BABY: permata hati ibu & ayah

All posts in the BABY: permata hati ibu & ayah category

Aimy ada mak baru!

Published June 16, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

haih~ lame doh pasang niat nok hupdate hupdate belog nih.. dr still cuti smpei ler dah naik keje nih, asik ler xdop mase-nyea -__-” post ni dah create dr jumaat, mlm ahad baru mcm nk sambung tp tgk la mcmane kan.. haha~

so! Aimy Hana Zahra, telah berjaya melepasi proses pengenalan seminggu dengan mak baru dia which is her nanny ^^, detailing, pengasuh Aimy adalah jiran 1 taman rumah mama, dan jugak sedara bau2 bacang dgn abang. dia mmg jaga anak orang dah lama, dia ckp y dia jaga dah masuk Universiti dah.. time datang tu siap la ibu aimy ni angkut tilam, tabbath, segala bagai kan.. kene acik tu ckp, “eeeeehhhh… xpayah bwk ni sume ni… umah acik dah ada dah.. dah 20 tahun berpengalaman jaga anak org… ko xya risau.. acik tau ape nk buat..” hahaha~ terus put trust on her.. so far mmg xde col dia tok saje2 tanye aimy buat ape ke aimy ok ke.. cume 1x call sbb nk mtk die potong kuku sbb ibu lupe mlm tu nk potong.. bese la, kalau x nti muka jadi gangster bak kate ayah.. scar sane sini.. Aimy kan.. haha~

bukan caya dia 100%. x. ye, byk kes y ngeri ttg pengasuh kan skrg.. tp xnk die rse kite xpercaya dia langsung.. tu nasihat makcik aku y jgk seorang pengasuh.. die kte kalau ibu tu asyik col je mcm xcaya kt dia.. bile fikir betul jgk.. ok, cube letak kepercayaan pada orang yang lebih berpengalaman.. yes, baby tu anak kita tp kita pon ibu baru, byk lg xreti sbnrnye.. dan cara kita adalah cara kita.. xboleh nk mtk orang ikut cara kita semua.. dan mesti orang y dah 20 tahun jaga baby lebih tahu byk dr kita.. dan biar dia cuba cara dia selagi xmudaratkan. tidaklah dia akan mencederakan, melainkan kita tak kenal asal, latar, budi, caranya dari sebelum dan sekitar kita… itu perlu kita berjaga. mean, selidik dulu orangnya bagaimana, sikapnya, tuturcaranya.. Alhamdulillah, mak pah ni peramah dan lembut.. suaminya cikgu.. mak mertua pon xde ckp buruk bila kata nk hantar kt dia, dan terus setuju..

nth kenapa dari 1st day nk hantar Aimy, dia dah set bangun awal pg seawal ibu bgun.. kata ayah, “dia xpuas nk tgk ibu dia.. balik lewat dah nk tido.. die nk main dgn ibu tu…” sebak plak ibu dgr.. 😥 setiap hari mmg bgun kol 5.30 pagi lebih.. celik terus senyum.. *cair* jadi utk elak dr xsempat siap, ibu kene bgun lg awal.. 4.30 pagi……………….. erm, ok x. 4.45 la… haha~ landing2 sat.. siap cpt2 jd bile die bgun ada masa sikit tok main dgn dia.. biasa dia akn tgk tv dan bising…. mbebel, pgg org tok layan die.. haha~

hantar dia, xde masalah.. xde nagis.. ambil pon so far ok… cume ari 1st, muka dia berkerut, masam mcm marah betul.. mcm nk tnye kot ibu pg mane tinggalkan dia ni.. huhuhu~ tp bile dah 5 ari, ambil dia kt dalam rumah, relax je dia.. siap senyum2 ^^

masalah yang mak hadapi dgn aimy ialah, dia tidur xlena.. aimy xtidur buai.. dan mmg dia tidur bawah xbape lena kalau siang.. ibu jaga dia mmg stop smbung stop buat keje… huhu~ rse mmg susah tp masih ok lg sbb kita xde kotmitmen lain mgkin.. tp dgn orang mmg risau cmne die nk deal dgn aimy cmtu.. so xde pilihan, izinkan dia guna buai.. jd kate mak, bila buai baru Aimy lena… siap tidur lama dr pagi smpai ptg.. bgun terus main sbb dah puas tido.. tp kt rumah masih aimy tidur manual… dan Alhamdulillah jgk Aimy ok.. cume bese la dia mmg gelisah2 dulu sbelum tido… atok mmg xreti nk tidokan die.. ibu je y expert.. huhu~ mmg susah mgkin sbb die dah rse buai tu best tp pas dah tido die ok je… cuma kita la penat sikit sbb kerja lg, nk urus dia, nk urus diri balik keje.. mmg terasa jgk nk tarik buai turun.. haha~ xpela, kalau xpenat, xnamanya ada anak…

ari 1st amek aimy agk tkejut jgk kepala aimy penut bintat2 merah.. kne gigit nyamuk… cite kt ayah, ayah terus fikir nk suh mak dia jaga aimy plak.. huhu~ tp bila fikir betul2, bru 1 ari.. mmg kesian kt dia merah2 kepala, mesti gatal.. tp xkan nk tegur direct terus,.. cume esok2 nya bg dia krim dropolene mtk die sapu kt kesan merah2 tu… lepas tu xde bintat dah.. alhamdulillah.. sikit2 tu biasalah.. doa jgn kena jangkitan ke ape2 je…. kita pon xde jaga benau nyamuk sekor2 kan.. ada jgk terkene gigit jgk… dia pon xde la suruh nyamuk gigit anak kita… huhu~

setiap ari anta Aimy kol 6.45am dan ambil kol 5ptg.. huhu~ lama kan… dah xde istilah cekgu  1/2 ari lg.. byran rm300.. utk tdk merasa kurg selesa bile ambil lmbt ke anta  ari sbtu ke nk mtk tolong pape ke, harga tu dipersetujui.. ada kte mhl, yela rate shah alam lbh kurang.. tp xpela, preparation nk duk bandar jgk.. haha.. bile cmtu, xde aktiviti sek pon mmg ambil kol 5.. tp bkn blik rumah tido dlu ke rehat ape.. bile blik awal, g buat treatment.. jumaat pon sama, blik sek g treatment dulu bru ambil Aimy.. ok mgkin ada y kte baik balik jaga anak, atau ada y penah ckp suami xkasik pg treatment2 ni, baik cpt amek anak.. ok ni nti cite entry lain..

ok, nmpknye siap jgk entri ni.. walau smbil susukan anak.. haha~ doakan yang terbaik buat kami dalam result egtukar esok! kalau ikut hati ni, nk duk bwh ketiak suami.. ye, aku isteri y suka bau ketiak suami tiap2 malam.. just imagine bile dah xdpt bau tiap2 mlm sbb jauh, mesti rindu nagis2 😥

Advertisements

Nitemare back : work, distance, time!

Published May 22, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

Lame seyh x hupdate belog nih.. fuh! Fuh! Habok berkepok >_> arini cm xde ape sgt nk buat.. sume pon dah siap, so duk saje je la sbelah aimy y gah ngorok ni.. harap2 lama la sikit die lena, boleh ibu siapkan entri ni hah.. ceh~ hii..

So! Hari ni dah ke 82 hari aku bercuti sejak bersalin. Uwargh!!! Ada lg 8 ari je nk cukup 90 ari T_T kenapa cepat sgt masa berlalu >_< untung ada cuti sek 2 minggu dan cuti aku pon terkena dalam tu so aku boleh la jgk sambung terus cuti.. kalau x, next week dah naik keje.. haru aku lintang pukang. Silap2 aku y uwek2 lebih bkn aimy.. haha~

Xde preparation mental langsung nk naik keje semula.. nk nagis ada la.. mengenangkan aku dah xley nk jaga aimy 24hours.. pastu kalau xdpt pindah, aku dah xley duk dgn abang lagi cm skrg T.T sobs2~ malam2 nk peluk sape? Nk leset2 kt sape 😥 yaAllah sedihnye…. jadi org y diperlukan oleh dua insan tersyg, penat tapi sgt bahagia. Nk sedia mkn ayah, aimy pon lapar jugak, dah popok aimy, kne popok kaki ayah pulak.. Sbb tu aku y tido tgh bukan aimy.. bhaha~

weekend not enuf for us to spend our quality time as husband and wife.. bile weekend je jumpa, mesti terasa mcm stranger, kekok, malu2, segan2 tp buat2 cool dpn org je mcm kite normal couple.. sedih. Sedih T_T sumpah duk jauh sgt derita.. masa gah berjauhan xrasa derita sgt, time tu redha dah jadi pasrah dan enjoy je hidup "single" celop, pg mane2 xde sape nk halang cume sms je mtk izin dan biasa kompem dpt izin punye kn.. tp percaya lah bile dah duduk sama nk berjauhan balik baru tau jauh tu derita tp kita pura2 tough dan kuat je..

tempat isteri di sisi suami.. walau duk same tu ada gaduh, ada tarik muka, ada berjauh hati, tp dia nampak diri kita, kita tengok diri dia. Bila berubah kita perasan. Kalau jauh ape nampak. Ayat sms je berubah, tp kalau baca tone rendah ye xperasan pon gah marah. Kan kan.. haha~ kalau body language, xya suara, terus teserlah. Lgpon tu la y boleh jd pengguat hubungan.. lg2 dah ada anak.. Subhanallah benar anak itu membawa bahagia. Janji Allah xpernah salah kan ^^

Nak urus anak bile dah start keje pon 1cabaran.. dah bjaya laluai cabaran jd fulltime housewife dgn jaga anak, pasni cabaran baru.. setiap masa kne prepare mental dgn fizikal bile dah ada anak kan.. sesuai ke aimy dgn pengasuh die nnti, Meragam ke die, bile dah balik keje penat2 kne uruskan die pulak, xmcm dlu balik terus terpa katil.. hihi~ kalau dpt pindah, keje, anak, suami.. timing kne jaga. Xley ada y terabai. Makan minum pakai. Mampu kah aku?

Paling ngeri nk fikir…. PBS. Uwargh!!! Bertapa xsukenya aku pd pbs y gov laksanakan. Terus terang je ckp sbb aku raKyat.. kuasa xde kt tgn sape2 kecuali Allah. Hurm~ nk sambung keje aku y disambung org ni y celaru haru biru kang.. hrpan setinggi langit ya Allah aku mahu pindah.. mula tugas baru di sekolah baru.. mgkin bukan lebih mudah tapi lebih teratur..

Kewangan pon masih celaru utk diuruskan.. harap dapat aku aturkan dgn lebih cekap… smpai skrg Aimy masih minum susu Enfalac A+.. seyus mahal susu tu.. aku xpasan pon susu tu mahal sbb xpemah survey harga susu.. mmg niat mutlak nk Bf tp xkesampaian.. rezeki masing2 xsama.. bile 1st susu abang beli tok aimy Enfalac A+, kitorg terus je kan.. mmg pasan mahal tp ingat tu harga normal tok sume susu.. rupenye mmg mahal sgt pon.. sbb tu effect minum enfalac pd bayi, diorg cpt bijak dan berakal..banding susu lain, ada y senang tembam.. bygkan kalau kwn aku MaiFar kate susu die guna 1kg rm20++, enfalac 1.3kg rm132. Devasssss kau! Bape kali ganda tuh.. 5-6× ganda harganya.. mula2 bincg dgn ayah aimy, die kte teruskan.. tp lame2 ibu ttp ckp mcm xmampu.. bile fikir die makin lama makin byk minum.. kalau 1minggu rm70, sebulan dah rm280.. hanya susu.. ok lg tuh sbnrnye.. tp tu die minum 3oz 2jam 1x.. kalau pasni naik 5oz? Ahaaaaiii laaa..time tu ibu cm xmmpu la syg.. nanti dah 4bulan ibu cuba usahakan Aimy start minum nutrisi herbalife kay.. In Sya Allah.. kot2 boleh teruskan both good foods for u mane tau kan.. rezeki anak In Sya Allah ada.. sbb tgk aimy cpt pandai, lawas baik, ibu ayah sggup sacrifice tok awak.. yela, aimy xdpt lama y terbaik dari badan ibu, cukup2 tok 2bulan je.. ibu kne prepare something better for u kan.. tp 2bulan pon ibu ttp bsyukur sbb y paling pekat antibodi tu dah masuk dlm badan aimy.. doa2 aimy sihat kay.. demam biasa tu xpe, semua baby akan alami demam.. time tu la aimy nk build antibodi diri sendiri pulak.. cume ibu hrp aimy xsakit y teruk2.. tu je…

Haih~ berdebar betul nk tggu result e g tukar keluar. Doakan saya semua :')

image

Heh.. ni video ‘keek’ aimy smlm. Jomla follow keek syaye @daeyazizan dan instagram syaye @daeya233 (ummuaimy)

breastfeed story..

Published April 8, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

the most wonderful moment i love to watch between a mom and her baby is, while breastfeed.. such a warm, love, sweet, cute moment ever.. masyallah..

unfortunately, aku x sebertuah mereka yang dapat meraka kehangatan anak menyusu dari badan mereka hingga tertidur bersama smbil berpelukan.. yes, Aimy is not a breastfeed baby… I called her #babybotol.. not to insult her but I already accept the fact and doesn’t want to keep on blaming anyone especially Aimy.. she just a baby… the blame shud be putting on me, totally ME! T_____T

bersyukurlah anda jika dapat merasai detik indah ini… lebih lg kalau dapat sepenuhnya menyusukan bayi kita, tanpa campur apa2 benda asing selain susu ibu ke dalam usus mereka… tp jgn sesekali pertikaikan kenapa ada ibu y tidak menyusukan anak mereka, kenapa beri botol, kenapa bg susu fm.. pasti ibu2 itu sendiri kecewa dgn keadaan tersebut..

dari awal mengandung aku dah berimpian besar utk fully bf anak aku nanti.. aku baca byk web, aku beli brg2 utk ibu bekerja y fully bf, aku sediakan environment mental dan fizikal utk fully bf, aku doa setiap waktu berikan aku peluang utk menyusukan anakku secara esklusif, x sediakan botol, air panas, susu tin ke hospital atau dirumah.. namun ujian besar Allah berikan, kenapa aku xpasti tapi aku tahu mesti ada hikmah yang menanti…

3ari kt hospital, siang Aimy rela tidur dr menyusu, bila malam lapar, dia nagis bila aku bg susu badan, lepas penat dia tidur, bgun nagis lg terus nurse ambil.. hari ke-3 balik rumah dia nagis kuat mendayu2 sbb lapar, aku bg die tolak.. aku terus bg dan dia terus nagis.. aku nk kuatkan diri, nk ikhtiar cara lain, nk terus berurut, dgn hrpan susu terus keluar, tp bukan aku y lapar.. dgn sayu aku minta abg beli susu fm paling kecil.. dan bermulalah episod Aimy jadi #babybotol..

mengajar aimy breastfeed amat mencabar… aku pernah sedut guna picagari masa susu xde, atleast nk bg dia sikit pon jd la.. time tu die tidur siang.. aku kejut, dan cuba bg dia minum sikit, die tersedak smpai biru muka T___T setiap kali sesi latihan, die jilat sikit, nagis tolak badan smpai cm nk tercampak, punya kuat T___T aku beli nipple shield, mula2 dia nk, tp xlama, bile die xnk dia akan tolak lg kuat dr biasa, smpai lepas latihan tu dia muntahkan semua isi perut dia… T_____T  lgpon guna nipple shield tu buat aku rse lg nk nagis coz i want the touch or her lips to my nipple.. not to the shield T____T

yes, she just a baby.. aku yang Allah nk uji… sebulan aku sedih, down, i feel useless, hopeless… even skrg masih lg kecewa… tp aku yakin Allah beri ujian ni sbb dia tahu aku boleh hadapi… alhamdulillah, Aimy loves my milk, she still drinks my milk even from bottle… she still get the nutrition of mom’s milk, Alhamdulillah.. I’ve to work extra double hard, pump, pump, pump, make sure the temperature is good, lepas tu bile guna botol, pum, kne sgt rajin membasuh, strelize.. but the production of milk with pump method is so much lesser than the production with baby direct feeding from the breast.. aku hanya mampu sediakan 70-80% of her demand per day, the rest masih terpaksa back up dgn fm…

bila Allah uji aku dgn Aimy xnak menyusu badan, aku terasa kne lebih bertanggungjawab utk jaga dia… i need to give her extra of my protection and care… dari segi mental, health, and physical.. sbb sgt byk benda y aku takutkan bile aimy xmenyusu badan… aku risau ttg IQ dia, peragai dia, sikap dia, kekuatan dia… tp bila dgr cerita org sekeliling y penah alami anak xmenyusu bdn mlh xbg lgsung susu ibu bkn sbb xnk bg tp ada mslhnya, ada mkcik tu anak2 dia pandai2, ada mkcik aku anak2 dia sgt rapat dgn ibu walau lelaki, duduk dapur, tolong mak die bile rmai tetamu dtg, ada kwn aku, ank die cpt merangkak, cergas, mesra xtakut org.. jd bile dgr cite2 tu, aku rse lega sikit.. jadi masih ada ruang dan peluang tok aku kerja keras mendidik aimy jadi anak y baik, solehah, cergas dan bijak.. In Sya Allah, ibu akan buat y terbaik utk Aimy ye =)

xdinafikan menyusu ibu amat baik untuk bayi dari semua segi, namun kemana kebaikan itu digunakan adalah terletak juga pada usaha, doa dan tawakal ibu dan ayah itu juga.. ramai juga ya kecilnya disusukan penuh oleh ibu namun dewasanya tidak mengaku ibu.. malah dtg rumah ibu, salam pon tidak, tegur apetah lagi… kisah ni lebih sedih kalau aku jadi ibu itu… minta dijauhkan y buruk, dibukakan jalan y mudah utk kita mendidik anak-anak dengan mithali… ameen~

behind the scene…

Published March 14, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

cuaca kt tempat korg skrg panas x? ke aku je rse panas sbb gah dlm pantang? hoho~ semua org ckp pasal panas… aku y xpasan panas ke x sbb aku mmg kne pakai, makan, minum segala yang panas pon.. cuaca panas da xde effect kt aku gknye… heh~ cuma hrp Aimy xkena ruam panas la.. cian dia…

disbbkan xnk tido dlm panas tghari buta ni, aku rela bjaga sblh Aimy.. xpela mlm kang xdpt tido tp sejuk sikit… huhu~ saje nk blogging smentara Aimy dibuai mimpi indah =)

errr~ agk ngeri x bace post aku psl labour tu? hoho~ tu pengalaman aku.. setiap org bahagian lain2, doa byk2 bahagian korg dipermudahkan Allah ea ^^ lepas dari bersalin tu, byk benda y aku terfikir..

1. kita tak boleh plan mcmana perjalanan bersalin kita.. contohnya dengar cerita org bersalin cmni cmtu, kite pon expect y kite akan bersalin cara y sama atau sbaliknya… aku ada terfikir aku nk bsalin normal tp sakit skejap mcm si pulan.. aku kte xmustahil.. tp Allah nk beri pahala ikut cara lain.. bila aku rasa susah sikit, aku rasa time tu Allah xadil.. sdgkan aku xboleh samakan diri aku dgn org… setiap manusia dugaannya lain2..

2. barulah faham kenapa ramai y pilih nk bersalin kt swasta dari kerajaan.. hoho~ not to underestimate any hospital here… tp bile dah lalui sendiri, bru fhm maksud kerani sekolah aku.. die ckp bile ngandung je terus kumpul duit, bsalin kt swasta.. die pon nk cite kt aku knapa xnk kerajaan pon die serba salah sbb aku 1st time.. die risau aku takut… hoho tp mmg aku tibe2 bdebar bile die ckp cmtu pon… rmai kte hospital kerajaan muar ok.. tp still rmai  y pilih swasta especially y dah anak ke-2, dan seterusnya.. yela, cikgu mmg boleh pg swasta tp ni kerani pon sanggup labur duit tu aku sentap tu… tp bile dah lalui bkn xbagus hospital kerajaan tp terlalu rmai y budak baru belajar… sedangkan kita nk bertarung 2 nyawa… muar tu mmg dah hospital PAKAR dah.. xtau la y belum jd hospital pakar cmne…  y betul2 aku rse pakar bile time operation.. tp  aku cuma ckp faham je kenapa diorg pilih swasta.. aku pon masih xtfikir psl mengandung lg ke ape *trauma lg* cuma aku ade fikir kalau aku pon sggup kumpul duit bersalin kt swasta.. huu~ antara sbb y aku sndiri hadapi, diorg x scan betul2 berapa berat baby, air ketuban ckup x.. y diorg buat pegang perut aku, raba, pusing kiri kanan, duk teka rmai2 bape kilo… (cm seronok je) pastu bila aku tanya cmne tau air ketuban ckup x, doktor tu kte tgk perut awk pon saya tau… jadi aku cm xkonfiden dgn jawapan tu.. huuu~ masa tu ade doktor ckp die estimate baby 3.9kg, die ckp kt aku nanti dia akan gunting sikit dan nurse akan bantu tolak perut aku tok bantu baby keluar.. jadi dia mtk aku faham.. tp, baby keluar 3.4 kg je, cuba time tu aku normal dah die ingat 3.9kg.. sedangkan xsbesar tu.. x ke aku kecewa.. huhu~ tp prosedur bersalin normal pertama kali kt hospital kerajaan dia mmg akan gunting… kalau kt swasta, kalau xperlu dia xkan gunting.. tu setahu aku la.. tp xsmestinya swasta bagus, dan xsmestinya kerajaan xbgus.. bgantung pd bahagian masing2.. hu

3. walaupun aku lalui czer, Alhamdulillah lepas bersalin aku dipermudahkan, xterlalu sakit, xambil injection tahan sakit, nurse pon impress.. huhu~ proses pemulihan, pantang, semua mcm orang bersalin normal.. boleh gerak, cergas, kuat.. smpai selalu kne marah dgn atok bidan sbb xduduk diam.. huhu~ bkn ape, kt rumah mak mertua xkn nk duduk je kan… nk amek pape kne la bgun sendiri.. walau mak xkesah pon kalau suruh.. huhu~ stkt ni Alhamdulillah masih sihat, doa semoga terus baik dan pulih spt sediakala.. al-maklumla, urat putus berganda.. huhu~

4. suami lebih menghargai isteri.. aku xtau ape perasaan abang time duduk teman aku dlm hospital dari wad-labour room-bilik bedah, 2pm, 01.03.2013 – 2pm, 02.03.2013, 24jam… aku fikir mesti abg ngantuk, penat, letih.. tp bile dgr cite mama, abang xmasuk lepas solat subuh, dia nagis, dia kesian kt aku, setiap kali ingat mesti air mata aku mengalir.. bile dah bsalin, ari2 die dtg hospital teman aku, siang malam, pastu langgar je waktu melawat malam, tunggu smpai tgh malam.. bile guard perasan bru die keluar… huhu~ lepas selamat bersalin, dia cium dahi ckp ‘tq sayang’, aku sendiri tkejut.. mgkin tu normal, tp bile alami sndiri rse sgt dihargai.. Alhamdulillah abg pon xkekok nk jaga anak, mlm2 kalau perlu die nk jgk bgun tgkkan anak, y penting abg pandai bedungkan baby.. aku fail.. hoho~ so setiap kali nk bedung, aku suh die… he~ kalau aku stress penat jaga baby, die amek baby pujuk2…

5. menghargai ibu… barulah tau pengorbanan ibu tu besar… xternilai… rse xmampu nk bls dgn ape pon… dr saat melahirkan smpai mbesarkan… dan ibu xlayak dilayan mcm org gaji, org luar tp layanlah ibu mcm kawan pon ckup mgembirakan hati dia… walaupun ibu kita xseindah y kita impikan, tp ibu tu la y bertarung nyawa melahirkan kita ke dunia.. jaga, susu, belai dgn kasih syg.. tergamak ke kita menghina, mencaci, meninggi suara, atau memulau ibu kita sendiri… huhu~nauzubillah~ bile dah lalui sendiri nti bru tahu bertapa besar pgorbanan ibu… kalau perempuan akan rse time bsalin, kalau lelaki tgklah isteri bsalin mesti rse susah ibu lahirkan korg dlu…

~”my Labour story”~

Published March 12, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

masih lg berbelah bagi nk post cite ni… selain dr masih lum pandai nk manage masa bile dah ada anak ni, takut tibe2 menangis balik plak sengsorg sbb terover feeling… hehe~ tp suke bace experience bersalin orang lain… mcm2 cite ada… siap time gah tunggu hari tu duk fikir cmne la cite aku plak nti… nk gk la cite dlm blog kan… sbb tu sejak dah masuk 9 bulan, aku slow down update / blogging psl diri sendiri sbb sendiri pon suspen ape cite dgn aku ni… haha~

1st of all, nk panjatkan Syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi di atas selamatnya kelahiran anak pertama kami, seorang puteri pada 02.03.2013, Sabtu, jam 13:31 berberat 3.4 kg. Alhamdulillah~ hari ni dah 9 hari dah anak ibu lahir ke dunia ini :’) Alhamdulillah jgk, ambil sunnah hari ke-7, anak ibu dah selamat di aqiqahkan, di cukur, dan di umumkan namanya ^^

Lilypie First Birthday tickers

Aimy = Keberkatan, Hana = Kebahagiaan, Zahra = Bunga

minggu 39

Khamis, 28.02.2013

siang tu cm ok lg… awal2 tu duk suspen la jgk anak aku ni Febuari baby ke Mac baby.. tp bile dah masuk 28/02 masih ok je lg, konfiden la anak aku lahir bulan Mac.. ptg tu mama dgn syeli bru pg mtk air selusuh ke-2, sbb air selusuh y mertua aku mtk aku silap guna semua tok rendam bunga kembang fatimah seminggu.. habis busuk air tu.. huhu~ kitorg xtau cmne, syg da air selusuh tu.. tp unexpected mlm tu aku rasa sakit.. masih x sure sakit bersalin mcmane, braxton hicks bagai tu ape, tp sakit aku mlm tu cm lain dr biasa… tp y luar biasanya, mlm tu je la aku dpt tido dgn lena.. tibe2 terasa nk tido atas tilam bujang depan tv bwh kipas.. selama ni rse tido atas katil pon susah nk tido, apetah lg atas tilam bujang nipis atas lantai.. cm biasa, aku update keadaan aku kt abang.. tp fikir selalu je update sakit tu sakit ni tp xbsalin jgk.. haha~ dekat kol 9mlm aku msg abang, “dah start rasa sakit, rasa semacam..” abang tanya. “sakit mcm mane”. aku ckp, “sakit bawah perut, pinggang, punggung.. tp still boleh tahan, rasa kepala baby tekan2 ke bwh..” then abg tanya, “dah kne g hsptal ke 2?” aku jwb, “xlagi.. tunggu tanda / sakit kerap 5 – 10min 1x.”

Jumaat, 01.03.2013

bangun tok g sek.. sakit lebih kuat.. tp fikir nk gk g sekolah.. sbb aritu xde blaja, ada merentas desa.. aku pon xterlibat dah.. pastu dah tempah nasi lemak sedaaappp.. nk makan dlu nasi lemak tu sebelum aku xley mkn sedap2 nti… haha~ aku col abang dlu, ckp sakit dah makin kuat, mtk abg stand by je kalau pape jd.. abang pon pelik nape aku nk g sekolah tp aku ckp ape2 aku kire arini hadir.. nk cuti dikire mula next week.. *xnk ckp tu nk mkn nasi lemak.. hahaha~ pg sek seyus lambat, sbb nk tahan sakit.. dlm kete pon tekan minyak cm xtekan.. kete blakang asyik potong je.. bengang gknye.. haha~

smpai sekolah, kejar nasi lemak dlu.. haha~ xdela kejar berlari weyh…! ;p mkn dgn maisarah, duk cite psl sakit y aku rse… dahla kitorg due date sama, aku sakit, die relax je lg.. mau x gelabah dua2 ekoq ni… haha~ pas kenyang nasi lemak, g kantin.. mai ajak g padang, suh jalan supaya cpt jln bukak… aku plak cm dah xlarat nk jalan sbb rasa sakit makin kuat.. tp dsbbkan sakit tu lum consistent, aku xgelabah lg la.. aku pon kuatkan jgk berjalan pg padang…. tp separuh jln je dah stop.. haha~ duduk dekat pagar kuar masuk padang dgn sekolah je dgn cikgu kawalan pelajar.. duk borak2 dlm 30min, aku pon ajak mai naik bilik guru… smpai bilik guru, aku rse ngantok sgt… landing kepala atas buku2, menahan sakit y makin kuat… jam baru kol 9 lebih… kol 10, mai ajak turun nk mkn nasi ambang.. aku masuk ofis, kerani y baik dgn aku tibe2 tegur, “kak long, perut dah turun!” aku pon cite da rse sakit..

nth cmne aku terasa nk g check ada tanda x… 10.30 pg, check tanda darah dah keluar setompok kt pad… ok! U’re going to deliver dayah!! aku col abg, rupenya abg da mmg stand by x g keje… die tggu aku col.. kuat jgk instinct die rse aku da nk bsalin =) then aku cpt2 g ofis, btau diorg… diorg dah kecoh2, ada y suh anto aku g hospital la, ade y suh anto aku balik la.. haha~ aku ckp aku nk tunggu habis sek, diorg marah aku -___-” end up aku ckp aku balik dlu sendiri… aku rse still boleh drive… so dgn izin gpk koko, aku pon balik la dlm kol 11 lebih.. col mama, mama ckp die nk balik terus bwk g hospital tp aku xkasik.. aku kte xpe ok lg, suh mama habiskan sek smpai 12 lebih.. smpai rumah, xselera nk mkn dah.. cume rse nk landing baring kt tilam bujang tu semula je… bru nk try lelap, mama smpai… mama ckp risau, dah keluar tanda ni xley kire lambat ke cpt… mama suh aku mkn, die pon siap2 buat air termos, sediakan bekal milo, susu, oat, air masak… aku plak y relax terlebih.. haha~

bile abah balik, kol 1 gerak g hospital.. time tu aku da start amek kiraan kerapan braxton hicks.. masih belum consistent… smpai hospital kol 2, terus ke labour room tok wt pemeriksaan… time tu bru la aku rse berdebar sikit “/ abang da smpai tp die duk luar dlu… syukur abang smpt smpai time aku da kt hospital… check up tu punyalah lama… dan… ramai tol org dlm tu nk check 2 org patient je -___-” semua muda2 dan cumel2 belaka.. haish~ rse xsecure pon ade… lepas 1jam lebih bru die check jalan, bru 1cm bukaan.. so aku masuk wad dlu…

dlm wad, rse sonok sbb abang ade… mama pon ade… saat menempuh solat y aku terasa setiap waktu semakin sukar.. solat zohor, sakit boleh tahan dgn nafas lagi… solat asar, sakit dah semakin kuat dan kerap.. lambat jgk aku gerak g bilik surau kt wad tu sbb menahan sakit… tp magrib aku dah rse sgt xmampu nk pg solat tp kuatkan jgk sbb time tu dah sakit 10 min 1-2x… isya terus solat atas katil sbb mama dtg bwk telekung… mlm dah sakit makin kuat, tp masih boleh nk ketawa dan makan bile sakit tu reda sekejap.. kol 11 mlm, doktor dtg check.. die kte boleh check jalan… Alhamdulillah dah buka 3 cm… tp masih blum boleh masuk labour room…

kol 12 mlm, tibe2 guard dtg btau abang xley tunggu… sobs T___T seyus down tibe2……. abg tunggu kt bwh…. time 2 sakit makin kuat, smpai kwn sebilik tu ckp awak ni dah nk bsalin ni… nth2 dah bukak besar.. die asyik suh aku check jalan je.. aku plak cm xnk rushing sgt masuk labour room.. bile misi dtg tanya nk check jln x, aku still ckp belum… smpaila kol 1.30 pg, aku rse nk check jln sbb aku fikir kt labour room abang boleh masuk… huu~ bile check doktor *cina perempuan y sgt muda dan kecik!* kate dah 4cm, die mtk izin aku nk tolong bukakan sikit jalan.. aku pon ok je la… die pusing pusing tangan kt dlm tu…. aku pon readykan diri tok ditolak ke labour room…

419929_3348357754118_448674434_n

Sabtu, 02.03.2013

2.00 am

aku masuk labour room.. ingatkan abang terus boleh masuk, rupenye die check aku punyala lama =/ dgn alat tok dengupan jantung baby y besar die ikat kt perut y gah sakit tu… dah xingat kol bape abg masuk, tp time abg masuk tu aku da sakit makin kuat… dgn tangan bercucuk, aku tekan kuat2 pinggang bile sakit.. abang pon cube tolong jgk urut.. walau xkuat sbb die xtau aku sakit kuat mana, tp aku hargai sgt ape abang buat… die urut kaki, urut pinggang, punggung.. doktor check jalan masih 4cm, die kte bile dah 6cm baru pecah air ketuban..

4.00 am

sakit makin kuat, aku dah xboleh nk urut2 pape, bile sakit aku pgg besi tepi katil 2 sekuat hati.. check jalan masih 4cm… Ya Allah, tuhan je tahu bertapa kecewanya aku bile xde bukaan lg sbb sakit makin kuat.. doktor suh tunggu 2jam lg tok check jalan, aku redha je.. bacaan jantung baby cm kurang memuaskan hati doktor.. nurse kate sbb baby tido jd xde pergerakkan.. puasla die kejut baby dgn tepuk2 perut aku… aku plak rse tension je gah sakit2 perut kne tepuk2.. hoho~ tekanan darah xstabil, semakin xstabil.. makin meningkat… aku disuruh ke kiri la ke kanan la terlentang la… time tu boleh sabar lg kot…

6.00 am

semua doktor dan nurse dah bertukar… tu je y aku perasan.. y lain aku dah xpedulik daaaa… fikir cmne nk bertahan je sbb sakit dah meningkat 10 min 4-5x.. smpat jgk dlm masa sakit reda tu aku cm nk terlena tp sentap balik dgn kesakitan y makin kuat.. time tu mengharap sgt jalan dah buka besar.. rse dah xtahan nk teran keluar je semua isi depan blakang… haha~ doktor pon masuk, check jalan, bertapa tertekannya aku bile die kate masih 4cm.. tibe2 doktor ckp nk pecahkan air ketuban… aku cm konfius, kte 6cm bru pecahkan, kenapa belum buka lg dah nk pecah.. time tu xmampu nk melawan, redha je.. mula2 doktor lain pecahkan guna alat die, dtg doktor lain plak, check lg jalan, selambe je die pulas jari die tok pecahkan lg air ketuban tu.. pergh~ lepas air ketuban pecah, makin lama sakit aku makin kuat smpai aku dah xboleh bertahan… menangis je.. abg pon dah xtau nk buat ape… xlama lepas tu abang pg solat tp abg xmasuk2… aku dah xnk fikir sbb aku dah menangis meraung2 sbb xtahan sakit… dlm pd tu aku cm menyerah ckp aku nk mtk czer sbb dah xthn sgt cmpur kecewa sbb jalan xbukak2… nurse ckp tunggu kol 8 doktor dtg check lg… time tu seyus xmampu nk tunggu, aku rse aku ngamuk2 jgk kt nurse tu ckp aku xnk tunggu dah.. tp die suh aku sabar2… nurse y masuk shift siang time tu kbykkan y veteren, y aku tension tu die duk rmai2 belek perut aku duk estimate berat baby sbb diorg ckp perut aku besar… ya Allah, Dia je y tau bertapa aku stress dgn sakit xtertanggung tu perut aku ditekan2, pastu siap betting sape estimate betul… nurse2 tu estimate 3.9kg, 3.6-3.8kg, pastu doktor masuk die suh doktor plak estimate, doktor pelatih y muda2 ni pon dgn ‘pandai’ mengestimate berat 4.0 – 4.2kg.. xke sentap aku.. dlm pd tu aku smpt gk tnye sorg doktor, maximum besar baby boleh keluar dgn jalan y maximum berapa.. die ckp 10cm maximum bukaan dan budak 4kg boleh keluar.. so aku lega sikit…

8.00 am

jln masih 4cm.. aku dah totally give up… aku ckp aku nk buang air besar.. aku nk teran… tp diorg kte tahan2… tula benda paling susah nk aku buat… besi tu gknye bengkok dah kot aku paut.. haha~ time tu doktor kate nk masukkan ubat.. aku refuse.. aku ckp kalau ada progress xkesah nk masuk ubat tp skrg xde bukaan 1cm pon dr mlm td jd kalau masuk ubat nk bg resa tp masih xde progress bukaan jalan mcmana… aku pon da lemah, aku mtk czer sbb dah xnampak harapan dah.. y penting anak ni keluar dgn selamat.. tu je.. aku xkesah la ape jd dgn aku dah… czer ke potong ke ape… doktor tu terus ckp die faham… diorg ckp kne tggu doktor pakar lg 2jam… xmampu tahan tp terpksa bertahan! abg pon masuk, aku ckp kt die aku akan czer… aku merayu mtk izin kt abg… ape aku nmpk muka abg kesian tp buntu…

10.00 am

doktor pakar masuk, die check jalan masih 4cm.. dan die dpt detect baby dah berak sikit…. terus diorg tanya aku setuju utk czer and without think twice I said yes! ‘ples save my baby…’ doktor explain risiko czer besar, aku dah xnk fikir.. ape pon risiko aku akan hadapi y penting baby selamat lahir… abg masuk dan diorg explain prosedur dan risiko czer plak kt abg.. abg nmpk xnk bg czer, die takut risiko tu sume tjadi… aku ckp aku xkesah… aku redha… aku merayu kt abg izinkan aku operate… abg xnk tgk muka aku die ckp die nk pg tanya mama dlu… abg terus keluar.. xlama lepas tu mama masuk, ckp mama izinkan dan doakan aku dan baby selamat… i can see tears in her eyes… terus prosedur czer bermula, semua bertungkus lumus siapkan aku tok pemedahan.. ape y diorg buat aku dah xpedulik, sbb sakit aku dah 1-2min 1x..  cuma aku dpt rasa ketegangan dlm bilik bersalin tu.. abg masuk, aku mtk ampun, aku ckp aku xkuat tok hadapi semua ni lg… y penting baby selamat… aku mtk abg doakan xde ape y buruk belaku… abg dah redha…

lama jgk nk admit ke bilik bedah, diorg kte nk kne tunggu doktor pakar semua bersiap… aku terus2 struggle dgn sakit bersalin normal… time tu dah mmg betul2 nk meneran tp kena tahan smpai melimpah2 urine aku..

12.00 pm

aku disorong masuk bilik bedah… lalu pintu bilik bedah nmpk semua tunggu aku, aku masih ingt muka2 mereka bg semangat kt aku… abang, mama, abah, mak, abah.. aku senyum 🙂

dalam bilik bedah

aku masih struggle dgn kesakitan, setiap ape diorg nk buat kne tunggu single ok dr aku… urine terus2 melimpah… bile doktor pakar bius dah bius, masih aku sakit… xlama pastu baru aku rse kebas separuh badan… aku penat sgt, nk terlelap tp tibe2 badan menggigil tahap kritikal, nafas sesak, nsb doktor pakar bius tu baik… huhu~ bile baby keluar, aku dapat rse suatu benda keluar dr perut… tibe2 ade baby nagis… aku masih lg xde perasaan… smpai lah nurse tunjuk aku baby, aku bru rse ‘alhamdulillah….selamat dah lahir anakku’

1jam, pemedahan berjaya dilaksanakan.. aku ckp terima kasih kt semua doktor2 y sudi membantu menyelamatkan kami.. barulah lega tu dtg ke dalam hati aku…. bile keluar dr dewan bedah, aku dicheck dlu kt bilik bedah sbelum dimasukkan ke wad… aku nk tenangkan diri, aku tanya mcm2 kt nurse lelaki y kne wt check up tu… aku nk berbual dgn seseorang.. nsb die baik, layan je ape aku tnye walaupun merepek… huuu~

2.00 pm

keluar dr bilik bedah… semua dah tunggu depan pintu… soalan pertama aku, “ada nampak baby x??” diorg ckp “ada! cumel……!” terus aku senyum =) dan kedua aku cari muka abg… lega lagi =) masih berpeluang utk menatap wajah kesayangan.. terima kasih Allah..

pengalaman yang xkan aku lupakan… mungkin bahagian aku, Allah bg ujian besar agar kifarah dosa y terhapus juga besar… Allah beri ujian besar sbb Allah tahu aku mampu hadapi… walau ketika tu aku persoalkan kenapa semua ni jadi kt aku, kenapa Allah uji aku seberat ni… tp aku kembali sedar bila semuanya berlalu, y Allah sentiasa bersama aku beri kekuatan yang tertinggi hingga akhirnya aku berjaya tempuhi segalanya…

syukur ke hadrat Illahi, disebalik kesusahan itu Allah hadiahkan sesuatu yang amat berharga dan bernilai.. sesuatu y boleh membawa kami ke Syurga… permata yang indah dan suci….

PhotoGrid_1363052626086

 

 

sakit = kuat

Published February 2, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

alhamdulillah masih berkudrat tok menaip blog ni.. tp memerlukan posisi yang amat selesa la kan ;D silap posisi, mood aku pon spoil.. perut mengeras, mula lah sakit… kesian ke baby agknye stress.. huuu~ ibu sorry syg.. tp posisi skrg ni pon xlame aku ley tahan, riba laptop beralaskan bantal.. sat2 lg kaki lengoh, aku lempor le laptop ni… haha~

minggu ni dah 35 minggu.. berbakikan kurang 5 minggu je lg tok smpai due… phew~ start gelabah giler la bile sorg, sorg y saing preggy dgn aku da bersalin.,.. suke sbb rmai gk artis/org y femes same2 saing preggy dgn aku kn… hehe~ bru je bace blog dr. helina pasal kaki dia bengkak, tibe2 dah bersalin 10 ari dah -___- pastu bace tweet dena bahrin y diupdate suami die, ckp dah selamat bersalin.. siap tgk baby die Masyallah cute sgt… scroll lg twitter, terbace ning baizura pon da selamat bersalin.. aku plak hepi semacam… tp cuak pon semacam gk ;p ngeh3~ skrg tggu irma hasmie, memey, fasha sandha, (erkkk sape lg ek??) haha~ xnk artis plak tu sume >_< tu pon sbb depa pon mengandung ;p

dlm pada aku duk cuak psl nk bersalin ni.. jd plak kes aku sakit terus last week… smpai 3 ari aku MC, hambek kau~ hoho~ tp so far, syukur xde apa2 y bahaya pada baby dan ibu.. baby very strong.. even the ibu dah rse sgt nazak, baby still very the active inside ibu’s belly.. tp dpt rse baby pon xselesa dgn keadaan ibunya time tu.. sobs~ die sentiasa mengeras, cm stress.. I’m so sorry baby…

hari pertama diserang diarrhea, sgt sakit.. 1 badan rse bisa, sakit y amat.. tido awal, tp setiap 1jam pg toilet.. segalanya dilaburkan dalam tu… xlarat nk mkn, xlarat nk buat pape… solat pon baring T__T tu y paling sedih skali… tido pon susah, bace segala zikir y terlintas kt otak tok kurgkan rse sakit.. time tu nk nagis tp rse mgkin sakit ni baru sikit nk banding dgn sakit bersalin nti… so kuatkan jgk diri.. kol 4pg, bru ada tenaga nk bgun solat.. kebetulan atok ada, die urutkan kaki dkat 1 jam jgk… kaki time tu da cm batang kayu, keras kematu… kesian atok, patutnya aku urut dia.. huhu~ pas atok urut baru lembut sikit kaki… mama bgun buatkan air teh pekat.. xjalan jgk, pastu aku cirit birit lg… smpai la esoknya T____T

disbbkan cuti thaipusam, aku decide g klinik je dlu.. doktor cm xde la ckp masalah besar ke ape.. cume die suh minum air byk.. aku pon pk stkt cirit birit, xde ape la kot… sakit tu biasa la… rupanya bile dgr cite kwn2 kt sekolah.. diorg tkejut aku x g hospital.. hoho~ kalau g kompem kne tahan wad masuk air… then diorg akan monitor baby sbb takut baby kne infection… diorg ckp aku paling sempoi skali relax x g hospital… erk~ sbnrnye sbb xnk pg, tp 1 cuti, 2 cm bile suami xde, rse xsmpai ati nk susahkan mama tok anta g hospital jauh2.. takut nti smpai sane, xde ape pon.. cume cirit birit, bg ubat, balik… tu aku pg la klinik dlu.. tp alhamdulillah, semua ok.. cirit birit pon berkurang tp masuk hari ke3, aku rse perut dgn pinggang sakit y amat!! rse cm nk patah pon ade…

tibe2 cm 1 bisa memenuhi ruang perut dan pinggang.. aku da xkeruan da.. seyus xmampu nk tanggung sakit tu… mlm tu g klinik swasta lain plak… mtk die scan baby sume.. Alhamdulillah baby sihat, cume aku kne gastrik T__T asid dah naik bile aku dah buang dan kurang makan perut kosong… Ya Allah, rse xmampu nk tanggung sakit tu… kali ni lg sakit dr time diarrhea tu… fikir kalau bersalin time tu pon aku da ready sbb sakit sgt… diri salah, baring salah, duduk salah, solat susah, sesak nafas.. cmpur dgn baby gerak, perut mengeras… Masyallah… zikir je y boleh redakan sakit sikit….

masuk hari ke 5 baru rse ok sikit…. gagahkan diri tok kemas barang.. hati xsenang selagi brg xkemas tp xmampunya nk kemas semua tu waktu sakit sorg2… alhamdulillah, skrg dah pulih cume xley sebarang makan / lambat makan kalau x rse pedih perut… brg pon da siap masuk dlm kete jd xrisau lg dah… misal kate ape2 jd, I’m ready for it!

lepas diuji dgn sakit bbrp hari tu, aku rse 1 kekuatan hadir utk berdepan dgn bersalin nti… bile ckp bersalin, aku rse dah sedia… sakit tu sume sementara je… In Sya Allah boleh ditanggung lagi… Allah xkan bebankan hambaNya dengan sesuatu y xtertanggung oleh mereka.. masing2 tanggungan xsama… mgkin ada y sakit berjam-jam, ada y sekejap.. ada y xsakit waktu mengandung, sakit sgt waktu bersalin… ada y xde masalah pape tp bile bersalin kne sissor..

skrg focus just pd bersalin… nk prepare mental, penuhkan diri dgn ayat Al-Quran, zikir, doa… bile lapang je bce Al-Quran (surah Maryam), setiap hari baca yassin.. xnk fikir berat2 psl keje sgt.. bykkan bertenang… usaha minum / mkn ape y baik utk persediaan bersalin.. fikir xsabar nk tgk anak ibu 🙂 y paling penting baiki hati dan bersenang hati dgn suami, supaya segala suami redha dan ampunkan semua dosa2 y sengaja atau tidak… semoga semuanya berjalan lancar… ameen Ya Rabb~

sawan `__`

Published January 17, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

i think i need to share this.. sbb aku sendiri baru aware wujudnya penyakit ni dan agak bahaya hingga boleh membawa maut kepada ibu hamil dan anak 😥

yesterday was my check up day with midwife (misi).. regular check up je.. ikut pengiraan aku, maybe berat aku xnaik byk sbb 2 minggu ni aku sgt aktif dan makan hanya sekadar isi perut je.. lgpun perut da penuh, xley nk sumbat bebyk cm b4.. there’s nothing y aku risaukan, kaki bengkak pon b4 this misi dah tau dan dia kte normal.. disbbkan xpenah ada masalah everytime check up, so aku relax je…

but yesterday was a bit shock for me! berat aku naik mendadak y amat!! ok, seriusly aku panic dan pelik.. dan kebetulan smlm aku di-check oleh seorang misi y agk berumur dan cm ‘moody’.. so dia panik sgt bile tgk kaki aku bengkak… die pon buat la analisis kt aku.. die kte, “sy kene soal selidik awak.” huu~ die telek aku punya Blood Pressure (BP), berat.. die ckp ada kenaikan pd BP aku, berat naik mendadak, plus kaki bengkak, “esok awak puasa lah..” aku terpingga.. “kita amek darah…” dia ckp cm kurang jelas ape y die suruh sbnrnye.. then bila aku tanya baru die jawab, die takut aku kena sawan.. dia kate simptom awal dah ada kt aku.. so die takut aku makin teruk.. die ckp esok minum air gula, amek darah 2x, pastu jmpa doktor tgk doktor ckp ape.. cara dia ckp sgt serius menjadikan aku sgt takut… die kate “awak kne simpan no hp sorg misi.. kalau ape2 jd terus col/pg klinik berhampiran… kalau ada slh satu simptom eclampsia ni, awk kne cpt2 pg hospital, tp kalau ada semua simptom, awk dgn anak awk dua2 dah xde dah…” T______T owh~

time die ckp serius aku xfhm…aku rse mlm tu jgk nk pg pakar tok monitor aku semula.. rse stress sgt dgn ayat2 misi tu… knape skrg baru detect aku akan kne sawan? ape tu sawan? kenapa slame ni misi xde ckp pape pon psl kaki aku y bengkak ni… aku msg abang cite sume ni, abg pon tkejut knape tibe2 jd cmni…

tp bila aku search bahaya edema (bengkak kaki), baru lah aku jmpa tentang SAWAN BERANAK, nama saintifiknya Eclampsia.

Sawan beranak atau eclampsia adalah sejenis penyakit yang puncanya masih tidak diketahui sehingga kini. Sawan beranak sering dikaitkan dengan kehamilan anak sulung. Sungguhpun begitu, sawan beranak tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menyebabkan maut kepada ibu dan bayi, sekiranya serangan berlaku secara kerap.

Sawan atau eclampsia fits berlaku apabila saluran darah dalam otak pecah dan menyebabkan pendarahan serta kerosakan organ-organ dalaman yang lain seperti jantung dan saluran pernafasan. Masalah organ-organ yang tidak berfungsi  inilah yang ada masanya membahayakan wanita hamil dan boleh membawa maut.

Pendedahan awal penting kepada wanita hamil dan juga orang-orang di sekitarnya. Sekiranya wanita hamil di serang sawan semasa di rumah, hendaklah segera dikejarkan ke hospital. Orang-orang di sekitar wanita hamil harus peka dan tahu bagaimana caranya untuk menyelamatkan mereka. Hal ini kerana, pesakit akan menjadi tidak sedarkan diri sepanjang diserang sawan. Kebiasaannya, pesakit akan menelan lidah mereka sendiri yang akan menyebabkan kerongkong tertutup dan menyukarkan pesakit untuk bernafas. Oleh itu, pastikan pesakit tidak menggigit lidah mereka. Letakkan sesuatu dalam mulut pesakit seperti sudu untuk mengelakkan mereka menggigit lidah sendiri.

Bagaimana dengan bayi dalam kandungan?
Menyelamatkan bayi bergantung kepada beberapa faktor seperti usia kandungan ketika serangan sawan berlaku. Jika kandungan kurang dari 7 bulan, kemungkinan bayi dapat diselamatkan amat rendah. Selain itu, berat bayi juga turut mempengaruhi proses menyelamatkan bayi. Berat bayi harus melebihi 5 paun dan akhir skali ialah sepantas mana kita mampu menyelamatkan bayi dalam kandungan. Apapun cara terbaik untuk menyelamatkan bayi adalah dengan menggunakan kaedah pembedahan ‘caesarean’ secepat mungkin.

Tanda-tanda Awal Sawan Beranak

  • Kenaikan berat badan secara berlebihan semasa kehamilan. Purata kenaikan berat badan sepanjang tempoh mengandung selama 9 bulan ialah 15-16 kg. Kenaikan berat badan mendadak selepas kandungan 6 bulan.
  • Kaki membengkak (edema). Kaki membengkak semasa kehamilan menunjukkan kandungannya sihat, tetapi jika disertai dengan penyakit darah tinggi dan air kencing mengandungi albumin maka bengkak kaki  tersebut adalah tidak normal.
  • Tanda-tanda lain adalah seperti pening kepala, sakit pada ulu hati, pitam serta gangguan penglihatan.
Rawatan Dan Pencegahan
  1. Wanita hamil harus mengawal diri dari makan makanan mengandungi gula, kanji dan lemak.
  2. Rehat dan tidur secukupnya merupakan terapi yang paling baik untuk ibu hamil.
  3. Jauhi diri sebarang situasi yang membolehkan anda berasa tertekan.
  4. Hindari diri dari melakukan kerja-kerja berat kerana boleh memberi tekanan fizikal kepada si ibu.
Apapun yang penting adalah ibu hamil harus menjaga kesihatan diri dan kandungan, bak kata pepatah mencegah lebih baik dari mengubati. Itu sahaja dari saya untuk kali ini.
baru aku faham ape y misi tu nk smpaikan.. dr ape y misi kte, 3 dari 4 simptom awal mmg ada pd aku.. mula2 aku sedih sgt, aku takut kalau ape2 jd pd aku dan baby… aku cite kt abg, abg pon buat research psl sawan beranak dan die pon xtahu nk ckp cmne… die pujuk aku jgn stress, abg suh doa byk2 supaya semua selamat.. aku betul2 rse down, dlm solat menitis air mata, aku rse xsggup nk hadapi bende ni kalau tjadi… tp aku fikir balik, pape pon aku kne hadapi jgk! y penting aku nk anak kami selamat.. tu y penting.. aku redha ape pon jd kt aku nti… aku fikir mati syahid tu semua org idamkan dan kalau aku pergi, syahid itu milik aku.. mgkin Allah nk beri ujian.. aku minta maaf kt abang… sbb aku takut kalau tibe2 je sawan beranak tu jd, aku xsmpt nk mtk maaf… abg nk aku dgn baby sama2 selamat, aku rse terharu sgt… tp pd aku y penting baby je.. waktu mcm ni baru aku sedar, ape pon boleh terjadi jika Allah inginkan.. mgkin selama ni aku sihat dan aku rse aku kuat, tp sbnrnye Allah boleh tarik kesihatan tu sekelip mata je.. 😥
aku cuba bertenang, aku serah je kt Allah time pg klinik hari ni…
dah selesai check up, minum air gula, buat blood test, dpt result, jmpa doktor, doktor tibe2 pelik knapa aku jumpa dia arini.. its suppose to be on 36 weeks.. so aku ckp misi suspek aku sawan beranak sbb kaki bengkak, tekanan darah naik… die check kaki aku, he said “this is normal, ur BP also normal, darah pon normal.. xde ape y perlu risau lah… u xde pening kepala kn? xde ulu hati? xde rse mual2? so xya risau..” errrrr………….. tu je ke? can u imagine, die ckp laju gile dan xcheck pape langsung kt aku, dan xtulis report ape2 pon dlm buku aku, siap die pelik nape aku jmpe die…. eeeeeeeeeeehhh sy ni gah takut, xkan cmtu je kot??? >_____________<
bile jmpe misi y pkai baju biru (misi paling tinggi la tu kot, mama kte y tu panggil “sister”) die siap berdebat antara diorg knape aku kne test glucose dan jmpa doktor arini… (mcm die geram dgn misi y check aku smlm) aku pon xphm, y aku phm aku xperlu jmpe doktor sbb normal.. nti doktor bising.. sbb tu doktor xtulis ape2 kt buku aku… -____- aku mangsa keadaan kah?
tp “sister” tu mmg best.. die cm lg fhm… die tgk kaki aku, die tnye dlu keje ape.. bile ckp cikgu baru die fhm.. then die ckp berat kan kaki ni… sbb tu berat aku naik lebih dr biasa.. huu~ then bile die tgk BP dan glucose test, die ckp normal… huuu~ alhamdulillah Ya Allah!!!
tp bile tau cmni, aku lebih sedar yang Allah Maha Berkuasa… kita sihat, xsemestinya esok kita masih ada… kita sakit, xsemestinya esok kita pergi… yang penting doa, usaha tawakal… takut mmg takut tp kita tetap milik Allah. semoga Allah berikan aku kekuatan. ameen~
td baca blog dr. helina, bengkak kaki die lagi teruk dr aku, tp die relax je… haha~ siap syed muzzafar ckp cm ikan buntal.. hoho