ISSUE: what I know

All posts in the ISSUE: what I know category

isteri gemok vs. suami curang

Published December 29, 2011 by DaeyA HayaShi

bismillah..

ok, post entri kali ni hanya teringin nk respon pd pendapat Ustaz Hasrizal (pemilik blog & buku saifulislam) ttg kes kecurangan rumah tangga 😉 menarik beb!

“Kes kecurangan rumahtangga sekarang ni amat kritikal. Sangat ramai suami ‘soleh’ buat perangai. Secara jujur, saya jadi gelisah melihat muslimah-muslimah yang gemuk, anak berderet, tidak menjaga penampilan.

Its not fair sebab lelaki pun ramai yang gemuk, hodoh, tidak jaga penampilan dan makan sesuka hati. Tetapi apakan daya, realiti menyebabkan lelaki lebih mudah mensesiakan isteri. Maka sebagai suami, dan saya tahu saya tidak pernah dilantik menjadi jurucakap para suami, saya nasihatkan, kaji betul-betul watak isteri Rasulullah SAW terutamanya Khadijah dan Aisyah. Mereka sangat berbeza daripada watak ‘wanita solehah’ kita.

Mereka wanita yang lively.

Bukan sami’na wa atha’na, setia di rumah menguli tepung, menjaga makan minum anak-anak dan suami serta kuat beribadah. Mereka adalah wanita dinamik, ada kerjaya, malah ‘mengajar’ para sahabat, sub kepada tugas Rasulullah SAW.

Watak surirumah solehah kita banyak mematikan sunnah sebenar wanita yang dikehendaki Islam terutamanya aspek Sunnatullah”

~Ustaz Hasrizal~

pastu bace plak blog Mel mengupas petikan diatas, http://amalina-peter.blogspot.com/2011/12/suami-yang-baik-menegur-isteri.html

so menarik ;D ok, utk org y xmengalami masalah berat badan, atau dlm bahasa kasarnye, gemok, nmpk mudah utk mengatakan isteri xbuleh gemok.. disbbkan aku ni genetically gemok dr kecik, the only baby with weight +/- 4kg, (larat mak aku angkut aku ek :’) nk cite sket.. hew3~

honestly, dr gemok nk kurus is not as simple as petik jari.. alaaa, buat pemende pon xsenang kowt… tp seriusly, ape y ustaz hasrizal tu ckp mmg betol pon… isteri gemok mmg memerlukan kesabaran y tinggi dipihak suami.. hu~ ok, aku xkawin lg, xde pengalaman kn… tp bese le, sebagai seorang y mengalami masalah terkemuka, gemok ni.. orgnye mudah touching r kn bile ade y suh kurus ke diet…panas siot telinga dgr ayat ”diet la sikit….” ”kalau awk kurus sikit lg mesti cantek…” hahaha~ bkn org gemok je, pompuan beb, mesti majok r kalo kne sound cmtu ;p

mungkin la, kite rse kekurangan itu perlu diterima seadanya… tp gemok adalah 1 kekurangan y masih ada harapan utk diperbaiki… so bersyukur la xdpt kekurangan y xley diperbaiki 🙂 maybe sbb tu la kowt, para suami ni agk mengharap si isteri ada sedikit usaha utk menguruskan badan kn… yela, lg2 kalau b4 kawin tu mmg jatuh cinta tgk cutting body kn ;D ishk2 xbaik -___-”

mmg la mula2 bengang bile kne sound, xpun kebykkan suami xsmpai ati nk ckp kt isteri suh diet… dan kebykkan isteri mmg mengharap pon suami xsound diorg gemok.. huhu~ tp sbnrnye, y berani sound tu la y syg kite… erm, yeke? haha~ tp lg baik cmni, isteri y baik akan berusaha jd cantik utk suami… betul x?

mmg susah…. betul… seksa… mcm2 usaha kite buat kn…. tp jgn sesekali putus asa… kdg2 kite berusaha bagai nk giler tp suami xperasan/ rse xcukup lg… nagis puas2 pastu usaha lg…. hew3~ smpai nmpk hasil… bile ada hasil sikit, jgn stop plak, teruskan tp jgn stress… relax je…. kalau stress pon, nagis 1 jam je pastu jgn plak makan pon 1 jam… aha~ aku selalu kalau stress, aku amek masa dlm 2 ari aku mkn ape aku nk pastu aku diet cm org giler… wakakakaka~ tp kne tegar r… sbb ramai org bile cmtu, dr 2 ari jd 2bulan, terus jd 2tahun…. makan makan makan je…. haish -___-”

tp bg y da kurus… untung leeeeeeeeeer ;D jaga la diri anda, jaga kesihatan… pd pendapat aku la, bahagia tu sbnrnye bkn pd kurus ke gemok, sbb ramai je artis kurus2 akhirnye cerai gk kn…. huhu~ y pentim kite dgn Allah… ramai je aku tgk org gemok tp bahagia dr org cantik2 tp murung je… y pentim sehat yek… kalau niat nk kurus tok suami, bende baik kn… mintak kt Allah…

hek eleeeeey… dak ni ckp cm ler die tu kurus….. hoho~ ok, aku xkurus…. cantek apetah lg…. siap adik aku cite, die berbual dgn abah dalam kete… abah ckp kt die,

abah: zakwan caye x kak dayah dah nk kawin?
zakwan: caye la…
abah: dulu abah paling risau sekali die xkawin smpai tua… yela, ingat xde sape nk kt die… obesiti dah kakak ko tu dulu…. dah nak kawin da die…

hahahaha *gelak guling2* aku plak xde perasaan pon org nk ke x >< time tu kalo org betul2 nk kawin dgn aku, kne la terima aku gemok… sbb aku akan usaha utk kurus bile die dah terima aku… so skrg aku usaha cm org giler la kn ;p selagi aku mampu, aku pulun je usaha tok kurus… smpai aku demam ke, smpai sakit pon aku xkesah da…. huhu~ 24/7 is about keep fit… mlm utk rehat pon aku pulun tok kurus… stkt mane aku mampu, aku akan buat!! mmg la aku xley jd cm body model tuh.. obviously kowt, complexity dlm bdn diorg xsekomplek bdn aku ;p hahaha~ dah lahirnye 4kg, ofkos la xkering kn…. cume xnk la jd gemok kedempol lg…

dan pada para suami, kot2 nk curang pon, ingt ler sikit pengorbanan isteri tu… cube bg mereka sokongan, bg kata2 semangat, pastu kalau diorg berjaya, ckp la ‘tahniah syg’ wah!!! gitu ;p jgn la prejudge je… pstu encik suami sekalian, korg pon jaga ler badan tu bg muscle-muscle sket.. ala2 aaron aziz ke… hambek kau ;p hahaha~ ok, ikut ler taste isteri2 korg, kalau aku, terima je cmne pon ;D asalkan sihat, jaga makan, ok la kn… 🙂

ape2 pon, complete each other kn tujuan perkahwinan ^^

kecoh r dayah! pas kawin ko lg kene jaga!

NAOKI x RIKO

Published June 17, 2010 by DaeyA HayaShi

remember??? Buzzer Beat, last summer drama.. XD that the only drama I watched while they still on aired in Japan.

dem! naoki and riko super match to each other >,< I love riko character which a lil bit boyish but cute and naoki who always hold his emotion (like the real one) *ahaks*

and now is something BIG!

REALITY, Naoki and Riko is really on date!

actually since last year (after BB ended) this rumor spread around Japan but the proves not really strong like these days..

source: [info]japan_now

Here are some of the tweets, “I’m in Omotesando right now. I can see Kitagawa Keiko and Yamapi on an incognito date,” “I’m in front of a company doing a family sale at the moment. For some reason Yamapi and Kitagawa Keiko are here as well…,” “Yesterday Kitagawa Keiko and Yamapi went shopping at the sale of company U,” “An acquaintance of my mother said that she saw Yamapi and Kitagawa Keiko together at the EDWIN sale” and “I saw Yamapi and Kitagawa! Kitagawa Keiko is really pretty!”

All those people witnessed the couple in Omotesando on June 13. It seems like they went shopping together at a family sale. Some person also wrote about her encounter with Yamapi and Kitagawa at her blog. At first she didn’t recognize them, only noticed the style of the girl. The guy was wearing a hat to hide his face. Suddenly her friend told her that he looks like Yamapi and after a second glance she also saw the face of the girl and realized that it’s indeed Kitagawa and Yamapi. They followed them and tried to take a picture, but Yamapi noticed them and moved a bit away from Kitagawa. Then Kitagawa moved across a street, followed by Yamapi with a short delay after he checked whether they are still being followed.

uwargh real!! once, I watched Keiko on HnA VIP ROOM with Arashi.. I thought she is a girly cute style woman but contrasting she is manly woman! haha >,< I really love the way she’s thinking.. not very like a girl.. a bit boyish and really suits to Yamapi..

Keiko Kitagawa as YAMAPI’s gf, APPROVED!

so hope they will get married.

Closure `09 (1430H)

Published December 29, 2009 by DaeyA HayaShi

we almost there(!!) few days to go for New Year 2010 ^^ ho hoo~ so before we enter the next year, how bout we close this year with some flash back.. before we counting down the days or the seconds of time, I want to revise some important event occur all along the year 2009 including toward me ^^ IKEZOU~!!!

the best of 2009 (based on my point of view- p/s: the ranking is not base on when it occur)

1o. Malaysia Soccer Team win against Vietnam after 20 years 1-0. *not really know* but I think this is a great impact for Malaysia’s Sport Department. for me, a bit shock they can win even tipis ^^ it’s a good starting point though.

9. Perak Politician crisis according to who is the rightful Menteri Besar of Perak? This crisis give effect toward Malaysia’s Politic, Democracy system and the power Royal Highness. 2 MB in a state? really funny for me. are U seriously depress in getting people attention?

8. Teacher-in-take for next graduation candidate will be delay for 2 years.. seriously, I’m under pressure with this.. What should I do after graduate? even I don’t really know what solution they will take or are they pretend that nothing happen now, I hope the best for us.

7. Nur Kasih is a phenomena.. Honestly, I don’t watched this drama, and I’m not follow any spoiler or trailer according to this drama.. but I know it has give very great impact for mentality thinking of Muslim people in how actually Islam conduct our life.. not in the way the most of them thinking… Islam is not hard to understand but people hardly refuse to understand Islam.and surprisingly, the director is not a pure Malaysian or Malay Islam.

6. Sani Express Accident. Nauzubillah~ Allah know everything.. this accident really give me kecut perut.. I can’t really bare to think how the victim feel when it happened T_T so hurt, so sad~ ajal maut di tangan Allah.. only He know how and when we will die.. but I hate to admit, I scared to take the bus anymore (_m_)

5. Crayon Shin-chan manga creator Yoshito Usui dead. for those who anime-manga lover, losing one of the greater manga creator is very sad. His body was discovered 120 meters below the mountain’s Tomoiwa cliff and reported at about 10:25 a.m. on Saturday by a male climber. but TV asahi will continue airing Shin-chan anime and aim to release a new ‘‘Crayon Shinchan’’ movie next spring.

4. World King of Pop dead. this tragedy dominated News all around the universe world. All spotlight focus on Michael Jackson tragic dead, many specticular, so much gossips, anything according toward his dead, causes and consequences were exposed and this so hilarious~ I think.

3. Harry Potter and The Half Blood Prince. every year I’ll wait for HP sequel! the books were complete but I still want to watch the movie.. even though I already knew the story but I want to see the technologies and how they plotting this great story to look as real as in book! smart!! I love HP, this story so real for me, not becoz I’m insanse believing in magical world, but coz this story adaptation from what really happen in our life. great~!

2. Window 7. uwargh~ this got 2nd spot in my list .<“ why? because this window is the best ever! everything the user needed, Microsoft put in detail on this window~ smoothest, fastest, smartest, friendly user, coolest and overall, the best window in the world *yappari, all window is under microsoft though*

1. TRANSFORMERS: revenge of the fallen!! top of the list! I love this movie so much! 100% great and superb! the best thing happen in 2009~! the plot better than before, but the great part is so many robots this time! but bumblebee still special in heart ^^ it’s not about the technology only, but value of life they embedded in this movie also great.. because of respect and honor toward Optomus Prime, they fight with their life!

that’s all I think about this year ^^”

ok, now is about my Ichiban NewS in their 2009 ^^ I’ll put ranking according to which NewS activity the most I love. even this year is not really NewS shinning year, but I’ll stay support them the way they are!

5. All their individual work. I’ve to admit, this year is Yamapi’s. with a great Album LOVELESS, solo concert SHORT BUT SWEET, drama Buzzer Beat and next Code Blue. big applause for him ^^. but the others also doing well, Ryo with his drama and Eito ranger. Tegoshi getting famous and famous with many offer for drama and movie, also doing a great job with Massu for their album Tegomassu no Uta and concert tour around Japan. Massu also getting busy with butai, and starting this year with drama Rescu. Kei-chan doing well with his CM job and K-chan NewS radio. then Shige, hurm what eh? haa haa~ fishing? sleeping? tea? shige~!!! oh, hah. he done a controversy butai and some drama as guest actor. but he is getting loved by so many people with his stupidity ><! but the tragedy of Yamapi and Ryo infected by influeza A H1N1
also give me heart shock.

4. Single CD Koi no ABO. I like all songs in this CD. the PV also hilarious and funny. just like NewS ^^

3. Shoukon. Variety Tv show for NewS starto! even only 4 of them, I wish this is a good start for NewS in TV show world.

2. 24hr Teribi charity. uwargh, I wish this be in no.1 spot! finally they be the host for a great TV-show. so much emotion with NewS. they become matured and stronger by this show. they really put their effort in all the challenges. NewS saiko!

1. DVD Winter Party Diamond Concert! superbbbbbbbbb~!!!!!! the moment I knew this DVD will release, that moment I feel want to cry hardly! hee hee funny ne~ the best concert of NewS ever.!

crazy rite? NewS is one of the best thing happen to me ^^

now lets take a look at what happen to me in this whole 2009.

1.NewS. no doubt ^^ around in april, I start my new job in fangurling toward this group.

2. no BF whole the year. haa haa~ honestly, every year I’ll have at least a BF but this year, I strongly refuse to have one. and I did it!

3. I start interested in Japan Drama.. almost 50 drama I was watched in this year. and I realize their plot of story is great and valuable.

4. this baby blog born. hee hee~ omedatou! on this blog, I release my tense, I share my love. thanks!

5. new spirit and getting more positive! I love my life all the way and never regret what happen in the past!

I hope the next year is a shinning year not only for NewS but for me as well. but I already have my azam and I’ll let blog know in the next entry.. wow! so long! happy closing 2009!


.:SepeRti DiJanJikaN:.

Published May 5, 2009 by DaeyA HayaShi

aarree!!!! fure! fure! (hooray! hooray!) aku da clash dgn mamat name exam smlam ptg….dekat2 kol 4 cm2 aku mintak putus dgn die….die xley nk nagis walau aku bagi lompong2 kt muke die sbb die pn da xsggup tgk muke aku…..yea yippie!

oleh demikian, janji itu akan ku tunaikn…janji kpd belog syg utk mengentry ttg……

DIA.DIA.DIA

DIA.DIA.DIA

[KAMI DI GRAND FINALS OIAM, STADIUM MALAWATI SHAH ALAM]

weeeee…..ape je nk cite melainkn, gempak.best.syok.wow.jakun….2 bindo sorg je….y lain xjakun pn…hahaha….

plan2 hanya aku dan mai je semangat waja nk menapak ke sana….xterlintas langsung kt otak aku ni, cmni ramai nk join kami…..aku ingt diorg akan gelakkan kami je kalo kami ajak…ye r, OIAM time exam?xda keje ke ape dak2 ni….nth cmne, cmnila jdnye….8org semuanye…..nek avanzanye…kami pn berangkat la ke sane…..

pas solat jumaat, kitorg gerak…agak lambat gerakan, dlm kol 3lebih2 baru betul2 gerak…cm mimpi lak, tp ada sorg 2 gemuruh jiwa smpai xley tido wooo…..nk jwb exam xlak gemuruh cm 2……hahaha….anta msg kt aku 2,3 kali ckp ‘berdebornye!!!!!!!’….wah sonok aku bile org sonok….belog syg tgk gmbr jela eh?

iekisou!!! beginilah kami didalam kete

iekisou!!! beginilah kami didalam kete

itadakimasu!!!!

itadakimasu!!!!

dlm kol4lebih kitorg sggh umah akak moon kt sg.buloh…tumpang solat….mak die sediakan minum ptg so kitorg isi la perut tok tenaga jeritan maut mlm 2…..

BINDO NI, MAINAN PN DIA JAKUN...XTAU LA APE DIE XJAKUN..HAHA

BINDO NI, MAINAN PN DIA JAKUN...XTAU LA APE DIE XJAKUN..HAHA

LA RUPENYE MEREKA JUGA BEGITU....ISH3

LA RUPENYE MEREKA JUGA BEGITU....ISH3

then dlm 5.30 kitorg gerak menuju destinasi bajek seterusnye….ikut plan nk smpai awal sebelum kol6 sbb kol6 pintu da bukak…tp xbukak2 pn……eley

YIPPIE!!! IYEAYO...TING TING, SAMPAI!

YIPPIE!!! IYEAYO...TING TING, SAMPAI!

setelah menebalkan muke menanya nk g stadium malawati lalu mane kt mamat2 y gah lepak minum kt stadium shah alam, kami pn smpai la…sini, sini….sini la tmptnye….yeh!!! (xda la excited cmni skali)

WEE WEE

WEE WEE

Biasala, org jakun mmg cmni……xpenah g stadium agaknye….

KETERUJAAN TESERLAH

KETERUJAAN TESERLAH

NAMPAK 2, SUPERPAMPERS Y BESOR! menakutkan

NAMPAK 2, SUPERPAMPERS Y BESOR! menakutkan

TP RASE NK AMEK GMBAR DGN DIE JE LA....EH EH, GIGI DIE 1 JE? cmne die mkn?

TP RASE NK AMEK GMBAR DGN DIE JE LA....EH EH, GIGI DIE 1 JE? cmne die mkn?

KAMI DAN SUPERPAMPERS

KAMI DAN SUPERPAMPERS

anda lihat, adakah saya begitu menyerlah? saya seperti berjanji dgn mereka ini:

WAH!!!!!! AKU ADA GANG R!!!! TP AKU ADA MURTAD SKIT SBB KT BAJU XDA MUKE TOMOK...SO KNE HALAU DR BARISAN

WAH!!!!!! AKU ADA GANG R!!!! TP AKU ADA MURTAD SKIT SBB KT BAJU XDA MUKE TOMOK...SO KNE HALAU DR BARISAN

aku menjadi perhatian lensa2 mata kerana baju ini….’aku xsengaja!!!!’ mahu saja aku jerit pada mereka….aku xsengaja pakai baju ni, bukan memasang niat tok ngurat tomok atau berbaik bodek mak die dgn berani menonjol dalam pakaian kuning ni…..kalo ikutkan waktu sebelum tau pemenang, aku menyesal…bila tanya waktu da tau sape menang, aku bangga berjalan dlm suit superkuning aku ni….yea! yeah!!

INI ADALAH AKTIVITI 'KENE TUNGGU SEJAM' KAMI

INI ADALAH AKTIVITI 'KENE TUNGGU SEJAM' KAMI

PENUH SABAR BERIMAN MEREKA MENANTI PINTU CONCERT DIBUKA (balance2)

PENUH SABAR BERIMAN MEREKA MENANTI PINTU CONCERT DIBUKA (balance2)

lagi sekali?

lagi sekali?

TIME NI BOSAN DAH TAHAP MENGARUT DA NI

TIME NI BOSAN DAH TAHAP MENGARUT DA NI

AKSI NI DICIPLAK DR ORG Y PENAH BUAT...RMAI XTERKATA Y DA BUAT BNDA NI, KAMI BARU JE NK BUAT...SBB XDA LA MENARIK SGT, CUME CM BEST LA TIRU2 NI

AKSI NI DICIPLAK DR ORG Y PENAH BUAT...RMAI XTERKATA Y DA BUAT BNDA NI, KAMI BARU JE NK BUAT...SBB XDA LA MENARIK SGT, CUME CM BEST LA TIRU2 NI

bile aku tgk pic ni, aku gelak...aku xnmpk syl kt situ tp aku pelik sape sorg lg nk bertanding ni?

bile aku tgk pic ni, aku gelak...aku xnmpk syl kt situ tp aku pelik sape sorg lg nk bertanding ni?

PARA PENYOKONG ESTHER NMPAKNYE

PARA PENYOKONG ESTHER NMPAKNYE

PENYOKONG AWEERA YANG KALUT2 SUMENYE

PENYOKONG AWEERA YANG KALUT2 SUMENYE

PENYOKONG TOMOK KEPENATAN JUAL BAJU KUNING

PENYOKONG TOMOK KEPENATAN JUAL BAJU KUNING

YEAH!!!! JOM KITE MASUK PINTU CONCERT!!!

YEAH!!!! JOM KITE MASUK PINTU CONCERT!!!

agak xmanis bunyinye bile pggl concert, ape kate tukar pertandingan…pjg sgt la pulak…pggl jela ape2 y anda nk pggl, asal jgn pggl polis….dlm kol 7 kitorg tolak la pagar pusing 2…besar siut!!!! sementara mereka bantu membantu tok menolak pintu besi 2, aku jalan laju2 tok mengecop tempat….go go go!

huh, penat aku jalan laju2 td, kne amek gmbar mereka pula ya

huh, penat aku jalan laju2 td, kne amek gmbar mereka pula ya

masa aku mengambil gambar ni, aku guna kamera…mesti la…tp aku dgr org atas2 ckp….’uiii tomok tomok’…aku bukan tomok la! tomok lelaki, aku wanita sejati….mungkin mereka mengutak bertapa kuningnye aku….eley!

YA! SAYA PENYOKONG TOMOK! APE MCM?NK GADUH?

YA! SAYA PENYOKONG TOMOK! APE MCM?NK GADUH?

UUUUUUUUUUUUUU...ROMANTIK KN MAI

UUUUUUUUUUUUUU...ROMANTIK KN MAI

PENTAS DR SUDUT PANDANGAN AKU...ADALAH TEMPAT Y TINGGI DR LANTAI

PENTAS DR SUDUT PANDANGAN AKU...ADALAH TEMPAT Y TINGGI DR LANTAI

HAKIKATNYE, SAYA NK SOKONG PAUL MOSS BULEH?...

HAKIKATNYE, SAYA NK SOKONG PAUL MOSS BULEH?...

da penat pk posing ape nk buat sementara tunggu diorg start, diorg pn start la…aku y dr masuk duk tgk gelagat org dlm stadium 2 mmg agak ngatok r kn…mcm2 ragam diorg ni, dgn y shot tok intro la, dgn y jerit cm esok bisu pn xpe la, y ready tok live, dgn syafinaz & paul moss y pakai agak luar dr biasa, aku nmpk harith iskandar dgn awek die la, pastu pelik dgn gelagat budak y duduk dpn aku lg….mmg mcm2…pastu baru la show start….

PENGACARA 2

PENGACARA 2

DIORG WAT MEDLEY, MMG GEMPAK BILE DIORG BERSAMA

DIORG WAT MEDLEY, MMG GEMPAK BILE DIORG BERSAMA

SALJI TURUN, HEBAT KN

SALJI TURUN, HEBAT KN

TOP 3-SUME BERTANDING SBB TOMOK XJD NK BALIK UMAH

TOP 3-SUME BERTANDING SBB TOMOK XJD NK BALIK UMAH

AWEERA LEADING THE PERFORMANCES

AWEERA LEADING THE PERFORMANCES

THEN ESTHER

THEN ESTHER

TOMOK LAK

TOMOK LAK

bile aweera start nyanyi medley 2, bkn je otak aku bergegar, kerusi aku duduk bergegar sey! mmg sound best la kalo tgk live ni….sound trouble pn best gak…y blakang aku ni, ntah sakit ape smpai doctor die suh jerit bg aku pekak…..ape agaknye salah aku dgn doktor die 2….die xsakit tekak, aku y separa pekak….aku bygkan tekak die tercabut time die jerit, cm cite katun….bile senyap, tekak die masuk balik….magic kn….1 stadium boleh dgr die jerit, kalo stadium 2 xda org….

akhirnye, tomok la menang…xya cite, korg mdtila tgk tv….xda lak tomok menang umum kt kitorg tp kt tv dicut….kecuali tv anda rosak…xpela, rezeki die….dr hampir terkeluar, ley jd juara….betul la kot firasat aku pasal die ni..(xda kne mngena dgn baju kuning aku k)

pd aku, aweera the best that nite….bkn sbb aku sokong die, sbbsore die mmg power….lg2 lagu baru die, try dgr mmg the best among the rest….[cube2 la click  kt sini] belog seseorg y minat lagu ni tahap ulang byk2 kali….

bile da umum, kitorg terus bangun…xbalik pn, amek gmbr lg….ha.ha.ha

ni abg lighting tolong amekkan...

ni abg lighting tolong amekkan...

mereka di tepi pentas....hebat kn

mereka di tepi pentas....hebat kn

kuar dr stadium, masing2 da lapar tahap xboleh kawal lg….beli je cerucuk kt gerai y byk kt situ,…perniaga y mengambil kesempatan, bagus2….mkn la curucuk 2 dgn air ape ntah, pas 2 solat2, gerak balik….dlm kete da larat gilak, boleh lak mamat 2 buat hal….aku bab2 kete ni, sensetif woo….accident buat aku touching bab2 kete lg2 org sengaja nk tunjuk handal cm ajal 2 kt tgn die….aku ssh nk bengang skrg, tp mlm 2 aku mmg bengang….

sebenarnye subjek utama aku adalah abg. krew…tp xda pic die, qema xbg2…bile da ada nti aku up2 kn die…wooooo spjg ari kt sane aku duk tgk die, dr jauh jela….hahaha dr sg.wang ari 2 lg sbnrnye….

janji pn da tertunai…..aku pn nk smbung layan news….tgk la pape2 y ley donlod, pape y boleh xda pekdah tok aku buat….xpn kalo aku da insaf sikit, aku start r buat poroposal 2….tgk la tahap keimanan aku cmne….

hasta la vista babe, daeya the yellow

Bakal Menemui Anda

Published May 2, 2009 by DaeyA HayaShi

suatu entry y xbape nk best utk anda tp best utk saya bakal ditaip oleh saya jika saya da xserabut dengan kertas kaler putih…ya saya mmg penjual ikan (selfish)…walaupun anda amat penting dlm hidup saya, namun saya dilahirkan begini…jgn salahkan ibu mengandung….

nantikan……

01052009♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

01052009_009♥♥♥♥♥♥♥

01052009_025♥♥♥♥♥♥♥

01052009_018♥♥♥♥♥♥♥

01052009_023♥♥♥♥♥♥♥

01052009_028


xbest kn….tp saya rasa best….nguu(*o*)x

xOxO, daeya hayashi

.::aRi CeRiA bErUbAh DuKa KrN xMiNuM r!bEnA::.

Published March 23, 2009 by DaeyA HayaShi

kepala da berat giler, jiwa gua da kacau beb, otak gua da nk resign keje dgn gua…cmne ni??hati gua lak murni….eh, panas membara sudah tp masih lg suci murni…

EN.ILYAS! NAPE SEKSA DAKU BEGINI…. 😦

dengan selambe dinding je aku bace msg ym mai tnpa perasaan tok menanye lebih lanjut….

mai cute: ” Inche ilyas suh bc bab graf linear regrassion dlm buku christian…bab dpan skali klu xslh..”

lepas bace, aku meneruskan perahan idea tok design baju batch chemistry 06/07….punya r aku concentrate melakar kehidupan atas kertas smpai siap…ape berlaku kt sekeliling alam pn aku xsedar, then kepelikan melanda r diri aku bile tgk ym…..cik lemon (shima) dgn cik strawberry (eg) buat statement berani ttg “QUIZ”….bile lak ada quiz ni? aku lantakkan lg…..lalalalala~

bile da siap design 2, aku pn scan then send kt qema….aku pn dok r tnya pasal bab mane masuk tok industry…skali die bg jwpan y pelik kt aku….

qema: ” Inche ilyas suh bc bab graf linear regrassion dlm buku christian…bab dpan skali klu xslh..”

erk, bile prof. maarof jd en.ilyas??mcm ku knl ayat ni, tp dimana ya….eh, npe org asik ckp pasal analysis je ni…tibe2 aku diserang strok y dasat….smpai tulisan ym aku jd besar gaban time bls msg qema….giler! quiz sok baru tau mlm ni???argh! aku da start down………………………

aku semakin down pabila…………………………..ada mamat propose aku???xphm bahasa ke ape!! xnk, xnk r!!!!!

biar r, phm2 sndiri ayat aku “terpulang, kalo ada kecederaan hati aku xtanggung…haha”….kalo xphm, masuk zoo!

jht ek aku?hurm aku tau niat aku, cume aku hrp sgt respect aku…..aku ada prinsip hidup, da tau tp buat2 xtau jgk….2 namenye masuk kandang rimau malaya….hahaha

sumenye xbest kn ari ni…..aku xbest 1ari???????????????hah, jgn harap ma….ada y best gk arini…..hehehehe kite sama2 lihat gelagat spontan dr kanak2 riang bersama en.hasyimi muridku………hahahaahaha

cube tgk betul2, ada bape org lelaki dlm pic ni....kalo nmpk 2, g check kt klinik upsi....2 r en hasyimi disebalik qema..haha

cube tgk betul2, ada bape org lelaki dlm pic ni....kalo nmpk 2, g check kt klinik upsi....2 r en hasyimi disebalik qema..haha

ok, kite start dgn gadis berdua disebalik mai ni(nape mai ni sebok je) haha...rase2 ape diorg gelakkan.??hah! en.hasyimi, diorg ngumpat hang!

ok, kite start dgn gadis berdua disebalik mai ni(nape mai ni sebok je) haha...rase2 ape diorg gelakkan.??hah! en.hasyimi, diorg ngumpat hang!

hah!!!! sorok2 bwk makanan!! xajak aku pn...hahaha

hah!!!! sorok2 bwk makanan!! xajak aku pn...hahaha

korg nk tgk y mane??sori mai dgn qema ya, arini aku nk hightlitekan fath dgn ha....hahaha, name ha ni aku selalu sgt sebut2(hahahaha-ha200x)

korg nk tgk y mane??sori mai dgn qema ya, arini aku nk hightlitekan fath dgn ha....hahaha, name ha ni aku selalu sgt sebut2(hahahaha-ha200x) diorg masih lg khusyuk discusi 2

hah....akhirnya tumpuan diberikan kpd en.hasyimi...nmpknye en.hasyimi xckup ensem tok menarik perhatian gadis2 ini...

hah....akhirnya tumpuan diberikan kpd en.hasyimi...nmpknye en.hasyimi xckup ensem tok menarik perhatian gadis2 ini...

skrg kite beralih kpd cik mai ribena....tp fath dan ha masih lg menjadi sisa utk didiscus..krna duscusi mrka xhabis2!! aku mmg usha je minah 2org ni...haha

skrg kite beralih kpd cik mai ribena....tp fath dan ha masih lg menjadi sisa utk didiscus..krna duscusi mrka xhabis2!! aku mmg usha je minah 2org ni...haha korg rse ape diorg cite ek...aku rse nk je join venture a.k.a menyebok

mai sgt beri tumpuan penuh kpd en.hasyimi...hey, nape en.hasyimi ni mencapap dlm blog aku arini??

mai sgt beri tumpuan penuh kpd en.hasyimi smntara qema?wat keje len!...hey, nape en.hasyimi ni mencapap dlm blog aku arini??

"intan, nk mkn ape ptg ni", tanya mai...intan, "kite nk mkn laksa"....hahaha!!!!

"intan, nk mkn ape ptg ni", tanya mai...intan, "kite nk mkn laksa"....hahaha!!!!

ape diorg bincg pn aku xpasti sbb aku xberi penumpuan full

intan memberi penerangan y terperinci pd mai y xphm2 lg...haha

kini beralih kpd adik dan along ribena y sgt berbeza perangai...patutnya along y wat keje ni, along sdg menjadi cameraman ya....beri tumpg bahu dik

tumpuan beralih kpd gadis y sorg giler sorg skema...hahaha

ya ampun, y belakang 2 ape sakitnya...??cube contohi qema y skematok ni

ya ampun, y belakang 2 ape sakitnya...??cube contohi qema y skematok ni

mmg sah sakit puan minh blakang 2...perbezaan identiti antara adik bongsu dan akak sulung...mak, nk tukar tmpt ley x?

mmg sah sakit puan minh blakang 2...perbezaan identiti antara adik bongsu dan akak sulung...mak, nk tukar tmpt ley x?

skrg cube perhatikan dgn teliti 4gmbr dibawah….trace perbezaan antara mereka….hahaha xda keje cari keje

kepala aku dongang skit, qema lak control ayu...(nape aku y trace sndiri?)

kepala aku dongang skit, qema lak control ayu...(nape aku y trace sndiri?)

masih lg dgn keayuannya tp mata qema sudah kekiri..aku?trace r

masih lg dgn keayuannya tp mata qema sudah kekiri..aku?trace r

hah y ni cpt2 trace kelainan antara gambar bkn antara kami!!

hah y ni cpt2 trace kelainan antara gambar bkn antara kami!!

mata qema ke kanan...aku masih seperti dulu

mata qema ke kanan...aku masih seperti dulu

nape gmbr kite y ni besar sgt qema??besela, ko kn suke mencapap daya…cis!
hahahaha!!!!!!!1 release tensen aku buat blog ni….lg2 tang fath dgn haa……..korg kalo xpuas ati sbb aku amek gmbr candid korg, jom r 1 lawan 1, lawan straight fighter…kalo fath 1min pn xsmpai aku kalahkan….melainkn kalo die pilih fighter y macho2….gua kacau beb…kalo haa, die r menang sbb aku bg meng free….xya lwn, trus meng…haha sbbnya aku xley blah bile die wat aski manje dgn aku….cair….ahahahahahahah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ni design tok baju aku baru buat…baru draft, sebarang comment y bernas amat dibutuhkan oleh daku….sila2 jgn segan tp kalo xmalu binasa la hidup anda…

y tidak bewarna purple akan dikelamkan dgn warna kelabu so ia tidak akn serabut sgt...juz hightlite y bewarna purple saje...so, what say u?

y tidak bewarna purple akan dikelamkan dgn warna kelabu so ia tidak akn serabut sgt...juz hightlite y bewarna purple saje...so, what say u?

yesz!! aku 1st lg Download diaries oiam tok ari……..haha 1st tgk td xda, then 5min pas 2 aku refresh da ada…..sape lg sepantas kilat cm aku???xda, aku yakin!! hehe

selamat memberi alasan xbace kpd en.ilyas……argh!

nite darling, daeya



Am I tHAt LoVeLy??

Published March 23, 2009 by DaeyA HayaShi

td sambil2 aku tggu spakQ start, dgr lagu2 y dinyanyikan oley budak2 oiam, smpt r aku tilek2 facebook aku…tibe2 aku tertarik lak what quiz

“WHAT TYPE OF WOMAN YOU ARE”

REsultnya,,,,hahaha ntah fakta atau auta, hanya anda yang mampu tentukan…..hak3

.::LoVeLy LaDy::.

You are lovely and caring. You help others and spread out a lot of sympathy. Your life aim maybe is to serve the people. But your weakness is that you forget about yourself, your own needs. All your time is hold back for your friends and family. You are always there for people in trouble. Ready for any emergency. You make a lot of sacrifices just to be a good human. But every woman has her needs, her longings and a destiny. Don’t loose yourself in work or curing other people’s souls. You will have your own problems in your life. Another problem is that you don’t say your opinion when it’s right and important to say it. People trample onto your soul if you are always so kind and lovely and helpful. They will play on you. Though you should try to relax more and enjoy your life, you should not loose the gift that was given to you to help others . Not everyone is created this way… You are uniqe and rare!