KNOWLEDGE: what are useful

All posts in the KNOWLEDGE: what are useful category

Memilih Pemimpin itu wajib

Published May 2, 2012 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

Baiah ‘ammah itu kadangkala dipanggil pungutan suara ramai, kadangkala digelar dengan nama Al Syahadah iaitu para saksi yang juga dipanggil pengundi memberikan penyaksiannya bahawa calon itu adalah layak memiliki syarat-syarat yang dikehendaki oleh Islam.

Kewajipan Ummah di dalam Menegakkan Pemerintahan Islam

Sama ada persetujuan kepada pencalonan yang kita sebutkan di atas dibuat atas nama ‘Baiah Ammah’ atau ‘Al Syahadah’ maka setiap umat Islam yang aqil baligh wajiblah menyertainya. Atas nama baiah ianya wajib kerana bersandarkan sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:

“Sesiapa yang mati dan tidak pernah melakukan baiah nescaya matinya itu dalam keadaan jahiliyyah”.

Antara maksud lafaz baiah itu ialah:

“Aku memberi baiah kepad kamu dengan syarat kamu menegakkan kepada kami Kitab Allah dan Sunnah Rasulnya”.

 

i need to update this to my blog.. pdhal busy sgt nk packing brg nk g honeymoon trip lg esok ^^, tp xpela… demi menyampaikan yang baik.. selagi xbuat, selagi tu rse risau 😥 sbb mcm2 bende jd kn skrg… almaklum leeer nk pilihan raya kam……

td ade kwn tnye, “kalau xnk mengundi mne2 pihak ley x?” okeh, lets put the undi is secret here… as I’m aware, memilih seorang pemimpin itu kewajiban sebagai khalifah Allah.. tp aku lupe ktne aku bace.. so aku google balik with hope I can find the words from any Hadith or Quran that support my little words..

before this…. well, I mean, 3-4 years ago, I just don’t bother with all those politics and parties.. for me, no one is true.. ini ckp A, itu ckp B… but as time goes by, I read books and blogs, and I realized that, mengundi itu wajib bagi seorang umat Islam dan memilih pemerintahan yang berteraskan Islam demi meneruskan l-Quran dan Sunnah itu adalah tanggungjawab yang akan disoal di akhirat kelak, made me seriously keep on searching which path I should vote and obey..

so, read. from BOTH SIDE. dan pilih menggunakan hati yang tenang…sorry to say, kalau dulu mereka boleh tuduh tanpa bukti pada A, memalukan, mengaibkan, menyeksa naluri isteri, menguris hati-hati keluarga, menghukum tanpa sahih dan relevan, sedangkan isterinya, anak-anaknya, tenang berhijab litup, dahinya hitam tanda keimanan sujud, not possible they can do it again and over again.. not only to them but can also to US! astaghafirullahalazim..

kenapa aku berani.. because I’m only afraid to ALLAH! Allah yang menentukan kedudukan aku dalam masyarakat, not u, not them, not also me.. its Allah. kalau org kate, jgn berani sgt nti kne band, kt sekolah susah nk naik jawatan ke ape… it’s not my fault, kerana barang siapa yang berdoa kerana teraniaya, doanya dimakbulkan Allah tanpa hijab! =) I’m always, always stand on Allah’s words… I just believe on His Promises.. and it’s always work and never failed.. contoh kt sekolah org tuduh2 aku itu ini, aku diam je… so aku doa kt Allah, ‘kalau aku benar, aku dapat cemerlang exam..’ so i did success in my exam. same juga time kerja, mcm2 org bawa cite psl aku, aku diam bawak diri, smpai org ckp aku byk masalah dgn keluarga la, ape la… doa byk2 kt Allah tunjukkan pd mereka yang aku sebenarnye bahagia, xlame pastu diorg tau aku dah tunang and xlame aku kahwin… Alhamdulillah~ syukur kt Allah sbb kotakan janji-janjiNya.

Bersih itu perlu tahu isi patinya… mereka yang pergi bukan sebab nk glamor masuk tv.. xsame mcm jom heboh ke, muzik2, xpon AF.. diorg pergi utk kebenaran.. korg xkan xtau kot ape y diorg nk tegakkan dlm perhimpunan tu… dan korg xkan xtau kot y selama ni kite semua kne tipu sbb pilihanraya xtelus… mereka dan mengakui, sbb tu mereka benarkan perhimpunan tu… dan korg mesti tau kan, Allah suruh kita menegakkan keadilan dengan tangan (perang) / lidah (suara, mesyuarat & perhimpunan) / hati… tp mereka kata ia haram, dan yang halal itu berhimpun menonton konsert =) mereka y dtg xbawa pedang, mereka dtg nk tegakkan kebenaran y sgt lame mereka kaji… kalau ikut landasan Islam, mohon hati dengan hati y tenang, pasti jumpa mana yang benar secara terang..

wallahualam~

berlapang dada :)

Published September 3, 2011 by DaeyA HayaShi

Antara topik yang sering dikongsikan adalah – membuat pilihan tentang jodoh.

Pilihan itu terasa lebih sukar kerana kedua-dua calon itu kelihatan baik dan punya kelebihan masing-masing.

Juga diketahui ada kelemahan masing-masing, yang membuatkan kita amat berhati-hati bercampur bimbang membuat pilihan.

Teman-teman dan adik-adik yang dikasihi, ambillah masa yang sewajarnya untuk taaruf dan bangunkan komunikasi samada secara direct atau melalui orang tengah.

Adalah penting usaha kita sebagai seorang insan untuk merisik, menyiasat, menyoal selidik dan segala bentuk pencarian maklumat dan latar belakang insan yang kita cenderung menerimanya sebagai teman hidup.

Bukan mencari kesempurnaan, bukan menyelongkar keaiban insan lain – namun penyiasatan dan pemerhatian kita kepada bakal pendamping adalah persediaan penting.

Menjadi pembuka mata untuk kita membina rumahtangga dengan lapang dada dan bersedia dengan kemungkinan yang tiba.

Sebaiknya penyelidikan kita itu, kita musyawarahkan dengan ibu ayah atau orang-orang yang amanah dan berilmu. Kita bukan meminta orang lain membuat keputusan, namun pandangan mereka akan menjadi extra mata dan telinga untuk kita memilih teman hidup dengan teliti.

Jika kelak kita telah membuat keputusan memilih samaada si A atau si B, ada perkara-perkara penting pula untuk DIRI KITA sendiri fokus dan lakukan.

Usah bermain-main dengan keraguan perasaan…

Akankah lelaki ini kelak membahagiakan diriku?

Adakah lelaki ini akan menjadi pemimpin yang baik untukku?

Akan tulus ikhlaskah cinta kasihnya padaku?

Adakah lelaki ini kelak akan menghormati dan menghargaiku sebagai seorang isteri?

Bagaimana kelak dia akan melayaniku sebagai isteri, akan santun dan baikkah pekertinya?

Adakah kelak lelaki ini akan boleh menyesuaikan diri dan berbuat baik dengan ahli keluargaku?

Adakah hati ini akan bahagia menjadi isteri kedua, terlibat dengan poligami?

Sesungguhnya persoalan-persoalan ini adalah penting bukan untuk si dia bakal suami, tapi manfaatkanlah persoalan ini untuk perbaikan diri kita dalam menjadi seorang isteri.

Jika jawapannya tidak seperti yang kita jangkakan dan harapkan, bila-bila masa sahaja alam pernikahan akan mengundang kecewa dan gundah berpanjangan.

Sebaliknya, marilah bertanya pada diri…

Wahai diri, adakah keperibadian seperti diri ku ini kelak akan membahagiakan hati seorang suami?

Adakah karakter diriku ini membuatkan suamiku tenang dan senang dengan diriku sebagai orang/ isteri yang dipimpin?

Mampuku diriku tulus mencintai suami kerana Allah, bersabar dan berhikmah dengan seribu satu kelemahannya?

Mampukah kelak diriku menghormati keputusan dan tindakan suamiku sebagai pemimpin, walau ia berbeza dengan kehendak dan rasa hatiku?

Mampukah diriku menjadi isteri yang merasa cukup (qanaah) dan menghargai pemberian dan kebaikan suami setulusnya?

Kelak adakah diriku mampu untuk memilih akhlak seorang isteri yang penuh ketaqwaan sewaktu hati dicuit ketidakpuasan dan kemarahan jua kesedihan?

Harus bagaimana nanti untukku menyesuaikan diri jika ibu bapa mertua dan ipar duai tidak serasi cara hidup dan pemikiran mereka denganku?

Seandainya diriku menjadi isteri kedua atau ketiga, apakah sumbangan dan perananku untuk menambah kebahagiaan suami dan keluarganya yang sedia ada?

Nah..ayuh kita bersama menjawab persoalan ini, dan mengubah diri menjadi lebih baik.

Ya, kita takut tersalah pilih dalam membuat keputusan untuk pernikahan,namun percayalah Allah bersama-sama dengan orang yang melakukan kebaikan, yang sentiasa melakukan perubahan ke arah kebaikan.

Sikap, karakter diri, dan penghayatan Islam pada diri kita sendiri insya-Allah kelak akan bawa pengaruh yang besar pada suami dan rumahtangga.

Saat ini, berusahalah memilih calon suami yang beriman, usah keterlaluan memikirkan masa depan yang kita tak ada kawalan.

Isteri yang baik, tidak semestinya memiliki suami yang baik, kerana pernikahan adalah ruang ujian, teman hidup kita boleh saja menjadi ujian getir dalam hidup yang sebentar ini.

Suami akan berubah – cepat atau lambat, namun moga sifat dan sikap kita yang penuh nilai-nilai kebaikan mampu menjemput suami dan anak anak berubah kepada jalan yang dicintai tuhan.

Soal Jodoh: bukan kepada Usaha kita ber’iman’

Published February 24, 2011 by DaeyA HayaShi

maaf la yek, sejak akhir2 ni byk post jodoh je. org keliling aku gah rmai mood nk kawen dan dah kawen.. kt sekolah lak, soalan wajib utk dijawab, “dah ada calon ke nih?” “cikgu dah ada boyfriend x?” “bila lagi”

umur 24 menakutkan ><!

sebenarnye selama ni aku dibelenggu 1 persoalan.

dan akhirnya ada jugak sumber y buleh menjawab soalan killer utk aku selama ni ><

pihak A: Usaha la. kalau x usaha cmne nk dpt jodoh.
pihak B: ko xnak berkawan, cmne nk jumpe y sesuai.
pihak C: carilah skrg kak long, da sampai masanya.

dan aku..

MACAM MANE YANG DIKATEKAN USAHA TU SEBENARNYA??? CUBA TERANGKAN KT SAYA..

dan semua jawab..

pihak A: kenal2 la dulu.
pihak B: berkawan (sms/call/jumpa)
pihak C: cari yang bujang2 kt sekolah ke, kwn2 ke.

tp kenapa aku rse semua 2 cm xkene je.

lepas aku bace buku

aku dah terpengaruh. haha *mudah terpengaruh tol*

apa itu jodoh.
bukan dengan ber’kapel’.
tiada berhubung.
tiada salam perkenalan.
apetah lagi bersua muka, bertegur sapa.

sampai nangis2 bace tuh *ciwek* ;p

sbb 2 bile org ckp psl USAHA. aku diam. nk terangkan xreti.
bila ckp “adalah JODOH 2 nanti kawin lah”
org balas, “2 la org selalu ckp, tp rmai jd andartu”

menakutkan.
serius menakutkan.

sekali lg terpengaruh, konon2 nk try berkawan.

tp still rse bukan.

last2, diam.
berdoa. berdoa. berdoa.

1 per 1 Allah nampakkan.
masih menunggu dan berdoa.

tibe2 terbace 1 artikel ni.
sumpah best giler!!

Jodoh: mencari atau menunggu

Alhamdulillah, senyum lebar aku XD
xsalah keputusan aku untuk menunggu.

aku selalu ckp terang2 aku anti-couple.
tp selalu ada je org y xpuas hati.
so aku wt dek je la.
dgn kate lain, whatever ;p

sbb aku xtau nk explain cmne.
nk explain knape aku amek keputusan cmni.

baca lah artikel 2, Insyallah sama2 kite faham.
dan banyak lg aku kne baiki.
owh terlalu banyak ><
Insyallah itulah usaha aku utk dpt jodoh ^^.

ada kawan tanya, “xtakut ke? buatnye xde jodoh ke.”

Giler Ko Aku Xtakut!!!!
cuak siut.

tp Dia selalu kuatkan keyakinan aku.
Alhamdulillah aku semakin yakin dan yakin kowt ^^
kalau xde jodoh, Allah da tetapkan hikmahnye kan.
BERIMAN LAH KEPADA QADHA’ DAN QADAR

sakit. giler r xsakit.

tp hidup ni byk lg benda indah kan ;D
*cm shopping dan fandoming XD haha~*

bila sampai masanya, Insyallah semuanya akan settle.

tp skrg, belum.
kewangan belum bersedia.
fizikal belum bersedia.
mental lagi la belum bersedia.

so nk buat pe kawan2, kenal2 lg ek.
dan sgt hepi bile semakin jauh dan jauh XD

bila dah sedia, Insyallah proceed jer ;D

dulu aku pn terjebak dalam kancah kapel gk.
tp selalu rse cm xkemane.
akhirnye aku gk y mintak ‘clash’.
nth.
rse buang masa, xde hala tuju.
janji itu ini.
cm poyo je.
tp time bercinton, rse cm real je janji tu.
xkesah lah umur bape pn.
hahahaha~ lawaknye ><

biarlah cmni.
xde janji.
tp yakin pada Ilahi.

x.
aku xbaik.
aku xharap yang baik sebaik Para Alim Ulama, asalkan dia tahu hukum Agama.
sbb aku pn masih banyak yang xtahu.
nanti ley blaja same2, baru romantik XD ahaks.
“Kerana sesungguhnya, Allah akan menyediakan pasangan buat kita, sesuai dengan tahap keimanan diri kita juga.”
tahap keimanan aku xseagung mana. masih terkapai2 lagi.

sgt suka part ‘Usaha yang perlu kita letakkan itu adalah lebih kepada ‘MENJADI” daripada ‘MENCARI’.’
selama ni cm fikir kalau nk yang baik, kne jd baik dulu.
kalau nk yang kaye, kne jadi kaye dulu la eh?
hahaha~ out of question, next!

artikel ni pn best gk.

Titipan buat Wanita

‘Jika petunjukNya telah sampai, masihkah aku mahu menidakkannya?’

lately aku ada borak dgn beberapa akak kt tmpt keje.
*cewah, tmpt keje kunun XD kte sekolah kang org ingt aku budak sek da gatal ckp psl kawin ;p haha~*
kitorg story bout ‘sekufu’.
kene ke pilih suami dr kalangan graduate, cikgu atau keatas.
kalo lulusan ‘dip’, petani, peternak ke, xlayak la eh?

kitorg sgt sama pendapat.
aku ckp, “saya kalau buleh lah, xnak cikgu….”
akak A, “aku pooooooooooonnnnn~!”
tp kalau da jodoh mmg terima.
xtau kenapa, mungkin xsemua.

tp bile ckp cikgu, org mesti fikir “bagusnye~! cuti sama, kerja tetap, tau nk didik anak, buleh diharap.”
tp ape y aku nampak, bile lelaki 2 cikgu, die overconfident seyh.
ye, die mungkin bagus sebagai suami dan ayah.
sbb 2 die akan rse die cm bagus.
die buleh pilih mane2 calon isteri, nak plak y elok2 belaka.
bile org xlayan, die pn carik lain, tup-tup dah nk kawin.
hahaha~

dan kerja kerajaan xmenjamin utk seorg lelaki berusaha.
berbanding dgn kerja cm petani/peternak.
diorg tau diorg kecil, diorg akan berusaha.
dan ramai giler y kaye dr cikgu.
aku tgk keluarga sendiri je la,
mak ayah aku cikgu.
adik2 diorg keje kt kilang.
tp diorg buleh hidup dgn mewah kt JB lg.
bile raya dpt jugak tukar pakai.
cikgu, nk raya tunggu bonus.
bonus lak ciput.
mungkin keadaan dah selesa.
xmemaksa cikgu2 nk carik duit lebih.
tp xsemua.

pastu kdg2 perangai lg elok student kowt.
ajak anak dara org kuar2 malam.
g situ g sini.
pastu msg ayat pn pelik2.
ni lg la xsemua.
pengalaman aku je.
huhu~

bile lelaki lg tinggi dr perempuan,
cm engineer/doctor.
kdg2 die buleh monopoli kite kne kuasa vito.
“awak tau ape?”
Ya ampun, aku cukup pantang ayat tuuuu!
biar perempuan lebih tinggi skit.
Insyallah, perempuan lebih pandai jaga hati.
xkan lak bini nk ckp kt laki die, “ko tau ape, duk makan tidor je”
hahaha~ over giler XD

kalo engineer lak, nk y perfect.
pergh~ xnk siut lak kn.
die xkesah pmpuan tu keje ke, x.
sbb die kompem ley tanggung pnye r.
gaji riban kowt.
tp janji cantik.
sbb die nk bwk g majlis2.
jmpe kwn2 die.
client.
tp still, xsemua la kn.
pengalaman je XD

tp kalau jodohnye dgn org lebih tinggi dan lebih gajinye.
untunglah.
rezeki tuh.
bersyukur banyak2 ;D

 

OI DAYA! ko byk keje!!!
2 kelas lg x ditanda kertas nye!!
sok nk key-in markah.
kt buku rekod pn xtulis lg ><
haru!
org len tnda 2,3 kelas, aku smpai 7.
mau x giler??!
hahahaha~
jom memangkah!!
sbb byk salah =,=”

Penghalang Kejayaan & Teknik Pengurusan Wang [003]

Published September 30, 2010 by DaeyA HayaShi

bile kite da berusaha, berdoa, tawakal.. insyallah Allah maha berkuasa & pemurah memberi rezeki kpd kite… tp biasalah, kdg2 ada jugak y masih x berjaya, susah nk senang, ada je halangan yang menduga… cuba muhasabah diri, ape lg yang kurang, kt mane silapnye… kerana penghalang kejayaan ni benda paling penting kite perlu amek berat jika nk berjaya..

hubungan dengan Allah & ibu..
– tnye pd diri, sekuat mana hubungan kite dgn Allah & ibu.. adakah amalan wajib kite cukup disamping mengamal yang sunat? sejauh mana kite cintakan Allah dan ibu? pernahkah kite sakiti mereka? xperlu diterangkan kenapa kite perlu menjaga hubungan dgn Allah dan ibu… susah bersilau lg bersuluh, segala yang kite dapat, rezeki, kejayaan dan kekayaan hanya dr yang Satu, Allah..  sehebat mana pun kite di dunia, Allah maha berkuasa menarik segala nikmat yang tersedia utk kita… sejauh mana kite berlari utk mendaki, ke Allah juga kite harus kembali… keyakinan kite hanya padaNya.. lepas berusaha bagai nk gila, Allah inginkan doa kite memohon dariNya.. mengangkat tgn bukti bersyukur pada kurniaanNya.. Allah punya segalanya… maka jika menginginkan kejayaan, pohon la padaNya setelah berusaha… jika menghadapi kesusahan, pohon la kemudahan dariNYa.. dan jika telah senang dgn rezekiNya, berbudi bahasa lah dengan ucapan kesyukuran…

selain Allah, keredhaan kite didunia juga di nilai dr hubungan kite dgn ibu,… keredhaan ibu adalah keredhaan Allah.. jika kita sakiti hati kecil itu walau sekelumit cuma, sengsaranya xterkata… ada cerita dr motivator ni, seorang manusia telah lakukan segala yang dibelajar dr beliau… die berjaya tp sering saja jatuh.. die tanya pada motivator tersebut, kenapa susah die nk maintain kejayaan yang die kecapi… 1 soalan motivator itu tanya, bagaimana hubungan anda dgn ibu anda… benarlah, hubungan mereka tidak baik y disangka… beliau minta org 2 minta ampun dan lupakan segala masalah yang berlaku… insyallah kejayaan tidak akan terhalang…

xsusah pn, jaga hati boyfren/girlfren smpai beriyo buleh, xkan ibu xbuleh…hubungan dgn Allah bkn sahaja komunikasi kite dengan NYa, tp semua amalan diambil kire… yang buruk wajib ditinggal, yang baik wajib dibuat… ^Y^

Teknik Pengurusan Wang:

bina 6 tabung/akaun dan asingkan mengikut % gaji setiap bulan.

1) 10% – asingkan dari pendapatan utk tabung kebebasan keewangan (menjadi modal utk merebut peluang yang tidak dijangkakan. selalu berlaku, peluang ada tp modal xde) tabung ni buat kite sentiasa bersedia merebut peluang yang dtg.. *betul kan, selalu jd alasan utk kite lepaskan peluang.. sbb xde modal… so dgn ada tabung ni, mudah kite nk rebut peluang kalo dtg… selalunya, selagi buleh habiskan, nk dihabiskan juga gaji 2… maybe kalo asingkan cmni, lebih baik ^^

2) 10% – asingkan utk simpanan jangka masa pjg (utk byr rumah, kereta, anak2 dll)

3) 55% – asingkan utk keperluan kehidupan seharian, bil2, kecemasan.

4) 10% – asingkan utk pelajaran/ilmu.. sentiasa bersedia utk menambah ilmu, pergi kursus, seminar & smbung belajar.

5) 10% – play-account utk belanja diri sendiri, layan kemahuan diri, puaskan diri setelah penat bekerja.. *biasanya org kerja2 smpai penat tp xdpt guna duit lelah die tok sdiri… tau2 habis je xpn sayang nk guna… xpun, belanje diri sendiri smpai berlebih2han… xley gk… asingkan ikut percentage y ditentukan dan habiskan semuanya utk diri sendiri baru kite rase kepuasan & ganjaran dr penat lelah kite…

6) 5% – asingkan utk tujuan kebajikan, derma.. ingat, derma bukan sekali sekala tp secara kosisten/setiap bulan.. doa org2 yang kite tolong amat berharga utk kejayaan kite selain dr niat ikhlas kite membantu mereka yang dlm kesusahan… *ni masalah utama kite, nk kuar rm1/2 tok derma org pn berkire tp beli brg nth pape smpai beratus pastu xgune buleh pule… xsusah sbnrnye nk menderma setiap bulan, xperlu kite g cari org susah tepi2 jln… kite amek 1 no. akaun rumah anak yatim/kebajikan masyarakat y kite yakin baik, kite masukkan 5% dr gaji kite pd die.. rm50/rm100 setiap bulan kalau da biasa xde luak pape… y penting niat kite… jgn pulak derma tp jaja 1 kg kite ni dermawan… bile jumpe org2 susah tepi jalan, ringan2 kan tgn bantu diorg semampu yang mungkin.. insyallah keberkatan akan bersama dgn kite ^^

*selain 2, kalau nk buat simpanan wang, bukak akaun emas.. kt bank2 tertentu ada ‘Gold Saving’.. sbb bile kite simpan duit kite dlm bentuk emas, contoh kite beli xxgram emas dgn harga rm500.. harga emas sentiasa meningkat, duit kite pn cm saham, naik jugak.. dan ia buleh bawa getaran wang pd kite dan mengurangkan kebocoran wang (cm magnet, menjadi ibu wang kita)

ringkasan:

– no. 6 & 9 membawa getaran wang dan kejayaan..
– gunakan warna yang betul utk elak kebocoran wang.
– pilih kerjaya yang sesuai dgn kite (salah pilih kerjaya ibarat melanggar dinding)
– jadi seorang yang positif thinking supaya lebih byk perkara +ve dtg & otak kite bercantum.
– doakan kejayaan org lain
– baiki hubungan dgn Allah dan ibu.
– buka akaun emas
– berehat/bercuti setiap 3 bulan utk release tension & mendapat idea2 yang lebih baik.
– cari ilmu.

insyallah segala usaha yang kite lakukan, dengan doa yang betul & hubungan yang baik dgn Allah dan ibu.

Prinsip Kejayaan & Kekayaan [002]

Published September 28, 2010 by DaeyA HayaShi

Allah itu al-Ghani, memiliki kekayaan yang diingini oleh manusia (solusi, isu 23) sekaya mana pun kite, semuanya adalah hak Allah dan sementara je utk kite… niat utk berjaya dan kaya mesti keranaNya dan utk kesenangan sementara di duniaNya.. fitrah manusia menginginkan sesuatu lebih amat bahaya jika tidak berpegang pd hukum dan agama.. nescaya kejayaan dan kekayaan yang dimiliki hanya memberi derita sahaja… jgn menyalahkan sikap ingin berjaya dan kaya jika diri xmampu mengawal hati dan jiwa seadanya..

perghhh~ mukadimah giler kentang ;p abaikan, org otak kiri ada hati nk wt ayat sastera XD heeek~ ok, ni smbungan dr entry Kenali Potensi Diri [001] aura lahirmu ♥~ &~keseimbangan otak, aura positive & cara berdoa~

serius best, aku explain ringkas je.. basically, we all need to be +ve.. if not, please do.

1. buat sesuatu 100% atau maksimum melalui fikiran, hati dan kelakuan baru membawa keputusan dgn cepat. kalau perkara kecil pn da malas, y besar lg malas.

2. belajar jd manusia yang +ve thinking..

– guna otak kiri & kanan semaksimum mungkin sbb rugi kalau guna sebelah otak je, mgkin otak lg sebelah lebih baik.. kalo selalu tulis guna tgn kanan, try sekali sekala guna tgn kiri.. kenapa kite perlu perfikiran +ve? lihat sini ~keseimbangan otak, aura positive & cara berdoa~ ingat, pemikiran -ve (buruk sangka, hasad dengki, iri hati, fikir diri xmampu, xde duit, rasa susah nk berjaya, xde keyakinan) hanya akan memutuskan sel-sel otak menyebabkan mesej lambat sampai ke otak dan melambatkan proses kejayaan seseorang..

3. teori fast action: cepat mengambil peluang, cepat bertindak, cepat dpt hasil dan keputusan.
– jgn byk alasan, jgn suka buang masa (90% org gagal sbb tidak bertindak)

4. now or never
– buat skrg atau smpai bila2 xbuat.. xkire dlm ape je kerja.. org y suka berdalih mmg susah nk berjaya.. kite tgk die pn lemau je.. cm kopok lak ><

5. saya sudah tahu!
– yang ni paling
penting! perkataan ni harus dielakkan! kerana ia membantutkan maklumat utk smpai ke otak.. perasan x, kdg2 kwn nk btau sesuatu y baik pd kite, tp kite ckp, “alaaa, da tau da…” xpn, “owh, tau2..” selalu sgt cm 2, kdg2 org 2 lari sbb xnk dgr ape kite ckp.. dulu2 aku pn buat gk.. susah sgt nk terima benda baru pdhal benda 2 berguna tok aku… kononnya la kn, ada prinsip diri, aku adalah aku >< rupenye, bile aku cuba dgr pendapat org lain, byk sgt aku xtau… jgn belagak cm kite pandai.. xkesah la kalo benda 2 kite da dgr byk x ke, xsalah kalau kite dgr lagi sbb setiap kali kite dgr, setiap kali 2 sel2 otak kite akan bina idea baru.. mungkin 1st time dgr, kite fhm 50%, 2nd time dgr, tmbah lg 20% siap ada idea sendiri, dgr lagi, kite jd org paling expert dan buleh terangkan kt org lain plak… belajar sekali baik, belajar berkali-kali yang terbaik..

6. fikirkan utk tmbah pendapatan dan ilmu pengetahuan.
-bile kite fikir cmne nk dpt duit lebih, otak kite bergerak.. idea2 baik akan dtg dgn sendirinya.. kalo kite xnk fikir, berserah je, Allah xkan tolong kite… ingat, rezeki xdtg bergolek cm ayam golek XD

7. merubah nasib sendiri
– percayalah Allah xkn ubah nasib kite hingga kite ubah nasib kite sendiri, caranya:
i. kesedaran, ii. memahami, iii. buangkan benda2 penghalang, iv. reprogram.
– xde kebetulan kt dunia ni… cm sikap kite dr tarikh lahir, bkn kebetulan same tp mmg da dikaji.. Allah da tentukan segalanya utk kite.. Allah da plan takdir kite terbahagi kpd 2, jika kite usaha ianya begini, jika kite xusaha ianya begini.. diri kite sndiri kene usaha utk majukan diri dan jd lebih baik…

………………………………………………………………………………………

3 prinsip Hukum Selari (hukum karma): apa kite nk, kite dpt. apa kite bg, kite terima. apa kite doa, kite didoakan.

1. kene bayangkan ape yang kite nk, kite da dapat.. means, berangan la XD hehehe~ cm mat jenin.. jgn terpengaruh dgn cite dogeng ckp mat jenin 2 xelok… die bagus sbb berangan nk berjaya… sbb bile kite berangan kite da miliki kejayaan tu, automatik fikiran kite da set kite akan dpt benda 2, then semangat, keyakinan kite akan lebih tinggi tok berusaha dptkan ape y kite nk tu… cm aku nk rumah cantik berkonsepkan moden, aku berangan la puas2 XD hehehe~ contoh eh.

2. kena ada emosi, rasa dan perasaan yang baik setiap hari. fikirkan hari esok adalah baik tok kite.. org selalu mengeluh kalo hari sblumnya ada byk masalah, pastu pk “apela malang tok aku arini lak…” masalah lepas, bwk2 ke ari esoknya dan seterusnya… xpenat ke cm 2? semalam muke penyek, esoknya muka da leper… asyik tension je… fikiran mesti jd -ve punye… pastu, otak pn putus.. ape org ckp sume da xbetul, da xley masuk… ape kate, mulakan ari2 kite dgn happy… pk, xsabar nk esok, sbb esok msti enjoy… xkesah la walau ape pn y berlaku…

3. selalu menyokong kejayaan org lain, puji kejayaan org, ucapkan tahniah & doakan kejayaan org lain.. terkejut x dgn statement ni? ada y terkejut tau… bile dgr kite kene sokong org lain smpai cmni skali… tp cube bygkan, ape je y luak stkt doakan org lain…? kene kuar duit ke? malah amal kite lg bergnde & org lain lak doakan kejayaan kite… tp masyarakat kite da terdidik, org len berjaya kite dengki… dlm tv bp byk cite dgki mendengki ni? xley ke wt cite 2 positif skit.. ajar masyarakat biar berhati mulia… stopkan pemikiran suka mendengki, -ve 2… mula doakan kejayaan org, seronok bile org lain berjaya, jgn org len berjaya, pk bukan2, mane la die dpt duit, nth2 keje xsenonoh… Allah xsuka.

*selain tu,  jika kite fikir seperti org kaya, kite akan jd seperti org kaya. contohnya, org kaya nk beli brg xkn berkira, jika die suka die akan cube dptkan brg 2… kite cube fikir cm org kaya bkn utk berlagak tp utk set otak kite y kite mampu miliki ape je… kalau xde duit, jgn mengeluh, jgn ckp xmampu, malah ckp ”aku akan beli nti” xpn, ”xminat la” sbb kalau kite set otak kite mcm org miskin, kite akan sentiasa miskin sbb sentiasa fikir kite xmampu… ingat, kate2 itu doa. hukum selari cm karma, ia akan dtg selari mengikut apa yang kite fikir dan ckp…

ok la, pjg sgt lak kalo smbung lg XD bosan lak org bace… so smbung nti psl Penghalang Kejayaan & Teknik pengurusan wang.. y ni best gk sbb kdg2 xtau cmne nk urus duit sndiri >< heee~


Kenali Potensi Diri [001]

Published September 24, 2010 by DaeyA HayaShi

finally i got time to do this entry.. ingat lg x entry, aura lahirmu ♥~ & ~keseimbangan otak, aura positive & cara berdoa~ aku ada btau, pakcik aku nk ajar cmne nk tau potensi seseorang dr tarikh lahir , aura warna & kerjaya.. so balik kg ari 2, pakcik aku buat tok sepupu aku.. aku tgk die kire, complicated gk… tp aku rse cm phm, then aku try la buat… xde la susah mane pn tp mmg syok r kalo da pandai kire.. lg2 pakcik aku siap fotostat 1 buku nota die tok aku.. mmg berbaloi beb XD~

kalau ada y still curious / xsure psl benda ni, nk percaya ke x, bace la balik 2 entry tu.. kalo xley gk, xdapek den nk nolongnye… bak kate pakcik aku, ilmu ni tok org y betul2 positif.. kalo dlm hati die ada rse cm buruk sangka, mgkin die akan fikir, org y btau ilmu ni pn xde la berjaya ke ape.. org 2 xya dgr je… sbb dlm ilmu ni, byk sgt benda baik y ley bantu kite tok berjaya.. dan lg skali diberitahu, ni usaha kite… bkn kepercayaan.. percaya hanya pada Allah je, tp utk berjaya Allah akan lihat benda pertama adalah usaha kita.. pd aku, pengetahuan ni bagus giler… die ley bantu kite mengatur ape y da kite plan… kalo nk tau, bace la smpai habis ^^

kenapa kite kena kenal potensi diri sendiri? 1st, tok baiki kelemahan diri.. setiap org mesti ada kelebihan & keburukan.. so y mane -ve tu kite baiki or just leave it… dan y +ve tu kite gunekan tok berjaya… contoh kalo aku buat pengiraan utk seseorang, dan sbnrnye die ada kelebihan suara tp hakikatnye die xrse die ada kelebihan tu.. dan disebabkan aku btau die, die ada kelebihan suara y die xtau tu, ia akan buat keyakinan org 2 lebih kuat utk menggunakan kelebihan y die rse lemah sblum ni… betul x? cm cite superhero la.. tibe2 tau die ada superpower.. dr selemah2 org die ley jd sekuat2 manusia kn? sedikit sbyk ia bermain dgn emosi & perasaan kite.. dan kalau ada y +ve, kompem ada -ve.. manusia xde perfect. so bile die tau kelemahan diri die, seseorg y bagus mesti xnk dirinya bersifat -ve.. so utk elak sikap -ve 2, mesti die akn baiki / buang sikap tu kn… tp ade je org y rela bile kite ckp die tu pemarah/pedendam, xnk berubah.. xpn, xnk terima kelemahan diri.. perfectionist ka? tu, lantak die la~

ttg aura warna & kerjaya aku da cite kt aura lahirmu ♥~ kalau kerjaya y kite lakukan skrg xsesuai dgn diri, xde la kene berhenti.. cume kne usaha lebih kalau nk berjaya cm buat bisnes y sesuai dgn diri kite.. contoh die da jd cikgu tp kerjaya die xde sesuai sbg cikgu, tp sesuai bkak restaurant.. xya berhenti jd ckgu, tp try bkak restaurant =D warna pn cuba padankan dgn aura kite.. sbb kalau xkene, sgt mudah bocor wang… xcaye? xpe, try la gune wrna xsesuai.. jgn lupe setiap benda Allah jd kan sbnarnye ada geleombang tersendiri ^^ batu2 & pokok2 berzikir setiap hari kepada Allah.

kalau rse nk tau potensi diri, warna y sesuai & kerjaya, leave comment with your date of birth..

next aku akan cite psl cara2 nk berjaya dan kaya =D rezeki xdatang bergolek kn~ salah satu y menarik ialah penghalang kekayaan.. hubungan dengan Allah dan ibu.. best kalau kite fhm benda2 ni XD

~keseimbangan otak, aura positive & cara berdoa~

Published August 31, 2010 by DaeyA HayaShi

seperti yang dijanjikan ^^ sambungan pada aura lahirmu ♥~ aku nk share lebih sikit ilmu dgn kwn2 sume =D

selain dr aura/gelombang luaran kite, dalaman pun mainkan peranan penting dalam proses nk berjaya.. sbb kalo kite da ada penampilan yang baik, menggunakan warna y sesuai, pemilihan kerjaya y betul tp hati, emosi dan pemikiran kita pincang pn x gune tol x? so after all, we need a balance aura to make a balance life..

topik 1: keseimbangan otak

1st jom kite study ttg otak kite sndiri.. xpayah g smpai oblogata bagai, hee~ don’t wori, just nk tau sikit je ttg fungsi otak kite.. rsenye ramai da penah bace/tgk/dgr psl otak kiri-kanan kn.. ok, basically, otak kite ada 2 part utama dalam spikologi, kiri & kanan.. mcmane kite nk tau kite ni byk gune otak belah mane..?? penah x buat, gengam tgn kanan dgn kiri camni:

kalo ibu jari kanan korang y paling atas, means korg byk gune otak kiri and vice versa rite..

selain 2 aku pnh bace kt page masit, psl ballerina..

tgk perempuan 2, die pusing arah mane?clockwise/anti-clockwise?

kalo korg tgk je, korg kate die pusing anti-clockwise, means korg byk gune otak kiri and vice versa.. cube tgk lame2, still same ke x?

aku da buat, tok ibu jari aku paling atas belah kanan, then ballerina, 1st aku tgk die pusing anti-clockwise then lame2 aku buleh tgk die pusing clockwise..

so means aku byk gune otak kiri..(somehow, I want the right ><)

selalunya ramai org otak kiri, sbb byk penggunaan tangan kanan kan..

tapi! dalam keseimbangan otak.. kite mesti gunakan kedua-dua belah otak baru kite dikatakan seimbang.. kdg2 kite mesti try gune tangan kiri supaya otak kanan kite digunakan dan perlu fikir guna otak kanan, contoh cuba melukis, berimaginasi..

aku buleh rse, aku balance.. kenapa? sbb aku buleh gune tgn kiri dgn kanan, kalau tulis aku gune kanan, tp byk pekerjaan lain aku gune tgn kiri.. mungkin sbb 2 aku suka berangan, melukis, dgr music & designing.. tp pd masa y sama, aku blaja kimia, aku buleh fikir logik & mampu berblog =)

kenapa kita perlu guna kedua-dua otak??

ok, dalam otak kite ada sel kn.. sel otak buleh hidup hanya 24 jam je.. kalau kite selalu guna otak kiri, sel2 otak kiri akan kuat manakala sel2 otak kanan akan lemah.. sbb 2, perasan x kalo kite da tau kite ni xkreatif la kn, kononnya kite ni golongan logik sbb gune otak kiri, sebuleh2nya kite xnk cube fikir secara kreatif/berseni guna otak kanan.. nanti perasan atau x, lame kelamaan, kite langsung xley terima pemikiran org otak kanan atau kite xmampu lgsung fikir guna otak kanan.. sbb ape? sel-sel otak kanan kite da meninggal dunia >< betul atau x? tanya diri sendiri.. dulu waktu sekolah, subjek ape paling korg x suke & subjek ape korg minat giler? kalo korg suke subjek kimia, mesti rejek subjek seni.. kalo buleh nk skip kelas seni, tol x? hehee~ xbuleh sbnarnye, kite kne balancekan penggunaan otak kite supaya sel-sel xmati.. at least skrg, try bykkan gune tgn kiri.. xpn try la lukis2 katun ke.. xcantik xpe.. asal jgn biar otak kanan mati ^^ y suke gune otak kanan pn same, sekali sekala fikir secara mathematical/saintifik..

topik 2: aura positive

selalu kn dgr, motivasi ke pape jela ckp psl positive thinking.. rse2 knape?

ia ada kene mengena dgn otak kita.. sbb 2 kite cite psl otak dulu td.. bile seseorang berfikiran positif, contoh berbaik sangka, yakin pd diri, bahagia, bersyukur, redha.. sel2 dalam otak mereka akan bercantum antara satu dengan yang lain.. alaaaa~ mcm iklan susu y ada wardina 2 =D

bila sel-sel otak kite bercantum, otak kite mudah untuk terima info/pendapat/ilmu dr luar dan aktif… selain 2, pemikiran yang positif buleh mempamerkan mood yang gembira dan muka yang lebih berseri..

tapi mcmane org y suke berfikiran negetif? contohnya buruk sangka, hasad dengki, xyakin pada diri, mengeluh, komplain sane sini, xbersyukur, xbahagia, dengki.. sel-sel dalam otak mereka akan putus.. bila putus, semua info/ilmu yang die terima mudah hilang… penah x terfikir, kita da bace buku smpai habis da ni, tp knape kite xphm pn ape kite baca….? kdg2 nk phm 1 ayat pn amek masa lame giler….. smpai esok pn 1muka surat pn xphm2 lg.. especially buku ilmuan… komik xya la cite =D sbbnya ni la… sel-sel otak kite byk terputus… contoh lain, ada org nasihatkan kite jgn buat ini sbb salah, caranya mcmni lebih baik.. tp kite xley nk absorb pn nasihat 2, malah nk menentang atau kalo buleh nk tgkkan pendirian kite y kononnya betul…

sakit org byk fikir negetif ni sgt teruk sbnarnye… die buleh makan hati sndiri, buleh pincangkan hubungan antara manusia dan buleh lemah/matikan keyakinan & semangat diri…then smpai bile2 pn xkn berjaya..!!!!!

nk tau x, dlm diri kite ada 1 budak kecik…. (?) pelik? hahahahaa >< aku pn pelik, gelak & takut bile dgr pakcik aku cite XDDDD lol~ serius, ni betul……! nk tau ape bentuk budak kecik korg??????!!!!! haha~ ari 2, aku ley ckp xnk sbb takut… jgn riso r, die bukan toyol/hantu… ok2, amek 1 kertas, tulis berapa jumlah duit y korg nk dlm akaun korg esok pg jugak….

.

.

.

.

.

dah?! berapa? seratus ribu? SEJUTA? sepuluh ribu.?amboi, byknye? mampu ke? mane nk dpt duit byk2 tuuuu….. hehehe~ nk tukar? sila2…. ok2, skrg aku nk tnye ape korg fikir mase tulis jumlah 2??????????????? “cukuplah dgn rezeki y ada…” “xnk byk2, cukup la ni je…” “malu nk tulis byk2… nti org kate tamak lak” “tulis byk2 org kte berangan lak XD” oooookkkkk~ kalo korg nk fikir cm 2……. aku pn pk cm 2 gk, aku tulis rm100, 000… pkcik aku tgk…. die tnye, “seratus ribu je?” aku jwb, “ha’a cukup la nk g jepun, blanje family mkn besar…” pakcik aku gelak, “tu la budak kecik dlm diri awak!!!!!!!” aku, “ehhhhhhhhhhhh~~~~~~~~~???!” ”kalau pakcik, pakcik nk seratus juta ringgit! xpn 1 billion!” perghhhhhhh! nk tau ape sbnarnye aku nk tulis, aku nk SEJUTA!!! bukan seratus ribu ringgit!!! tgk, bile pemikiran kite negetif fikir bukan2, fikir ape org lain akan fikir, fikir xyakin, kite akan letak diri kite hanya pd takat yang rendah je… pdhal, hakikatnye, kite nk lebih dan! buleh dapat lebih kalau kite sendiri yakin kite nk! hehe… xsalah kite target sgt tinggi, insyallah usaha kite pn akan tinggi… dan sekurang2, semangat kite pn tinggi… dpt x dpt, 2 hanya Allah buleh tentukan ^^ kite usaha je, ganjarannye dah ditentukan utk org2 yang berusaha~

untuk berjaya, kita perlu berfikiran secara positif… contohnya, kite tgk cmne org kaya fikir… die kisah x psl duit? tgk barang mahal, org kaya xkan fkir byk/berkira.. kalau suka, mereka akan cuba dapatkan barang 2… tp kalo kite, mesti nk mengeluh, ”xde duit la…..” ”kite mane mampu…….. duit bukan ada pun…. xmcm org kaya, nk ape sume dpt…..” ”mahal la, mencekik darah tol!” ”alaaaaa, standard kite mane mampu shopping kt PV, kedai runcit je buleh la………” hehehehe~ jgn tipu, mesti penah pk cmni kn? then kite tgk diri kite skrg cmne….? tahap kite skrg kt mane? still same juga tol x? masih cm 2 jugak…. xmampu jugak…. smpai bile? percaya lah kalo kite still fikir cmni, smpai bile2 kite xkan jd org kaya/xkn berjaya…

kenapa? kaitanya sel-sel otak kita… sel-sel otak kite menyimpan maklumat/pemikiran tuannya.. iaitu, kita la kan… so, apa y tuannya fikir, die akan simpan… tp jgn lupe, sel otak hanya hidup utk 24 jam sahaja.. selepas 24 jam, sel baru akan keluar, sel-sel lama akan menyampaikan maklumat ttg tuannya kepada sel-sel baru… jika tuannya seorang y negetif, tidak yakin pd diri, suka mengeluh, sel-sel lama yang dah faham sgt perangai tuannya ni akan bgtau sel-sel baru, ”tuan kite nk negetif orgnye, suke sgt mengeluh itu ini, da la xyakin pd diri..” hehe~ then seterusnya pn cm 2… jd jika kite xubah cara kite berfikir, smpai bile2 sel-sel otak akan terus menyimpan maklumat negetif tuannya… skrg camne nk lupuskan maklumat tersebut? jgn tunggu esok luse… skrg juga, set dlm otak, aku seorang y positif, stop terus fikiran negetif! jgn ada baki2, tukar maklumat otak.. nti seterusnya sel-sel otak akan smpaikan maklumat baru pd sel-sel lain… insyallah, dr sehari ke sehari, kite akan lebih positif dan gembira ^^

sekurang2nya, kite fikir… ”nti bila2 aku akan beli barang ni!” ”suatu ari nti aku akan pkai BMW!” xpn, ”xpela, xminat laa~” pg je shopping tmpt mahal2~ berangan korg akan beli ape korg suke kt situ! xsalah…. nti lepas 2 msti korg akan semangat nk usaha dptkan barg 2… ni kalo asyik pk xmampu je… xya la buang masa jeles tgk rumah org besar, kete mewah2, baju mahal2.. pstu fikir, ”bila lah aku nk rse jd kaya cmni……” rezeki xdtg bergolek ^^

contoh laa, skrg aku menganggur, duit cume dr pama je, tp bile aku ada benda nk beli, walau harga die mahal giler la buat org menganggur cm aku ni, aku still nk juga beli…. mane aku nk dpt duit? soalnye, tnye pd diri, yakin ke x aku mampu beli benda 2? aku fikir, aku akan dapatkan benda 2 jugak!!!!!!! tegar, aku order beb.. aku kumpul duit sikit2, 1bulan dpt separuh, akhirnya aku dpt kumpul penuh! knape? sbb yakin. cube aku asyik fikir, “xde duit laaa….” “mahal laa….” “mane mampu…” smpai bile pn aku xkan dpt benda 2 kecuali da keje.. ishk >< limited tu, da keje habis lesap beb! sape rugi? aku jgk.

selain 2, pemikiran negetif mcm, ”alaaaa~ kite xpandai cm org len..” “aku xmcm ko, ko pndai, kreatif.. buleh la buat kerja2 cmni.. aku just nk dgn family je, aku xmampu nk kerja cm ko” benda2 cm 2 hanya buleh melemahkan korg je… kalau xbuleh sgt, just fikir, xminat.. jgn tindas diri sendiri, jgn burukkan diri sendiri… yakin pd diri… ”aku mampu! aku buleh!” ni x, balik2, ”alaaaa sape la kite….” melukut la korg di tepi gantang.

xsalah kite rasa diri kite bagus, tp fikir dalam hati je.. jgn belagak xtentu pasal pula kn… hehe~ 2 da kes lain… ini topik pemikiran, so kite kne stabilkan pemikiran kite… xpe, fikir kita ni baik dan kite akan sntiasa usaha blaja jd baik… fikir kita mampu, dan kite akan usaha utk memapukan diri… mungkin ada sesetengah org fikir, ”asal cukup pkai, jadilaaa…” xpe la, die buleh fikir cam 2… tp jgn nanti mengeluh sane sini bile xcukup duit… duit byk bukan utk kite nk bermewah… kalo buleh kite nk usaha dptkan y terbaik.. 2 sbb kite kne target tinggi….

lg 1…… korg suke berangan x? hehe~ aku kuat berangan >< malu ke kalo kuat berangan? nti org kte cm mat jenin eh? ishk, sape mat jenin 2 nk banding dgn korg? cerita rakyat 2 pn xelok… kesian mat jenin, salah ke die berangan nk ada perniagaan lembu, ayam, nk jd kaya..? berangan buleh merangsang otak kite supaya berfikir… bile kite berangan, mcm2 kite nk tol x? pd masa y same, sikit-sikit kite akan fikir cmne nk dpt ape y kite angankan 2… pemikiran time 2 la bagus, otak kite gerak… xpe, berangan korg nk kete mewah, nk rumah besar, nk anak pandai, nk suami baik, nk kerja bagus, nk duit byk….. dan fikir cmne nk dptkan sume 2…

manusia ada beberapa peringkat kesedaran, ada fikiran masa sedar, separa sedar, tidak sedar dan bawah sedar… dan fikiran yang paling baik adalah ketika tidak sedar & bawah sedar… masa tidur, idea2 y dtg kalo kite ingat mmg sgt berguna.. dan waktu tgh mamai bgun tidur, kalo masa 2 dpt idea pn bagus… contoh kite nk anak kte jd baik, nk die dpt 5A, masa anak tgk tidur, bisik kt telinga die, “dapat 5A ya nakkk~~ syg kamu” hehehe~ *ketawa kecil* sbb masa tidur, otak kite xtidur tau… sel2 masih berkerja.. dan masa 2, kite xbanyak fikir jd sel-sel waktu 2 kuat…

3. cara berdoa

lepas kite da buat mcm2 usaha, pilih aura y sesuai tok kite, kerja kuat, fikir cara positif, step seterusnya adalah doa dan tawakal ^^

berdoa pn ada caranya… aku da praktikkan, alhamdulillah beri hasil ^^ 1st, kite doa dgn fikiran y positif… yup, fikiran positif ni sgt2 penting.. sbb ape, contoh la kn.. kite doa, tp kite xyakin dgn apa kite doa.. dlm hati terlintas, xtau la dpt ke x ni…. mmg la xjd doa 2… bile kite xyakin pd doa, kite xyakin pd Tuhan kite! ingat Allah 2 xmampu bg ape y kite nk? stkt nk kete BMW, besar sgt ke BMW pd Allah… alahai, Kun faya Kun je da ley jd kalau Allah nk bg… tol x? have faith on HIM! masa doa, fikir, ini doa aku, ini y aku inginkan, dan ini yang Allah akan tunaikan untukku dengan izinNya. lepas 2, redha dan tawakal..

2nd, doa biar jelas… contoh la, kite doa “Ya Allah, aku berusaha untuk mendapat kereta mewah, Kau tunaikan hajatku ini…” kereta mewah? rse2nya ada ke kereta y mewah pd pndangan Allah y Maha berkuasa? semua dalam dunia ni xde y besar pd pdgan Allah… sbb Allah Maha Besar kn… so, detailkan doa kite… terus direct to the point apa y kite mahukan… contoh kalau nk dpt kerja sebagai manager kat syarikat sekian2, ckp dlm doa… ckp pada Allah kerana itu waktu kita berbicara denganNya… kalau jodoh, da ada nama orgnya, mintak Allah tunjukkan betul atau x pilihan kita… jika benar, mintak disatukan, jika tidak minta di jauhkan… Allah maha Mendengar setiap apa yang diperkatakan hambaNya… Insyallah, dengan niat y baik, doa y betul, usaha y berpanjangan.. dpt la kerjaya untuk kita ^^

3rd, ayat dalam doa kita perlu betul… maksudnya.. jgn guna perkataan ‘jangan’ ‘tidak’ ‘bukan’.. contoh, kite xnk lambat g kerja ni… kite doa, “Ya Allah, janganlah aku lambat” SALAH! kite patut doa, “Ya Allah, cepatkanlah aku sampai” dan seterusnya, kita perlu faham doa kita.. kalau doa bahasa arab berkepuk tp xphm, xgune… xpe, Allah faham bahasa kita… asal kita faham apa kita mahukan… insyallah ^^

wow!!! giler pjg!!! 3jam aku duk dpn komputer hasilkan entry ni >< sape habis bace angkat tangan?! hehe… korg hebat! korg positif dan korg mahu tau ilmu baru y buleh bantu korang berjaya, Insyallah ^^

dulu aku ckp, xde ilmu.. mungkin orang gelakkan.. skrg aku ada sikit ilmu, tp masih juga mahu ckp.. mungkin org suka.. positif beb positif XD

semoga kita sama2 berusaha & berjaya dengan izinNya, ameen~

percaya atau x, aku ingat je sume ni.. xde salin nota pn… ape pakcik aku cite seminggu y lepas, ni la y aku berjaya tulis ^^ wallahualam~