GYMnasium: Diet

All posts in the GYMnasium: Diet category

lepas kawin gemok ? owh no!!

Published May 25, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

nk cite, aku gemok pas kawin. sila gelak skrg! bhahahaha!!! ok. xlawak sgt ek… or, ley katekan sedih? jom nangis T___________T wuuuu~ ok, cukup2… huu~ ni cite benar dan sahih belaka… seyus pas kawin mmg badan aku agk tembam ye ;p bahagia la kunun2nyeeee~ sekali bila perasan da naik je, baru rse gelabah bin gabra! ><“

time da perasan tu, mmg ler ten-si-on..! ye ler, isinye xdop pon lagi, pewut da mcm ikut jangka hayat perkahwinan la pulak.. 3 bulan kawin, pewut pon boncet cm pregnant 3 bolan gk… mhahaha~ ishk xlawak la :'(yela, mau xnye… mmg aku xmakan nasi tp aku mkn byk! pastu mmg dah tinggal ‘hi hi, bye bye’ la kt semua program keep fit aku tu… mane le x cm kne pam! semua da tegor, “ada isi ke…?” wah kalau ada isi sy org paling gumbira.. tp belum ade lagi ni da org kte ade… sentap di situ.. tp best jgk, tu kire doa kan? =)

so dgn perasaan gundah gulana dan rse dah xbape nk cun dan chantek nk tayang depan encik suami terchenta, aku pon bersemangat nk kembali beraksi utk diet dan menjaga badan!!

mula2 rse xkonfiden gk.. tp aku buat je ape aku wt dulu.. but I’m doing it STRICTLY! aku jaga makan betol2, aku minum herbalife, aku exercise, aku pakai PB day and nite! aku wat treatment (sambung treatment b4 kawin), pastu doa byk2 kt Allah nk kurus untuk suami!

dan mungkin kerana niat lebih baik dr sebelum kawin, nk chantek untuk suami, pastu lg best bile abang sendiri doakan pada malam 1 Rejab supaya aku cepat kurus… 3 minggu je, Alhamdulillah… I’m back to normal :’) mcm lebih kurus dr time mula2 kawin… coz I already fit well the Pierre Cardin that I bought last year!!! dulu xmuat oke -______-” mmg da niat nk jdkan barang khazanah pon, tinggal xtanam je… haha~ so xsabar nk tunjuk depan abg!!! bhahaha~ *hope dah xmalu nk gedik tahap tu ;p

ok, mungkin skrg ade y berfikir, xperlu lah diet / jaga badan dlu… bg pregnant dlu… baru jaga…

ye… sy faham =) 3 bulan lepas mmg cuak2 nk diet2 cz mmg sgt2 nk pregnant… tinggal belum ade rezeki lg cz effect of we are weekend husband and wife.. dan selalunye 2-3 minggu baru jumpe, tu pon 2-3 ari, tolak letih, penat, sakit, jalan2, makan2 dan segala perkara yang berbangkit, ade la tinggal bape jam je y ley rehat *nagis* so xpe, org xpaham tp kami phm da cukup =) dan kenapa aku nk jaga badan, bkn xnk prgnant tp sbb nk prgnant la… sbb utama kena chantek depan suami… itu je sbbnye… xde sbb lain… xkesah org nk ckp ape, the most important is MY HUSBAND. yes, my husband demand me to look pretty and beauty in front of him ONLY.. kalau depan org, alhamdulillah, Allah permudahkan aku untuk menutup aurat dengan lebih baik skrg =) mmg mula2 rse cm terase jgk sbb pk die nk xterima kite seadanye ke?? tp kalau dia xterima, kenapa dia kawin dgn kita kaaan.. dan kalau dia xjaga aku, ape aku usahakan selama ni sia2 je la kan?? xmo >< huuuu~ I’m afraid to go back to the FAT ME!

but it’s my husband.. xsame dgn org lain ^^,

abang kate, “sayang nk kurus tapi nak pregnant jugak kn? bukan syg xnk prgnant sbb nk kurus kan?? dan niat syg nk kurus baik kan? xpe, buleh je buat dua2… Insyallah kalau usaha, mesti boleh…”

alrite abg :’) tq Allah.

kisah budak demoks dr A-X ;)

Published September 29, 2011 by DaeyA HayaShi

*sambil minum cookies n cream vanilla shake*

selesai sudah sesi mkn2 tok arini ;p sbb cik dayah dah minum dessert kn. hee~

oke, sgt excited nk blogin entri ni…! dr pg td duk pk bile nk start taip, bile nk start taip nih.. haha~ jgn meletakkan harapan anda setinggi lngit kpd entri ni, ia cume kisah budak cumel y gemoks je. bkn kisah baju kawin tayang kt musium oke. (y tu sila google baju-kawin-memey-musium, berderet smpai pth jari scroll mouse pad)

b4 start, yok wat imbasan bergambar (alat ABM menarik perhatian pelajar ;p)

rsenye ni time sek men.. ishk *sebak* aku ke nih?
ni waktu aku kt MATRIX JOHOR, waktu ni umur baru 17-18 thun. *start merah mata*
meningkat matang, meningkatlah lemak2 ku *air mata bergenang*
1st year kt Universiti, sgt bahagia jd y terbesaar antara semua *hingus pun turut bergenang*
tp masih rse ‘aku lah ter’cantek’ antara mereka’ wakaka *tetibe gelak besor XD*
majlis perpisahan time praktikal.. last gmbr sejarah kegemokkan. *nagis meraung2*

cukuplah. aku xsanggup nk telek satu2 gambor zaman purba ni.. rse dihiris sembilu T_____T wuuuuuuuu~ tp itulah kehidupan yang aku lalui selama ni… bukan setahun 2, berkurun lama…, ops sori, sy xde gmbor time tecit2 la… tp time tecit sy cm cumel sgt, malu nk tunjuk ;p keh3~

kite men teka2 nk? agk2 kome ler, saiz bape baju2 dan seluar2 budak demoks seperti di atas? rse2 saiz L muat dok? muat. cm nangka bungkus kalo ayat mama aku… *nagis* sbb dulu selalu kene kutuk dgn mama cm gitu… ;( dah kalo XL pon muat2, mesti la XXXL pon penah kn…EXTRA EXTRA EXTRA LARGE!!! giler byk ‘X’! huuuuu~ (ya Allah, kuatkan hatiku y sedang mengutuk diri sendiri)

kini bermula lah kisah budak demoks bernama Nur Hidayah Mohd Soffian (nama penuh biar org kenal aku 1 dunia XD kah3)

impian nk kurus mmg sentiasa berada dlm diari hati. xsuke gemok, tp xbuleh benci dgn badan sendiri. tu kan pemberian Allah *insaf* impian sentiasa jd impian… usaha. percayalah. usaha. tp sia-sia. selalu give up ditengah jalan (normal laaa kn) time blaja dulu, xsuke stress, makan konon2 la ‘jaga’ tp hakikatnye xde jaganye pon.. konon2 la mkn sikit, tp cube kire bape kali kuar makan mlm dgn mber2? cube kire, bape kali celebrate kuar mkn kt KFC la, PIZZA la, pyoor la, rakyat tomyam la, mamak la, Easy Cafe la, Easy Corner plak… pastu g paso malam, tiap2 minggu cari rangka ayam la, yongtaufu, nasi kerabu, kalo pose, diam2 pegi bazaar ramadhan, kunun2 nk cari air je, tp beli gk yongtaufu, karipap sambal, nasi kerabu!!! x ke ko di PAM PAM dek makanan y xsehat tuuu????!! *nagis teresak2*

oke, itu menjawab hasil kegemokkan yang melampau…

selalu tanya diri sendiri… kenapa aku x cm kwn2 y lain??? kenapa aku xkurus…? kenapa diorg ley makan, aku xley…? kenapa aku kene diet, diorg xya pom…? kenapa? kenapa? kenapa?

ape jd kalau asyik ler ko tnye kenapa je?? jdnye, xbersyukur. kenapa x tanye, kenapa Allah jadikan aku kt muka bumi nih???? kerana aku adalah khalifah Allah untuk beribadah kepadaNya. kn sejuk perut mama mengandung 🙂

keputusan besar dalam hidup diambil pd tahun lepas untuk TEKAD menurunkan berat badan yang semakin menggila. aku perlukan WHY y maha hebat utk aku terus bertahan tanpa beralah berpatah jalan.

‘WHY’ – KENAPA

bukan kenapa aku gemok tp kenapa aku kene kurus.

aku ada WHY y sgt besar… I FIGHT FOR MY WHY WITH ALL MY HEART! I’M WILLING TO DO ANYTHING FOR MY WHY.!

betul. nk berubah bukan mudah. tapi utk berubah perlukan muhasabah. ada org nk berubah sikap, ada org nk berubah tabiat merokok, mcm2.. semua ada dugaan.

kerana WHY aku, selepas setahun lebih. ni lah hasilnye.

cube teka mana satu saya ;p keh3~

Ya Allah, kalau dulu aku paling besar dlm gambar pape pon. skrg rse cm kerdil tok percaya aku antara y kecil walaupun masih lom ckup kecik lg ;p (tok pgetahuan y xdpt cam saya, sy y baju kuning tu ^^)

mcm magic kn ;p dr sebesor minah jd kecik skit. oke, sikit je, lum ckup lg XD especially pd org2 disekeliling aku, y tgk aku dr besar, makin susut, makin susut. makin susut. tp diorg still xperasan. still rse aku gemok. hoho~ tetibe org ckp aku da kurus baru diorg tgk betul2 🙂

nampak mcm senang. tp hakikatnye Allah je tahu. tp TEKAD dan ISTIQAMAH demi WHY td y buat aku sampai kt huruf X dari A ni.. baru X belum Z sbb still undergo my shaping n firming process.

2010 jd titik bermula TEKAD y sebenar. aku ISTIQAMAH buat kardio exercise selama 45min-1jam setiap hari selama 3bulan.. makan kawal, air minum lebeh sikit dr biasa tp still time tu xsmpai pun 500ml sehari.. konsisten until I’d lost 10kg within 3 month.. time tu WHY still same tp masih samar xnampak lakaran pun.. cume yakin dgn Allah je.

nilah hasilnye 🙂

xbyk beza kan, tu lah kalo pg gym, die xde wt shape up. cube turun air y byk.

 tp time tu tekad masih belum balut seluruh jantung aku lg… ada gk tebok2 makan, xtmbh dgn malas nye, duduk je tgk drama jepon.. so 10kg je trun pstu static. -___-”

misi tetibe meletop bile aku dah start keje.. time tu rse penampilan diri harus CANTEK. oke diulangi, CANTEK! ;p cikgu gemok, x vogue.. hahaha~ xde la, bile dah keje, cikgu plak tu, cite2 rakyat ni mmg merata.. lg2 bile mber posting same2, sebaya dah kawin, pergh, tergugat gegat la iman mak nyah!! kalo gemok, mane ley kawin!! xsantek r! ketika itulah WHY ku merah membara membakar diri ><

decision tok consume HERBALIFE adalah y terbesar dlm hidup aku.. sejak aku mula amalkan nutrisi ni, it’s totally change my life… badan aku lebeh kpd shape up dr lost weight.. baju melonggar, seluar kne pkai pin, muka xtembam.. tp semuanye kene ada TEKAD, mmg susah, nk ubah gaya permakanan kite, tetibe dr mehon goreng ayam goreng, ke shake y kekadang xsedap kalo xpndai buat. dr ngunyah kopok2, ke mkn roti gandum dgn epal.. dr mkn nasi ke mkn lauk je. dr mkn mlm tukar jd shake lg.. dr xpenah bwk bekal air, kne minum air 6 liter sehari.

Allah je tahu, bertapa aku bertekad demi WHY aku.. tp kalau tnye aku y dah alami segala bagai cara nk kurus, serius Herbalife paling senang nk kurus. ni cite dr gemok nk cpt nmpk kurus, 2 bulan je aku ley jd cmni.

dah mula berani memakai jubah *wink*

masuk bulan depan genap 6 bulan aku consume herbalife dgn habit makan seperti diatas.. untuk bertahan, harus TEKAD dan terus ISTIQAMAH.. sokongan sgt besar dr diri sendiri… mental sendiri y sgt hebat bertarung bertahan demi kurus dan sihat!! Allah je tahu, bukan senang. tp aku pgg ayat ‘setiap usaha PASTI ada ganjarannya!’

TEKAD, x ‘sarapan’ kt kantin (sarapan cikgu2 adalah makan tghari), TEKAD x mkn snack tinggi kalori, TEKAD minum air wajib 4-6 liter sehari, TEKAD x makan nasi, TEKAD puasa sahur dan berbuka hanya alor+tea+shake je.. TEKAD xpg bazaar ramadhan. TEKAD xmkn ambang nenek y sedap. TEKAD raya tahun ni xsentuh ketupat, TEKAD xmkan masakan mama y sedap tok jamuan raya, TEKAD x snacking kepek raya, TEKAD xmkn byk time beraya, TEKAD x pg rumah terbuka tok makan, TEKAD suka roti gandum xsedap dan epal hijau y masam..

mampukah anda?

tapi inilah pengorbanan.. untuk sebuah kehidupan yang lebih baik 🙂

ni xcite lg bab TEKAD aku pg buat treatment.. ni lg gerun org nk start diet ;p keh3.. oke, ni option.. die same je cm exercise.. tok penurunan lebih cpt, exercise amat disarankan.. kalau malas, xpe.. keep on healthy diet pon da oke cume lmbt sket je nk nmpk hasil..

skrg aku di fasa shaping y hebat.. dsbbkan aku nk kne cepat dpt hasil, exercise dah xbuleh jd option. aku perlukan cara pembakaran lemak y lebih tinggi.. so aku decide tok buat Massage Therapy.. bunyinye cm best giler… ala2 SPA-Q plak kn ;p padahal, NAUZUBILLAH sakitnye!

oke, menurut kajian y aku bace, its comparable to exercise. means fungsi same dgn exercise kardiovaskular tp tujuan die lebih kepada memecahkan lemak dan selulit y berketul2 lamenye dan control the cellulite to growth again.. tp kalau xbetul2 TEKAD, sila abaikan perkongsian ni… huhu~

tetibe aku wt explaination ceramah free kn ;p selulit dan lemak y dah lame bwh kulit kite ni, die akn berketul2, bile org tu urut/ aku pggl tonyoh sbb mmg cm kene tonyoh, sakit giler! die akan urut kuat2 smpai panas badan kite pstu bile die tekan bahagian limpa (pusat pengumpulan lemak) dan tarik ke atas badan. meraung sakit I say u! sbb limpa kalau tersumbat ssh lemak nk buang.. pape pn, skrg kalo g massage aku dah rse sonok sbb dah xsakit cm dolu 😉 siap ley nk tetido plak.. haha~ tp awal2 kne TEKAD la, smpai 10x baru xsakit sgt tp still sakit oke.. sbb lemak dan selulit dah pecah tggl nk dibuang jauh2 aje ^^ ditmbh lg dgn wrapping, sauna, hot blanket… tu sume xbest, sume menyeksakan. tp TEKAD krn WHY. diulangi, ini option sbb xpraktikal dan perlukan azam dan duit y lebey.. pape pn, kne TEKAD ubah cara permakanan dulu 🙂

keputusan yang besar.. mmg bukan mudah tp percayalah, gemok itu sakit. bace lah kisah Ustaz Hasrizal, ambil kata2 positif spjg beliau menurunkan berat.. xkn nk tggu smpai doktor isytihar, ‘cik/encik perlu turunkan berat badan kerana tekanan darah tinggi dan berisiko menghadapi diabetis.’

jom sayang diri kita 🙂 nti berduyun2 org syg kite, cayolah! haha~

gYm [report 010]

Published August 5, 2010 by DaeyA HayaShi

Osashiburi desu kono posto wa~~ long time no see this post, seriously ne.. I’ve been busied with this and that things, no time for this kind of entry for real.. shame me.. but actually I did go to gym but not continuously as usual.. holing 1, 2 or 3 days per weeks purposely T_T count from the last entry, almost 1 month I didn’t update bout my progress ne~ gomenasai /(m.m)\ hontouni..

as expected, there’s no progress on my weight (ノД`)・゜・。 means, not going down not even going up.. my diet also failed T_T especially start from my vacation till today.. interview really made my life crazy  (゜U。) yup, I’m making excuse rite now >,<

but I’m back to my normal life for heavenly sake ^o^ yay~ no stress, no pushing any limits.. next 5 days is Ramadhan and I’ll go to gym no matter what.. so looking forward ne!

actually I know my body figure not really change at all.. but as long as I can feel the freshness after exercise, that’s enuf to make me happy ^^, If I not do anything, the condition will become more serious desyou?

I don’t want to become like this car ><


gYm [report 009]

Published July 10, 2010 by DaeyA HayaShi

this morning, I just decided to go on the scale randomly… actually this week, I’ve no high confident that my weight will go down even for a number XD I eat quite a lot thou, even not miss the exercise.. but! surprisingly~!

the scale differ from before!!! OMG, the scale going down!! ehhhhh~ at 1st sight, I saw it down for 2kg! but I can’t believe it for real, I go up again… ahhh~ I take it as percisely 1kg ^^, yokata~ thanks to god, Alhamdullilah.

I’m so happy, my efforts are worth! and the best thing is, I’m not under pressure at all and just do all my best.. when I want to eat, I just eat XD but in small portion of coz… maybe oat help me a lot ne ^^ I really into oat lately, morning I’ll take it with anelin milk, and evening with milo.. oichii yo!

then I rewarded myself *bling2* heeee~ as ussual ne ^^;

MASTER POTATO Rice Crisps BBQ flavor and Peel Fresh Orange ^o^

hahaha~ I just want to taste that rice crisps but it not really tasty as the advertisement~ they always cheat on us ne~

U did a GREAT job, daeya!

kore kara mo, ganbatte kudasai!

gYm [report 008]

Published July 8, 2010 by DaeyA HayaShi

^^; actually there is nothing special for today’s report..

I want to upload some pic from the gym I go (#^;^)

I never reveal how the gym is, so that’s why I’ll try to snap some pic~

this is me obviously XD keh3~ *what’s on my head?*

me on one of the exercise tool.. I use that tool for 20 minutes everyday for losing 100 cal.. same with the running tool, I use it for 15 minutes to loss 100 cal..

hahaha this is from the day before, I just want to play around with that big hula hoop~ just 1 round, my waist already in pain T_T

this is the scenery that I watch everyday… I can see various people from here too XD and various vehicles~ but sometimes, it just a boring scenery… I just pay attention to the songs~

yup! that’s all! jaa~

gYm [report 007]

Published July 4, 2010 by DaeyA HayaShi

this whole week, I’ve been working it out without hesitate, means no miss going to gym ^o^ but nowadays weather is a bit rainy and wet.. I was forced a way to come back home in the rain thou, even it is something fun XD but it’s not good for your body rite.. so U too, plz careful and take care ^_^

so just now, I went on the scale to measure my weight of coz~ so… it’s not bad, I lost 1 kg precisely (#^_^) heeeeeee~ and my body’s fat also slowly fading away (?) >,< there are still here and there but I can feel and see the difference especially at tummy part..

I’ve a problem with my digestion and eating system actually.. I can’t really eat something oily, like sambal tumis, or asam pedam coz then I’ll feel I want to vomit and my gullet feel uneasy… I just don’t know why, last time I’ve this kind of problem but not as serious as this time.. my mama said, my tummy ‘masuk angin’, it maybe rite ne~ so I want to take care of my eating style too!

I want to share something that I read, there are 2 type of people who want to get slim:

1. they just want to get slim

2. they want to get slim plus want to be healthy and active

so, 1st people will take medicine and any kind of product only to get them slim asap without any courage to do some exercise or we can called them lazy.. then 2nd people will patiently do exercise, take health foods and organize their minds to get slim and healthy even it will take a lil bit times..

so which of the people are U?

tell yourself and be careful ^_^

so today is sunday, sunday is my rice day! yay! *happy*

*and add a categories ‘GYMnasium Diet’ so that easy to search this entry