QUOTES: words of heart

All posts in the QUOTES: words of heart category

behind the scene…

Published March 14, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

cuaca kt tempat korg skrg panas x? ke aku je rse panas sbb gah dlm pantang? hoho~ semua org ckp pasal panas… aku y xpasan panas ke x sbb aku mmg kne pakai, makan, minum segala yang panas pon.. cuaca panas da xde effect kt aku gknye… heh~ cuma hrp Aimy xkena ruam panas la.. cian dia…

disbbkan xnk tido dlm panas tghari buta ni, aku rela bjaga sblh Aimy.. xpela mlm kang xdpt tido tp sejuk sikit… huhu~ saje nk blogging smentara Aimy dibuai mimpi indah =)

errr~ agk ngeri x bace post aku psl labour tu? hoho~ tu pengalaman aku.. setiap org bahagian lain2, doa byk2 bahagian korg dipermudahkan Allah ea ^^ lepas dari bersalin tu, byk benda y aku terfikir..

1. kita tak boleh plan mcmana perjalanan bersalin kita.. contohnya dengar cerita org bersalin cmni cmtu, kite pon expect y kite akan bersalin cara y sama atau sbaliknya… aku ada terfikir aku nk bsalin normal tp sakit skejap mcm si pulan.. aku kte xmustahil.. tp Allah nk beri pahala ikut cara lain.. bila aku rasa susah sikit, aku rasa time tu Allah xadil.. sdgkan aku xboleh samakan diri aku dgn org… setiap manusia dugaannya lain2..

2. barulah faham kenapa ramai y pilih nk bersalin kt swasta dari kerajaan.. hoho~ not to underestimate any hospital here… tp bile dah lalui sendiri, bru fhm maksud kerani sekolah aku.. die ckp bile ngandung je terus kumpul duit, bsalin kt swasta.. die pon nk cite kt aku knapa xnk kerajaan pon die serba salah sbb aku 1st time.. die risau aku takut… hoho tp mmg aku tibe2 bdebar bile die ckp cmtu pon… rmai kte hospital kerajaan muar ok.. tp still rmai  y pilih swasta especially y dah anak ke-2, dan seterusnya.. yela, cikgu mmg boleh pg swasta tp ni kerani pon sanggup labur duit tu aku sentap tu… tp bile dah lalui bkn xbagus hospital kerajaan tp terlalu rmai y budak baru belajar… sedangkan kita nk bertarung 2 nyawa… muar tu mmg dah hospital PAKAR dah.. xtau la y belum jd hospital pakar cmne…  y betul2 aku rse pakar bile time operation.. tp  aku cuma ckp faham je kenapa diorg pilih swasta.. aku pon masih xtfikir psl mengandung lg ke ape *trauma lg* cuma aku ade fikir kalau aku pon sggup kumpul duit bersalin kt swasta.. huu~ antara sbb y aku sndiri hadapi, diorg x scan betul2 berapa berat baby, air ketuban ckup x.. y diorg buat pegang perut aku, raba, pusing kiri kanan, duk teka rmai2 bape kilo… (cm seronok je) pastu bila aku tanya cmne tau air ketuban ckup x, doktor tu kte tgk perut awk pon saya tau… jadi aku cm xkonfiden dgn jawapan tu.. huuu~ masa tu ade doktor ckp die estimate baby 3.9kg, die ckp kt aku nanti dia akan gunting sikit dan nurse akan bantu tolak perut aku tok bantu baby keluar.. jadi dia mtk aku faham.. tp, baby keluar 3.4 kg je, cuba time tu aku normal dah die ingat 3.9kg.. sedangkan xsbesar tu.. x ke aku kecewa.. huhu~ tp prosedur bersalin normal pertama kali kt hospital kerajaan dia mmg akan gunting… kalau kt swasta, kalau xperlu dia xkan gunting.. tu setahu aku la.. tp xsmestinya swasta bagus, dan xsmestinya kerajaan xbgus.. bgantung pd bahagian masing2.. hu

3. walaupun aku lalui czer, Alhamdulillah lepas bersalin aku dipermudahkan, xterlalu sakit, xambil injection tahan sakit, nurse pon impress.. huhu~ proses pemulihan, pantang, semua mcm orang bersalin normal.. boleh gerak, cergas, kuat.. smpai selalu kne marah dgn atok bidan sbb xduduk diam.. huhu~ bkn ape, kt rumah mak mertua xkn nk duduk je kan… nk amek pape kne la bgun sendiri.. walau mak xkesah pon kalau suruh.. huhu~ stkt ni Alhamdulillah masih sihat, doa semoga terus baik dan pulih spt sediakala.. al-maklumla, urat putus berganda.. huhu~

4. suami lebih menghargai isteri.. aku xtau ape perasaan abang time duduk teman aku dlm hospital dari wad-labour room-bilik bedah, 2pm, 01.03.2013 – 2pm, 02.03.2013, 24jam… aku fikir mesti abg ngantuk, penat, letih.. tp bile dgr cite mama, abang xmasuk lepas solat subuh, dia nagis, dia kesian kt aku, setiap kali ingat mesti air mata aku mengalir.. bile dah bsalin, ari2 die dtg hospital teman aku, siang malam, pastu langgar je waktu melawat malam, tunggu smpai tgh malam.. bile guard perasan bru die keluar… huhu~ lepas selamat bersalin, dia cium dahi ckp ‘tq sayang’, aku sendiri tkejut.. mgkin tu normal, tp bile alami sndiri rse sgt dihargai.. Alhamdulillah abg pon xkekok nk jaga anak, mlm2 kalau perlu die nk jgk bgun tgkkan anak, y penting abg pandai bedungkan baby.. aku fail.. hoho~ so setiap kali nk bedung, aku suh die… he~ kalau aku stress penat jaga baby, die amek baby pujuk2…

5. menghargai ibu… barulah tau pengorbanan ibu tu besar… xternilai… rse xmampu nk bls dgn ape pon… dr saat melahirkan smpai mbesarkan… dan ibu xlayak dilayan mcm org gaji, org luar tp layanlah ibu mcm kawan pon ckup mgembirakan hati dia… walaupun ibu kita xseindah y kita impikan, tp ibu tu la y bertarung nyawa melahirkan kita ke dunia.. jaga, susu, belai dgn kasih syg.. tergamak ke kita menghina, mencaci, meninggi suara, atau memulau ibu kita sendiri… huhu~nauzubillah~ bile dah lalui sendiri nti bru tahu bertapa besar pgorbanan ibu… kalau perempuan akan rse time bsalin, kalau lelaki tgklah isteri bsalin mesti rse susah ibu lahirkan korg dlu…

Advertisements

Mengapa Aku terus berbicara tentang hidup…?

Published April 26, 2012 by DaeyA HayaShi

“Dia menulis,
semua tentang sebuah kehidupan.
dan dia mencatat,
semua tentang sebuah perjalanan.

hidup dan perjalanannya,
bukan hamparan permaidani
indah.
bukan rumput menghijau yang
permai dipandang, enak dipijak.

hidup dan perjalanannya,
berbeza.

dan dia menulis,
bukan rekaan semata-mata.
tapi sebahagian besar
penulisannya,
adalah sebuah rasa yang dia
sembunyikan.
adalah sebuah bicara yang dia tak
tahu pada siapa harus dikhabarkan,
selainNya.”

-cebisan kisah hidup yang tidak sempurna

via samsung galaxy note

dugaan sebelum kahwin (part II)

Published April 7, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

sambung dr entri dugaan sebelum kahwin (part I) , bila Allah buka hati aku utk mendengar nasyid dan membaca buku ilmiah, sedikit demi sedikit ilmu yang aku dpt.. alhamdulillah sgt2 :’) mula dgn lagu

Destinasi Cinta – Mestica

skrg aku penggemar lagu nasyid 😀 bile dgr lagu ade sebut nama Allah je, abg start ckp, “hah! lagu syg!” heeeee~ mane xnye, tiap kali dlm kete, dlm bilik, dgr lagu nasyid (Isteri cerdik yang solehah, istikharah cinta, permata yang dicari, kasihmu amanahku) time urut abg pon siap nyanyikan lagu ‘Di Atas Satu Cinta’ ;p hihi~ sb aku mmg jenis dgr lagu nk fhm maksud… xkire la lagu ape… kalo rse2 lirik lagu tu nth pape je mesti kutuk2 ;p selalu kene lagu jiwang melayu dgn lagu endon la -_____- haha~ superman tu, waduh2 ><bek dgr lagu jepun, meaning die mmg ttg spirit, friendship xpun freedom 😉 *peminat lagu jepon aku nih*

then lepas bace buku ‘Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul’, terbuka hati nk bace2 buku ilmiah yang lain, cm SOLUSI, Aku Terima Nikahnya, Murabbi Cinta, Bercinta sampai Syurga,(ustaz Hasrizal) DiMana DIA dihatiku?, Tentang Cinta (Ustaz Pahrol Mohd Juoi) dll..hinggalah bertemu dgn blog-blog yang memberi byk panduan dan berkongsi rasa yang sama, Note to Self, Farah Lee, Syabab Musafir Kasih, dll..

Allah pertemukan aku dgn kawan2 yang suka bace buku2 ni supaya mereka dpt bimbing aku/bawa aku secara xlangsung ke arah yang baik.. Allah terangkan hati supaya mudah faham bila baca blog2 yang bersifat dakwah… terima teguran… terima nasihat dan berubah…

ALHAMDULILLAH :’)))

ok back to the title lah! (dah jauh aku merapu nih 0____0)

alhamdulillah, Allah jawab doa-doa aku satu per satu.. dia btau nk dtg merisik dan bertunang… masyallah~ Allah je tau cmne aku hepi giler time tu ;DDDDD hiiii~~~~~~~~ dah r dlm bilik guru, siap nk melompat \o/ tp segan… ;p heee~ nk cite kt org tp sorg pon xde time tu.. terus aku col yong (my best buddy). pastu Maisarah masuk je bilik guru terus aku kejor die cm rabbit.. haha~

tp………

itu bukan menjamin apa-apa… malah itu sebenarnye dugaan dr Allah…cerita ni dikongsi bukan nk menakutkan tp utk preparation dan kekuatan, insyallah~

waktu tu, rasa bahagia Allah xbg aku rasa lame pon.. kejap kejap je… mula2 aku rasa ‘why’ why’? aku patutnye hepi orang y melamar tu dia.. tp aku rse takut, risau, sedih, kdg2 smpai rse give up :'(((  tp aku akan sorok dr org dgn tunjuk muka biasa je… tp kdg2 org y dekat dpt gk hidu ape y aku rasa… aku ckp y elok2 je… semoga benar elok semuanya…

menangis, biasa.. meleleh air mata, normal.. hati sebak, sedih, takut, risau, menghantui diri… ‘tp sampai bila???!’ aku tanya pada hati.

Aku perlu mendapatkan kepastian dari Istikharah… nth brp kali aku istikharah sebelum terima lamaran, sebelum dirisik, sebelum bertunang, malah dekat2 nk kawin pon still istikharah lg 😥 selagi belum smpai masanya, aku masih punya waktu utk tetapkan hati dengan tenang pada keputusan yang terbaik dr Allah… bkn kerana aku cintakan dia!

tahajjud aku sekali je.. aku buat kerana aku benar benar perlukan.. Allah terus hantar petunjuk yang amat kukuh lepas aku tahajjud.. masyallah :’) bile cerita balik kt abg, hati sebak je… abg lak betul2 nk tau… now u are my husband :’)

bile dh yakin, dah tenang,.. segala dugaan tu mudah aku lalui… aku tetapkan hati utk yakin dia adalah lelaki yang terbaik buatku.. dia akan membahagiakan ku… apa yang perlu lakukan ialah persiapkan diri aku utk jadi isteri solehah…

aku mula menonton video ceramah ttg suami isteri soleh solehah.. baca ttg Rasullah saw dan Saiditina Aisyah, mencari kekuatan utk jadi tabah, sabar dan tenang.. belajar utk menjadi penghibur dan penenang.. belajar menerima kekurangan dari mencari kelebihan.. memperbaiki kelemahan diri… belajar tidak mudah merajuk, sentiasa bersangka baik…

at the end, ape Allah bagi ialah, dugaan itu telah ‘improve’ diri aku ke satu level lagi, masyallah :’) Allah maha mengetahui setiap apa yang direncanakan utk hambaNya…

Allah duga aku dan dia, aku larikan diri darinya, dia mendiamkan diri dariku.. mengajar kami utk bersabar dan tidak terjerumus ke lembah ‘couple’.. Allah duga aku dan dia, aku tegas dan dia ego, supaya kami tidak melayankan rasa hati yang belum suci…

walau derita tp ada hikmahnya… yakin setiap perkara Allah adakah hikmah.. carilah hikmah itu walau sehalus debu.. ia akan buat hati kita rasa tenang dan bersyukur 🙂 insyallah~

lepas kawin je, semua derita tu HILANG, LENYAP, GONE.. hehehee~ subhanallah :’) bahagia bahagia bahagia… teramat bahagia… dia benar lelaki yang terbaik buatku… amat memahamiku… alhamdulillah!

nantikan entri Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul [004] 😀

wahai sahabatku, bertenanglah.. serahkan segalanya pada yang Esa, yakinlah janjiNya 🙂 maka hatimu kan berasa sedikit tenang walau masih gundah gulana… selagi Allah jadi panduan, saya yakin amat yakin yang terbaik utk awak, awk akan bahagia teramat bahagia :D/

dulu b4 kawin jgn harap nk ckp pasal g melancong ke ape, u will get, ………………. no sms replied.
tp pas kawin abg layan je aku nk g mane, nk shopping bape lame, nk posing mcmane, nk tido pukul bape ;D

dugaan sebelum kahwin (part I)

Published April 7, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

entri kali ni just nk bg sikit kekuatan kt kawan yang berasa mereka dalam kesedihan dan mencari ketenangan.. insyallah, moga dpt membantu sket 😉

*rse mule2 nk share psl dugaan time tunang je, tp dah jd overall dr awal… sbb bkn semua org dah tunang kan 🙂

~part I~

ni sume cerita dr pengalaman.. mungkin xserupe tp pokoknye tumbuh dr tanah yang sama.. hati kite kan Allah yang cipta… dan hati kita kan diburu oleh Syaitan durjana.. lebih lg wanita.. mudah sgt mengikut nafsu y 9 dr mengguna akal yang satu… 😥 terseksa kan…

sebelum kawin, xbyk realiti yang aku kongsi ttg hati… sbb waktu itu kritikal, antara tidak dan jadi.. tiada kepastian… malah ceritanya terlalu ‘komplikated’ dan ber’liku’.. lg2 time aku mula2 baru nk berubah… mmg susah nk kawal dan tetapkan hati… mcm terombang ambing.. lebih parah selepas dia menetapkan tarikh risik dan tunang… nk kongsi kebahagiaan tp takut, lebih haru bila derita yang asyik bertandang.. kompem mmg xshare la kn, sbb xsuke salurkan duka kt org lain…. suke cite mende y sweet cumel dan hepi je 🙂

skrg ceritanya hanya utk pedoman… utk memberi sedikit penghayatan pada sesiapa yang sedang dan bakal melalui situasi ini..situasi yang paling kritikal utk dilalui oleh seorang wanita/perempuan/gadis.. situasi sebelum kawin (sama ada sudah bercalon atau tidak)

disbbkan hati aku bkn lah hati yang kosong dari dosa… aku pernah rasa sedih dan derita sebelum kawin… derita aku mmg parah la sbb dalam hati aku Allah wujudkan rasa cinta yang mendalam pada seorang lelaki.. bersyukurlah kalau korg cume rse derita belum ade calon y nk dijadikan suami.. sbb derita cintakan org dlm diam ni mmg hebat dugaannye 😥

istilah ‘bercinta selepas kahwin’ mmg kelihatan indah.. tp dugaannye besar.. mcmane nk buat dgn perasaan cinta tu td??? cmne nk buang rase syg tu??? buleh ke aku lari dr terjerumus dlm kancah couple lg???? 😥 susah sgt kn…

aku pulak bukannye jenis mmg alim… aku just blaja agama, tau ngaji, tau solat, pakai tudung, tau hukum sikit2… mestilah aku rasa susah nk tetapkan hati kerana Allah.. tp bile Allah beri Hidayah, hati aku tetapkan utk menerimanya, dugaan yang Allah sediakan tu, Allah berikan satu per satu pertolongan melalui sekitar aku.. kalau xhayati mmg xperasan pon pertolongan Allah ni…

Allah buka hati aku nk bace buku ‘Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul’ – aku xkan bace buku ni kalau Allah xbuka hati aku sbb DULU aku xsuke bace buku apetah lg buku2 motivasi cmni…

Allah buka hati aku utk dgr lagu2 nasyid yang kwn aku bg – aku xkan bukak folder lagu nasyid, sbb DULU aku xsuke dgr lagu y slow.. aku suke dgr lagu y rancak, y bikin pecah gegendang telinga bile pakai earphone…

Allah buka hati aku utk google ttg ‘Hukum bercouple’ dan ‘Cinta Kerana Allah’ – aku xkan bace/endah ape2 org nk ckp psl couple tu haram la, bercinta lepas kahwin la, sbb DULU aku rasa couple tu normal la..

Allah buka hati aku utk rajin baca Al-Quran dan terjemahan skali – aku xkan bace terjemahan Al-Quran, sbb dulu aku rase asal aku dah bace Al-Quran pon ok lah.. tu pon bace bile time nk exam je..

kalau bukan Allah y beri semua pertolongan ni… mmg susah sgt nk tetapkan prinsip hati.. perasaan cinta itu aku mohon pd Allah jangan hilangkan sbb itu sgt bernilai bg aku…. aku ssh nk syg org, so bile aku rasa syg tu maksudnya ia benar dr hati aku y Allah wujudkan bkn direka sbb aku sunyi ke ape… dan aku minta perasaan tu Allah simpan selagi belum masanya… atau jika bukan milik aku, hapuskan dan gantikan dengan yang lebih baik…

maksudnya disini, Redha..

adakah kita mampu utk redha.??? nampak senang.. “redha je la….” tp nk tetapkan redha tu payah! cuba bayangkan, skrg kita sihat, mata kita buleh melihat, tgk fb, bace blog, tgk tv… tiba2 esok anda bangun dari tidur, mata kita tak nampak apa2.. gelap. doktor sahkan kita buta selamanya.. apekah perasaan kita?? redha x dgn ketentuan Allah???? redha x???

T______T,

ya. susahkan?

redha itu tidak mudah.. aku perlu redha jika dia milik org lain… sbb aku hanya ada rasa cinta shj bukan ada surat perjanjian pon y aku kene jadi bini die… tu pon rahsia -_____-,

tp redha itu lah buat aku tenang… kerana redha menujukkan kita percaya Allah tentukan setiap perkara dalam kehidupan kita itu terbaik buat kita.. kalau tiada jodoh, maknanya ada jodoh yang lebih baik….

percaya pada Allah.. Taqwa.. Lillahita’ala~

insyallah kite smbung part time tunang plak 🙂 jom solat asar ^^

RahsiaNya amat Indah :D

Published March 22, 2012 by DaeyA HayaShi

bismillah~

aku nk berblog! xkire!! aku xnk pk pasal kerja merepek2 yang melambak2… huuuu~ ishk~ kan dah janji xnk merungut dayah 😥 astagrafirullah T___T hurm~ jom release tensen jap :’)

ari ni nk share pasal kisah yang mungkin dapat memberi sedikit pengajaran dari pengalaman cetek si penyampai..

kerana rindu kenangan2 duduk dengan abg spjg minggu lepas, fikiran asyik terfikir saat2 bersama abg, tgk lawak ke der dlm hp smbil gelak guling2, abg blik redah hujan sbb nk tgk vanilla coklat same2, tp y paling berkesan, kisah abg cerita kt aku…

abg ni ssh nk cite ttg diri die… so terang lg bersuluh la, mmg aku je y selalu potpet cite mcm2 ke die ;D hahaha~ tp bile abg start cite sikit2, mesti aku akn pay all attention, all nerve system aku bertumpu ke cerita abg supaya buleh mberi respon y terbaik dan tercumel… hehe~

1 cerita yang aku xkan lupa sampai mati.. sewaktu kitorg jalan2 kt dataran shah alam mlm ahad, tibe2 aku toleh bile dgr ade org ckp kuat2,

“air-air!!!!! siapa nk beli air??!!!” sambil sorong troli berisi air tin dan jajan..

abg bersuara, “cmtu la abg keje sbelum kite kawin aritu.”

aku, *sentap, terkejut, tp buat2 cool & xdengar* “ape abg?”

abg, “abg penah keje cmtu la…. time tu terpakse buat muke xmalu je la… sorong bende tu smbil panggil2 org”

aku, ” hehe~ yeke abg keje cmtu?? bile….?” *masih terkejut*

abg, “sebelum kite kawin… abg g tmpt org memancing, g stadium..”

aku, *ya Allah* “eehhh~ abg tipu la,…. huhu~ syg xcaye….”

abg, “ha’a, abg tipu…. ishk, betul la syg….”

aku, “abg g dgn sape? kwn ea? ok x wt mende tu…?” *tunjuk riaksi seronok dgn pengalaman dia walau hati dah start nk sebak*

abg, “ha’a, dgn budak umah abg…ok gk… byk gk la dpt untung… mmg best la syg, bile pg tu poket kosong, balik dpt rm200… haha~”

aku, “fuyoooooo!! bestnye!!!” *nk nagis*

😥 abg…. maafkan syg… sbb nk kawin, abg terpaksa lalui pengalaman-pengalaman mcmtu… walau pengalaman tu xhina, xburuk, malah mulia dan bernilai kerana jauh dr perbuatan maksiat dan mungkar… tp xsemua org mampu untuk buat ape abg buat… xsemua org nk jual air smbil sorong troli… mesti malu kan 😥 tp abg buat utk syg…

rahsianya…. aku xtau apa-apa sampai lah ari abg btau aku tu… dan indahnya bila kami dah sah jadi suami isteri, aku tau aku dihargai begitu tinggi tanpa pengetahuan aku sendiri…

spjg tunang, abg xpenah merungut, xpenah mengungkit, cuma abg byk diam, abg tenang… selalu aku y tertanya-tanya, gundah gulana, sedih, menangis… kdg aku rase mana benarnya dialah untukku… aku cari Allah untuk mengadu… mintak beri ketenangan, petunjuk yang terbaik, minta diberi kekuatan, kesabaran dan jauhkan dari hasutan syaitan durjana…

pada suatu hari sebelum kami berkawin,

abg sbg tunang msg aku, “awk, kalau sy belikan cincin silver je untuk awk buleh?? sy dah xmampu sgt.. sy xkesah la org nk kate ape..”

aku, *renung hp lame2* hati memberi pelbagai jawapan, ‘ishk, xde kelas giler cincin silver je??! nti ape org kte? nti mesti diorg burukkan zizan’ / ‘dayah, untuk berkawin xperlukan kemegahan, Rasullah saw kata ikut kemampuan. serendah-rendah mahar wanita itu yang terbaik kan.’

*tarik nafas* aku, “xpe awk, sy faham 🙂 ape je awk bg sy terima..”

tunangku msg, “ok.”

perasaan aku waktu tu, hanya Allah je tau… aku rasa sedang diduga betul dengan Allah… Allah betul2 nk tengok sejauh mana kebenaran niat aku utk kawin itu keranaNya. untuk beribadah. untuk menjadi isteri solehah. adakah aku betul2 xkesah menerima mahar yang rendah atau aku akn terpedaya dengan harta dan kemewahan.. adakah aku betul2 hanya pentingkan rukun dan ibadah berbanding dengan kemegahan..

O Allah, aku kaji semula niat.. aku ikhlaskan hati… aku redha dan aku serahkan yang terbaik pada Allah untuk menilai… 15 minit kemudian, aku terima cadangan abg dgn hati yang sgt tenang dan senang 🙂

seminggu sebelum bernikah,

tunangku msg, “awk, untuk batal air sembahyang, sy beri awk gelang tangan emas ye.. tp biasa je…”

aku, ‘subhanallah~!!’ *renung hp lagi*

Ya Allah, apekah ini ganjaran buatku?? atau dugaan lagi?? aku ambil sbg ganjaran yang teramat tinggi dariMu 🙂 aku terima pemberiannya sepenuh hati..

“gelang?? 🙂 sy terima je ape pon y awk bg…”

“ha’a, tp biasa jelah ea….”

“ok :D”

xtau knape, gembira sgt2!!!!! bkn sbb gelang… tp sbb rahsia Allah itu amat Indah!!!! aku xminta gelang, aku xkesahkan hantaran, tp aku gembira sbb Allah murahkan rezeki dia untuk berkahwin dgn aku… dan aku sedar dia cuba berusaha untuk memberi yang terbaik untuk aku… tp waktu tu aku xtau ape cara yang dilakukan… cuma aku yakin caranya halal dan baik…

bila selepas kawin, abg ceritakan hal jual air tolak troli… hati aku sayu sgt 😥 xterkata… aku gembira, bersyukur tapi aku sedih… sedih bila abg terpaksa buat kerja berat2 cmtu… sedih bila fikir abg susah nk cari duit utk kawin dgn aku… sedih bila fikir abg penat kerja, abg xde masa nk balik kg, abg xde masa nk col/msg sape2 pon.. sedih bile fikir abg tpaksa simpan duit utk aku bbanding utk diri dia sendiri…

dari tu, aku tekad aku xlayak untuk merungut kerana kekurangannya, aku xlayak utk merajuk kerana perbuatannya, aku xlayak utk mengeluh kerana kepenatan berkhidmat untuknya, aku xlayak utk mengelak dari membantunya…

merajuk sikit2 tu bese la.. 😉 aku suke majuk2 tp make sure dpn abg la… nti die cubit pipi, tarik hidung, pastu aku pn ok ^^ sng giler! aku set xley merajuk lame2 la.. huuu~

wallahualam~

O Allah, hanya Kau Maha mendengar rintihanku :'(

Published March 19, 2012 by DaeyA HayaShi

bismillah~

rindu abg.

maaf atas kekerapan ‘status’, entri, dan ingatan mengenai abang.. its how I’m express my feeling. not to impress, sorry.

baru lepas solat hajat… bertapa banyak sebab untuk aku bertemu Dia… hingga titisan jernih mengalir jatuh ke atas sejadah ketikaku bersujud.. hurm~ cm ayat-ayat cinta lah pulak.. it’s really calm.. whenever we faced the difficulties, we turn to Allah, we pray, we ask our request, we attempt the very best effort that we can, we let Him decide which best for us, we put mighty trust on Him, we accept every decision He made… I can’t find any other method beside this that can give me the highest guarantee that what happen to me is the best for myself and every single things with me…

dalam meeting lepas perhimpunan, semuanya kabur hingga GPK1 sebut tentang e-tukar. O Allah, I’ve been waiting for this! I said to myself, I need to do Solat Hajat as much as i CAN. AS MUCH AS I CAN until I reach a very stable emotion and let Allah do His part for me…

I have 1001 reason why I NEED TO STAY BESIDE MY HUSBAND… aku perlu, amat amat amat buntuh untuk berada disamping abang…. sehinggakan dalam doa itu aku menangis…

Aku perlu berada di samping dia;

untuk selalu dapat solat berjemaah dengan abang… aminkan doa abang baca, salam cium tangannya, dia menciumku, aku baring di ribanya …. rindu 😥

kerana ingin membaca Al-Quran bersama-sama abang, dia mendengar bacaanku, aku mendengar tafsir darinya…

mengejut abang bangun tidur untuk solat dan pergi kerja..

memasak makanan yang sedap untuk abang, so abang xya makan kedai lagi..

menunggu abang balik dr kerja, cepat atau lewat…

excited berhias kemas untuk sambut abang pulang dr kerja…

salam, cium setiap kali pergi dan pulang kerja…

mencari cara untuk menghiburkan abang.. buat dia ketawa, buat dia senang dan selesa…

urut badan abang lepas dia penat bkerja smpai dia tidur2 *cumel sgt*

bila aku berdiam, abang cubit pipi, hidung, smbil tanya kenapa menjadikan masalahku terus hilang..

pergi mana2 berteman, ada kawan nk berbual, nk bercerita…

mudah untuk kami berlapang dada, berbincang dan bermesyuarah..

oh, terlalu byk utk senaraikan kenapa aku ingin bersama abang sentiasa….

😥

Ya Allah, dengarlah rintihan hambaMu ini… aku sentiasa, tidak pernah putus mengharap padaMu… jadikan aku hambaMu yang sentiasa bersyukur atas rahmat, kesihatan dan rezeki yang Kau limpahkan ke atas diriku dan insan yang aku sayang.. Agar setiap khifarah dosaku, kesakitan ku, kesedihanku, aku sentiasa akn mencariMu, memohon pertolonganMu, pertunjuk dariMu… dan Kau sentiasa ada untukku, mendengar hajat-hajatku, permintaanku, doa-doaku…

Rahsia Setiap Orang itu pasti ada..

Published January 30, 2012 by DaeyA HayaShi

Setiap Orang,

Akan ada sesuatu yang dia simpan.
Akan ada sesetengah perkara yang dia sembunyikan.
Dan ada sesetengah perkara yang ingin dia kongsikan.

Siapa pun dia,
Segembira mana pun dia.
Walau sekerap mana kamu melihat dia tersenyum,
Pasti ada perkara-perkara yang pernah membuat dia terluka.
Pasti ada sesuatu yang pernah menguris hatinya,
Pasti ada sesuatu yanh pernah membuat dia menangis.
Pasti ada.
Kerana dia juga manusia.

Makanya,
Bila kamu menyangka bahawa hanya kamu yang merasa,
Hanya kamu yang melalui,
Dan hanya kamu yang mengerti,
Kamu silap, dan kamu salah.

Ada orang lain yang pernah melaluinya,
Bahkan ada orang lain yang pernah merasakan lebih dari apa yang kamu rasakan.
Ada orang lain yang pernah melalui lebih teruk dari apa yang pernah kamu lalui.
Ada.

Cuma, mungkin kamu yang tak pernah tahu,
Kamu yang tak pernah nampak.
Jangan selalu menganggap,
Bahawa kamulah yang paling susah,
paling sakit diuji,
Paling berat diduga.

Ada.
Ada insan lain, yang lebih besar ujiannya, yang lebih berat penderitaannya.
Sudahlah, kesat air matamu,
Walau serumit mana situasi kamu.
Pujuk hatimu.
Yakinlah DIA ada, dan akan selalu ada.
Bila kamu menyandar harapan padaNYA, DIA tak akan sekali-sekali mempersia harapan kamu.
Bila kamu mempercayai segala takdir dan ketentuanNYA,
DIA tak akan sekali-sekali mengkhinati kepercayaan kamu.