CINTA: Abang

All posts in the CINTA: Abang category

Aimy ada mak baru!

Published June 16, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

haih~ lame doh pasang niat nok hupdate hupdate belog nih.. dr still cuti smpei ler dah naik keje nih, asik ler xdop mase-nyea -__-” post ni dah create dr jumaat, mlm ahad baru mcm nk sambung tp tgk la mcmane kan.. haha~

so! Aimy Hana Zahra, telah berjaya melepasi proses pengenalan seminggu dengan mak baru dia which is her nanny ^^, detailing, pengasuh Aimy adalah jiran 1 taman rumah mama, dan jugak sedara bau2 bacang dgn abang. dia mmg jaga anak orang dah lama, dia ckp y dia jaga dah masuk Universiti dah.. time datang tu siap la ibu aimy ni angkut tilam, tabbath, segala bagai kan.. kene acik tu ckp, “eeeeehhhh… xpayah bwk ni sume ni… umah acik dah ada dah.. dah 20 tahun berpengalaman jaga anak org… ko xya risau.. acik tau ape nk buat..” hahaha~ terus put trust on her.. so far mmg xde col dia tok saje2 tanye aimy buat ape ke aimy ok ke.. cume 1x call sbb nk mtk die potong kuku sbb ibu lupe mlm tu nk potong.. bese la, kalau x nti muka jadi gangster bak kate ayah.. scar sane sini.. Aimy kan.. haha~

bukan caya dia 100%. x. ye, byk kes y ngeri ttg pengasuh kan skrg.. tp xnk die rse kite xpercaya dia langsung.. tu nasihat makcik aku y jgk seorang pengasuh.. die kte kalau ibu tu asyik col je mcm xcaya kt dia.. bile fikir betul jgk.. ok, cube letak kepercayaan pada orang yang lebih berpengalaman.. yes, baby tu anak kita tp kita pon ibu baru, byk lg xreti sbnrnye.. dan cara kita adalah cara kita.. xboleh nk mtk orang ikut cara kita semua.. dan mesti orang y dah 20 tahun jaga baby lebih tahu byk dr kita.. dan biar dia cuba cara dia selagi xmudaratkan. tidaklah dia akan mencederakan, melainkan kita tak kenal asal, latar, budi, caranya dari sebelum dan sekitar kita… itu perlu kita berjaga. mean, selidik dulu orangnya bagaimana, sikapnya, tuturcaranya.. Alhamdulillah, mak pah ni peramah dan lembut.. suaminya cikgu.. mak mertua pon xde ckp buruk bila kata nk hantar kt dia, dan terus setuju..

nth kenapa dari 1st day nk hantar Aimy, dia dah set bangun awal pg seawal ibu bgun.. kata ayah, “dia xpuas nk tgk ibu dia.. balik lewat dah nk tido.. die nk main dgn ibu tu…” sebak plak ibu dgr.. 😥 setiap hari mmg bgun kol 5.30 pagi lebih.. celik terus senyum.. *cair* jadi utk elak dr xsempat siap, ibu kene bgun lg awal.. 4.30 pagi……………….. erm, ok x. 4.45 la… haha~ landing2 sat.. siap cpt2 jd bile die bgun ada masa sikit tok main dgn dia.. biasa dia akn tgk tv dan bising…. mbebel, pgg org tok layan die.. haha~

hantar dia, xde masalah.. xde nagis.. ambil pon so far ok… cume ari 1st, muka dia berkerut, masam mcm marah betul.. mcm nk tnye kot ibu pg mane tinggalkan dia ni.. huhuhu~ tp bile dah 5 ari, ambil dia kt dalam rumah, relax je dia.. siap senyum2 ^^

masalah yang mak hadapi dgn aimy ialah, dia tidur xlena.. aimy xtidur buai.. dan mmg dia tidur bawah xbape lena kalau siang.. ibu jaga dia mmg stop smbung stop buat keje… huhu~ rse mmg susah tp masih ok lg sbb kita xde kotmitmen lain mgkin.. tp dgn orang mmg risau cmne die nk deal dgn aimy cmtu.. so xde pilihan, izinkan dia guna buai.. jd kate mak, bila buai baru Aimy lena… siap tidur lama dr pagi smpai ptg.. bgun terus main sbb dah puas tido.. tp kt rumah masih aimy tidur manual… dan Alhamdulillah jgk Aimy ok.. cume bese la dia mmg gelisah2 dulu sbelum tido… atok mmg xreti nk tidokan die.. ibu je y expert.. huhu~ mmg susah mgkin sbb die dah rse buai tu best tp pas dah tido die ok je… cuma kita la penat sikit sbb kerja lg, nk urus dia, nk urus diri balik keje.. mmg terasa jgk nk tarik buai turun.. haha~ xpela, kalau xpenat, xnamanya ada anak…

ari 1st amek aimy agk tkejut jgk kepala aimy penut bintat2 merah.. kne gigit nyamuk… cite kt ayah, ayah terus fikir nk suh mak dia jaga aimy plak.. huhu~ tp bila fikir betul2, bru 1 ari.. mmg kesian kt dia merah2 kepala, mesti gatal.. tp xkan nk tegur direct terus,.. cume esok2 nya bg dia krim dropolene mtk die sapu kt kesan merah2 tu… lepas tu xde bintat dah.. alhamdulillah.. sikit2 tu biasalah.. doa jgn kena jangkitan ke ape2 je…. kita pon xde jaga benau nyamuk sekor2 kan.. ada jgk terkene gigit jgk… dia pon xde la suruh nyamuk gigit anak kita… huhu~

setiap ari anta Aimy kol 6.45am dan ambil kol 5ptg.. huhu~ lama kan… dah xde istilah cekgu  1/2 ari lg.. byran rm300.. utk tdk merasa kurg selesa bile ambil lmbt ke anta  ari sbtu ke nk mtk tolong pape ke, harga tu dipersetujui.. ada kte mhl, yela rate shah alam lbh kurang.. tp xpela, preparation nk duk bandar jgk.. haha.. bile cmtu, xde aktiviti sek pon mmg ambil kol 5.. tp bkn blik rumah tido dlu ke rehat ape.. bile blik awal, g buat treatment.. jumaat pon sama, blik sek g treatment dulu bru ambil Aimy.. ok mgkin ada y kte baik balik jaga anak, atau ada y penah ckp suami xkasik pg treatment2 ni, baik cpt amek anak.. ok ni nti cite entry lain..

ok, nmpknye siap jgk entri ni.. walau smbil susukan anak.. haha~ doakan yang terbaik buat kami dalam result egtukar esok! kalau ikut hati ni, nk duk bwh ketiak suami.. ye, aku isteri y suka bau ketiak suami tiap2 malam.. just imagine bile dah xdpt bau tiap2 mlm sbb jauh, mesti rindu nagis2 😥

Nitemare back : work, distance, time!

Published May 22, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

Lame seyh x hupdate belog nih.. fuh! Fuh! Habok berkepok >_> arini cm xde ape sgt nk buat.. sume pon dah siap, so duk saje je la sbelah aimy y gah ngorok ni.. harap2 lama la sikit die lena, boleh ibu siapkan entri ni hah.. ceh~ hii..

So! Hari ni dah ke 82 hari aku bercuti sejak bersalin. Uwargh!!! Ada lg 8 ari je nk cukup 90 ari T_T kenapa cepat sgt masa berlalu >_< untung ada cuti sek 2 minggu dan cuti aku pon terkena dalam tu so aku boleh la jgk sambung terus cuti.. kalau x, next week dah naik keje.. haru aku lintang pukang. Silap2 aku y uwek2 lebih bkn aimy.. haha~

Xde preparation mental langsung nk naik keje semula.. nk nagis ada la.. mengenangkan aku dah xley nk jaga aimy 24hours.. pastu kalau xdpt pindah, aku dah xley duk dgn abang lagi cm skrg T.T sobs2~ malam2 nk peluk sape? Nk leset2 kt sape 😥 yaAllah sedihnye…. jadi org y diperlukan oleh dua insan tersyg, penat tapi sgt bahagia. Nk sedia mkn ayah, aimy pon lapar jugak, dah popok aimy, kne popok kaki ayah pulak.. Sbb tu aku y tido tgh bukan aimy.. bhaha~

weekend not enuf for us to spend our quality time as husband and wife.. bile weekend je jumpa, mesti terasa mcm stranger, kekok, malu2, segan2 tp buat2 cool dpn org je mcm kite normal couple.. sedih. Sedih T_T sumpah duk jauh sgt derita.. masa gah berjauhan xrasa derita sgt, time tu redha dah jadi pasrah dan enjoy je hidup "single" celop, pg mane2 xde sape nk halang cume sms je mtk izin dan biasa kompem dpt izin punye kn.. tp percaya lah bile dah duduk sama nk berjauhan balik baru tau jauh tu derita tp kita pura2 tough dan kuat je..

tempat isteri di sisi suami.. walau duk same tu ada gaduh, ada tarik muka, ada berjauh hati, tp dia nampak diri kita, kita tengok diri dia. Bila berubah kita perasan. Kalau jauh ape nampak. Ayat sms je berubah, tp kalau baca tone rendah ye xperasan pon gah marah. Kan kan.. haha~ kalau body language, xya suara, terus teserlah. Lgpon tu la y boleh jd pengguat hubungan.. lg2 dah ada anak.. Subhanallah benar anak itu membawa bahagia. Janji Allah xpernah salah kan ^^

Nak urus anak bile dah start keje pon 1cabaran.. dah bjaya laluai cabaran jd fulltime housewife dgn jaga anak, pasni cabaran baru.. setiap masa kne prepare mental dgn fizikal bile dah ada anak kan.. sesuai ke aimy dgn pengasuh die nnti, Meragam ke die, bile dah balik keje penat2 kne uruskan die pulak, xmcm dlu balik terus terpa katil.. hihi~ kalau dpt pindah, keje, anak, suami.. timing kne jaga. Xley ada y terabai. Makan minum pakai. Mampu kah aku?

Paling ngeri nk fikir…. PBS. Uwargh!!! Bertapa xsukenya aku pd pbs y gov laksanakan. Terus terang je ckp sbb aku raKyat.. kuasa xde kt tgn sape2 kecuali Allah. Hurm~ nk sambung keje aku y disambung org ni y celaru haru biru kang.. hrpan setinggi langit ya Allah aku mahu pindah.. mula tugas baru di sekolah baru.. mgkin bukan lebih mudah tapi lebih teratur..

Kewangan pon masih celaru utk diuruskan.. harap dapat aku aturkan dgn lebih cekap… smpai skrg Aimy masih minum susu Enfalac A+.. seyus mahal susu tu.. aku xpasan pon susu tu mahal sbb xpemah survey harga susu.. mmg niat mutlak nk Bf tp xkesampaian.. rezeki masing2 xsama.. bile 1st susu abang beli tok aimy Enfalac A+, kitorg terus je kan.. mmg pasan mahal tp ingat tu harga normal tok sume susu.. rupenye mmg mahal sgt pon.. sbb tu effect minum enfalac pd bayi, diorg cpt bijak dan berakal..banding susu lain, ada y senang tembam.. bygkan kalau kwn aku MaiFar kate susu die guna 1kg rm20++, enfalac 1.3kg rm132. Devasssss kau! Bape kali ganda tuh.. 5-6× ganda harganya.. mula2 bincg dgn ayah aimy, die kte teruskan.. tp lame2 ibu ttp ckp mcm xmampu.. bile fikir die makin lama makin byk minum.. kalau 1minggu rm70, sebulan dah rm280.. hanya susu.. ok lg tuh sbnrnye.. tp tu die minum 3oz 2jam 1x.. kalau pasni naik 5oz? Ahaaaaiii laaa..time tu ibu cm xmmpu la syg.. nanti dah 4bulan ibu cuba usahakan Aimy start minum nutrisi herbalife kay.. In Sya Allah.. kot2 boleh teruskan both good foods for u mane tau kan.. rezeki anak In Sya Allah ada.. sbb tgk aimy cpt pandai, lawas baik, ibu ayah sggup sacrifice tok awak.. yela, aimy xdpt lama y terbaik dari badan ibu, cukup2 tok 2bulan je.. ibu kne prepare something better for u kan.. tp 2bulan pon ibu ttp bsyukur sbb y paling pekat antibodi tu dah masuk dlm badan aimy.. doa2 aimy sihat kay.. demam biasa tu xpe, semua baby akan alami demam.. time tu la aimy nk build antibodi diri sendiri pulak.. cume ibu hrp aimy xsakit y teruk2.. tu je…

Haih~ berdebar betul nk tggu result e g tukar keluar. Doakan saya semua :')

image

Heh.. ni video ‘keek’ aimy smlm. Jomla follow keek syaye @daeyazizan dan instagram syaye @daeya233 (ummuaimy)

behind the scene…

Published March 14, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

cuaca kt tempat korg skrg panas x? ke aku je rse panas sbb gah dlm pantang? hoho~ semua org ckp pasal panas… aku y xpasan panas ke x sbb aku mmg kne pakai, makan, minum segala yang panas pon.. cuaca panas da xde effect kt aku gknye… heh~ cuma hrp Aimy xkena ruam panas la.. cian dia…

disbbkan xnk tido dlm panas tghari buta ni, aku rela bjaga sblh Aimy.. xpela mlm kang xdpt tido tp sejuk sikit… huhu~ saje nk blogging smentara Aimy dibuai mimpi indah =)

errr~ agk ngeri x bace post aku psl labour tu? hoho~ tu pengalaman aku.. setiap org bahagian lain2, doa byk2 bahagian korg dipermudahkan Allah ea ^^ lepas dari bersalin tu, byk benda y aku terfikir..

1. kita tak boleh plan mcmana perjalanan bersalin kita.. contohnya dengar cerita org bersalin cmni cmtu, kite pon expect y kite akan bersalin cara y sama atau sbaliknya… aku ada terfikir aku nk bsalin normal tp sakit skejap mcm si pulan.. aku kte xmustahil.. tp Allah nk beri pahala ikut cara lain.. bila aku rasa susah sikit, aku rasa time tu Allah xadil.. sdgkan aku xboleh samakan diri aku dgn org… setiap manusia dugaannya lain2..

2. barulah faham kenapa ramai y pilih nk bersalin kt swasta dari kerajaan.. hoho~ not to underestimate any hospital here… tp bile dah lalui sendiri, bru fhm maksud kerani sekolah aku.. die ckp bile ngandung je terus kumpul duit, bsalin kt swasta.. die pon nk cite kt aku knapa xnk kerajaan pon die serba salah sbb aku 1st time.. die risau aku takut… hoho tp mmg aku tibe2 bdebar bile die ckp cmtu pon… rmai kte hospital kerajaan muar ok.. tp still rmai  y pilih swasta especially y dah anak ke-2, dan seterusnya.. yela, cikgu mmg boleh pg swasta tp ni kerani pon sanggup labur duit tu aku sentap tu… tp bile dah lalui bkn xbagus hospital kerajaan tp terlalu rmai y budak baru belajar… sedangkan kita nk bertarung 2 nyawa… muar tu mmg dah hospital PAKAR dah.. xtau la y belum jd hospital pakar cmne…  y betul2 aku rse pakar bile time operation.. tp  aku cuma ckp faham je kenapa diorg pilih swasta.. aku pon masih xtfikir psl mengandung lg ke ape *trauma lg* cuma aku ade fikir kalau aku pon sggup kumpul duit bersalin kt swasta.. huu~ antara sbb y aku sndiri hadapi, diorg x scan betul2 berapa berat baby, air ketuban ckup x.. y diorg buat pegang perut aku, raba, pusing kiri kanan, duk teka rmai2 bape kilo… (cm seronok je) pastu bila aku tanya cmne tau air ketuban ckup x, doktor tu kte tgk perut awk pon saya tau… jadi aku cm xkonfiden dgn jawapan tu.. huuu~ masa tu ade doktor ckp die estimate baby 3.9kg, die ckp kt aku nanti dia akan gunting sikit dan nurse akan bantu tolak perut aku tok bantu baby keluar.. jadi dia mtk aku faham.. tp, baby keluar 3.4 kg je, cuba time tu aku normal dah die ingat 3.9kg.. sedangkan xsbesar tu.. x ke aku kecewa.. huhu~ tp prosedur bersalin normal pertama kali kt hospital kerajaan dia mmg akan gunting… kalau kt swasta, kalau xperlu dia xkan gunting.. tu setahu aku la.. tp xsmestinya swasta bagus, dan xsmestinya kerajaan xbgus.. bgantung pd bahagian masing2.. hu

3. walaupun aku lalui czer, Alhamdulillah lepas bersalin aku dipermudahkan, xterlalu sakit, xambil injection tahan sakit, nurse pon impress.. huhu~ proses pemulihan, pantang, semua mcm orang bersalin normal.. boleh gerak, cergas, kuat.. smpai selalu kne marah dgn atok bidan sbb xduduk diam.. huhu~ bkn ape, kt rumah mak mertua xkn nk duduk je kan… nk amek pape kne la bgun sendiri.. walau mak xkesah pon kalau suruh.. huhu~ stkt ni Alhamdulillah masih sihat, doa semoga terus baik dan pulih spt sediakala.. al-maklumla, urat putus berganda.. huhu~

4. suami lebih menghargai isteri.. aku xtau ape perasaan abang time duduk teman aku dlm hospital dari wad-labour room-bilik bedah, 2pm, 01.03.2013 – 2pm, 02.03.2013, 24jam… aku fikir mesti abg ngantuk, penat, letih.. tp bile dgr cite mama, abang xmasuk lepas solat subuh, dia nagis, dia kesian kt aku, setiap kali ingat mesti air mata aku mengalir.. bile dah bsalin, ari2 die dtg hospital teman aku, siang malam, pastu langgar je waktu melawat malam, tunggu smpai tgh malam.. bile guard perasan bru die keluar… huhu~ lepas selamat bersalin, dia cium dahi ckp ‘tq sayang’, aku sendiri tkejut.. mgkin tu normal, tp bile alami sndiri rse sgt dihargai.. Alhamdulillah abg pon xkekok nk jaga anak, mlm2 kalau perlu die nk jgk bgun tgkkan anak, y penting abg pandai bedungkan baby.. aku fail.. hoho~ so setiap kali nk bedung, aku suh die… he~ kalau aku stress penat jaga baby, die amek baby pujuk2…

5. menghargai ibu… barulah tau pengorbanan ibu tu besar… xternilai… rse xmampu nk bls dgn ape pon… dr saat melahirkan smpai mbesarkan… dan ibu xlayak dilayan mcm org gaji, org luar tp layanlah ibu mcm kawan pon ckup mgembirakan hati dia… walaupun ibu kita xseindah y kita impikan, tp ibu tu la y bertarung nyawa melahirkan kita ke dunia.. jaga, susu, belai dgn kasih syg.. tergamak ke kita menghina, mencaci, meninggi suara, atau memulau ibu kita sendiri… huhu~nauzubillah~ bile dah lalui sendiri nti bru tahu bertapa besar pgorbanan ibu… kalau perempuan akan rse time bsalin, kalau lelaki tgklah isteri bsalin mesti rse susah ibu lahirkan korg dlu…

~”my Labour story”~

Published March 12, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

masih lg berbelah bagi nk post cite ni… selain dr masih lum pandai nk manage masa bile dah ada anak ni, takut tibe2 menangis balik plak sengsorg sbb terover feeling… hehe~ tp suke bace experience bersalin orang lain… mcm2 cite ada… siap time gah tunggu hari tu duk fikir cmne la cite aku plak nti… nk gk la cite dlm blog kan… sbb tu sejak dah masuk 9 bulan, aku slow down update / blogging psl diri sendiri sbb sendiri pon suspen ape cite dgn aku ni… haha~

1st of all, nk panjatkan Syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi di atas selamatnya kelahiran anak pertama kami, seorang puteri pada 02.03.2013, Sabtu, jam 13:31 berberat 3.4 kg. Alhamdulillah~ hari ni dah 9 hari dah anak ibu lahir ke dunia ini :’) Alhamdulillah jgk, ambil sunnah hari ke-7, anak ibu dah selamat di aqiqahkan, di cukur, dan di umumkan namanya ^^

Lilypie First Birthday tickers

Aimy = Keberkatan, Hana = Kebahagiaan, Zahra = Bunga

minggu 39

Khamis, 28.02.2013

siang tu cm ok lg… awal2 tu duk suspen la jgk anak aku ni Febuari baby ke Mac baby.. tp bile dah masuk 28/02 masih ok je lg, konfiden la anak aku lahir bulan Mac.. ptg tu mama dgn syeli bru pg mtk air selusuh ke-2, sbb air selusuh y mertua aku mtk aku silap guna semua tok rendam bunga kembang fatimah seminggu.. habis busuk air tu.. huhu~ kitorg xtau cmne, syg da air selusuh tu.. tp unexpected mlm tu aku rasa sakit.. masih x sure sakit bersalin mcmane, braxton hicks bagai tu ape, tp sakit aku mlm tu cm lain dr biasa… tp y luar biasanya, mlm tu je la aku dpt tido dgn lena.. tibe2 terasa nk tido atas tilam bujang depan tv bwh kipas.. selama ni rse tido atas katil pon susah nk tido, apetah lg atas tilam bujang nipis atas lantai.. cm biasa, aku update keadaan aku kt abang.. tp fikir selalu je update sakit tu sakit ni tp xbsalin jgk.. haha~ dekat kol 9mlm aku msg abang, “dah start rasa sakit, rasa semacam..” abang tanya. “sakit mcm mane”. aku ckp, “sakit bawah perut, pinggang, punggung.. tp still boleh tahan, rasa kepala baby tekan2 ke bwh..” then abg tanya, “dah kne g hsptal ke 2?” aku jwb, “xlagi.. tunggu tanda / sakit kerap 5 – 10min 1x.”

Jumaat, 01.03.2013

bangun tok g sek.. sakit lebih kuat.. tp fikir nk gk g sekolah.. sbb aritu xde blaja, ada merentas desa.. aku pon xterlibat dah.. pastu dah tempah nasi lemak sedaaappp.. nk makan dlu nasi lemak tu sebelum aku xley mkn sedap2 nti… haha~ aku col abang dlu, ckp sakit dah makin kuat, mtk abg stand by je kalau pape jd.. abang pon pelik nape aku nk g sekolah tp aku ckp ape2 aku kire arini hadir.. nk cuti dikire mula next week.. *xnk ckp tu nk mkn nasi lemak.. hahaha~ pg sek seyus lambat, sbb nk tahan sakit.. dlm kete pon tekan minyak cm xtekan.. kete blakang asyik potong je.. bengang gknye.. haha~

smpai sekolah, kejar nasi lemak dlu.. haha~ xdela kejar berlari weyh…! ;p mkn dgn maisarah, duk cite psl sakit y aku rse… dahla kitorg due date sama, aku sakit, die relax je lg.. mau x gelabah dua2 ekoq ni… haha~ pas kenyang nasi lemak, g kantin.. mai ajak g padang, suh jalan supaya cpt jln bukak… aku plak cm dah xlarat nk jalan sbb rasa sakit makin kuat.. tp dsbbkan sakit tu lum consistent, aku xgelabah lg la.. aku pon kuatkan jgk berjalan pg padang…. tp separuh jln je dah stop.. haha~ duduk dekat pagar kuar masuk padang dgn sekolah je dgn cikgu kawalan pelajar.. duk borak2 dlm 30min, aku pon ajak mai naik bilik guru… smpai bilik guru, aku rse ngantok sgt… landing kepala atas buku2, menahan sakit y makin kuat… jam baru kol 9 lebih… kol 10, mai ajak turun nk mkn nasi ambang.. aku masuk ofis, kerani y baik dgn aku tibe2 tegur, “kak long, perut dah turun!” aku pon cite da rse sakit..

nth cmne aku terasa nk g check ada tanda x… 10.30 pg, check tanda darah dah keluar setompok kt pad… ok! U’re going to deliver dayah!! aku col abg, rupenya abg da mmg stand by x g keje… die tggu aku col.. kuat jgk instinct die rse aku da nk bsalin =) then aku cpt2 g ofis, btau diorg… diorg dah kecoh2, ada y suh anto aku g hospital la, ade y suh anto aku balik la.. haha~ aku ckp aku nk tunggu habis sek, diorg marah aku -___-” end up aku ckp aku balik dlu sendiri… aku rse still boleh drive… so dgn izin gpk koko, aku pon balik la dlm kol 11 lebih.. col mama, mama ckp die nk balik terus bwk g hospital tp aku xkasik.. aku kte xpe ok lg, suh mama habiskan sek smpai 12 lebih.. smpai rumah, xselera nk mkn dah.. cume rse nk landing baring kt tilam bujang tu semula je… bru nk try lelap, mama smpai… mama ckp risau, dah keluar tanda ni xley kire lambat ke cpt… mama suh aku mkn, die pon siap2 buat air termos, sediakan bekal milo, susu, oat, air masak… aku plak y relax terlebih.. haha~

bile abah balik, kol 1 gerak g hospital.. time tu aku da start amek kiraan kerapan braxton hicks.. masih belum consistent… smpai hospital kol 2, terus ke labour room tok wt pemeriksaan… time tu bru la aku rse berdebar sikit “/ abang da smpai tp die duk luar dlu… syukur abang smpt smpai time aku da kt hospital… check up tu punyalah lama… dan… ramai tol org dlm tu nk check 2 org patient je -___-” semua muda2 dan cumel2 belaka.. haish~ rse xsecure pon ade… lepas 1jam lebih bru die check jalan, bru 1cm bukaan.. so aku masuk wad dlu…

dlm wad, rse sonok sbb abang ade… mama pon ade… saat menempuh solat y aku terasa setiap waktu semakin sukar.. solat zohor, sakit boleh tahan dgn nafas lagi… solat asar, sakit dah semakin kuat dan kerap.. lambat jgk aku gerak g bilik surau kt wad tu sbb menahan sakit… tp magrib aku dah rse sgt xmampu nk pg solat tp kuatkan jgk sbb time tu dah sakit 10 min 1-2x… isya terus solat atas katil sbb mama dtg bwk telekung… mlm dah sakit makin kuat, tp masih boleh nk ketawa dan makan bile sakit tu reda sekejap.. kol 11 mlm, doktor dtg check.. die kte boleh check jalan… Alhamdulillah dah buka 3 cm… tp masih blum boleh masuk labour room…

kol 12 mlm, tibe2 guard dtg btau abang xley tunggu… sobs T___T seyus down tibe2……. abg tunggu kt bwh…. time 2 sakit makin kuat, smpai kwn sebilik tu ckp awak ni dah nk bsalin ni… nth2 dah bukak besar.. die asyik suh aku check jalan je.. aku plak cm xnk rushing sgt masuk labour room.. bile misi dtg tanya nk check jln x, aku still ckp belum… smpaila kol 1.30 pg, aku rse nk check jln sbb aku fikir kt labour room abang boleh masuk… huu~ bile check doktor *cina perempuan y sgt muda dan kecik!* kate dah 4cm, die mtk izin aku nk tolong bukakan sikit jalan.. aku pon ok je la… die pusing pusing tangan kt dlm tu…. aku pon readykan diri tok ditolak ke labour room…

419929_3348357754118_448674434_n

Sabtu, 02.03.2013

2.00 am

aku masuk labour room.. ingatkan abang terus boleh masuk, rupenye die check aku punyala lama =/ dgn alat tok dengupan jantung baby y besar die ikat kt perut y gah sakit tu… dah xingat kol bape abg masuk, tp time abg masuk tu aku da sakit makin kuat… dgn tangan bercucuk, aku tekan kuat2 pinggang bile sakit.. abang pon cube tolong jgk urut.. walau xkuat sbb die xtau aku sakit kuat mana, tp aku hargai sgt ape abang buat… die urut kaki, urut pinggang, punggung.. doktor check jalan masih 4cm, die kte bile dah 6cm baru pecah air ketuban..

4.00 am

sakit makin kuat, aku dah xboleh nk urut2 pape, bile sakit aku pgg besi tepi katil 2 sekuat hati.. check jalan masih 4cm… Ya Allah, tuhan je tahu bertapa kecewanya aku bile xde bukaan lg sbb sakit makin kuat.. doktor suh tunggu 2jam lg tok check jalan, aku redha je.. bacaan jantung baby cm kurang memuaskan hati doktor.. nurse kate sbb baby tido jd xde pergerakkan.. puasla die kejut baby dgn tepuk2 perut aku… aku plak rse tension je gah sakit2 perut kne tepuk2.. hoho~ tekanan darah xstabil, semakin xstabil.. makin meningkat… aku disuruh ke kiri la ke kanan la terlentang la… time tu boleh sabar lg kot…

6.00 am

semua doktor dan nurse dah bertukar… tu je y aku perasan.. y lain aku dah xpedulik daaaa… fikir cmne nk bertahan je sbb sakit dah meningkat 10 min 4-5x.. smpat jgk dlm masa sakit reda tu aku cm nk terlena tp sentap balik dgn kesakitan y makin kuat.. time tu mengharap sgt jalan dah buka besar.. rse dah xtahan nk teran keluar je semua isi depan blakang… haha~ doktor pon masuk, check jalan, bertapa tertekannya aku bile die kate masih 4cm.. tibe2 doktor ckp nk pecahkan air ketuban… aku cm konfius, kte 6cm bru pecahkan, kenapa belum buka lg dah nk pecah.. time tu xmampu nk melawan, redha je.. mula2 doktor lain pecahkan guna alat die, dtg doktor lain plak, check lg jalan, selambe je die pulas jari die tok pecahkan lg air ketuban tu.. pergh~ lepas air ketuban pecah, makin lama sakit aku makin kuat smpai aku dah xboleh bertahan… menangis je.. abg pon dah xtau nk buat ape… xlama lepas tu abang pg solat tp abg xmasuk2… aku dah xnk fikir sbb aku dah menangis meraung2 sbb xtahan sakit… dlm pd tu aku cm menyerah ckp aku nk mtk czer sbb dah xthn sgt cmpur kecewa sbb jalan xbukak2… nurse ckp tunggu kol 8 doktor dtg check lg… time tu seyus xmampu nk tunggu, aku rse aku ngamuk2 jgk kt nurse tu ckp aku xnk tunggu dah.. tp die suh aku sabar2… nurse y masuk shift siang time tu kbykkan y veteren, y aku tension tu die duk rmai2 belek perut aku duk estimate berat baby sbb diorg ckp perut aku besar… ya Allah, Dia je y tau bertapa aku stress dgn sakit xtertanggung tu perut aku ditekan2, pastu siap betting sape estimate betul… nurse2 tu estimate 3.9kg, 3.6-3.8kg, pastu doktor masuk die suh doktor plak estimate, doktor pelatih y muda2 ni pon dgn ‘pandai’ mengestimate berat 4.0 – 4.2kg.. xke sentap aku.. dlm pd tu aku smpt gk tnye sorg doktor, maximum besar baby boleh keluar dgn jalan y maximum berapa.. die ckp 10cm maximum bukaan dan budak 4kg boleh keluar.. so aku lega sikit…

8.00 am

jln masih 4cm.. aku dah totally give up… aku ckp aku nk buang air besar.. aku nk teran… tp diorg kte tahan2… tula benda paling susah nk aku buat… besi tu gknye bengkok dah kot aku paut.. haha~ time tu doktor kate nk masukkan ubat.. aku refuse.. aku ckp kalau ada progress xkesah nk masuk ubat tp skrg xde bukaan 1cm pon dr mlm td jd kalau masuk ubat nk bg resa tp masih xde progress bukaan jalan mcmana… aku pon da lemah, aku mtk czer sbb dah xnampak harapan dah.. y penting anak ni keluar dgn selamat.. tu je.. aku xkesah la ape jd dgn aku dah… czer ke potong ke ape… doktor tu terus ckp die faham… diorg ckp kne tggu doktor pakar lg 2jam… xmampu tahan tp terpksa bertahan! abg pon masuk, aku ckp kt die aku akan czer… aku merayu mtk izin kt abg… ape aku nmpk muka abg kesian tp buntu…

10.00 am

doktor pakar masuk, die check jalan masih 4cm.. dan die dpt detect baby dah berak sikit…. terus diorg tanya aku setuju utk czer and without think twice I said yes! ‘ples save my baby…’ doktor explain risiko czer besar, aku dah xnk fikir.. ape pon risiko aku akan hadapi y penting baby selamat lahir… abg masuk dan diorg explain prosedur dan risiko czer plak kt abg.. abg nmpk xnk bg czer, die takut risiko tu sume tjadi… aku ckp aku xkesah… aku redha… aku merayu kt abg izinkan aku operate… abg xnk tgk muka aku die ckp die nk pg tanya mama dlu… abg terus keluar.. xlama lepas tu mama masuk, ckp mama izinkan dan doakan aku dan baby selamat… i can see tears in her eyes… terus prosedur czer bermula, semua bertungkus lumus siapkan aku tok pemedahan.. ape y diorg buat aku dah xpedulik, sbb sakit aku dah 1-2min 1x..  cuma aku dpt rasa ketegangan dlm bilik bersalin tu.. abg masuk, aku mtk ampun, aku ckp aku xkuat tok hadapi semua ni lg… y penting baby selamat… aku mtk abg doakan xde ape y buruk belaku… abg dah redha…

lama jgk nk admit ke bilik bedah, diorg kte nk kne tunggu doktor pakar semua bersiap… aku terus2 struggle dgn sakit bersalin normal… time tu dah mmg betul2 nk meneran tp kena tahan smpai melimpah2 urine aku..

12.00 pm

aku disorong masuk bilik bedah… lalu pintu bilik bedah nmpk semua tunggu aku, aku masih ingt muka2 mereka bg semangat kt aku… abang, mama, abah, mak, abah.. aku senyum 🙂

dalam bilik bedah

aku masih struggle dgn kesakitan, setiap ape diorg nk buat kne tunggu single ok dr aku… urine terus2 melimpah… bile doktor pakar bius dah bius, masih aku sakit… xlama pastu baru aku rse kebas separuh badan… aku penat sgt, nk terlelap tp tibe2 badan menggigil tahap kritikal, nafas sesak, nsb doktor pakar bius tu baik… huhu~ bile baby keluar, aku dapat rse suatu benda keluar dr perut… tibe2 ade baby nagis… aku masih lg xde perasaan… smpai lah nurse tunjuk aku baby, aku bru rse ‘alhamdulillah….selamat dah lahir anakku’

1jam, pemedahan berjaya dilaksanakan.. aku ckp terima kasih kt semua doktor2 y sudi membantu menyelamatkan kami.. barulah lega tu dtg ke dalam hati aku…. bile keluar dr dewan bedah, aku dicheck dlu kt bilik bedah sbelum dimasukkan ke wad… aku nk tenangkan diri, aku tanya mcm2 kt nurse lelaki y kne wt check up tu… aku nk berbual dgn seseorang.. nsb die baik, layan je ape aku tnye walaupun merepek… huuu~

2.00 pm

keluar dr bilik bedah… semua dah tunggu depan pintu… soalan pertama aku, “ada nampak baby x??” diorg ckp “ada! cumel……!” terus aku senyum =) dan kedua aku cari muka abg… lega lagi =) masih berpeluang utk menatap wajah kesayangan.. terima kasih Allah..

pengalaman yang xkan aku lupakan… mungkin bahagian aku, Allah bg ujian besar agar kifarah dosa y terhapus juga besar… Allah beri ujian besar sbb Allah tahu aku mampu hadapi… walau ketika tu aku persoalkan kenapa semua ni jadi kt aku, kenapa Allah uji aku seberat ni… tp aku kembali sedar bila semuanya berlalu, y Allah sentiasa bersama aku beri kekuatan yang tertinggi hingga akhirnya aku berjaya tempuhi segalanya…

syukur ke hadrat Illahi, disebalik kesusahan itu Allah hadiahkan sesuatu yang amat berharga dan bernilai.. sesuatu y boleh membawa kami ke Syurga… permata yang indah dan suci….

PhotoGrid_1363052626086

 

 

Belum Rezeki bersama :'(

Published November 6, 2012 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim…

Masih berbaki kesedihan sabtu lepas.. Result egtukar aku xdiluluskan… 2x masih belum berjaya utk pindah tggl bersama abang… Sobs sobs~ time check tu mmg kt rumah dgn abang… Bile tgk je result, menangis jela aku.. Smpai abg pon xtau da nk buat ape…
Rse semua nk disalahkan.. Tmasuk takdir.. Tp cpt2 istighfar… Huhu… Walau hampir setiap hari solat hajat tp xsmestinya cukup tok Allah makbulkan semua doa2 aku… Dan aku lupa yang Allah akan setiasa uji hambaNya utk Dia hadiahkan pelangi… Dr dlu ape y aku amat2 inginkan Allah mesti sukarkan dlu… Especially time nk kawin dgn abg, nk pregnant and now nk pindah.. Aku lupa yang aku dah ingatkan pd diri y Allah saje susahkan sbb Allah nk perhatian dr aku.. Dia nk aku selalu jmpa Dia, cerita padaNya, mengadu, meminta tanpa jemu… Huhu~ skrg bila sedih sbb xdpt pindah, aku emo2 nk slhkan semua org pulak.. Nauzubillah~ >_<
Sejak 2 menjak ni senang sgt touching… Kne jaga SPM dah tau dr awal tahun tp buleh tibe2 out of emosional rse 'why me????' 'xnk jaga spm, nk cuti,' skali Allah bg punishment sbb merungut, hah jaga jauh2… Lg la rse down, rse kecik ati sgt.. Nth dgn sape nth aku kecik ati pon aku xtau… Ckp dgn abg stress itu stress ini, abg tegur elok2 xbaik merungut, kne ikhlas, aku bknnye insaf, emo plak dgn abg… Huuu~ pastu bile brainwash diri sendiri bru tau semua slh aku… Aku lupa baby kejap, Cian baby, dia pon stress gknye dlm pewut… Terus xmo stress2 lg… Abg ckp cube jgn nagis.. Sikit2 nagis… Nk wt cmne, sedih….. Sobs~ walau 1-2minggu je aku rse down tp terase effect negativity-nya keseluruh jiwa… Bad things!!!
Alhamdulillah, bila ikhlaskan diri tok jaga SPM, Allah mudahkan dgn byk benda.. Dpt sek jauh sbb Allah nk bg rezeki lebih tok baby, bile dgr cite2 kwn psl jaga SPM, kalau dkt xbbaloi, jauh2 bru dpt kelim milage, elaun Harian kalau lebih 25km… Bkn sbb mata duit tp atleast ini jd partime waktu cuti tok dptkn extra money nk beli brg baby… So ibu keje lebih masa tok baby.. Pastu perjalanannya xsesusah y disangka.. Xdela smpai sejam.. 30min je… Pstu jalannya seronok, kampung, tenang… Dpt ketua pengawas y baik, pengawas 1kepala, budak2 pon xrmai, xde buat hal… Alhamdulillah…
Ttg pindah, bile balik dr kl ckp kt mama & abah sedih xdpt pindah, abah sedarkan aku 1 perkara.. Abah kate xpe xdpt pindah, sbb org lain lg rmai y nk ape y kau dah dpt… Org lain nk bersuami, nk mengadung, duduk jauh dr keluarga, suami kt utara, dia kt selatan, mak kt timur, mak mertua kt barat.. kau dah ada suami, pastu rezeki dpt mengadung, duk jauh pon duk dgn mak ayah, mak abah mertua pon dkt… Abah pon syukur jgk kau xdpt pindah lg… Yela risau kau kt sne dgn mcm mak buyong, baik duk sini dlu.. Lepaskn bersalin.. Kt sini ade 3org buleh harap nk hantar pegi hospital kalau jd pape.. Abah, mama, ayah mertua.. (actually ade lg 1, atok) selamatkan dlu 1 1.. Eh risau lah, 1st time nk dpt cucu..
Huhu~ ok dayah, dun be so negative… Bersyukur plis!!! *nagis* terus redha… Insyallah ada rezeki yang lebih baik utk aku dgn abang dr Allah nanti… Ameen…

moment mommy-to-be

Published September 11, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

mata mengantuk…. tp dah petang sgt kot nk tido… lgpon arini panas, kdg2 ptg hujan, tp selalu lately malam hujan, masyallah, manyak syiiiioooook woooo tidooooooo~~~! almaklumlah skrg ni badan cpt panas, berpoluh2… kalau xhujan, tido ‘meracau’ xtentu hala… kejap tido dlm bilik, sat kang bangun tido luar, xselesa masuk balik, untung xkeluar rumah je… kalau buleh mmg lame dah aku angkut toto, bantal tido kt luar tu hah… mhahaha~ nth nape gaknye, cpt bpeloh… abang pon pelik, jalan tgh malam sejuk2 kt uptown, abang relax je, aku dah basah lenjun berpoluh… time 3 bulan awal, xley sejuk, dlm bilik guru mengigil-gigil.. skrg xnk duk kantin, makan pon nk dlm bilik guru, sejooooooookkk ;D\

AMBOI! intro dah berjela!! xberagak minah ni… intro terus masuk main story ye… hehe~ okeyh, meme nk cite psl ‘MOMENT MOMMY TO BE’ pon, means pengalaman jd ibu mengandung…  saje.  nk diarikan dalam belog ter’chenton’ ni… part of my Life Series ^_^ lame dah nk berblog tp seyus no time la konon2…… tp no time aku masih relax… xnk gelabah konon banyak keje walau hakikatnye……. zzzzzzzzzz~ *kill pbs*

Alhamdulillah, dah nak masuk 15 minggu kandungan aku skrg… baby pon dah fully developed the human figure :’) perasaan xley nk gambar bile 1st time nampak dia dah ade kaki, tangan, kepala, badan, jantung.. siap time check up, doktor scan tu die gah gaya menendang-nendang… hehehe~ geli hati aku siap ketawa.. cpt2 report kt abang, die ape lg, excited lebeyh la kan… “hah, dah ade bakat disitu ye…” cecececehh~ bakat die dulu tu ;p tp disbbkan mlm tu perut cm sakit denyut2, esoknya abang bwk g klinik swasta nk double check, time tu dpt la die tgk anaknya y ade dlm perut ni :’) and he so happy! that’s the most important.. =)

disbbkan doktor swasta (maknenye bayar mahal okeyh), die siap buat analisis setiap bahagian badan baby tu dan printkan gambar… tu y xclear pon bentuk baby sbb die fokus kt spine, abd, head and femur je.. tp time tgk tu die tunjuk the whole body baby kt kami :’)

so total dah 3 kali scan, abang ckp jgn scan lg sbb bahaya… die ckp xya scan smpai bsalin… “tapi nk tau jantina…” “xya… surprise.. :)” alaaaaa~ xmengalah tuh!… haha~ tp nk jgk kot ajk abang buat last 4D scan kt specialist siap video bile dah 7 bulan ke… agk mahal la, rm200-300.. tp nk jgk at least 1x dpt tgk baby live dlm perutku… hopefully dia setuju laa… huhuuuu~

kalau cite psl org mengandong ni xsah kalau xde story ‘mengidam’ kan? hehehe~ xley nk dipisahkan… cume citenye ade y extreme ade y x.. kalau dgr cite org ngidam ni, ade y smpai nk bau kiwi kasut siap nk makan, nk mkn rusa, landak, kijang.. tp xsemua cmtu… aku dgr cite org je… huhu~ alhamdulillah, doa sgt xnk la teruk ngidam smpai susah semua org… aku ngidam durian belanda aje ^^, heee~ tu pon berbulan2 nk dpt… cian abang… cari merata tempat xjumpa… mmg dah takdir agknye, kalau mengidam susah nk jmpe… bygkanlah, jusco terbesar kt melaka y semua jenis buah ade, durian belanda tinggal tanda je… haha~ g memane abang cari durian belanda… at last, dia balik dr kl, die bwk durian belanda dgn cumelnye… hehe~ pas keje kol 8, terus die g chowkit, cari buah ni… betul2 1 kedai je y ade, tu pon baru smpai… alhamdulillah :’) Tq Allah, Tq abang T___T sorry syg menyusahkan… y lawaknye, mkn sikit je… haha~ tu la kisah mengidam…

as well known, pas habis sesi mabok mabok aritu, i can eat anything that i want =D hehehe~ mmg org kte kalau pregnant, akan kontra dgn bile kite xpregnant… aku y dah lama ber’musuh’an dgn nasi, spjg pregnant wajib makan nasi! kdg2 pg, ptg, mlm, nasi… kalau x, lapar weeeeyhhh~ i dun mind lauk, tp skrg kureng sket kpd ayam dan daging… i prefer fishes! but thank god, still LOVESSSSS VEGGIES and FRUITS! ^^, alhamdulillah~ time g kursus induksi, mkn 6x sehari, nasi dgn lauk2 y agk menarik, pergh time tu la rse nikmat jd org pegnent ni… kalau x aku xmkn deeee~ balik2 mama tegur, “kenapa mendadak naik badan ni…..??” hahaaha~ makan je maaa ;p abg ape lg, ofkos la suke buli aku… tp xpenah amek hati, sbb abg perli smbil geletek aku, mane la aku x gelak je… haish~ feveret part adelah garu dagu dan perut… ingat kucing? hahahaha~ cute =)

susu. owh -______- susah nk kate… sesusahnya nk telan ia… haha~ honestly, aku xminum susu dah… huhu~ lama jgk, dah dkt sebulan… masa mabok2, aku minum gk la 1x sehari… tu pon PAKSA! tp skrg langsung xnk… Enfamama tu ade lg baki sikit… rse terkilan jgk sbb xdpt minum susu ibu pregnent.. tp skrg aku gantikan susu dgn Calcium herbalife… alhamdulillah, Insyallah ok… dah tanya jgk org, so far semua kte buleh sbb susu sumber calcium.. aku amek calcium herbalife sbb tinggi vitamin D, which penah bace sgt diperlukan dlm badan kite untuk serap calcium ke tulang dgn lebih cpt… Insyallah ok, so far lengoh tangan je kalau tulis lame2, tidur kdg2 lengoh badan sikit… xde krem kaki/sakit pinggang.. maybe sbb b4 pregnent mmg regularly drank milk Omega every morning… Alhamdulillah~

spjg pregnant, jarang sgt moody dgn suami… syukur sgt… sentiasa rasa ok dgn abang.. selalu rse hepi skrg =) walau jauh, abang pulak bukan jenis call, apetah lg nk buat videocall.. mmg xpenah la kn… tp sgt xkesah sbb aku pon prefer cite dgn abang dpn2… tp setiap pagi abang akan whatsapp ‘monim syg =)’ tu pon dah rse heppy giler! bermsg2 tu selalu tp xde la smpai xlepas hp kn.. bile jumpe, abang xde la nk over concern psl aku ke ape tp die akan dgr ape aku cite, bwk aku jalan, dan risau kalau aku xmkn lg… hehe~ dan skrg suke buli aku >_< haish~ he’s not a prince charming but he’s a gentleman and my superman ^^, hehe~

spjg aku pregnant, aku ambil supplement salindah.. mgkin ade org penah dgr, ade y xpenah… dan mgkin ade y xprefer, ade y mmg amalkan… aku plak yakin dia baik sbb dr.azizan tu jgk y keluarkan EXAMO.. EXAMO tu la y mama abah bg kitorg makan dr kecik sbb nk bina otak dan Alhamdulillah berkesan.. salindah ni mama y kenalkan, die makan anak ke-3, makcik aku pon makan… cite psl nk anak tahan dr sakit, antibodi kuat.. mama ckp salindah ok sbb die base hemopati.. bahan herba… insyallah lah ok, ade jgk y xkasik aku makan sbb mgkin xpercaya/takut anak besar.. tp insyallah aku yakin dgn ketentuan Allah..

bile hemopati ni byk pantang y bagus tok badan kite… xley minum caffein, air gas, makcik aku kte kari pun kurangkan… so mmg semua jenis kafein aku xminum… myebabkan aku xtau nk minum air panas ape… sbb susu dah out, milo xsdp, tea coffee xley.. so xde.. hehe~ kalau order kt sek, air suam aje la…. bagus kan… tp tu la, time raya selalu jgk minum air manis, cm sirap, oren sunkis, durian belanda, ribena, tp sbnrnye xelok… skrg nk bykkan minum air masak je sbb xnk gula naik ke ape… huhu~ cuak jugak la… xpela air masak pon ok…

dah lewat, ngantok…. seksok la sambung… nite pals 😉

 

 

 

Lebaran Bahagia :’)

Published August 28, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

okeyh, patutnya skrg aku sedang mengarang essay tok assignment individu sbb next week aku dah kne g induksi… tapi hape aku buat skrg ni??? aku pegi mengarang belog tu kenape nye adohai >_<haish~ bese la, time2 busy tu ler mudah dihasut untuk berpoya2 kaaaannnn~ dr dulu lg cmtu kaaannn~ so dah biasa kaaannnn~ hahaha~ assignment kt U dah dpt berkurun lame, nk jugak siapkan lg 2-3 ari… xpon mlm sebelom nk anto baru terkedek2 nk carik maklumat… baru name study smpai mata lebam, stay up la tu konon… bhahaha~

opsss~ sebelum tuh nk ucap kt semoa orang, SELAMAT HARI RAYA AILDILFITRI!! ^_^ alhamdulillah, kite semua selamat menjalani ibadah berpuasa selama sebulan, pastu dapat meraikan Aidilfitri dengan gembira kan… ade saudara seIslam di luar sana yang tak dapat nak rasa kegembiraan mcm kita rasa… semoga Allah melindungi mereka dari kekejaman dunia, memberi kita kesedaran untuk menghulurkan perhatian kepada perjuagan Islam dan melindungi hati kita dari ditutup oleh pihak laknatullah… nauzubillah…

ok, ok… kali ni terlebeh excited nk cite psl raya aku tahun ni ^_^ hehehe~ beselah, semua org gembira, bahagia di hari raya dengan keluarga kan =) Alhamdulillah, raya pertama sebagai seorang isteri, mmg SERONOK GILERR!!! >_< yelaaaaaa… dulu2 baju sedondon dgn family, skrg sedondon dgn suami, dulu balik kampong atok, skrg balik kampong mak mertua, dulu masak juadah raya potong2 bahan je, skrg masak dr awal sampai habis, dulu takbir dgr ikut tv je, skrg takbir berdua dgn suami lepas jemaah subuh, dulu kt kampong solat sunat hari raya xpenah pegi sbb semua lelaki je pegi, skrg pg masjid solat sunat hari raya dgn keluarga mertua… owhhhhh~ byk sgt2 keseronokkan smpai xterkira >_< tu baru cite cmne nk smbut raya…

tahun ni xbyk pk sgt nk raya mane… mula2 ajk abg raya rumah atok sbb geng2 sepupu sepapat tahun semua kt sne… abg pon xkesah, best dpt suami xberkira sgt ni… =) tp bile pk2, byk majlis belah atok nti, aku y decide nk raya rumah mak mertua… abg mmg suka la kn… hehe~ tp disbbkan rumah mama dgn mak dkt2 je, keje kitorg ni asyik ler angkut beg ke sane ke sini… bhahaha~ kejap tido umah mak, kejap umah mama, kejap umah mak, kejap umah mama.. ikut suke suki kitorg je kan… y lawaknye malam raya, abg ajak la keluar carik baju raya.. Al-kisah baju raya aku xsiap… sadis lak ai…. aku mls dah nk pk, pkai jela baju ape y ade kan… tp disbbkan abgnye baju dah siap, die suh jugak cari baju dekat2 same dgn die pon xpe… tu y mlm raya g berjalan cari baju kt bukit gambir ni hah… hew3~ pas dpt baju, g berdating berdua kt Coffee Boyz, ala2 coffee house la… syooooookkkknyeee… hahaha~ org lain sonot2 dgn family, aku sonot2 berdating berdua dgn suami kan =D pas tu, lepak berdua kt rumah mama y xde sape2, tgk rancangan raya, mkn kueh raya,… kelakar kan >_< hehehe~ yelaaa, lame kot x jumpe, 3 minggu tuh T____T pg2 bangun masih kitorg berdua je, ironkan baju suami, solat subuh jemaah, pastu abg takbir, aku ikut… huhu rase terharu sgt2~ bahagianyaaaaa rase :’) pastu terus g umah mak, makan ketupat, siap2 nk g semayang raya…

perbezaan paling ketara skali, time beraya.. pergh~ xpenah2 aku g beraya setiap ari berturut2 5-6 rumah… selalu, raya pertama, 1 rumah je.. pastu terus duk rumah… balik kampung, duk je rumah… hahaha~ xde beraya bagai… ni abang angkut aku g sne sini, pg2 dah keluar, smpai le ptg, smbung mlm 2-3 rumah lg… hoho~ sonot giler! =D even kne keje ari Rabu tu, ondaway balik KL pon die boleh bwk aku g beraya rumah kawan2 die 5-6 buah lg… aku y culture shock.. haha~ sebelum kawin abg bese g konvoi raya dgn kengkawan, aku mmg x de la kan… tu y die ligat je tau nk g umah sape… aku y blur… ape pon aku suke berjalan, almaklum la dah sihat… haha cm baru dpt mulut katekan =p

ok cite pasal baru dpt mulut, seyes! aku rse badan aku dah start nk mem-belon dah ni… huahuahua~ makan je kejenye!! gilu x? mmg makan sikit2 tp aku sentiasa boleh makan… BOLEH MAKAN tau! org lain dah senak, aku available je ‘tuck in’ makanan tu dlm mulut… hahaha~ makan slow je, tp sentiasa ngoyel oke >_< abang geli hati je tgk aku… kejap2 die perli, kejap2 die perli… “lapaar yeeeeeeeee…” “makan untuk baby yeeeee….” hahaha~ bile tgk gmbor raya, perggggggggghhhhhhh~ dah mcm beloooon dah aku hah! cume belon ni xley terbang diudara je.. beso aku sekali ganda dr abang… malunyaaaa >< terus xmo ikut abang dah g memaner… haha~ ckp kt abg, “syg dah gemok abang! malu la, pasni jgn amek gambar syg lg smpai tahun depan…tp xley merungut! gemok kan sbb ade baby, cian baby…” die ley gelakkan aku…. “jgn salahkan baby, syg y makan byk… hehe” pastu suh kurus pas pregnent ni… ishk3~ mesti la!!!

dah last2 cuti terus jd segan… abg ajk la pegi kenduri kawin, ajk g beraya, ajk g jenjalan, semua xnk… last2 abg pakse jugak teman die g isi minyak… aku pon ingat betul la die nk isi minyak je, aku pon pkai la baju ape ntah, mmg ‘agk selekeh’ la kn… haha~ tgk2 abg pkai punye la hensem, siap kemeja, kasut bagai… aku lak marah, “eeeeeeeeeeeiiiii…! abg nk g mane ni pkai hensem2 ni?! syg pkai ‘cmni’ (xcantek) je =(” “hahahaha~ nape syg pakai cm ‘nenek-nenek’ ni?” “haaaaaaaaaaaaaaaaahh???!!!! nenek-nenek abg panggil syg???!!!!! cpt patah balik! syg xmo ikut!! xmo! nk balik nk balik! anto syg umah mama >_< suke la tu, die pkai ensem2 nti org tgk, eeeiii sape pompuan nenek-nenek tu dgn die, pastu konon ade chan kne ngorat… eeeiii!!!!” “hahahahahahaha!!!! syg! kalau abg nk g berpoya-poya baik abg g sorg je, pkai kemeja, ckp nk g isi minyak je syg duk umah eh.. ni abg ajk syg tau g memaner, g kenduri td abg ajak, g beraya abg ajk, siap ajk g jenjalan lg.. syg y xnk… hehehe~” “yelaaaa, syg kn dah gemok… malu la…. huuuu~ pas isi minyak, nk balik ><” “xnk…. ;p nk g muar… xkire nk jgk g muar…” end up die bwk aku g berdating makan lg kt Marina Bay…. siap ckp, “makan la, abg mmg tempah semua ni tok syg, hehehe~” “perli aku ke ape?” “hahahaha~ mane ade perli… ok2 kite makan same2 ea…hehe” apekah? hahahaha~

tp xde la gaduh ke ape… aku pon xde touching sbb badan gemok, bese la pregnant kan… mmg akan mem-belon pon… dah jenis badan aku rangka besar, xkn nk cm org lain pregnent naik perut je xpon tau2 lahir je anak… hehe~ mmg abang xde la manjekan aku sgt, tp layanan die baik sgt… Alhamdulillah, Allah bg suami y memahami, baik, rajin… ajak g tidur rumah sepupu sbb aku nk pkaikan inai, die xkisah pun… siap die y tolong isi bunga telur dgn makcik, atok aku… tanpa aku lak tu… cumel sgt ^^

dah jadi ‘makcik-makcik’ laki aku.. cumel ^^

tgk! cm belon kan aku… haha~ pengantin boyot koya cute ;p

seronoknya dah kawin ^^

raya paling bahagia :’) Thank You Allah for giving me a good man..

sepanjang puasa mmg aku lemah sgt, bila raya syukur bile dah sihat…. tp tu pon kne perli, dlm meeting pengetua ckp, “ibu mengandung jangan la malas2, nanti anak pon malas..” pastu ade cikgu ‘veteren’ tu ckp kt aku, “org skrg mengandung teruk betul ek.. dulu2 kite mengandung kuat!! jangan manjekan sgt diri tu, kena kuat!” aku terpinga-pinga tgk muka die, ade la akak tu smbung, “tp die tgk org jugk kak, ade org mabuk teruk, ade org xmabuk langsung… akak mabuk x dulu?” “akak xmabuk, cuma xboleh kene panas je…” terus aku blah, malas nk layan… mak aku xde ckp pon aku teruk, die fhm je, besela, gah early pregnancy, dgn kena gastrik, aku rela puasa dr ikutkan lemah badan, mmg aku nmpak melepek je, letih kot, tp jgnlah perli2 cmtu… mgkin untung diri xteruk, tp xtau lg kt anak menantu nti… huhu~

ape pon alhamdulillah, syukur sbb Allah beri kesempatan utk rasa kebahagiaan beraya lg sekali.. :’) semoga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga…. ameen~ *berdebar nk jumpa doktor ari khamis ni*