KUCING: the creature that so cute

All posts in the KUCING: the creature that so cute category

kisah Chibut & Chibut Jr.

Published September 23, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

arini just nk cite psl tucing peliharaan aku y sekoq ni.. hehe sape2 y xminat pasal tucing, tunggu next entry ye i gosip bende lain plak ;p hee~ tucing peliharaan aku nama dia Chibut… why Chibut? haha~ sbb nama tucing 1st aku y mati tu Chibi… Chibut mcm die pengganti Chibi la… lepas kematian Chibi, mmg rse loser nk bela tucing lg sbb xsnggup nk go thru experience kehilangan tucing… worst giler, nagis je kejenye… kt sekolah, tgh mengajar, dlm kereta, dlm bilik, buleh nagis anytime… lama lepas tu baru dpt terima kematian dia… then nekad xnk jaga tucing lg… tp lepas lega Chibi xde, lama jugak la, tibe2 dtg sekor tucing meow kuat2 tepi tingkap bilik wani… die masuk je, die tgh kelaparan, tp aku tgk je die terasa ‘CUMEEEEEEEEELLLNYEEEEE tucing niiiii~’ tanpa sedar aku panggil die Chibut… heek~

ok, pjg berjela plak cite psl jejak kasih ni… so Chibut pon hidup la as part of our family members.. erm, mmg die buat rumah ni mcm rumah die pon… sesuke hati nk lepak mane, tido mane… y bagusnye Chibut ni, die sgt pembersih ok.. bulu die sentiasa dijilat rapi mcm ari2 mandi, padahal xpenah hayat pon mandikan die.. dan die xberak atau kencing dlm rumah, die akan mintak keluar, mintak ok… mcmane caranya, die pg kt kitorg, sape2 y die rse sng, meow sikit smbil tgk muka kitorg, pastu tgk pintu.. xpon kitorg sndiri dah boleh agk die nk ape, ade 3 bende je die akan meow, 1. lapar, 2. haus, 3. nak keluar poo-poo… haha~

makan, minum very picky ok… kitorg sendiri pelik dgn tucing sekor ni.. tucing lain relek je mkn ikan mentah ke, sisa makanan ke, isi ayam ke ape, tp die NO ok! die mesti makan ikan rebus, cmpur nasi… that’s all… kalau lain pon, ayam / daging.. DAN! xmain la kalau sisa makanan ni, kne gaul baru2, fresh2 baru die hadap.. kalau x,die rela termenung dr makan atau ke mana kite pg die ikut je… haha~ air pon same.. air paip je die minum, xmain air longkang ke air lopak.. kalau die main kt luar, masuk rumah terus pg bilik air smbil tunggu sesape y nk tolong cedokkan air dlm gayung tok die… selalu aku perli die, “hai, kt luar tu kn byk sumber air.. minum jela.. xnk amekkn air tok chibut…” pastu die tgk je muka aku dgn muka kesian.. ceh. kalau air y disediakan sebelah mknan tu dah seharian pon die xkan minum.. die akan mintak y baru, so kne la tukar air tu… cara nk faham sng je, die pg kt sinki/bilik air.. maknenye nk air lain la tuh… itulah Chibut. haha~

so far, dah dekat 2 thun kitorg jaga die… masa datang tu kecik je lg… skrg dah jadi ibu dah :’) well, haiwan.. sejak die ade dlm rumah ni nth bape byk jantan nth bermaustautin kt sekitar rumah aku ni hah… hampeh tol… disbbkan Chibut kecik lg, die xlayan pon sang2 jantan keparat tu tp ade la sekor ni mmg xputus asa nk menarik perhatian chibut.. akhirnya berjaya la diorg kuar dating kan… time tu dah gelabah dah mama dgn abah nk anto chibut jauh2 sbb takut die bunting… aku plak kesian kt die sbb die xreti jd kucing jalanan.. last2 die membuntinglah di rumah smpai beranak…

so aku adelah geng bunting kan ;p hahahah!! melepek kepenatan, sentiasa nk makan, pastu same2 baring tgk tv je… keh3~ tibe2 suatu malam, kisah menyayat hati terjadi… kisah Chibut nk beranak… dia kejut aku kol 1.30pg, aku ingat die lapo, aku pon tibe2 lapo sgt2 mlm tu, aku pon bgun la buatkan makan die, aku pon makan sikit… tp die xmkn pon, die meow lg, aku ingt die nk keluar, bukak pintu die tgk je aku… aku dah gelabah… apehal chibut ni meow kuat2 memalam cenggini.. die pg kt abah, pg balik kt aku… tgk muka die mcm kesian sgt… dlm hati, ‘dah nk beranak ke ni?’ bile mama bgun, die pg kt mama meow je cm merayu sesuatu… aku dah xsggup da, aku terus masuk bilik… kol 3 pg lebih, aku terperanjat dgr bunyik tucing nyaring kt depan… ah sudah! aku cepat keluar, rupanya Chibut dah teberanak kt luar.. Masyallah 😥 aku serius xtau nk buat ape… anak die kt depan, die berlari ke belakang nk masuk rumah.. tp abah xkasik… semua pintu tingkap ditutup sbb die xnk beranak dlm kotak y kitorg sediakan tp nk naik tingkat atas.. aku terus masuk bilik wani menangis sepuas hati sbb xsggup nk imagine die sakit dgn baby y kt depan tu.. Chibut pnjat tingkap bilik wani, meow tepi tingkap, aku tutup telinga smbil menangis sbb xtau nk buat ape… die xreti nk beranak cmane… die kecik lg… aku plak xtau nk buat ape dlm tibe2 tu… smpai subuh die ade tepi tingkap, aku just boleh ckp kt die ‘Chibut sorry…. akak xtau nk buat ape….’ nagis lg… bile pg sek, die pon hilang…

2nd time nagis sbb tucing, kt sekolah pon aku boleh nagis.. tp kali ni cite dgn abang, abang je dpt tenangkan aku… dlu time Chibi die sendiri xphm kenapa aku nagis, even die rse kelakar.. tp skrg die sgt phm… tq abang… sbb xnk effect kt baby, aku kne kuat… xley fikir perkara y berat.. balik sekolah, slagi xjmpe Chibut aku xtenang… ptg tu, nk angkat kain aku try pggl die… Alhamdulillah die muncul dr belakang… tp perut dah kempis, die lapar dan haus.. huhu~

kitorg agak2 anak die sekor je… y kt depan tu tp dah mati sbb kucing jantan bunuh… sedih T____T jahat kucing jantan tu! tp aku dpt rse anak die ade lg 1 tp xtau kt ne… 2-3 hari jd misteri… die pulak sentiasa keluar lama lepas makan… mama perhatikan rupanya die pg ke kotak blakang rumah jiran.. kitorg biar je dlu sbb xnk die rse terancam… tibe2 ari ke-4, adik aku pg amek kotak tu bwk balik… betul ade baby die dlm tu!! mama cerita ade 2 ekor tp sekor lg dah mati dlm tu sbb terhempap dgn hanger… sekor je hidup… masyallah 😥 syukurlah ade y hidup… tp Chibut punya garang, xkasik aku masuk dapur… aku lalu pon die bunyi garang y aku xpenah dgr… cmtu skali die sayang baby die… sobs~

dr Chibut y suke melepak, baring, landing2, bertukar jd seekor ibu y sgt syg anaknya… die jaga anak die siang malam xkeluar2 dr kotak… dipeluknya, dijilatnya, dibelainya anak dia mcm penah jd ibu… nth ek, susah nk gambar, aku sgt touching tgk die jaga baby die… haiwan pon syg anak… tp kenapa manusia sggup campak anak dia hidup2???! astaghafirullahalazim~

tp lepas 2 hari duk kt rumah, tibe2 anak dia hilang!! hilang nth ke mana… mama duk dapur masak, tibe2 tgk hilang… sdgkan mama kte xde dgr kucing jalan ke, lalu ke ape… Chibut time tu tibe2 dtg dr mane nth terus pg kt kotak, die pon terpinga-pinga tgk baby die xde… die pon ikut mama cari kt merata tempat, atas, bwah, luar, semua pelosok rumah mama carik xjumpa… last2 give up, xdpt dikesah punca dan cara baby Chibut hilang… die pon dah jd mcm hilang harapan… die kembali seperti dulu, duk melepak dlm rumah xkeluar2… cume makin manja je, sikit dtg nk kite usap die… die pon baring je, cm kehilangan anak… so we expect y baby dah mati sbb xdpt makan xpon kene makan T_____T

seminggu selepas kehilangan baby Chibut, tibe2 aku balik sekolah, abah bukak kotak aku nmpk Chibut bersama babynya!!!!! MASYALLAH!!! eeeeehhh.. cmne ley jd cmni? abah pon cite la, die dgr bunyi kucing kecik dgn kucing besar kt atas.. abah naik nmpk baby Chibut gah berusaha jalan keluar bilik, tp ade kucing jantan y bunuh anak Chibut y 1st tu… abah berlari keluar pggil Chibut, Chibut dr rumah jiran depan berlari dgr abah pggl, sama2 lari naik atas mcm paham ape abah ckp.. die nampak je anak die, die cm terpinga-pinga.. abah kte die terus gigit anak die bwk turun, kucing jantan tu abah halau keluar… abah ckp die mcm rindu sgt kt anak die, dijilatnya, dipeluk xkasik org tgk pon… tp peliknya, dah seminggu hilang tp baby still lg nmpk sihat.. kalau ikut hukum, die xmkn seminggu mesti dah mati… xlogik sgt.. tp kitorg anggap ni sbgai kuasa Allah.. Allah sgt dia… sbb Chibut syg baby die… aku xtau nk kate, hepi sgt2 sbb aku suke tgk Chibut jaga baby die!! sgt sweet ❤

kitorg pon bagi nama baby Chibut, Kiwi… hehe~ mama y bg… so cumel la kan… hehe~ semlm mata die dah buka, cumeeeel sgt!!!!!!! bulat matanya… tp walau Chibut xkesah kite usap baby die, die still xkasik kite pgg belai baby… marah weyh! garang tau… haha~

disbbkan mama xkasik amek gambar Chibut dr die ade kt rumah ni, sbb ade org tua kate xelok amek gambar kucing nti cepat mati.. so mmg xde gambar Chibut… cume td je aku curik2 amek sbb xtahan tgk kecumelan mereka berdua y sgt sweeeeet tu!!! hehe~