THOUGHT: what I think

All posts in the THOUGHT: what I think category

breastfeed story..

Published April 8, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

the most wonderful moment i love to watch between a mom and her baby is, while breastfeed.. such a warm, love, sweet, cute moment ever.. masyallah..

unfortunately, aku x sebertuah mereka yang dapat meraka kehangatan anak menyusu dari badan mereka hingga tertidur bersama smbil berpelukan.. yes, Aimy is not a breastfeed baby… I called her #babybotol.. not to insult her but I already accept the fact and doesn’t want to keep on blaming anyone especially Aimy.. she just a baby… the blame shud be putting on me, totally ME! T_____T

bersyukurlah anda jika dapat merasai detik indah ini… lebih lg kalau dapat sepenuhnya menyusukan bayi kita, tanpa campur apa2 benda asing selain susu ibu ke dalam usus mereka… tp jgn sesekali pertikaikan kenapa ada ibu y tidak menyusukan anak mereka, kenapa beri botol, kenapa bg susu fm.. pasti ibu2 itu sendiri kecewa dgn keadaan tersebut..

dari awal mengandung aku dah berimpian besar utk fully bf anak aku nanti.. aku baca byk web, aku beli brg2 utk ibu bekerja y fully bf, aku sediakan environment mental dan fizikal utk fully bf, aku doa setiap waktu berikan aku peluang utk menyusukan anakku secara esklusif, x sediakan botol, air panas, susu tin ke hospital atau dirumah.. namun ujian besar Allah berikan, kenapa aku xpasti tapi aku tahu mesti ada hikmah yang menanti…

3ari kt hospital, siang Aimy rela tidur dr menyusu, bila malam lapar, dia nagis bila aku bg susu badan, lepas penat dia tidur, bgun nagis lg terus nurse ambil.. hari ke-3 balik rumah dia nagis kuat mendayu2 sbb lapar, aku bg die tolak.. aku terus bg dan dia terus nagis.. aku nk kuatkan diri, nk ikhtiar cara lain, nk terus berurut, dgn hrpan susu terus keluar, tp bukan aku y lapar.. dgn sayu aku minta abg beli susu fm paling kecil.. dan bermulalah episod Aimy jadi #babybotol..

mengajar aimy breastfeed amat mencabar… aku pernah sedut guna picagari masa susu xde, atleast nk bg dia sikit pon jd la.. time tu die tidur siang.. aku kejut, dan cuba bg dia minum sikit, die tersedak smpai biru muka T___T setiap kali sesi latihan, die jilat sikit, nagis tolak badan smpai cm nk tercampak, punya kuat T___T aku beli nipple shield, mula2 dia nk, tp xlama, bile die xnk dia akan tolak lg kuat dr biasa, smpai lepas latihan tu dia muntahkan semua isi perut dia… T_____T  lgpon guna nipple shield tu buat aku rse lg nk nagis coz i want the touch or her lips to my nipple.. not to the shield T____T

yes, she just a baby.. aku yang Allah nk uji… sebulan aku sedih, down, i feel useless, hopeless… even skrg masih lg kecewa… tp aku yakin Allah beri ujian ni sbb dia tahu aku boleh hadapi… alhamdulillah, Aimy loves my milk, she still drinks my milk even from bottle… she still get the nutrition of mom’s milk, Alhamdulillah.. I’ve to work extra double hard, pump, pump, pump, make sure the temperature is good, lepas tu bile guna botol, pum, kne sgt rajin membasuh, strelize.. but the production of milk with pump method is so much lesser than the production with baby direct feeding from the breast.. aku hanya mampu sediakan 70-80% of her demand per day, the rest masih terpaksa back up dgn fm…

bila Allah uji aku dgn Aimy xnak menyusu badan, aku terasa kne lebih bertanggungjawab utk jaga dia… i need to give her extra of my protection and care… dari segi mental, health, and physical.. sbb sgt byk benda y aku takutkan bile aimy xmenyusu badan… aku risau ttg IQ dia, peragai dia, sikap dia, kekuatan dia… tp bila dgr cerita org sekeliling y penah alami anak xmenyusu bdn mlh xbg lgsung susu ibu bkn sbb xnk bg tp ada mslhnya, ada mkcik tu anak2 dia pandai2, ada mkcik aku anak2 dia sgt rapat dgn ibu walau lelaki, duduk dapur, tolong mak die bile rmai tetamu dtg, ada kwn aku, ank die cpt merangkak, cergas, mesra xtakut org.. jd bile dgr cite2 tu, aku rse lega sikit.. jadi masih ada ruang dan peluang tok aku kerja keras mendidik aimy jadi anak y baik, solehah, cergas dan bijak.. In Sya Allah, ibu akan buat y terbaik utk Aimy ye =)

xdinafikan menyusu ibu amat baik untuk bayi dari semua segi, namun kemana kebaikan itu digunakan adalah terletak juga pada usaha, doa dan tawakal ibu dan ayah itu juga.. ramai juga ya kecilnya disusukan penuh oleh ibu namun dewasanya tidak mengaku ibu.. malah dtg rumah ibu, salam pon tidak, tegur apetah lagi… kisah ni lebih sedih kalau aku jadi ibu itu… minta dijauhkan y buruk, dibukakan jalan y mudah utk kita mendidik anak-anak dengan mithali… ameen~

dugaan sebelum kahwin (part II)

Published April 7, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

sambung dr entri dugaan sebelum kahwin (part I) , bila Allah buka hati aku utk mendengar nasyid dan membaca buku ilmiah, sedikit demi sedikit ilmu yang aku dpt.. alhamdulillah sgt2 :’) mula dgn lagu

Destinasi Cinta – Mestica

skrg aku penggemar lagu nasyid 😀 bile dgr lagu ade sebut nama Allah je, abg start ckp, “hah! lagu syg!” heeeee~ mane xnye, tiap kali dlm kete, dlm bilik, dgr lagu nasyid (Isteri cerdik yang solehah, istikharah cinta, permata yang dicari, kasihmu amanahku) time urut abg pon siap nyanyikan lagu ‘Di Atas Satu Cinta’ ;p hihi~ sb aku mmg jenis dgr lagu nk fhm maksud… xkire la lagu ape… kalo rse2 lirik lagu tu nth pape je mesti kutuk2 ;p selalu kene lagu jiwang melayu dgn lagu endon la -_____- haha~ superman tu, waduh2 ><bek dgr lagu jepun, meaning die mmg ttg spirit, friendship xpun freedom 😉 *peminat lagu jepon aku nih*

then lepas bace buku ‘Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul’, terbuka hati nk bace2 buku ilmiah yang lain, cm SOLUSI, Aku Terima Nikahnya, Murabbi Cinta, Bercinta sampai Syurga,(ustaz Hasrizal) DiMana DIA dihatiku?, Tentang Cinta (Ustaz Pahrol Mohd Juoi) dll..hinggalah bertemu dgn blog-blog yang memberi byk panduan dan berkongsi rasa yang sama, Note to Self, Farah Lee, Syabab Musafir Kasih, dll..

Allah pertemukan aku dgn kawan2 yang suka bace buku2 ni supaya mereka dpt bimbing aku/bawa aku secara xlangsung ke arah yang baik.. Allah terangkan hati supaya mudah faham bila baca blog2 yang bersifat dakwah… terima teguran… terima nasihat dan berubah…

ALHAMDULILLAH :’)))

ok back to the title lah! (dah jauh aku merapu nih 0____0)

alhamdulillah, Allah jawab doa-doa aku satu per satu.. dia btau nk dtg merisik dan bertunang… masyallah~ Allah je tau cmne aku hepi giler time tu ;DDDDD hiiii~~~~~~~~ dah r dlm bilik guru, siap nk melompat \o/ tp segan… ;p heee~ nk cite kt org tp sorg pon xde time tu.. terus aku col yong (my best buddy). pastu Maisarah masuk je bilik guru terus aku kejor die cm rabbit.. haha~

tp………

itu bukan menjamin apa-apa… malah itu sebenarnye dugaan dr Allah…cerita ni dikongsi bukan nk menakutkan tp utk preparation dan kekuatan, insyallah~

waktu tu, rasa bahagia Allah xbg aku rasa lame pon.. kejap kejap je… mula2 aku rasa ‘why’ why’? aku patutnye hepi orang y melamar tu dia.. tp aku rse takut, risau, sedih, kdg2 smpai rse give up :'(((  tp aku akan sorok dr org dgn tunjuk muka biasa je… tp kdg2 org y dekat dpt gk hidu ape y aku rasa… aku ckp y elok2 je… semoga benar elok semuanya…

menangis, biasa.. meleleh air mata, normal.. hati sebak, sedih, takut, risau, menghantui diri… ‘tp sampai bila???!’ aku tanya pada hati.

Aku perlu mendapatkan kepastian dari Istikharah… nth brp kali aku istikharah sebelum terima lamaran, sebelum dirisik, sebelum bertunang, malah dekat2 nk kawin pon still istikharah lg 😥 selagi belum smpai masanya, aku masih punya waktu utk tetapkan hati dengan tenang pada keputusan yang terbaik dr Allah… bkn kerana aku cintakan dia!

tahajjud aku sekali je.. aku buat kerana aku benar benar perlukan.. Allah terus hantar petunjuk yang amat kukuh lepas aku tahajjud.. masyallah :’) bile cerita balik kt abg, hati sebak je… abg lak betul2 nk tau… now u are my husband :’)

bile dh yakin, dah tenang,.. segala dugaan tu mudah aku lalui… aku tetapkan hati utk yakin dia adalah lelaki yang terbaik buatku.. dia akan membahagiakan ku… apa yang perlu lakukan ialah persiapkan diri aku utk jadi isteri solehah…

aku mula menonton video ceramah ttg suami isteri soleh solehah.. baca ttg Rasullah saw dan Saiditina Aisyah, mencari kekuatan utk jadi tabah, sabar dan tenang.. belajar utk menjadi penghibur dan penenang.. belajar menerima kekurangan dari mencari kelebihan.. memperbaiki kelemahan diri… belajar tidak mudah merajuk, sentiasa bersangka baik…

at the end, ape Allah bagi ialah, dugaan itu telah ‘improve’ diri aku ke satu level lagi, masyallah :’) Allah maha mengetahui setiap apa yang direncanakan utk hambaNya…

Allah duga aku dan dia, aku larikan diri darinya, dia mendiamkan diri dariku.. mengajar kami utk bersabar dan tidak terjerumus ke lembah ‘couple’.. Allah duga aku dan dia, aku tegas dan dia ego, supaya kami tidak melayankan rasa hati yang belum suci…

walau derita tp ada hikmahnya… yakin setiap perkara Allah adakah hikmah.. carilah hikmah itu walau sehalus debu.. ia akan buat hati kita rasa tenang dan bersyukur 🙂 insyallah~

lepas kawin je, semua derita tu HILANG, LENYAP, GONE.. hehehee~ subhanallah :’) bahagia bahagia bahagia… teramat bahagia… dia benar lelaki yang terbaik buatku… amat memahamiku… alhamdulillah!

nantikan entri Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul [004] 😀

wahai sahabatku, bertenanglah.. serahkan segalanya pada yang Esa, yakinlah janjiNya 🙂 maka hatimu kan berasa sedikit tenang walau masih gundah gulana… selagi Allah jadi panduan, saya yakin amat yakin yang terbaik utk awak, awk akan bahagia teramat bahagia :D/

dulu b4 kawin jgn harap nk ckp pasal g melancong ke ape, u will get, ………………. no sms replied.
tp pas kawin abg layan je aku nk g mane, nk shopping bape lame, nk posing mcmane, nk tido pukul bape ;D

dugaan sebelum kahwin (part I)

Published April 7, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

entri kali ni just nk bg sikit kekuatan kt kawan yang berasa mereka dalam kesedihan dan mencari ketenangan.. insyallah, moga dpt membantu sket 😉

*rse mule2 nk share psl dugaan time tunang je, tp dah jd overall dr awal… sbb bkn semua org dah tunang kan 🙂

~part I~

ni sume cerita dr pengalaman.. mungkin xserupe tp pokoknye tumbuh dr tanah yang sama.. hati kite kan Allah yang cipta… dan hati kita kan diburu oleh Syaitan durjana.. lebih lg wanita.. mudah sgt mengikut nafsu y 9 dr mengguna akal yang satu… 😥 terseksa kan…

sebelum kawin, xbyk realiti yang aku kongsi ttg hati… sbb waktu itu kritikal, antara tidak dan jadi.. tiada kepastian… malah ceritanya terlalu ‘komplikated’ dan ber’liku’.. lg2 time aku mula2 baru nk berubah… mmg susah nk kawal dan tetapkan hati… mcm terombang ambing.. lebih parah selepas dia menetapkan tarikh risik dan tunang… nk kongsi kebahagiaan tp takut, lebih haru bila derita yang asyik bertandang.. kompem mmg xshare la kn, sbb xsuke salurkan duka kt org lain…. suke cite mende y sweet cumel dan hepi je 🙂

skrg ceritanya hanya utk pedoman… utk memberi sedikit penghayatan pada sesiapa yang sedang dan bakal melalui situasi ini..situasi yang paling kritikal utk dilalui oleh seorang wanita/perempuan/gadis.. situasi sebelum kawin (sama ada sudah bercalon atau tidak)

disbbkan hati aku bkn lah hati yang kosong dari dosa… aku pernah rasa sedih dan derita sebelum kawin… derita aku mmg parah la sbb dalam hati aku Allah wujudkan rasa cinta yang mendalam pada seorang lelaki.. bersyukurlah kalau korg cume rse derita belum ade calon y nk dijadikan suami.. sbb derita cintakan org dlm diam ni mmg hebat dugaannye 😥

istilah ‘bercinta selepas kahwin’ mmg kelihatan indah.. tp dugaannye besar.. mcmane nk buat dgn perasaan cinta tu td??? cmne nk buang rase syg tu??? buleh ke aku lari dr terjerumus dlm kancah couple lg???? 😥 susah sgt kn…

aku pulak bukannye jenis mmg alim… aku just blaja agama, tau ngaji, tau solat, pakai tudung, tau hukum sikit2… mestilah aku rasa susah nk tetapkan hati kerana Allah.. tp bile Allah beri Hidayah, hati aku tetapkan utk menerimanya, dugaan yang Allah sediakan tu, Allah berikan satu per satu pertolongan melalui sekitar aku.. kalau xhayati mmg xperasan pon pertolongan Allah ni…

Allah buka hati aku nk bace buku ‘Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul’ – aku xkan bace buku ni kalau Allah xbuka hati aku sbb DULU aku xsuke bace buku apetah lg buku2 motivasi cmni…

Allah buka hati aku utk dgr lagu2 nasyid yang kwn aku bg – aku xkan bukak folder lagu nasyid, sbb DULU aku xsuke dgr lagu y slow.. aku suke dgr lagu y rancak, y bikin pecah gegendang telinga bile pakai earphone…

Allah buka hati aku utk google ttg ‘Hukum bercouple’ dan ‘Cinta Kerana Allah’ – aku xkan bace/endah ape2 org nk ckp psl couple tu haram la, bercinta lepas kahwin la, sbb DULU aku rasa couple tu normal la..

Allah buka hati aku utk rajin baca Al-Quran dan terjemahan skali – aku xkan bace terjemahan Al-Quran, sbb dulu aku rase asal aku dah bace Al-Quran pon ok lah.. tu pon bace bile time nk exam je..

kalau bukan Allah y beri semua pertolongan ni… mmg susah sgt nk tetapkan prinsip hati.. perasaan cinta itu aku mohon pd Allah jangan hilangkan sbb itu sgt bernilai bg aku…. aku ssh nk syg org, so bile aku rasa syg tu maksudnya ia benar dr hati aku y Allah wujudkan bkn direka sbb aku sunyi ke ape… dan aku minta perasaan tu Allah simpan selagi belum masanya… atau jika bukan milik aku, hapuskan dan gantikan dengan yang lebih baik…

maksudnya disini, Redha..

adakah kita mampu utk redha.??? nampak senang.. “redha je la….” tp nk tetapkan redha tu payah! cuba bayangkan, skrg kita sihat, mata kita buleh melihat, tgk fb, bace blog, tgk tv… tiba2 esok anda bangun dari tidur, mata kita tak nampak apa2.. gelap. doktor sahkan kita buta selamanya.. apekah perasaan kita?? redha x dgn ketentuan Allah???? redha x???

T______T,

ya. susahkan?

redha itu tidak mudah.. aku perlu redha jika dia milik org lain… sbb aku hanya ada rasa cinta shj bukan ada surat perjanjian pon y aku kene jadi bini die… tu pon rahsia -_____-,

tp redha itu lah buat aku tenang… kerana redha menujukkan kita percaya Allah tentukan setiap perkara dalam kehidupan kita itu terbaik buat kita.. kalau tiada jodoh, maknanya ada jodoh yang lebih baik….

percaya pada Allah.. Taqwa.. Lillahita’ala~

insyallah kite smbung part time tunang plak 🙂 jom solat asar ^^

Sabar itu Indah :)

Published February 23, 2012 by DaeyA HayaShi

Keindahan yang tak dapat ditafsir dengan kata-kata lepas kita bersabar dan yakin pada Allah..

ok contohnye, korg minat giler kt artis ensem giler nih, tibe2 esok bangun tido die dah kt sebelah korg gah tido lena sambil meniarap.

haha~ x ke rasa bahagia? 😀 maksudnye dapat kawin ler dgn artis kite suke giler tuh.. bkn ajak die tibe2 g hotel check in plak ;p ishk3~

-_____- cm xbest je contoh tu… ah~ pedulikkan! yang pentim aku obses kt abang cm dia artis, fullstop. wakaka~

pastu dpt g datim plak kt genting 😀 wah! sonotnye >D< haha~ ok, aku je y over ke laki sendiri -_____-” huu~

ceritanya panjang.. bila sampai saat Allah bagi bahagia yang takde tolok banding ni, rasa mcm segala dugaan, tangisan dan kesabaran selama ni hilang lenyap.. bila imbas, Allah cuma nak aku selalu jumpa Dia, pohon, doa, cerita denganNya.. sbb dah xde sape lg nk dengar kn… xkn nk cite kt mamat aku suke tuh.. die xde kene mengene pon dgn aku dulu… suasana sunyi sepi bunyi cengkerik tu normal antara kitorg dulu… huu~ dua2 kelu berbahasa, pastu stone cm xde perasaan.. hahaha~

tp bile dah kawin, hambek kau, keje aku ni potpet pot pet pg ptg siang malam dgn abang smpai aku nk cite tp penat bercakap, stop kejap >D< hahahaha~ ingatkan abang xsuke nk dgr aku mbebel, tibe2 abang ckp, “abang suke la dengar syg cerita, syg cerita cm best, cite jela.. jgn diam, abang suke dengor, xdela ngantok…” time tu aku rasa nk jerit, ‘HEPINYEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!’ hanya sbb abang suke aku mbebel -_____-” teheeeeeee~

just YAKIN KT ALLAH! dalam semua hal… Insyallah, yang baik akan datang kerana kita diajar bersyukur 🙂

My post on FB and Blog.

Published February 22, 2012 by DaeyA HayaShi

bismillah~

maybe some people too bother with my post on fb and blog.. well, I might have been annoyed them with my ‘gediks’ post after married ;p hehe~ I’ve discussed this issue with Abang..

Abang said, “ada orang mungkin xsuka nak bace ape sayang tulis.”
while lied on his tummy, my hair stroked by him, I explained to Abang, “erm.. sayang suka tulis, sbb sayang mmg dah lame blogging.. skrg syg nk jadi blogger islamic.. tp syg still wt style syg, cm gedik2, cute2 gitu, sbb xnk org rase jadi baik tu susah. xperasan sape y nk bace, sape y xnk pon.. sbb tu syg guna wordpress.. kalau blogspot ley tau sape join kite. syg byk friend dgn students, so kalau buleh nk tunjuk attitude yang baik tp still xjauh dr diorg… syg cite kt blog bukan expose sume, tp yang buleh buat org rasa ‘sweeeetnye couple lepas kawin’…”
Abang tested me, “sayang pengaruh diorang la nanti..”
then I replied fast, “xpela, pengaruh diorg kawin cepat.”
Abang, “alolololo~ ok2 :)”
after that, I suddenly silent.. after solat, Abang sat in front of me, hold my cheek, smile and said “alolo~ nape ni..sorry ea.. abg wt syg terase ea?” .. I touched. I want to cry so hard.. I never imagine he can coax me :’) before this, he never concern anything about how to ‘pujuk memujuk’ nih.. even he on the way to go back to Shah Alam, he still text me said “abg sorry.. syg xceria mcm selalu.. senyum sekarang! hehe~ ” in a blink, I laugh out loud >D< only he can cheer up my life 🙂

I decided to continue my blogging, and touch up sket mane2 yang gedik sgt tuh ;p for person who knew me, read my blog, they will know, I will not expose everything.. even when I’m engaged, they knew from my tagged picture by my cousin.. not from me.. as a friend requests, barulah upload gambar2.. gambar2 kahwin, gambar2 nikah n segala gambar y aku upload hanya y dah edit.. so org xley nk superimpose or what..

aku berblog sbb ia mcm perjanjian bercetak… nk berubah, kalau dlm hati je, sendiri niat, mmg Allah je tau tp susah nk istiqamah.. tp bg aku, bile aku suratkan prinsip aku, aku MESTI BUAT! bila aku ckp, I NEED TO BECOME MORE THAN WHAT I SAID. bukan ckp xserupa bikin.. aku kene buat lebih dr ape aku ckp… bkn buat hanya utk lepaskan tanggungjawab je… that’s me. bile cmtu, aku cm ade bende control.. “ok dayah, ko ckp pungpang pungpang tp ko still cmni gk… ape kes???!”

dan bile 1 kejayaan dikecapi, aku mesti share! kenapa kesusahan org nk share, tp happiness won’t? happiness la paling baik utk dikongsi… terpulang… org nk ckp aku gedik ke, poyo ke… aku xshare time yang salah… insyallah~ and my principle is, aku xkan buat status ‘MERUNGUT’ ‘MENGATA’ ‘MENGADU DOMBA’ dan seangkatan negetif dgnnya.. I’ll make my status fun and happy.. cume cm gedik sket ;p hehe~

Don’t feel weird, why me and abang not friend on FB.. coz we are not friend but we are lover. that’s it ^^,

gosip kisah kawin artis, ameklah iktibar :)

Published January 27, 2012 by DaeyA HayaShi

bismillah~

artis, lg2 kalau produk mesia ni, aku ade pantul sikit… hahaha! jgnkan melodi, tgk iklan pon aku dah buleh ngeri.. ishk >< tp kalau bab kawin2 je aku mmg suke nk sebok2 kaji ;p wahaha~ bkn nk gosip la, cume aku je suka berfikir.. 1 perkara yang hanya Allah sahaja mempunyai hak mutlak untuk menentukannya.. iaitu, JODOH.

Firman Allah (an-Nur’:26)

ayat ini bukan ayat dakwaan atau kata-kata nasihat dari sahabat sejati.. ayat ini Firman Allah.. Maka ianya sahih dan benar.. menjadikan aku sebagai seorang perempuan biasa ini takut dan tunduk percaya atas ketentuanNya.. dan kerana ayat ini, aku suka utk menkaji dan melihat kisah perkahwinan orang… kerana 2 perkara yang kita tiada hak untuk tentukan itu ialah Jodoh dan Ajal. so bila kita sebagai manusia xde hak nk tentukan jodoh kite dengan sape, tu menjadikan Perkahwinan itu bukti kekuasaan Allah yang terang tapi  jika dinilai dan dihayati, dapat dilihat rahsia yang tersembunyi..

lately aku menjadi stalker kepada seorang perempuan bernama, Farah Lee.. hurmm… sape dia??? ok2 fine, korg lg terer kn! die ni baru bergelar isteri kepada mamat yang aku minat dulu T_______T sobs~ Ally Iskandar tuh!!! aku ckp kt mama, dapat Ally mcm dapat putera raja! pastu mama gelak, “hahahaha! putera raja hape, pendek.” wakaka~ xpela, pendek pon ensem.. dah la ensem, educated plak… ok2 cukup dayah, laki org dah tu -_____- tp paling best skali, die dapat isteri yang hampir sempurna Agamanya… subhanallah~ aku sgt2 suke bace blog Farah Lee, dia bukan tunjuk alim tapi die budak baik.. so ape je y taip tu ape y die fikir.. die ckp ttg Allah, Islam, Aurat, Cinta halal dan perkahwinan.. so aku simpulkan bahawa Allah tetapkan jodoh mereka kerana mereka mencari yang ada agama.. means, Ally nk y tinggi agama sbb tu berani pilih Farah Lee yang jenis xmain couple2 b4 kawin ni.. dan Farah pilih Ally kerana inginkan pembimbing agar dia tidak kembali hayut seperti dulu.. samada Ally mampu bimbing Farah ke x, itulah rahsia Allah… kalau Istikharahnya jawapan terbaik maka percaya dia yang terbaik..

aku suka jugak baca kisah perkahwinan Ashraff Muslim.. masa tu rse untungnyeeee perempuan tu dpt ashraff ;D dah le ensem giler! hahaha!! tu je y pentim ;p xdela, kalo ensem je xde agama buat hape ek.. nikah diorg kt Mekah xde kecoh seantero.. sweet je bile baca ”baru nak kenal dengan abang lepas kawin” 😀 *aku y rse nk terbang* sbb die xtau pon ashraff muslim tu artis femes sbb die blaja kt india, doktor plak.. (die kawan pada kawan baik aku sbnrnye 😉 pastu ashraff sanggup berhenti berlakon lepas kawin sbb buat perubatan islam.. huh~ sape y mampu belajar perubatan islam ni mmg kne kuat iman la, kne bukak hijab tau.. moga Allah berkati Cinta mereka 🙂

itulah antara bukti Lelaki baik untuk perempuan baik… xsemestinya hidup lampau itu perlu baik, jika seseorang itu mencari dan mendapat Hidayah Allah dan berubah menjadi lebih baik, Allah kurniakan beribu kebaikan kepadanya tanpa menilai kisah silam yang telah dikesalinya.. janji dah taubat, dan berubah, istiqamah.. baikkan Allah 🙂

tp ade jgk cite perkahwinan artis lain y membuktikan ayat seterusnya… tp xyala sebot name… huhu~ kite hanya menilai dr luaran dan mengambil iktibar.. kalau kawinnya kat Siam, dirahsiakan dr keluarga, tibe2 je dah ada anak.. kita lihat mereka bahagia tp pelik bile suami sendiri anta surat tuntut hak anak.. nauzubillah~ Perkahwinan yang dimegah dengan kemewahan, cinta yang mereka usung ke sane sini sebelum kawin tahan bape tahun je.. nauzubillah~ Cerai mcm tabu.. takutnya ya Allah~

minta dijauhkan dari segala kemungkaran.. Kita xdelah baik, tapi menjadi baik dan lebih baik itu perjalanan hidup mencari yang terbaik… Allah sentiasa menduga, kalau benarlah kita nk yang terbaik, sanggupkah kita menempuh dugaan yang Allah sediakan? bila aku baca, tgk, dgr kisah perkahwinan orang, aku kagum dengan kuasa Allah… tapi pada masa yang sama, sentiasa berfikir nasib sendiri… aku suka yang baik, tapi cukup baikkah aku ni? bile tgk org dapat suami mithali, aku paling lebar sengeh… nk jugak acamtuuuuuu nanti………. tapi, dah cukup mithalikah aku ni??? tgk org dpt suami muka jernih sejuk je kt hati, ceh aku y lebih2 pandang rasa sejuk ;p nk jugaaaaaaaa acamtu….. tp, sejukkah hati pandang muka aku ni?

bukan tanya tu tok give up! ”ok fine la, aku xlayak dpt mcm ciri2 seperti diatas, sape2 jela layak aku terima.” haha~ xpon, kalau da siap2 ade pakwe/makwe, “xpela, die xde spt ciri2 diatas.. aku pon xde ciri2 tu, aku layak dgn die jela”

tp kan……… layak ke x tu kan Allah tentukan… buleh je kn kalau kite betul2 nk dpt mcm ciri2 seperti diatas.. usahalah ;D oit! bukan suh pi ngorat mat2 surau tuh!! tp usahalah jadi seperti ciriciri diatas 😀 haha~ aku ni kompem2 je kn >< xpe weyh, usaha! lgpun jadi baik kn xdosa… Syurga kn tempat Isteri Solehah.. hooooo~

aku kne usaha sungguh ni!!! nk jadi perempuan lebih baik… harap dpt teman hidup yang sama2 baik 😀

Istikharah pemberi jawapan yang terbaik, Petunjuk Allah memberi satu nama untuk dijadikan teman sehidup semati, yang telah tertulis dalam diari langit Illahi, Semoga pilihan ini berkekalan hingga ke Syurga hakiki.

uwaaaaa~ suweeet suweeet ❤

Pemilik cintaku setelah Allah & Rasul [003]

Published December 20, 2011 by DaeyA HayaShi

bismillah~

huh~ habis 1 tabung shake aku teguk nk bg focus tok entri ni -__-; insyallah la, entri kali ni panjang lebar ok… haha~ ckp awal2, bio get ready nk skip mane xpenting ;p tp jgn la skip2, x trilled story gue >< (walau hakikatnye aku pon selalu skip2 kalo mbace… hek3~) erm…. for those y penah terbace, terfollow blog aku dr 2tahun lepas, mesti familiar dgn tajuk diatas… hehe~ dan pada y xpenah follow pon blog ni, kompem kenal tajuk diatas tu kn 🙂 it’s Fatimah Syarha greatest writing which gave greatest impact to a reader name me…… seriously, n i believe, sgt ramai y rase impak die kan 🙂

ok, punca nk buat entri ni pasal smlm someone remind me about this book, pastu gedik plak rindu nk bace balik buku nih.. so dgn gediknye aku g jelajah bandor Muor tu dgn niat smata2 nk beli buku ‘Pemilik Cintaku setelah Allah & Rasul’ je.. mmg penah bace, tp buku tu org punya 😦 gedik jgk nk ade hak milik sndiri… sbb buku tu la y mengubah diri aku 360degree!! tp seyus sedih, 1 pn bookstore femes kt Muo tu xde jual buku ni ><! dgn hampa giler, aku ckp dlm hati… ‘Mungkin niat nk beli buku ni xbaik kowt… sbb byk lg buku xhabis bace.. nti mbazir…’ aku pon balik la…. tp tibe2 lalu 1 bookstore y selalu buat aku terfikir, ‘ade ke org masuk bookstore ni???’ tp nth cmne, aku stop kete, terus masuk kedai tu… korg nk tau ape aku 1st nmpk??????? wakakah~ suspen!! aku nmpk ni

hehe~ TQ Allah… cun sgt la, xsgke jumpe bookstore islamic ni 🙂 sgt sgt tenang kowt masuk bookstore tu…. senyum meleret sorg2, puas hati aku!! 😀 dgn gumbira aku merembat buku2 Fatimah Syarha tanpa bace tajuk ;p ngeh3~ pastu nmpk byk sgt Al-Quran…. hurm *senyum* ‘mane satu aku nk suami aku baca kalau aku dah kawin ek…….’ dgn bace bismillah, amek feel, niat ‘nak Al-Quran y dia boleh baca sampai dia tua….’ aku pon bayangkan org tua, y dah rabun, xlarat nk pgg buku berat2, tp nk baca Al-Quran *senyum sorg2* hik2~ ‘xperlu cantik, xperlu indah, cume mesti kene ada tafsir!!! kalau dia xnmpk nk bace, aku akan bacakan!’ akhirnya terpilihlah Al-Quran y terbaik untuk suamiku nanti ^^, xsabar nk dpt Al-Quran dr suami kalau dah kawin nti… erm, mintak2 ada tafsir, xperlu cantik, xperlu besar, tp buleh dibaca bila tua 😀 Ya Allah, sampaikan pada dia ya!

ok, dah melalut jauh story aku nih *~* back on the title!!

let’s rewind how this book completely change my mind and myself… please read entry per entry and u will understand how tough it is untuk berubah dan berpegang teguh pd prinsip.. bukan Fatimah Syarha yang aku nk jadi, tapi seorg aku yang lebih baik dari aku yang dulu…

https://daeyaenormous.wordpress.com/2009/10/24/pemilik-cintaku-setelah-allah-rasul-001/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2009/10/25/pemilik-cintaku-setelah-allah-rasul-002/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2010/07/01/aku-kejam-terhadap-cinta/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2010/06/17/aku-yang-ingin-lari/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2010/08/19/hati-cukuplah/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2010/08/30/indah-tapi/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2010/08/31/gelisah-hurrmmm-t__t/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2011/02/18/ya-allah-lend-me-your-strength/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2011/02/24/soal-jodoh-bukan-kepada-usaha-kita-beriman/

https://daeyaenormous.wordpress.com/2011/06/14/cmne-bercinta-buleh-sampai-ke-syurga/

betul…………. mmg byk sgt dugaan bile once aku decide tok berubah… lg2 berubah untuk cinta. sbb semua manusia suka cinta…

“Tiada rahsia untukku gagah berdiri, menepis dugaan cinta lelaki, melainkan pada sebuah prinsip yang merantai diri.”

kata2 Fatimah Syarha ni la y bg kekuatan…. tp persoalannya, waktu tu aku je y tau prinsip aku… sbb aku xsemulia Fatimah Syarha, hati aku goyah, jiwa aku mudah rebah, aku baru mula untuk berubah, dan takut kalau2 prinsip berpatah arah… waktu tu, kene prepare jawapan tok soalan2 pedas… al-maklum lah kan……. bile dah tua, pulak tu da keje, cikgu plak, dan2 tu jgk seangkatan aku posting sumenye Puan, mau x pedas weeeeeeeeeyh!!! ‘dah ada calon belum?’ ‘sorg je CIK ni, ade can x lg???’ ‘kalau xde calon, akak ley carikan’ tu ley handle lg la… diorg bkn ade tali arus darah pon dgn aku… senyum kambing dah… tp y bertali darah ni y sebak sikit, ”nenek risau tgk ko xde kawan… nanti lambat kawin… kesian kaklong… carilah kawan, cikgu2 lelaki kt sekolah tu, kenal2 sikit.. patutnye dari belajar dah berkawan” (ayat dipersedapkan sket) tp kalau atok, die rock sket.. die suh aku beli kete dulu… wakaka ;p mama pown mula2 cm risau je tgk aku, hidup aku dgn diri aku je… kalau x tgk cite jepun, aku dgr lagu jepun, xpun aku g balik kampung duk dgn atok, g umah makcik2, bawak nenek g shopim.. rupenye abah pon ingat aku xkan kawin cpt… bile aku decide nk buat bilik kt loteng, die relax je bg… mmg pk, aku akn bujang lame… aku pon sekali pk cmtu ;p

semakin kita nk jadi baik, semakin byk ujian Allah turunkan… mungkin kalau org y lebih baik, hatinya sentiasa tenang hadapi ujian Allah… aku lak xbape baik lg… kalau kene uji, mesti sedih dulu baru cari ketenangan… huhu~ but He never fail to give me ultimate strength!!!

dalam aku mempertahankan prinsip Cinta, menyerahkan sepenuhnya kepada Dia…

tiba-tiba…….

tersebar berita majlis merisik dan pertunangan……..

dan…….

pernikahan yang dinantikan hanya tinggal sebulan cuma…

aku bakal bergelar isteri kepada seorang lelaki……

lelaki yang aku sendiri lari dari realiti….

dalam realiti, Allah hadirkan satu perasaan suci…

tp kerana tiada ikatan murni, terpaksa aku lari!!

lari dengan doa, mencari jawapan dengan istikharah…

ok2 stop jap…… ayat aku da mcm dalam novel plak ^^; hehe~ alhamdulillah…. dalam pada org risau kt aku, cm xde life je sbb xde pakwe kn.. pulak tu, muka poyo je xkesah… tahun 2011 aku jd tunangan orang… peringkat yang aku sendiri xde preparation, separuh jalanku hampir rapuh dibelenggu takut dan sakit… dek kerana syaitan berperang utk menggagalkan ibadah besar dalam agama Allah, iaitu pernikahan (membina masjid)

‘Tipu daya syaitan amat halus sekali. Kadangkala melalusi perasaan,emosi, keinginan,tanggapan dan sebagainy.nauzubillah..mg dihindarkan.. Ayat ini,kita blh tgk bagaimana carany syaitan menggoda dan menyesatkan manusia. Dari mana arah sekalipun (macamana cara sekalipun) mereka sentiasa akan berusaha..apa yang kita mampu lakukan,cubalah sentiasa berdoa dan berusahalah menjga hubungan kita denganNya..’
Ketika bertunang ni, byk pula peluang2 syaitan utk merosakkan kita.kdg2 kita tertanya2 mengapa aku jadi begini dan begitu.’Semuanya gara-gara bisikan syaitan yg tidak henti2′.Dalam keadan sedar atau tidak sedar kita akan melalui keadaan sedemikian. Melalui pengamatan umum , kemungkina antara dugaan yang akan berlaku ketika bertunang.

  1. Emosi diri yang tidak terkawal. Perkara yang kecik akan menjadi besar, sikit2 terasa hati sehinggakan blh mengundang pergaduhan terjadi.
  2. Gangguan dari pihak ke-3. Jika sebelum bertunang, tiada siapa yang mendekati anda atau pasangan anda, namun bila da bertunang ni, tiba2 anda menjadi perhatian.susah tu..
  3. Masalah berkaitan kewangan. Anda dan pasangan asyik2 tidak dapat menyimpan duit. Duit ntah dibelanja ke mana.
  4. Pengurusan hal perkahwinan juga boleh menimbulkan masalah. Anda ingin begini, tunang anda plak inginkan begitu. kan itu memeningkan kepala..sekecil2 benda pun blh merumitkan..
  5. Tiba2 anda seperti tidak bersedia ingin berumah tangga. Perasaan ragu2 timbulla,tiba2 malas la fikir pasal kahwin, byk sgt bendanya.
  6. Godaan nafsu sendiri. Dah bertunang bukan maksud dah dibolehkan melakukan benda yang bukan2.

Iblis berkata: “Oleh kerana Engkau (wahai Tuhan) menjadikan daku sesat (maka) demi sesungguhnya aku akan mengambil tempat menghalangi mereka (dari menjalani) jalan-Mu yang lurus (Shirat al-Mustaqim). Kemudian aku datangi mereka dari hadapan mereka, dari belakang mereka, dari kanan mereka serta dari kiri mereka dan Engkau tidak akan dapati kebanyakan mereka bersyukur.”[al-A’raaf 7:16-17]

terima kasih kepada syaitan, sbb anda telah buat saya lebih dekat dgn Allah! *nyampah kt kau* huhu~ skrg rase lebih tenang… dah xtakut lg 🙂 TQ pd pemilik blog http://selamattinggal.blogspot.com/ sbb buka hati aku utk tahajjud dan dekat lagi pd Allah.. byk pahala awak kerana menyedarkan segelintir umat ^^,

kita hanya dihubungkan oleh Allah dalam waktu y amat kritikal ini… be safe wherever u are…. when the times arrive, if death not calling us yet, with His bless, U will be ‘Pemilik cintaku setelah Allah & Rasul’ 🙂

end.