, no matter when or how.. huhu~ yes, I’m so so so so dissapointed coz I lossed to one of my “motherhood’s dream” which is fully breastfeed my baby.. till now, I’m still feel that I’m totally hopeless as a woman and mother.. rse down, rse stress, rse rendah diri, rse kecil hati bile aku xdpt merasa cmne seorang ibu rse.. kalau nk ckp psl org kate, xterkire.. semua y sekeliling aku asyik ckp, “kalau pandai ngemping kan senang…” bile die nagis, salahkan die xreti menetek… sbb setiap kali die nk susu, aku perlu readykan hasil pum seawal mungkin… kalau xsmpt, kene bergegas buat susu fm dgn hati y sayu… it started with, no milk in my b, aimy mengamuk sakan bile isap2 xde ape keluar.. tu dah hari ke-3, die dah nagis xhenti2, balik dr hospital dgn berat hati aku mtk abg belikan susu fm.. then aku call mane2 tukang urut mlm tu jgk tok cpt2 urut bg susu keluar… still, xkuar jgk.. kecewa.. smpai 3ari urut baru bengkak.. dah bengkak, aimy refuse lg sbb dah xbiasa menetek.. kecewa lg… nk xnk, aku kne pum tok elak bengkak lg parah..

Plan B aku buat cara pum sekerap mungkin tok bg aimy susu ibu sbyk mungkin.. kalau xbyk pon mesti kne bg die jgk susu ibu dan xkire melalui ape cara sekalipon.. plan ni byk masa y perlu digunakan, tenaga dan kekuatan mental.. yela, sbb susu kne keluarkan dlu, masuk dalam botol, kne make sure simpan tmpt y sptutnye, kne tau time die nk nyusu, kalau lambat lg kne masuk chiller, kalau dlm 4jam die akan bgun biar kt luar.. pastu bile tibe2 die bgun, kne rendam air panas, smpai die ngamuk2 kelaparan, aku kne byk sbr supaya dpt jgk bg aimy susu ibu.. kalau die nk direct bf, xde ape y susah.. die nagis terus ibu masukkan dlm mulut.. diam smpai ttido.. bile dah guna pum,botol, keje membasuh, membasuh, membasuh.. sgt byk keje y perlu buat.. tp aku xnk fikir tu sume, xpela susah sikit janji aimy dpt susu ibu y ckup.. walaupun masih campur fm tp Alhamdulillah susu ibu > dari susu fm y die minum..

Masuk minggu ke-4, aku bru dpt beli nipple shield.. cara lain tok aku ajar aimy menyusu badan.. sebelum ni setiap latihan end up die nagis teresak2.. huhu.. hari pertama try nipple shield, aimy cuba utk isap.. tp xlama, ada la dlm 2 min je pstu nagis.. huhu ibu dah hamper kecewa jgk tp esoknya try lg.. tibe2 aimy isap je xlepas2… time tu rse “Masyallah cmni rupenye rse menyusukan anak!!! ” die merengek jgk tp die nk isap dan terus isap smpai dekat 1/2jam jgk.. siap tertido2.. seronok sgt tgk dah mula nk mengemping ^^ tp masih xpandai berposisi, aku xkesah la sakit ke penat duduk janji aimy nk mengempeng.. huhu~ tp die xsentiasa nk sbb xbiasa lg.. malam aku akan pum sbb die tidur xkan nk bukak mulut tok menetek.. arini cm berjaya sikit bile die nyusu lama dr smlm.. ibu doa supaya aimy terus nk nyusu dgn ibu sepenuhnya ye syg..

Alhamdulillah jgk semakin ari aku dah makin kuat tok hadapi aimy.. dah xde la rse nk marah2 ke nk nagis2 cm sebelum ni.. hehe~ sbelum mi die nagis aku skali nk nagis.. skrg lg la die dah makin berakal, makin kuat nagis sbb nk tarik perhatian.. nagis bukan slow lg, dah cm Ella dah nyaringnye.. ishk3~ tp aku dah boleh handle die cume bile xlarat pas gk kt mama jd aku ley curik2 g toilet jp ke minum air ke mkn ke… huhu~ die sensetif skrg, yela dah dpt telinga dgn mata ^^ mudah tkejut, nk tgk org, nasib skrg dah tukar timing tidur mlm jaga siang… xpela nk nagis ke ape asalkan siang, ibu xkesah.. hehe… malam tidur nyenyak ye cumel 🙂

Tukar status jd ibu bukan cm tukar status relationship kt fb.. it needs so much strength, ultimate patient, power energy, fully attention, tepikan semua y remeh temeh.. fikir anak dlu, bru diri sendiri.. cm nk siapkan entri ni dah masuk seminggu xsiap2.. bile free tibe2 die gerak2, nk susu, terjaga, nagis, nk mandi, nk perhatian, nk tidurkan, nk pum susu,aku nk makan, nk mandi, nk berbengkung, nk rehat.. smpai last2 aku siapkan entri ni dr hp je.. xlarat nk on laptop xsmpai 5min off balek.. huu..

Itulah life baru aku sbgai seorang ibu.. yes, its difficult.. very difficult.. but when i see her face, a great power enter into my soul.. rse dr lemah tibe2 jd kuat sekuatnya.. dr penat cuba jd cergas, dr duka jd bahagia…
image

skrg masih lg bergantung pd mama sbb xhabes pantang lg.. next week kne mula jaga sendiri sbb mama dah naik sek.. lum dpt imagine cmne kalau aku sendiri jaga aimy tp In Sya Allah semuanya pasti akan berjaya dilalui.. moga tiada sebrg masalah je. ameen~

image

pantang-larang!

Published March 19, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

phew~ punyelah mencabar nk siapkan satu2 entri skrg… haha~ baru ku tau ‘busy’nya jd mak ni kan ;P semua entri disiapkan berselang dgn aktiviti keibuan ye, kdg2 ingat dah relax, baru je nk taip, tibe2 ‘eeeeekkk~ eeeekkk~’ si kecil tu.. ‘cmpak ke laut’ terus laptop cmtu kan.. haha~ tu y 1 entri ade y berjam, ade y berhari bru siap.. kalau agk2 ayat kejap tune A, kejap tune C hrp maklum lah… hew3~

yes! I want to talk about my confinement days which before this asyik ler dgr cite dr org je berpantang ni cenggini la cenggitu la.. akhirnya aku lalui jgk sndiri cmne ler rse berpantang tu kan.. paling mengerikan sebelum bersalin, ade y cite berpantang lg seksa dr bersalin.. “biarlah bersalin dari berpantang, ishk~ seksa rsenye.. dgn busuknya badan bau pilis, param, mkn xsedap, air xboleh minum byk, baju busuk kene susu, anak nagis, xtido malam, xboleh bersejuk, berpanas, mmg selekeh la time dalam pantang tu” ><; *berpoloh*

ok, seksa ke x, dah selamat 2 minggu dah aku lalui proses bpantang ni.. minggu pertama, aku bpantang kt rumah mak mertua.. mula2 plan cm kne bpantang sepenuhnya kt sne.. hoho~ yela, mama kn keje, xde sape kt rumah aku ley jaga.. tp aku cuba pujuk atok duk sini teman aku, atok nak… seronok la kn.. hehe~ jd seminggu awal duk rumah mak sbb dah tempah berurut dgn sorg bidan kampung… lepas tu balik rumah mama, atok jaga smpai cuti sekolah.. cuti sek, mama jaga seminggu, lg 2 minggu baki, aku jaga sendiri pon boleh In Sya Allah.. pastu, merdeka!!! =D hahaa~ lah sgt >_<

so far, aku rse berpantang ni xsusah sgt.. Alhamdulillah~ tp mmg byk jgk kne adapt mula2… yela kan, time pregnant kau boleh makan segala mcm dgn beronok-ronoknye! selang sehari dua, segala mcm ronok-ronok kau xley mkn.. haru ler -__- haha~

y paling gusar skali bg aku, pas bersalin, aku still nmpk cm mengandung T________T uwaarghhh~ abg suke usik aku… ‘mcm ade sorg lagi je syg dlm pewut ni..haha~’ “abg!!!!!!!!!!!!!!!!!” tension tau x! ><‘ coolkan diri konon2, explain kt abg, “eeeiii abg ni, dlm pewut ni dia (tunjuk Aimy) duduk tau.. tgk besar mane pewut ni kne mengembang.. kne la amek masa nk kecutkan…” hah kau! ayat aku konon2 nk cover malu -___-`pdhal time tu CUAK bukan main, cmne kalau xkecut2.. owhman T_T

hari pertama mula berpantang.. Masyallah sedapnya badan bile lepas berurut.. byk sgt angin dah masuk dlm badan.. lepas bersalin duk hospital bwh kipas.. dgn xberstokin.. angin dr tingkap lg.. mmg bisanya urat2, tulang… dpt pulak atok y urut tu mmg bidan kampung y betul2 jaga org pantang… die urut, die sapu param kt badan, buat ‘facial’ kt muka aku guna bedak sejuk (ni mmg best sgt, die urut seluruh muka smpai muka aku dr bengkak jd kecut balik) sikatkan rambut, ikat bunjut kuat2, pakaikan bengkung, sapukan pilis, pakaikan stokin.. atok tu mmg best sgt!! aku mmg looking forward setiap pg nk berurut.. hehe~ dah la atok baik, ley jd kwn baik plak tu, mcm2 die cite kt aku… hehe suke layan dia.. kagum tgk, 68 tahun pon kuat lg.. org dlu kan, jaga kesihatan..

aku berurut 7 hari.. lama kan.. hoho~ tu pon rse xpuas je.. nti lepas habis pantang nk balas urut lg.. hehe~ habis berurut, balik rumah mama… mula2 tu sapu la param y mak belikan sendiri.. pilis atok sapukan.. tp bile fikir baik sapu krim mustajab pati halia, lg cpt die bakar lemak2, buang angin dgn air, so aku tukar param tu dgn pati halia skrg.. hoih~ die punye panas.. terbakau kau kulit, menyegat panas die smpai ke dalam tisu2 reseptor.. peluh xya ckp la… dgn cuaca y mmg berdeting panas skrg, ohoooiii hai~ cmne pon kne bertahan je… lepas sapu krim tu, boleh plak bertungku lg… hoho~ buat xpaham jela panas tu ape…

lepas Aimy tanggal pusat, die pon xkena kuning, aku pon mula la minum jamu serbuk.. huh~ ok lg la dr suh aku minum pati haruan.. mau aku nagis berlagu2 xnk minum… eeeiiuuu~ xsanggupnye Masyallah bau die… abg pg beli lepas aku balik hospital, die selalu buat bunyi kecik ati aku xminum pati tu.. aku try la jgk… siap guna picagari kecik tu, terus ke tekak, tutup hidung ketat2, hoho~ mmg harem rse nk muntah balik!! sumpah xkan sentuh lg pati haruan ni >< mintak maaf bbyk kt abg.. hu~ die plak ckp die nk minum.. errr~ aku tabik spring kalau abg boleh telan.. cmtu skali -__-

cuaca panas mmg rse rimas sgt bile bpantang… aku pakai jgk la sweater dgn stokin… tp bile dah ptg, ke mlm, aku rse panas sgt aku bukak jgk.. bengkung je bertahan seharian… makan, kt rumah mak byk lauk bening air.. kt rumah mama byk sikit pilihan mkn.. tp most of them ikan haruan… heh~ nk xnk kne mkn sbb nk cpt baik.. Alhamdulillah rezeki lebih, 2 org kawan mama bg 1beg beras penuh ikan haruan… siap kne bela dlm akuarium nk bg die hidup… haha~ pastu atok plak buat resepi sambal kunyit die, sedap plak.. walau mmg tok org pantang, xsgke sedap jgk… hehe~ tp xde la teruk sgt makan time bpantang ni… huhu~ mkn sekadar nk isi perut, nk ade susu.. atok plak mmg cara die suh mkn pagi nasi.. aku mkn je… tp sikit la.. sebelum tu dah siap minum tea, aloe, shake dlu… fikir nk tambah susu je… mmg aku byk makan… kejap2 mkn.. kejap2 mkn… minum xya ckp la.. mula2 mak ckp jgk, air byk tu dbagi, byk tu je boleh minum.. xley tambah2… mula2 aku takut jgk nk minum air byk,.. tu y aku selalu dgr, minum air nti gemok xturun2… tp bile rmai ckp nk susu byk kne minum air byk… aku tekad minum je air byk… mmg byk la kan.. dgn tea, shake, pastu buat horlick, buat milo, jamu, air masak lg, aku minum je… dgn panas cmni, ishk xdpt byg xley minum air…

Alhamdulillah… dah 2minggu berpantang…. last aku timbang, dekat 16kg jgk aku turun… yay! hehe~ mula2 timbang seminggu lepas bersalin, turun 12kg.. sonok betul aku… yela, takut la xde berat turun kan… aku naik byk wooooooo mengandung ritu… heaven aku makan je keje >_< aku plak jenis susah nk turun2 berat ni… CUAK WOOOO~!! dgn baby fat kt perut cm mengandung lg je, punggung kembang cm nenek2… alhamdulillah skrg perut dah kempis, punggung dah kecik cm sbelum ngandung =D weeee~tp kena kempis lg perut ni sbb td saje try baju kurung moden, blum flat lg.. ade ‘gembit2’ lg… haha~ tp syok la dah boleh sarung ^^ hek~

nk kte aku diet, mmg stkt ni xberdiet lg… tu la berpantang cara tradisional, dgn herbalife, menyusukan Aimy, pastu penat jaga anak aku rse sbb boleh turun berat… dah habis pantang mgkin boleh la start diet sikit2.. diet sihat tok ibu menyusu.. bru 2 minggu, dlm 3bulan ni aku kne teruskan nk turun berat lebih kurang dr sebelum mengandung.. kalau boleh biar lg ringan dr sebelum ni…

 

behind the scene…

Published March 14, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

cuaca kt tempat korg skrg panas x? ke aku je rse panas sbb gah dlm pantang? hoho~ semua org ckp pasal panas… aku y xpasan panas ke x sbb aku mmg kne pakai, makan, minum segala yang panas pon.. cuaca panas da xde effect kt aku gknye… heh~ cuma hrp Aimy xkena ruam panas la.. cian dia…

disbbkan xnk tido dlm panas tghari buta ni, aku rela bjaga sblh Aimy.. xpela mlm kang xdpt tido tp sejuk sikit… huhu~ saje nk blogging smentara Aimy dibuai mimpi indah =)

errr~ agk ngeri x bace post aku psl labour tu? hoho~ tu pengalaman aku.. setiap org bahagian lain2, doa byk2 bahagian korg dipermudahkan Allah ea ^^ lepas dari bersalin tu, byk benda y aku terfikir..

1. kita tak boleh plan mcmana perjalanan bersalin kita.. contohnya dengar cerita org bersalin cmni cmtu, kite pon expect y kite akan bersalin cara y sama atau sbaliknya… aku ada terfikir aku nk bsalin normal tp sakit skejap mcm si pulan.. aku kte xmustahil.. tp Allah nk beri pahala ikut cara lain.. bila aku rasa susah sikit, aku rasa time tu Allah xadil.. sdgkan aku xboleh samakan diri aku dgn org… setiap manusia dugaannya lain2..

2. barulah faham kenapa ramai y pilih nk bersalin kt swasta dari kerajaan.. hoho~ not to underestimate any hospital here… tp bile dah lalui sendiri, bru fhm maksud kerani sekolah aku.. die ckp bile ngandung je terus kumpul duit, bsalin kt swasta.. die pon nk cite kt aku knapa xnk kerajaan pon die serba salah sbb aku 1st time.. die risau aku takut… hoho tp mmg aku tibe2 bdebar bile die ckp cmtu pon… rmai kte hospital kerajaan muar ok.. tp still rmai  y pilih swasta especially y dah anak ke-2, dan seterusnya.. yela, cikgu mmg boleh pg swasta tp ni kerani pon sanggup labur duit tu aku sentap tu… tp bile dah lalui bkn xbagus hospital kerajaan tp terlalu rmai y budak baru belajar… sedangkan kita nk bertarung 2 nyawa… muar tu mmg dah hospital PAKAR dah.. xtau la y belum jd hospital pakar cmne…  y betul2 aku rse pakar bile time operation.. tp  aku cuma ckp faham je kenapa diorg pilih swasta.. aku pon masih xtfikir psl mengandung lg ke ape *trauma lg* cuma aku ade fikir kalau aku pon sggup kumpul duit bersalin kt swasta.. huu~ antara sbb y aku sndiri hadapi, diorg x scan betul2 berapa berat baby, air ketuban ckup x.. y diorg buat pegang perut aku, raba, pusing kiri kanan, duk teka rmai2 bape kilo… (cm seronok je) pastu bila aku tanya cmne tau air ketuban ckup x, doktor tu kte tgk perut awk pon saya tau… jadi aku cm xkonfiden dgn jawapan tu.. huuu~ masa tu ade doktor ckp die estimate baby 3.9kg, die ckp kt aku nanti dia akan gunting sikit dan nurse akan bantu tolak perut aku tok bantu baby keluar.. jadi dia mtk aku faham.. tp, baby keluar 3.4 kg je, cuba time tu aku normal dah die ingat 3.9kg.. sedangkan xsbesar tu.. x ke aku kecewa.. huhu~ tp prosedur bersalin normal pertama kali kt hospital kerajaan dia mmg akan gunting… kalau kt swasta, kalau xperlu dia xkan gunting.. tu setahu aku la.. tp xsmestinya swasta bagus, dan xsmestinya kerajaan xbgus.. bgantung pd bahagian masing2.. hu

3. walaupun aku lalui czer, Alhamdulillah lepas bersalin aku dipermudahkan, xterlalu sakit, xambil injection tahan sakit, nurse pon impress.. huhu~ proses pemulihan, pantang, semua mcm orang bersalin normal.. boleh gerak, cergas, kuat.. smpai selalu kne marah dgn atok bidan sbb xduduk diam.. huhu~ bkn ape, kt rumah mak mertua xkn nk duduk je kan… nk amek pape kne la bgun sendiri.. walau mak xkesah pon kalau suruh.. huhu~ stkt ni Alhamdulillah masih sihat, doa semoga terus baik dan pulih spt sediakala.. al-maklumla, urat putus berganda.. huhu~

4. suami lebih menghargai isteri.. aku xtau ape perasaan abang time duduk teman aku dlm hospital dari wad-labour room-bilik bedah, 2pm, 01.03.2013 – 2pm, 02.03.2013, 24jam… aku fikir mesti abg ngantuk, penat, letih.. tp bile dgr cite mama, abang xmasuk lepas solat subuh, dia nagis, dia kesian kt aku, setiap kali ingat mesti air mata aku mengalir.. bile dah bsalin, ari2 die dtg hospital teman aku, siang malam, pastu langgar je waktu melawat malam, tunggu smpai tgh malam.. bile guard perasan bru die keluar… huhu~ lepas selamat bersalin, dia cium dahi ckp ‘tq sayang’, aku sendiri tkejut.. mgkin tu normal, tp bile alami sndiri rse sgt dihargai.. Alhamdulillah abg pon xkekok nk jaga anak, mlm2 kalau perlu die nk jgk bgun tgkkan anak, y penting abg pandai bedungkan baby.. aku fail.. hoho~ so setiap kali nk bedung, aku suh die… he~ kalau aku stress penat jaga baby, die amek baby pujuk2…

5. menghargai ibu… barulah tau pengorbanan ibu tu besar… xternilai… rse xmampu nk bls dgn ape pon… dr saat melahirkan smpai mbesarkan… dan ibu xlayak dilayan mcm org gaji, org luar tp layanlah ibu mcm kawan pon ckup mgembirakan hati dia… walaupun ibu kita xseindah y kita impikan, tp ibu tu la y bertarung nyawa melahirkan kita ke dunia.. jaga, susu, belai dgn kasih syg.. tergamak ke kita menghina, mencaci, meninggi suara, atau memulau ibu kita sendiri… huhu~nauzubillah~ bile dah lalui sendiri nti bru tahu bertapa besar pgorbanan ibu… kalau perempuan akan rse time bsalin, kalau lelaki tgklah isteri bsalin mesti rse susah ibu lahirkan korg dlu…

~”my Labour story”~

Published March 12, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

masih lg berbelah bagi nk post cite ni… selain dr masih lum pandai nk manage masa bile dah ada anak ni, takut tibe2 menangis balik plak sengsorg sbb terover feeling… hehe~ tp suke bace experience bersalin orang lain… mcm2 cite ada… siap time gah tunggu hari tu duk fikir cmne la cite aku plak nti… nk gk la cite dlm blog kan… sbb tu sejak dah masuk 9 bulan, aku slow down update / blogging psl diri sendiri sbb sendiri pon suspen ape cite dgn aku ni… haha~

1st of all, nk panjatkan Syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi di atas selamatnya kelahiran anak pertama kami, seorang puteri pada 02.03.2013, Sabtu, jam 13:31 berberat 3.4 kg. Alhamdulillah~ hari ni dah 9 hari dah anak ibu lahir ke dunia ini :’) Alhamdulillah jgk, ambil sunnah hari ke-7, anak ibu dah selamat di aqiqahkan, di cukur, dan di umumkan namanya ^^

Lilypie First Birthday tickers

Aimy = Keberkatan, Hana = Kebahagiaan, Zahra = Bunga

minggu 39

Khamis, 28.02.2013

siang tu cm ok lg… awal2 tu duk suspen la jgk anak aku ni Febuari baby ke Mac baby.. tp bile dah masuk 28/02 masih ok je lg, konfiden la anak aku lahir bulan Mac.. ptg tu mama dgn syeli bru pg mtk air selusuh ke-2, sbb air selusuh y mertua aku mtk aku silap guna semua tok rendam bunga kembang fatimah seminggu.. habis busuk air tu.. huhu~ kitorg xtau cmne, syg da air selusuh tu.. tp unexpected mlm tu aku rasa sakit.. masih x sure sakit bersalin mcmane, braxton hicks bagai tu ape, tp sakit aku mlm tu cm lain dr biasa… tp y luar biasanya, mlm tu je la aku dpt tido dgn lena.. tibe2 terasa nk tido atas tilam bujang depan tv bwh kipas.. selama ni rse tido atas katil pon susah nk tido, apetah lg atas tilam bujang nipis atas lantai.. cm biasa, aku update keadaan aku kt abang.. tp fikir selalu je update sakit tu sakit ni tp xbsalin jgk.. haha~ dekat kol 9mlm aku msg abang, “dah start rasa sakit, rasa semacam..” abang tanya. “sakit mcm mane”. aku ckp, “sakit bawah perut, pinggang, punggung.. tp still boleh tahan, rasa kepala baby tekan2 ke bwh..” then abg tanya, “dah kne g hsptal ke 2?” aku jwb, “xlagi.. tunggu tanda / sakit kerap 5 – 10min 1x.”

Jumaat, 01.03.2013

bangun tok g sek.. sakit lebih kuat.. tp fikir nk gk g sekolah.. sbb aritu xde blaja, ada merentas desa.. aku pon xterlibat dah.. pastu dah tempah nasi lemak sedaaappp.. nk makan dlu nasi lemak tu sebelum aku xley mkn sedap2 nti… haha~ aku col abang dlu, ckp sakit dah makin kuat, mtk abg stand by je kalau pape jd.. abang pon pelik nape aku nk g sekolah tp aku ckp ape2 aku kire arini hadir.. nk cuti dikire mula next week.. *xnk ckp tu nk mkn nasi lemak.. hahaha~ pg sek seyus lambat, sbb nk tahan sakit.. dlm kete pon tekan minyak cm xtekan.. kete blakang asyik potong je.. bengang gknye.. haha~

smpai sekolah, kejar nasi lemak dlu.. haha~ xdela kejar berlari weyh…! ;p mkn dgn maisarah, duk cite psl sakit y aku rse… dahla kitorg due date sama, aku sakit, die relax je lg.. mau x gelabah dua2 ekoq ni… haha~ pas kenyang nasi lemak, g kantin.. mai ajak g padang, suh jalan supaya cpt jln bukak… aku plak cm dah xlarat nk jalan sbb rasa sakit makin kuat.. tp dsbbkan sakit tu lum consistent, aku xgelabah lg la.. aku pon kuatkan jgk berjalan pg padang…. tp separuh jln je dah stop.. haha~ duduk dekat pagar kuar masuk padang dgn sekolah je dgn cikgu kawalan pelajar.. duk borak2 dlm 30min, aku pon ajak mai naik bilik guru… smpai bilik guru, aku rse ngantok sgt… landing kepala atas buku2, menahan sakit y makin kuat… jam baru kol 9 lebih… kol 10, mai ajak turun nk mkn nasi ambang.. aku masuk ofis, kerani y baik dgn aku tibe2 tegur, “kak long, perut dah turun!” aku pon cite da rse sakit..

nth cmne aku terasa nk g check ada tanda x… 10.30 pg, check tanda darah dah keluar setompok kt pad… ok! U’re going to deliver dayah!! aku col abg, rupenya abg da mmg stand by x g keje… die tggu aku col.. kuat jgk instinct die rse aku da nk bsalin =) then aku cpt2 g ofis, btau diorg… diorg dah kecoh2, ada y suh anto aku g hospital la, ade y suh anto aku balik la.. haha~ aku ckp aku nk tunggu habis sek, diorg marah aku -___-” end up aku ckp aku balik dlu sendiri… aku rse still boleh drive… so dgn izin gpk koko, aku pon balik la dlm kol 11 lebih.. col mama, mama ckp die nk balik terus bwk g hospital tp aku xkasik.. aku kte xpe ok lg, suh mama habiskan sek smpai 12 lebih.. smpai rumah, xselera nk mkn dah.. cume rse nk landing baring kt tilam bujang tu semula je… bru nk try lelap, mama smpai… mama ckp risau, dah keluar tanda ni xley kire lambat ke cpt… mama suh aku mkn, die pon siap2 buat air termos, sediakan bekal milo, susu, oat, air masak… aku plak y relax terlebih.. haha~

bile abah balik, kol 1 gerak g hospital.. time tu aku da start amek kiraan kerapan braxton hicks.. masih belum consistent… smpai hospital kol 2, terus ke labour room tok wt pemeriksaan… time tu bru la aku rse berdebar sikit “/ abang da smpai tp die duk luar dlu… syukur abang smpt smpai time aku da kt hospital… check up tu punyalah lama… dan… ramai tol org dlm tu nk check 2 org patient je -___-” semua muda2 dan cumel2 belaka.. haish~ rse xsecure pon ade… lepas 1jam lebih bru die check jalan, bru 1cm bukaan.. so aku masuk wad dlu…

dlm wad, rse sonok sbb abang ade… mama pon ade… saat menempuh solat y aku terasa setiap waktu semakin sukar.. solat zohor, sakit boleh tahan dgn nafas lagi… solat asar, sakit dah semakin kuat dan kerap.. lambat jgk aku gerak g bilik surau kt wad tu sbb menahan sakit… tp magrib aku dah rse sgt xmampu nk pg solat tp kuatkan jgk sbb time tu dah sakit 10 min 1-2x… isya terus solat atas katil sbb mama dtg bwk telekung… mlm dah sakit makin kuat, tp masih boleh nk ketawa dan makan bile sakit tu reda sekejap.. kol 11 mlm, doktor dtg check.. die kte boleh check jalan… Alhamdulillah dah buka 3 cm… tp masih blum boleh masuk labour room…

kol 12 mlm, tibe2 guard dtg btau abang xley tunggu… sobs T___T seyus down tibe2……. abg tunggu kt bwh…. time 2 sakit makin kuat, smpai kwn sebilik tu ckp awak ni dah nk bsalin ni… nth2 dah bukak besar.. die asyik suh aku check jalan je.. aku plak cm xnk rushing sgt masuk labour room.. bile misi dtg tanya nk check jln x, aku still ckp belum… smpaila kol 1.30 pg, aku rse nk check jln sbb aku fikir kt labour room abang boleh masuk… huu~ bile check doktor *cina perempuan y sgt muda dan kecik!* kate dah 4cm, die mtk izin aku nk tolong bukakan sikit jalan.. aku pon ok je la… die pusing pusing tangan kt dlm tu…. aku pon readykan diri tok ditolak ke labour room…

419929_3348357754118_448674434_n

Sabtu, 02.03.2013

2.00 am

aku masuk labour room.. ingatkan abang terus boleh masuk, rupenye die check aku punyala lama =/ dgn alat tok dengupan jantung baby y besar die ikat kt perut y gah sakit tu… dah xingat kol bape abg masuk, tp time abg masuk tu aku da sakit makin kuat… dgn tangan bercucuk, aku tekan kuat2 pinggang bile sakit.. abang pon cube tolong jgk urut.. walau xkuat sbb die xtau aku sakit kuat mana, tp aku hargai sgt ape abang buat… die urut kaki, urut pinggang, punggung.. doktor check jalan masih 4cm, die kte bile dah 6cm baru pecah air ketuban..

4.00 am

sakit makin kuat, aku dah xboleh nk urut2 pape, bile sakit aku pgg besi tepi katil 2 sekuat hati.. check jalan masih 4cm… Ya Allah, tuhan je tahu bertapa kecewanya aku bile xde bukaan lg sbb sakit makin kuat.. doktor suh tunggu 2jam lg tok check jalan, aku redha je.. bacaan jantung baby cm kurang memuaskan hati doktor.. nurse kate sbb baby tido jd xde pergerakkan.. puasla die kejut baby dgn tepuk2 perut aku… aku plak rse tension je gah sakit2 perut kne tepuk2.. hoho~ tekanan darah xstabil, semakin xstabil.. makin meningkat… aku disuruh ke kiri la ke kanan la terlentang la… time tu boleh sabar lg kot…

6.00 am

semua doktor dan nurse dah bertukar… tu je y aku perasan.. y lain aku dah xpedulik daaaa… fikir cmne nk bertahan je sbb sakit dah meningkat 10 min 4-5x.. smpat jgk dlm masa sakit reda tu aku cm nk terlena tp sentap balik dgn kesakitan y makin kuat.. time tu mengharap sgt jalan dah buka besar.. rse dah xtahan nk teran keluar je semua isi depan blakang… haha~ doktor pon masuk, check jalan, bertapa tertekannya aku bile die kate masih 4cm.. tibe2 doktor ckp nk pecahkan air ketuban… aku cm konfius, kte 6cm bru pecahkan, kenapa belum buka lg dah nk pecah.. time tu xmampu nk melawan, redha je.. mula2 doktor lain pecahkan guna alat die, dtg doktor lain plak, check lg jalan, selambe je die pulas jari die tok pecahkan lg air ketuban tu.. pergh~ lepas air ketuban pecah, makin lama sakit aku makin kuat smpai aku dah xboleh bertahan… menangis je.. abg pon dah xtau nk buat ape… xlama lepas tu abang pg solat tp abg xmasuk2… aku dah xnk fikir sbb aku dah menangis meraung2 sbb xtahan sakit… dlm pd tu aku cm menyerah ckp aku nk mtk czer sbb dah xthn sgt cmpur kecewa sbb jalan xbukak2… nurse ckp tunggu kol 8 doktor dtg check lg… time tu seyus xmampu nk tunggu, aku rse aku ngamuk2 jgk kt nurse tu ckp aku xnk tunggu dah.. tp die suh aku sabar2… nurse y masuk shift siang time tu kbykkan y veteren, y aku tension tu die duk rmai2 belek perut aku duk estimate berat baby sbb diorg ckp perut aku besar… ya Allah, Dia je y tau bertapa aku stress dgn sakit xtertanggung tu perut aku ditekan2, pastu siap betting sape estimate betul… nurse2 tu estimate 3.9kg, 3.6-3.8kg, pastu doktor masuk die suh doktor plak estimate, doktor pelatih y muda2 ni pon dgn ‘pandai’ mengestimate berat 4.0 – 4.2kg.. xke sentap aku.. dlm pd tu aku smpt gk tnye sorg doktor, maximum besar baby boleh keluar dgn jalan y maximum berapa.. die ckp 10cm maximum bukaan dan budak 4kg boleh keluar.. so aku lega sikit…

8.00 am

jln masih 4cm.. aku dah totally give up… aku ckp aku nk buang air besar.. aku nk teran… tp diorg kte tahan2… tula benda paling susah nk aku buat… besi tu gknye bengkok dah kot aku paut.. haha~ time tu doktor kate nk masukkan ubat.. aku refuse.. aku ckp kalau ada progress xkesah nk masuk ubat tp skrg xde bukaan 1cm pon dr mlm td jd kalau masuk ubat nk bg resa tp masih xde progress bukaan jalan mcmana… aku pon da lemah, aku mtk czer sbb dah xnampak harapan dah.. y penting anak ni keluar dgn selamat.. tu je.. aku xkesah la ape jd dgn aku dah… czer ke potong ke ape… doktor tu terus ckp die faham… diorg ckp kne tggu doktor pakar lg 2jam… xmampu tahan tp terpksa bertahan! abg pon masuk, aku ckp kt die aku akan czer… aku merayu mtk izin kt abg… ape aku nmpk muka abg kesian tp buntu…

10.00 am

doktor pakar masuk, die check jalan masih 4cm.. dan die dpt detect baby dah berak sikit…. terus diorg tanya aku setuju utk czer and without think twice I said yes! ‘ples save my baby…’ doktor explain risiko czer besar, aku dah xnk fikir.. ape pon risiko aku akan hadapi y penting baby selamat lahir… abg masuk dan diorg explain prosedur dan risiko czer plak kt abg.. abg nmpk xnk bg czer, die takut risiko tu sume tjadi… aku ckp aku xkesah… aku redha… aku merayu kt abg izinkan aku operate… abg xnk tgk muka aku die ckp die nk pg tanya mama dlu… abg terus keluar.. xlama lepas tu mama masuk, ckp mama izinkan dan doakan aku dan baby selamat… i can see tears in her eyes… terus prosedur czer bermula, semua bertungkus lumus siapkan aku tok pemedahan.. ape y diorg buat aku dah xpedulik, sbb sakit aku dah 1-2min 1x..  cuma aku dpt rasa ketegangan dlm bilik bersalin tu.. abg masuk, aku mtk ampun, aku ckp aku xkuat tok hadapi semua ni lg… y penting baby selamat… aku mtk abg doakan xde ape y buruk belaku… abg dah redha…

lama jgk nk admit ke bilik bedah, diorg kte nk kne tunggu doktor pakar semua bersiap… aku terus2 struggle dgn sakit bersalin normal… time tu dah mmg betul2 nk meneran tp kena tahan smpai melimpah2 urine aku..

12.00 pm

aku disorong masuk bilik bedah… lalu pintu bilik bedah nmpk semua tunggu aku, aku masih ingt muka2 mereka bg semangat kt aku… abang, mama, abah, mak, abah.. aku senyum 🙂

dalam bilik bedah

aku masih struggle dgn kesakitan, setiap ape diorg nk buat kne tunggu single ok dr aku… urine terus2 melimpah… bile doktor pakar bius dah bius, masih aku sakit… xlama pastu baru aku rse kebas separuh badan… aku penat sgt, nk terlelap tp tibe2 badan menggigil tahap kritikal, nafas sesak, nsb doktor pakar bius tu baik… huhu~ bile baby keluar, aku dapat rse suatu benda keluar dr perut… tibe2 ade baby nagis… aku masih lg xde perasaan… smpai lah nurse tunjuk aku baby, aku bru rse ‘alhamdulillah….selamat dah lahir anakku’

1jam, pemedahan berjaya dilaksanakan.. aku ckp terima kasih kt semua doktor2 y sudi membantu menyelamatkan kami.. barulah lega tu dtg ke dalam hati aku…. bile keluar dr dewan bedah, aku dicheck dlu kt bilik bedah sbelum dimasukkan ke wad… aku nk tenangkan diri, aku tanya mcm2 kt nurse lelaki y kne wt check up tu… aku nk berbual dgn seseorang.. nsb die baik, layan je ape aku tnye walaupun merepek… huuu~

2.00 pm

keluar dr bilik bedah… semua dah tunggu depan pintu… soalan pertama aku, “ada nampak baby x??” diorg ckp “ada! cumel……!” terus aku senyum =) dan kedua aku cari muka abg… lega lagi =) masih berpeluang utk menatap wajah kesayangan.. terima kasih Allah..

pengalaman yang xkan aku lupakan… mungkin bahagian aku, Allah bg ujian besar agar kifarah dosa y terhapus juga besar… Allah beri ujian besar sbb Allah tahu aku mampu hadapi… walau ketika tu aku persoalkan kenapa semua ni jadi kt aku, kenapa Allah uji aku seberat ni… tp aku kembali sedar bila semuanya berlalu, y Allah sentiasa bersama aku beri kekuatan yang tertinggi hingga akhirnya aku berjaya tempuhi segalanya…

syukur ke hadrat Illahi, disebalik kesusahan itu Allah hadiahkan sesuatu yang amat berharga dan bernilai.. sesuatu y boleh membawa kami ke Syurga… permata yang indah dan suci….

PhotoGrid_1363052626086