DIARY: what I do

All posts in the DIARY: what I do category

I’m totally back for good!

Published February 11, 2014 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim…

Dekat setahun tak hupdate belog. Mentang2 dah ade stegram, dah boo layan belog ni yee… Tak kenang budi! Ishk3.. Alah, kite busy lah dgn life.. Xsempat weyh nk tahip belog acam dulo2.. Status org  update kat wall fb pon dah xterlayan, inikan pulak nk hadap twitter ke wechat segala bagai, mmg tak sangap la wehey.. Org ada masa boleh la..

K, for good ,I ‘m back.. Only here, I’ll tell my story or share anything. Not in fb, not in twitter, instagram gah dipertimbangkan cz its much more simple.. Tp tgk dulu..

I’ve my own reason. Sekian.

Hidup mesti HAPPYYY!!

Hidup mesti HAPPYYY!!

Aimy ada mak baru!

Published June 16, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

haih~ lame doh pasang niat nok hupdate hupdate belog nih.. dr still cuti smpei ler dah naik keje nih, asik ler xdop mase-nyea -__-” post ni dah create dr jumaat, mlm ahad baru mcm nk sambung tp tgk la mcmane kan.. haha~

so! Aimy Hana Zahra, telah berjaya melepasi proses pengenalan seminggu dengan mak baru dia which is her nanny ^^, detailing, pengasuh Aimy adalah jiran 1 taman rumah mama, dan jugak sedara bau2 bacang dgn abang. dia mmg jaga anak orang dah lama, dia ckp y dia jaga dah masuk Universiti dah.. time datang tu siap la ibu aimy ni angkut tilam, tabbath, segala bagai kan.. kene acik tu ckp, “eeeeehhhh… xpayah bwk ni sume ni… umah acik dah ada dah.. dah 20 tahun berpengalaman jaga anak org… ko xya risau.. acik tau ape nk buat..” hahaha~ terus put trust on her.. so far mmg xde col dia tok saje2 tanye aimy buat ape ke aimy ok ke.. cume 1x call sbb nk mtk die potong kuku sbb ibu lupe mlm tu nk potong.. bese la, kalau x nti muka jadi gangster bak kate ayah.. scar sane sini.. Aimy kan.. haha~

bukan caya dia 100%. x. ye, byk kes y ngeri ttg pengasuh kan skrg.. tp xnk die rse kite xpercaya dia langsung.. tu nasihat makcik aku y jgk seorang pengasuh.. die kte kalau ibu tu asyik col je mcm xcaya kt dia.. bile fikir betul jgk.. ok, cube letak kepercayaan pada orang yang lebih berpengalaman.. yes, baby tu anak kita tp kita pon ibu baru, byk lg xreti sbnrnye.. dan cara kita adalah cara kita.. xboleh nk mtk orang ikut cara kita semua.. dan mesti orang y dah 20 tahun jaga baby lebih tahu byk dr kita.. dan biar dia cuba cara dia selagi xmudaratkan. tidaklah dia akan mencederakan, melainkan kita tak kenal asal, latar, budi, caranya dari sebelum dan sekitar kita… itu perlu kita berjaga. mean, selidik dulu orangnya bagaimana, sikapnya, tuturcaranya.. Alhamdulillah, mak pah ni peramah dan lembut.. suaminya cikgu.. mak mertua pon xde ckp buruk bila kata nk hantar kt dia, dan terus setuju..

nth kenapa dari 1st day nk hantar Aimy, dia dah set bangun awal pg seawal ibu bgun.. kata ayah, “dia xpuas nk tgk ibu dia.. balik lewat dah nk tido.. die nk main dgn ibu tu…” sebak plak ibu dgr.. 😥 setiap hari mmg bgun kol 5.30 pagi lebih.. celik terus senyum.. *cair* jadi utk elak dr xsempat siap, ibu kene bgun lg awal.. 4.30 pagi……………….. erm, ok x. 4.45 la… haha~ landing2 sat.. siap cpt2 jd bile die bgun ada masa sikit tok main dgn dia.. biasa dia akn tgk tv dan bising…. mbebel, pgg org tok layan die.. haha~

hantar dia, xde masalah.. xde nagis.. ambil pon so far ok… cume ari 1st, muka dia berkerut, masam mcm marah betul.. mcm nk tnye kot ibu pg mane tinggalkan dia ni.. huhuhu~ tp bile dah 5 ari, ambil dia kt dalam rumah, relax je dia.. siap senyum2 ^^

masalah yang mak hadapi dgn aimy ialah, dia tidur xlena.. aimy xtidur buai.. dan mmg dia tidur bawah xbape lena kalau siang.. ibu jaga dia mmg stop smbung stop buat keje… huhu~ rse mmg susah tp masih ok lg sbb kita xde kotmitmen lain mgkin.. tp dgn orang mmg risau cmne die nk deal dgn aimy cmtu.. so xde pilihan, izinkan dia guna buai.. jd kate mak, bila buai baru Aimy lena… siap tidur lama dr pagi smpai ptg.. bgun terus main sbb dah puas tido.. tp kt rumah masih aimy tidur manual… dan Alhamdulillah jgk Aimy ok.. cume bese la dia mmg gelisah2 dulu sbelum tido… atok mmg xreti nk tidokan die.. ibu je y expert.. huhu~ mmg susah mgkin sbb die dah rse buai tu best tp pas dah tido die ok je… cuma kita la penat sikit sbb kerja lg, nk urus dia, nk urus diri balik keje.. mmg terasa jgk nk tarik buai turun.. haha~ xpela, kalau xpenat, xnamanya ada anak…

ari 1st amek aimy agk tkejut jgk kepala aimy penut bintat2 merah.. kne gigit nyamuk… cite kt ayah, ayah terus fikir nk suh mak dia jaga aimy plak.. huhu~ tp bila fikir betul2, bru 1 ari.. mmg kesian kt dia merah2 kepala, mesti gatal.. tp xkan nk tegur direct terus,.. cume esok2 nya bg dia krim dropolene mtk die sapu kt kesan merah2 tu… lepas tu xde bintat dah.. alhamdulillah.. sikit2 tu biasalah.. doa jgn kena jangkitan ke ape2 je…. kita pon xde jaga benau nyamuk sekor2 kan.. ada jgk terkene gigit jgk… dia pon xde la suruh nyamuk gigit anak kita… huhu~

setiap ari anta Aimy kol 6.45am dan ambil kol 5ptg.. huhu~ lama kan… dah xde istilah cekgu  1/2 ari lg.. byran rm300.. utk tdk merasa kurg selesa bile ambil lmbt ke anta  ari sbtu ke nk mtk tolong pape ke, harga tu dipersetujui.. ada kte mhl, yela rate shah alam lbh kurang.. tp xpela, preparation nk duk bandar jgk.. haha.. bile cmtu, xde aktiviti sek pon mmg ambil kol 5.. tp bkn blik rumah tido dlu ke rehat ape.. bile blik awal, g buat treatment.. jumaat pon sama, blik sek g treatment dulu bru ambil Aimy.. ok mgkin ada y kte baik balik jaga anak, atau ada y penah ckp suami xkasik pg treatment2 ni, baik cpt amek anak.. ok ni nti cite entry lain..

ok, nmpknye siap jgk entri ni.. walau smbil susukan anak.. haha~ doakan yang terbaik buat kami dalam result egtukar esok! kalau ikut hati ni, nk duk bwh ketiak suami.. ye, aku isteri y suka bau ketiak suami tiap2 malam.. just imagine bile dah xdpt bau tiap2 mlm sbb jauh, mesti rindu nagis2 😥

pantang-larang!

Published March 19, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

phew~ punyelah mencabar nk siapkan satu2 entri skrg… haha~ baru ku tau ‘busy’nya jd mak ni kan ;P semua entri disiapkan berselang dgn aktiviti keibuan ye, kdg2 ingat dah relax, baru je nk taip, tibe2 ‘eeeeekkk~ eeeekkk~’ si kecil tu.. ‘cmpak ke laut’ terus laptop cmtu kan.. haha~ tu y 1 entri ade y berjam, ade y berhari bru siap.. kalau agk2 ayat kejap tune A, kejap tune C hrp maklum lah… hew3~

yes! I want to talk about my confinement days which before this asyik ler dgr cite dr org je berpantang ni cenggini la cenggitu la.. akhirnya aku lalui jgk sndiri cmne ler rse berpantang tu kan.. paling mengerikan sebelum bersalin, ade y cite berpantang lg seksa dr bersalin.. “biarlah bersalin dari berpantang, ishk~ seksa rsenye.. dgn busuknya badan bau pilis, param, mkn xsedap, air xboleh minum byk, baju busuk kene susu, anak nagis, xtido malam, xboleh bersejuk, berpanas, mmg selekeh la time dalam pantang tu” ><; *berpoloh*

ok, seksa ke x, dah selamat 2 minggu dah aku lalui proses bpantang ni.. minggu pertama, aku bpantang kt rumah mak mertua.. mula2 plan cm kne bpantang sepenuhnya kt sne.. hoho~ yela, mama kn keje, xde sape kt rumah aku ley jaga.. tp aku cuba pujuk atok duk sini teman aku, atok nak… seronok la kn.. hehe~ jd seminggu awal duk rumah mak sbb dah tempah berurut dgn sorg bidan kampung… lepas tu balik rumah mama, atok jaga smpai cuti sekolah.. cuti sek, mama jaga seminggu, lg 2 minggu baki, aku jaga sendiri pon boleh In Sya Allah.. pastu, merdeka!!! =D hahaa~ lah sgt >_<

so far, aku rse berpantang ni xsusah sgt.. Alhamdulillah~ tp mmg byk jgk kne adapt mula2… yela kan, time pregnant kau boleh makan segala mcm dgn beronok-ronoknye! selang sehari dua, segala mcm ronok-ronok kau xley mkn.. haru ler -__- haha~

y paling gusar skali bg aku, pas bersalin, aku still nmpk cm mengandung T________T uwaarghhh~ abg suke usik aku… ‘mcm ade sorg lagi je syg dlm pewut ni..haha~’ “abg!!!!!!!!!!!!!!!!!” tension tau x! ><‘ coolkan diri konon2, explain kt abg, “eeeiii abg ni, dlm pewut ni dia (tunjuk Aimy) duduk tau.. tgk besar mane pewut ni kne mengembang.. kne la amek masa nk kecutkan…” hah kau! ayat aku konon2 nk cover malu -___-`pdhal time tu CUAK bukan main, cmne kalau xkecut2.. owhman T_T

hari pertama mula berpantang.. Masyallah sedapnya badan bile lepas berurut.. byk sgt angin dah masuk dlm badan.. lepas bersalin duk hospital bwh kipas.. dgn xberstokin.. angin dr tingkap lg.. mmg bisanya urat2, tulang… dpt pulak atok y urut tu mmg bidan kampung y betul2 jaga org pantang… die urut, die sapu param kt badan, buat ‘facial’ kt muka aku guna bedak sejuk (ni mmg best sgt, die urut seluruh muka smpai muka aku dr bengkak jd kecut balik) sikatkan rambut, ikat bunjut kuat2, pakaikan bengkung, sapukan pilis, pakaikan stokin.. atok tu mmg best sgt!! aku mmg looking forward setiap pg nk berurut.. hehe~ dah la atok baik, ley jd kwn baik plak tu, mcm2 die cite kt aku… hehe suke layan dia.. kagum tgk, 68 tahun pon kuat lg.. org dlu kan, jaga kesihatan..

aku berurut 7 hari.. lama kan.. hoho~ tu pon rse xpuas je.. nti lepas habis pantang nk balas urut lg.. hehe~ habis berurut, balik rumah mama… mula2 tu sapu la param y mak belikan sendiri.. pilis atok sapukan.. tp bile fikir baik sapu krim mustajab pati halia, lg cpt die bakar lemak2, buang angin dgn air, so aku tukar param tu dgn pati halia skrg.. hoih~ die punye panas.. terbakau kau kulit, menyegat panas die smpai ke dalam tisu2 reseptor.. peluh xya ckp la… dgn cuaca y mmg berdeting panas skrg, ohoooiii hai~ cmne pon kne bertahan je… lepas sapu krim tu, boleh plak bertungku lg… hoho~ buat xpaham jela panas tu ape…

lepas Aimy tanggal pusat, die pon xkena kuning, aku pon mula la minum jamu serbuk.. huh~ ok lg la dr suh aku minum pati haruan.. mau aku nagis berlagu2 xnk minum… eeeiiuuu~ xsanggupnye Masyallah bau die… abg pg beli lepas aku balik hospital, die selalu buat bunyi kecik ati aku xminum pati tu.. aku try la jgk… siap guna picagari kecik tu, terus ke tekak, tutup hidung ketat2, hoho~ mmg harem rse nk muntah balik!! sumpah xkan sentuh lg pati haruan ni >< mintak maaf bbyk kt abg.. hu~ die plak ckp die nk minum.. errr~ aku tabik spring kalau abg boleh telan.. cmtu skali -__-

cuaca panas mmg rse rimas sgt bile bpantang… aku pakai jgk la sweater dgn stokin… tp bile dah ptg, ke mlm, aku rse panas sgt aku bukak jgk.. bengkung je bertahan seharian… makan, kt rumah mak byk lauk bening air.. kt rumah mama byk sikit pilihan mkn.. tp most of them ikan haruan… heh~ nk xnk kne mkn sbb nk cpt baik.. Alhamdulillah rezeki lebih, 2 org kawan mama bg 1beg beras penuh ikan haruan… siap kne bela dlm akuarium nk bg die hidup… haha~ pastu atok plak buat resepi sambal kunyit die, sedap plak.. walau mmg tok org pantang, xsgke sedap jgk… hehe~ tp xde la teruk sgt makan time bpantang ni… huhu~ mkn sekadar nk isi perut, nk ade susu.. atok plak mmg cara die suh mkn pagi nasi.. aku mkn je… tp sikit la.. sebelum tu dah siap minum tea, aloe, shake dlu… fikir nk tambah susu je… mmg aku byk makan… kejap2 mkn.. kejap2 mkn… minum xya ckp la.. mula2 mak ckp jgk, air byk tu dbagi, byk tu je boleh minum.. xley tambah2… mula2 aku takut jgk nk minum air byk,.. tu y aku selalu dgr, minum air nti gemok xturun2… tp bile rmai ckp nk susu byk kne minum air byk… aku tekad minum je air byk… mmg byk la kan.. dgn tea, shake, pastu buat horlick, buat milo, jamu, air masak lg, aku minum je… dgn panas cmni, ishk xdpt byg xley minum air…

Alhamdulillah… dah 2minggu berpantang…. last aku timbang, dekat 16kg jgk aku turun… yay! hehe~ mula2 timbang seminggu lepas bersalin, turun 12kg.. sonok betul aku… yela, takut la xde berat turun kan… aku naik byk wooooooo mengandung ritu… heaven aku makan je keje >_< aku plak jenis susah nk turun2 berat ni… CUAK WOOOO~!! dgn baby fat kt perut cm mengandung lg je, punggung kembang cm nenek2… alhamdulillah skrg perut dah kempis, punggung dah kecik cm sbelum ngandung =D weeee~tp kena kempis lg perut ni sbb td saje try baju kurung moden, blum flat lg.. ade ‘gembit2’ lg… haha~ tp syok la dah boleh sarung ^^ hek~

nk kte aku diet, mmg stkt ni xberdiet lg… tu la berpantang cara tradisional, dgn herbalife, menyusukan Aimy, pastu penat jaga anak aku rse sbb boleh turun berat… dah habis pantang mgkin boleh la start diet sikit2.. diet sihat tok ibu menyusu.. bru 2 minggu, dlm 3bulan ni aku kne teruskan nk turun berat lebih kurang dr sebelum mengandung.. kalau boleh biar lg ringan dr sebelum ni…

 

~”my Labour story”~

Published March 12, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

masih lg berbelah bagi nk post cite ni… selain dr masih lum pandai nk manage masa bile dah ada anak ni, takut tibe2 menangis balik plak sengsorg sbb terover feeling… hehe~ tp suke bace experience bersalin orang lain… mcm2 cite ada… siap time gah tunggu hari tu duk fikir cmne la cite aku plak nti… nk gk la cite dlm blog kan… sbb tu sejak dah masuk 9 bulan, aku slow down update / blogging psl diri sendiri sbb sendiri pon suspen ape cite dgn aku ni… haha~

1st of all, nk panjatkan Syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi di atas selamatnya kelahiran anak pertama kami, seorang puteri pada 02.03.2013, Sabtu, jam 13:31 berberat 3.4 kg. Alhamdulillah~ hari ni dah 9 hari dah anak ibu lahir ke dunia ini :’) Alhamdulillah jgk, ambil sunnah hari ke-7, anak ibu dah selamat di aqiqahkan, di cukur, dan di umumkan namanya ^^

Lilypie First Birthday tickers

Aimy = Keberkatan, Hana = Kebahagiaan, Zahra = Bunga

minggu 39

Khamis, 28.02.2013

siang tu cm ok lg… awal2 tu duk suspen la jgk anak aku ni Febuari baby ke Mac baby.. tp bile dah masuk 28/02 masih ok je lg, konfiden la anak aku lahir bulan Mac.. ptg tu mama dgn syeli bru pg mtk air selusuh ke-2, sbb air selusuh y mertua aku mtk aku silap guna semua tok rendam bunga kembang fatimah seminggu.. habis busuk air tu.. huhu~ kitorg xtau cmne, syg da air selusuh tu.. tp unexpected mlm tu aku rasa sakit.. masih x sure sakit bersalin mcmane, braxton hicks bagai tu ape, tp sakit aku mlm tu cm lain dr biasa… tp y luar biasanya, mlm tu je la aku dpt tido dgn lena.. tibe2 terasa nk tido atas tilam bujang depan tv bwh kipas.. selama ni rse tido atas katil pon susah nk tido, apetah lg atas tilam bujang nipis atas lantai.. cm biasa, aku update keadaan aku kt abang.. tp fikir selalu je update sakit tu sakit ni tp xbsalin jgk.. haha~ dekat kol 9mlm aku msg abang, “dah start rasa sakit, rasa semacam..” abang tanya. “sakit mcm mane”. aku ckp, “sakit bawah perut, pinggang, punggung.. tp still boleh tahan, rasa kepala baby tekan2 ke bwh..” then abg tanya, “dah kne g hsptal ke 2?” aku jwb, “xlagi.. tunggu tanda / sakit kerap 5 – 10min 1x.”

Jumaat, 01.03.2013

bangun tok g sek.. sakit lebih kuat.. tp fikir nk gk g sekolah.. sbb aritu xde blaja, ada merentas desa.. aku pon xterlibat dah.. pastu dah tempah nasi lemak sedaaappp.. nk makan dlu nasi lemak tu sebelum aku xley mkn sedap2 nti… haha~ aku col abang dlu, ckp sakit dah makin kuat, mtk abg stand by je kalau pape jd.. abang pon pelik nape aku nk g sekolah tp aku ckp ape2 aku kire arini hadir.. nk cuti dikire mula next week.. *xnk ckp tu nk mkn nasi lemak.. hahaha~ pg sek seyus lambat, sbb nk tahan sakit.. dlm kete pon tekan minyak cm xtekan.. kete blakang asyik potong je.. bengang gknye.. haha~

smpai sekolah, kejar nasi lemak dlu.. haha~ xdela kejar berlari weyh…! ;p mkn dgn maisarah, duk cite psl sakit y aku rse… dahla kitorg due date sama, aku sakit, die relax je lg.. mau x gelabah dua2 ekoq ni… haha~ pas kenyang nasi lemak, g kantin.. mai ajak g padang, suh jalan supaya cpt jln bukak… aku plak cm dah xlarat nk jalan sbb rasa sakit makin kuat.. tp dsbbkan sakit tu lum consistent, aku xgelabah lg la.. aku pon kuatkan jgk berjalan pg padang…. tp separuh jln je dah stop.. haha~ duduk dekat pagar kuar masuk padang dgn sekolah je dgn cikgu kawalan pelajar.. duk borak2 dlm 30min, aku pon ajak mai naik bilik guru… smpai bilik guru, aku rse ngantok sgt… landing kepala atas buku2, menahan sakit y makin kuat… jam baru kol 9 lebih… kol 10, mai ajak turun nk mkn nasi ambang.. aku masuk ofis, kerani y baik dgn aku tibe2 tegur, “kak long, perut dah turun!” aku pon cite da rse sakit..

nth cmne aku terasa nk g check ada tanda x… 10.30 pg, check tanda darah dah keluar setompok kt pad… ok! U’re going to deliver dayah!! aku col abg, rupenya abg da mmg stand by x g keje… die tggu aku col.. kuat jgk instinct die rse aku da nk bsalin =) then aku cpt2 g ofis, btau diorg… diorg dah kecoh2, ada y suh anto aku g hospital la, ade y suh anto aku balik la.. haha~ aku ckp aku nk tunggu habis sek, diorg marah aku -___-” end up aku ckp aku balik dlu sendiri… aku rse still boleh drive… so dgn izin gpk koko, aku pon balik la dlm kol 11 lebih.. col mama, mama ckp die nk balik terus bwk g hospital tp aku xkasik.. aku kte xpe ok lg, suh mama habiskan sek smpai 12 lebih.. smpai rumah, xselera nk mkn dah.. cume rse nk landing baring kt tilam bujang tu semula je… bru nk try lelap, mama smpai… mama ckp risau, dah keluar tanda ni xley kire lambat ke cpt… mama suh aku mkn, die pon siap2 buat air termos, sediakan bekal milo, susu, oat, air masak… aku plak y relax terlebih.. haha~

bile abah balik, kol 1 gerak g hospital.. time tu aku da start amek kiraan kerapan braxton hicks.. masih belum consistent… smpai hospital kol 2, terus ke labour room tok wt pemeriksaan… time tu bru la aku rse berdebar sikit “/ abang da smpai tp die duk luar dlu… syukur abang smpt smpai time aku da kt hospital… check up tu punyalah lama… dan… ramai tol org dlm tu nk check 2 org patient je -___-” semua muda2 dan cumel2 belaka.. haish~ rse xsecure pon ade… lepas 1jam lebih bru die check jalan, bru 1cm bukaan.. so aku masuk wad dlu…

dlm wad, rse sonok sbb abang ade… mama pon ade… saat menempuh solat y aku terasa setiap waktu semakin sukar.. solat zohor, sakit boleh tahan dgn nafas lagi… solat asar, sakit dah semakin kuat dan kerap.. lambat jgk aku gerak g bilik surau kt wad tu sbb menahan sakit… tp magrib aku dah rse sgt xmampu nk pg solat tp kuatkan jgk sbb time tu dah sakit 10 min 1-2x… isya terus solat atas katil sbb mama dtg bwk telekung… mlm dah sakit makin kuat, tp masih boleh nk ketawa dan makan bile sakit tu reda sekejap.. kol 11 mlm, doktor dtg check.. die kte boleh check jalan… Alhamdulillah dah buka 3 cm… tp masih blum boleh masuk labour room…

kol 12 mlm, tibe2 guard dtg btau abang xley tunggu… sobs T___T seyus down tibe2……. abg tunggu kt bwh…. time 2 sakit makin kuat, smpai kwn sebilik tu ckp awak ni dah nk bsalin ni… nth2 dah bukak besar.. die asyik suh aku check jalan je.. aku plak cm xnk rushing sgt masuk labour room.. bile misi dtg tanya nk check jln x, aku still ckp belum… smpaila kol 1.30 pg, aku rse nk check jln sbb aku fikir kt labour room abang boleh masuk… huu~ bile check doktor *cina perempuan y sgt muda dan kecik!* kate dah 4cm, die mtk izin aku nk tolong bukakan sikit jalan.. aku pon ok je la… die pusing pusing tangan kt dlm tu…. aku pon readykan diri tok ditolak ke labour room…

419929_3348357754118_448674434_n

Sabtu, 02.03.2013

2.00 am

aku masuk labour room.. ingatkan abang terus boleh masuk, rupenye die check aku punyala lama =/ dgn alat tok dengupan jantung baby y besar die ikat kt perut y gah sakit tu… dah xingat kol bape abg masuk, tp time abg masuk tu aku da sakit makin kuat… dgn tangan bercucuk, aku tekan kuat2 pinggang bile sakit.. abang pon cube tolong jgk urut.. walau xkuat sbb die xtau aku sakit kuat mana, tp aku hargai sgt ape abang buat… die urut kaki, urut pinggang, punggung.. doktor check jalan masih 4cm, die kte bile dah 6cm baru pecah air ketuban..

4.00 am

sakit makin kuat, aku dah xboleh nk urut2 pape, bile sakit aku pgg besi tepi katil 2 sekuat hati.. check jalan masih 4cm… Ya Allah, tuhan je tahu bertapa kecewanya aku bile xde bukaan lg sbb sakit makin kuat.. doktor suh tunggu 2jam lg tok check jalan, aku redha je.. bacaan jantung baby cm kurang memuaskan hati doktor.. nurse kate sbb baby tido jd xde pergerakkan.. puasla die kejut baby dgn tepuk2 perut aku… aku plak rse tension je gah sakit2 perut kne tepuk2.. hoho~ tekanan darah xstabil, semakin xstabil.. makin meningkat… aku disuruh ke kiri la ke kanan la terlentang la… time tu boleh sabar lg kot…

6.00 am

semua doktor dan nurse dah bertukar… tu je y aku perasan.. y lain aku dah xpedulik daaaa… fikir cmne nk bertahan je sbb sakit dah meningkat 10 min 4-5x.. smpat jgk dlm masa sakit reda tu aku cm nk terlena tp sentap balik dgn kesakitan y makin kuat.. time tu mengharap sgt jalan dah buka besar.. rse dah xtahan nk teran keluar je semua isi depan blakang… haha~ doktor pon masuk, check jalan, bertapa tertekannya aku bile die kate masih 4cm.. tibe2 doktor ckp nk pecahkan air ketuban… aku cm konfius, kte 6cm bru pecahkan, kenapa belum buka lg dah nk pecah.. time tu xmampu nk melawan, redha je.. mula2 doktor lain pecahkan guna alat die, dtg doktor lain plak, check lg jalan, selambe je die pulas jari die tok pecahkan lg air ketuban tu.. pergh~ lepas air ketuban pecah, makin lama sakit aku makin kuat smpai aku dah xboleh bertahan… menangis je.. abg pon dah xtau nk buat ape… xlama lepas tu abang pg solat tp abg xmasuk2… aku dah xnk fikir sbb aku dah menangis meraung2 sbb xtahan sakit… dlm pd tu aku cm menyerah ckp aku nk mtk czer sbb dah xthn sgt cmpur kecewa sbb jalan xbukak2… nurse ckp tunggu kol 8 doktor dtg check lg… time tu seyus xmampu nk tunggu, aku rse aku ngamuk2 jgk kt nurse tu ckp aku xnk tunggu dah.. tp die suh aku sabar2… nurse y masuk shift siang time tu kbykkan y veteren, y aku tension tu die duk rmai2 belek perut aku duk estimate berat baby sbb diorg ckp perut aku besar… ya Allah, Dia je y tau bertapa aku stress dgn sakit xtertanggung tu perut aku ditekan2, pastu siap betting sape estimate betul… nurse2 tu estimate 3.9kg, 3.6-3.8kg, pastu doktor masuk die suh doktor plak estimate, doktor pelatih y muda2 ni pon dgn ‘pandai’ mengestimate berat 4.0 – 4.2kg.. xke sentap aku.. dlm pd tu aku smpt gk tnye sorg doktor, maximum besar baby boleh keluar dgn jalan y maximum berapa.. die ckp 10cm maximum bukaan dan budak 4kg boleh keluar.. so aku lega sikit…

8.00 am

jln masih 4cm.. aku dah totally give up… aku ckp aku nk buang air besar.. aku nk teran… tp diorg kte tahan2… tula benda paling susah nk aku buat… besi tu gknye bengkok dah kot aku paut.. haha~ time tu doktor kate nk masukkan ubat.. aku refuse.. aku ckp kalau ada progress xkesah nk masuk ubat tp skrg xde bukaan 1cm pon dr mlm td jd kalau masuk ubat nk bg resa tp masih xde progress bukaan jalan mcmana… aku pon da lemah, aku mtk czer sbb dah xnampak harapan dah.. y penting anak ni keluar dgn selamat.. tu je.. aku xkesah la ape jd dgn aku dah… czer ke potong ke ape… doktor tu terus ckp die faham… diorg ckp kne tggu doktor pakar lg 2jam… xmampu tahan tp terpksa bertahan! abg pon masuk, aku ckp kt die aku akan czer… aku merayu mtk izin kt abg… ape aku nmpk muka abg kesian tp buntu…

10.00 am

doktor pakar masuk, die check jalan masih 4cm.. dan die dpt detect baby dah berak sikit…. terus diorg tanya aku setuju utk czer and without think twice I said yes! ‘ples save my baby…’ doktor explain risiko czer besar, aku dah xnk fikir.. ape pon risiko aku akan hadapi y penting baby selamat lahir… abg masuk dan diorg explain prosedur dan risiko czer plak kt abg.. abg nmpk xnk bg czer, die takut risiko tu sume tjadi… aku ckp aku xkesah… aku redha… aku merayu kt abg izinkan aku operate… abg xnk tgk muka aku die ckp die nk pg tanya mama dlu… abg terus keluar.. xlama lepas tu mama masuk, ckp mama izinkan dan doakan aku dan baby selamat… i can see tears in her eyes… terus prosedur czer bermula, semua bertungkus lumus siapkan aku tok pemedahan.. ape y diorg buat aku dah xpedulik, sbb sakit aku dah 1-2min 1x..  cuma aku dpt rasa ketegangan dlm bilik bersalin tu.. abg masuk, aku mtk ampun, aku ckp aku xkuat tok hadapi semua ni lg… y penting baby selamat… aku mtk abg doakan xde ape y buruk belaku… abg dah redha…

lama jgk nk admit ke bilik bedah, diorg kte nk kne tunggu doktor pakar semua bersiap… aku terus2 struggle dgn sakit bersalin normal… time tu dah mmg betul2 nk meneran tp kena tahan smpai melimpah2 urine aku..

12.00 pm

aku disorong masuk bilik bedah… lalu pintu bilik bedah nmpk semua tunggu aku, aku masih ingt muka2 mereka bg semangat kt aku… abang, mama, abah, mak, abah.. aku senyum 🙂

dalam bilik bedah

aku masih struggle dgn kesakitan, setiap ape diorg nk buat kne tunggu single ok dr aku… urine terus2 melimpah… bile doktor pakar bius dah bius, masih aku sakit… xlama pastu baru aku rse kebas separuh badan… aku penat sgt, nk terlelap tp tibe2 badan menggigil tahap kritikal, nafas sesak, nsb doktor pakar bius tu baik… huhu~ bile baby keluar, aku dapat rse suatu benda keluar dr perut… tibe2 ade baby nagis… aku masih lg xde perasaan… smpai lah nurse tunjuk aku baby, aku bru rse ‘alhamdulillah….selamat dah lahir anakku’

1jam, pemedahan berjaya dilaksanakan.. aku ckp terima kasih kt semua doktor2 y sudi membantu menyelamatkan kami.. barulah lega tu dtg ke dalam hati aku…. bile keluar dr dewan bedah, aku dicheck dlu kt bilik bedah sbelum dimasukkan ke wad… aku nk tenangkan diri, aku tanya mcm2 kt nurse lelaki y kne wt check up tu… aku nk berbual dgn seseorang.. nsb die baik, layan je ape aku tnye walaupun merepek… huuu~

2.00 pm

keluar dr bilik bedah… semua dah tunggu depan pintu… soalan pertama aku, “ada nampak baby x??” diorg ckp “ada! cumel……!” terus aku senyum =) dan kedua aku cari muka abg… lega lagi =) masih berpeluang utk menatap wajah kesayangan.. terima kasih Allah..

pengalaman yang xkan aku lupakan… mungkin bahagian aku, Allah bg ujian besar agar kifarah dosa y terhapus juga besar… Allah beri ujian besar sbb Allah tahu aku mampu hadapi… walau ketika tu aku persoalkan kenapa semua ni jadi kt aku, kenapa Allah uji aku seberat ni… tp aku kembali sedar bila semuanya berlalu, y Allah sentiasa bersama aku beri kekuatan yang tertinggi hingga akhirnya aku berjaya tempuhi segalanya…

syukur ke hadrat Illahi, disebalik kesusahan itu Allah hadiahkan sesuatu yang amat berharga dan bernilai.. sesuatu y boleh membawa kami ke Syurga… permata yang indah dan suci….

PhotoGrid_1363052626086

 

 

sakit = kuat

Published February 2, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

alhamdulillah masih berkudrat tok menaip blog ni.. tp memerlukan posisi yang amat selesa la kan ;D silap posisi, mood aku pon spoil.. perut mengeras, mula lah sakit… kesian ke baby agknye stress.. huuu~ ibu sorry syg.. tp posisi skrg ni pon xlame aku ley tahan, riba laptop beralaskan bantal.. sat2 lg kaki lengoh, aku lempor le laptop ni… haha~

minggu ni dah 35 minggu.. berbakikan kurang 5 minggu je lg tok smpai due… phew~ start gelabah giler la bile sorg, sorg y saing preggy dgn aku da bersalin.,.. suke sbb rmai gk artis/org y femes same2 saing preggy dgn aku kn… hehe~ bru je bace blog dr. helina pasal kaki dia bengkak, tibe2 dah bersalin 10 ari dah -___- pastu bace tweet dena bahrin y diupdate suami die, ckp dah selamat bersalin.. siap tgk baby die Masyallah cute sgt… scroll lg twitter, terbace ning baizura pon da selamat bersalin.. aku plak hepi semacam… tp cuak pon semacam gk ;p ngeh3~ skrg tggu irma hasmie, memey, fasha sandha, (erkkk sape lg ek??) haha~ xnk artis plak tu sume >_< tu pon sbb depa pon mengandung ;p

dlm pada aku duk cuak psl nk bersalin ni.. jd plak kes aku sakit terus last week… smpai 3 ari aku MC, hambek kau~ hoho~ tp so far, syukur xde apa2 y bahaya pada baby dan ibu.. baby very strong.. even the ibu dah rse sgt nazak, baby still very the active inside ibu’s belly.. tp dpt rse baby pon xselesa dgn keadaan ibunya time tu.. sobs~ die sentiasa mengeras, cm stress.. I’m so sorry baby…

hari pertama diserang diarrhea, sgt sakit.. 1 badan rse bisa, sakit y amat.. tido awal, tp setiap 1jam pg toilet.. segalanya dilaburkan dalam tu… xlarat nk mkn, xlarat nk buat pape… solat pon baring T__T tu y paling sedih skali… tido pon susah, bace segala zikir y terlintas kt otak tok kurgkan rse sakit.. time tu nk nagis tp rse mgkin sakit ni baru sikit nk banding dgn sakit bersalin nti… so kuatkan jgk diri.. kol 4pg, bru ada tenaga nk bgun solat.. kebetulan atok ada, die urutkan kaki dkat 1 jam jgk… kaki time tu da cm batang kayu, keras kematu… kesian atok, patutnya aku urut dia.. huhu~ pas atok urut baru lembut sikit kaki… mama bgun buatkan air teh pekat.. xjalan jgk, pastu aku cirit birit lg… smpai la esoknya T____T

disbbkan cuti thaipusam, aku decide g klinik je dlu.. doktor cm xde la ckp masalah besar ke ape.. cume die suh minum air byk.. aku pon pk stkt cirit birit, xde ape la kot… sakit tu biasa la… rupanya bile dgr cite kwn2 kt sekolah.. diorg tkejut aku x g hospital.. hoho~ kalau g kompem kne tahan wad masuk air… then diorg akan monitor baby sbb takut baby kne infection… diorg ckp aku paling sempoi skali relax x g hospital… erk~ sbnrnye sbb xnk pg, tp 1 cuti, 2 cm bile suami xde, rse xsmpai ati nk susahkan mama tok anta g hospital jauh2.. takut nti smpai sane, xde ape pon.. cume cirit birit, bg ubat, balik… tu aku pg la klinik dlu.. tp alhamdulillah, semua ok.. cirit birit pon berkurang tp masuk hari ke3, aku rse perut dgn pinggang sakit y amat!! rse cm nk patah pon ade…

tibe2 cm 1 bisa memenuhi ruang perut dan pinggang.. aku da xkeruan da.. seyus xmampu nk tanggung sakit tu… mlm tu g klinik swasta lain plak… mtk die scan baby sume.. Alhamdulillah baby sihat, cume aku kne gastrik T__T asid dah naik bile aku dah buang dan kurang makan perut kosong… Ya Allah, rse xmampu nk tanggung sakit tu… kali ni lg sakit dr time diarrhea tu… fikir kalau bersalin time tu pon aku da ready sbb sakit sgt… diri salah, baring salah, duduk salah, solat susah, sesak nafas.. cmpur dgn baby gerak, perut mengeras… Masyallah… zikir je y boleh redakan sakit sikit….

masuk hari ke 5 baru rse ok sikit…. gagahkan diri tok kemas barang.. hati xsenang selagi brg xkemas tp xmampunya nk kemas semua tu waktu sakit sorg2… alhamdulillah, skrg dah pulih cume xley sebarang makan / lambat makan kalau x rse pedih perut… brg pon da siap masuk dlm kete jd xrisau lg dah… misal kate ape2 jd, I’m ready for it!

lepas diuji dgn sakit bbrp hari tu, aku rse 1 kekuatan hadir utk berdepan dgn bersalin nti… bile ckp bersalin, aku rse dah sedia… sakit tu sume sementara je… In Sya Allah boleh ditanggung lagi… Allah xkan bebankan hambaNya dengan sesuatu y xtertanggung oleh mereka.. masing2 tanggungan xsama… mgkin ada y sakit berjam-jam, ada y sekejap.. ada y xsakit waktu mengandung, sakit sgt waktu bersalin… ada y xde masalah pape tp bile bersalin kne sissor..

skrg focus just pd bersalin… nk prepare mental, penuhkan diri dgn ayat Al-Quran, zikir, doa… bile lapang je bce Al-Quran (surah Maryam), setiap hari baca yassin.. xnk fikir berat2 psl keje sgt.. bykkan bertenang… usaha minum / mkn ape y baik utk persediaan bersalin.. fikir xsabar nk tgk anak ibu 🙂 y paling penting baiki hati dan bersenang hati dgn suami, supaya segala suami redha dan ampunkan semua dosa2 y sengaja atau tidak… semoga semuanya berjalan lancar… ameen Ya Rabb~

sawan `__`

Published January 17, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

i think i need to share this.. sbb aku sendiri baru aware wujudnya penyakit ni dan agak bahaya hingga boleh membawa maut kepada ibu hamil dan anak 😥

yesterday was my check up day with midwife (misi).. regular check up je.. ikut pengiraan aku, maybe berat aku xnaik byk sbb 2 minggu ni aku sgt aktif dan makan hanya sekadar isi perut je.. lgpun perut da penuh, xley nk sumbat bebyk cm b4.. there’s nothing y aku risaukan, kaki bengkak pon b4 this misi dah tau dan dia kte normal.. disbbkan xpenah ada masalah everytime check up, so aku relax je…

but yesterday was a bit shock for me! berat aku naik mendadak y amat!! ok, seriusly aku panic dan pelik.. dan kebetulan smlm aku di-check oleh seorang misi y agk berumur dan cm ‘moody’.. so dia panik sgt bile tgk kaki aku bengkak… die pon buat la analisis kt aku.. die kte, “sy kene soal selidik awak.” huu~ die telek aku punya Blood Pressure (BP), berat.. die ckp ada kenaikan pd BP aku, berat naik mendadak, plus kaki bengkak, “esok awak puasa lah..” aku terpingga.. “kita amek darah…” dia ckp cm kurang jelas ape y die suruh sbnrnye.. then bila aku tanya baru die jawab, die takut aku kena sawan.. dia kate simptom awal dah ada kt aku.. so die takut aku makin teruk.. die ckp esok minum air gula, amek darah 2x, pastu jmpa doktor tgk doktor ckp ape.. cara dia ckp sgt serius menjadikan aku sgt takut… die kate “awak kne simpan no hp sorg misi.. kalau ape2 jd terus col/pg klinik berhampiran… kalau ada slh satu simptom eclampsia ni, awk kne cpt2 pg hospital, tp kalau ada semua simptom, awk dgn anak awk dua2 dah xde dah…” T______T owh~

time die ckp serius aku xfhm…aku rse mlm tu jgk nk pg pakar tok monitor aku semula.. rse stress sgt dgn ayat2 misi tu… knape skrg baru detect aku akan kne sawan? ape tu sawan? kenapa slame ni misi xde ckp pape pon psl kaki aku y bengkak ni… aku msg abang cite sume ni, abg pon tkejut knape tibe2 jd cmni…

tp bila aku search bahaya edema (bengkak kaki), baru lah aku jmpa tentang SAWAN BERANAK, nama saintifiknya Eclampsia.

Sawan beranak atau eclampsia adalah sejenis penyakit yang puncanya masih tidak diketahui sehingga kini. Sawan beranak sering dikaitkan dengan kehamilan anak sulung. Sungguhpun begitu, sawan beranak tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menyebabkan maut kepada ibu dan bayi, sekiranya serangan berlaku secara kerap.

Sawan atau eclampsia fits berlaku apabila saluran darah dalam otak pecah dan menyebabkan pendarahan serta kerosakan organ-organ dalaman yang lain seperti jantung dan saluran pernafasan. Masalah organ-organ yang tidak berfungsi  inilah yang ada masanya membahayakan wanita hamil dan boleh membawa maut.

Pendedahan awal penting kepada wanita hamil dan juga orang-orang di sekitarnya. Sekiranya wanita hamil di serang sawan semasa di rumah, hendaklah segera dikejarkan ke hospital. Orang-orang di sekitar wanita hamil harus peka dan tahu bagaimana caranya untuk menyelamatkan mereka. Hal ini kerana, pesakit akan menjadi tidak sedarkan diri sepanjang diserang sawan. Kebiasaannya, pesakit akan menelan lidah mereka sendiri yang akan menyebabkan kerongkong tertutup dan menyukarkan pesakit untuk bernafas. Oleh itu, pastikan pesakit tidak menggigit lidah mereka. Letakkan sesuatu dalam mulut pesakit seperti sudu untuk mengelakkan mereka menggigit lidah sendiri.

Bagaimana dengan bayi dalam kandungan?
Menyelamatkan bayi bergantung kepada beberapa faktor seperti usia kandungan ketika serangan sawan berlaku. Jika kandungan kurang dari 7 bulan, kemungkinan bayi dapat diselamatkan amat rendah. Selain itu, berat bayi juga turut mempengaruhi proses menyelamatkan bayi. Berat bayi harus melebihi 5 paun dan akhir skali ialah sepantas mana kita mampu menyelamatkan bayi dalam kandungan. Apapun cara terbaik untuk menyelamatkan bayi adalah dengan menggunakan kaedah pembedahan ‘caesarean’ secepat mungkin.

Tanda-tanda Awal Sawan Beranak

  • Kenaikan berat badan secara berlebihan semasa kehamilan. Purata kenaikan berat badan sepanjang tempoh mengandung selama 9 bulan ialah 15-16 kg. Kenaikan berat badan mendadak selepas kandungan 6 bulan.
  • Kaki membengkak (edema). Kaki membengkak semasa kehamilan menunjukkan kandungannya sihat, tetapi jika disertai dengan penyakit darah tinggi dan air kencing mengandungi albumin maka bengkak kaki  tersebut adalah tidak normal.
  • Tanda-tanda lain adalah seperti pening kepala, sakit pada ulu hati, pitam serta gangguan penglihatan.
Rawatan Dan Pencegahan
  1. Wanita hamil harus mengawal diri dari makan makanan mengandungi gula, kanji dan lemak.
  2. Rehat dan tidur secukupnya merupakan terapi yang paling baik untuk ibu hamil.
  3. Jauhi diri sebarang situasi yang membolehkan anda berasa tertekan.
  4. Hindari diri dari melakukan kerja-kerja berat kerana boleh memberi tekanan fizikal kepada si ibu.
Apapun yang penting adalah ibu hamil harus menjaga kesihatan diri dan kandungan, bak kata pepatah mencegah lebih baik dari mengubati. Itu sahaja dari saya untuk kali ini.
baru aku faham ape y misi tu nk smpaikan.. dr ape y misi kte, 3 dari 4 simptom awal mmg ada pd aku.. mula2 aku sedih sgt, aku takut kalau ape2 jd pd aku dan baby… aku cite kt abg, abg pon buat research psl sawan beranak dan die pon xtahu nk ckp cmne… die pujuk aku jgn stress, abg suh doa byk2 supaya semua selamat.. aku betul2 rse down, dlm solat menitis air mata, aku rse xsggup nk hadapi bende ni kalau tjadi… tp aku fikir balik, pape pon aku kne hadapi jgk! y penting aku nk anak kami selamat.. tu y penting.. aku redha ape pon jd kt aku nti… aku fikir mati syahid tu semua org idamkan dan kalau aku pergi, syahid itu milik aku.. mgkin Allah nk beri ujian.. aku minta maaf kt abang… sbb aku takut kalau tibe2 je sawan beranak tu jd, aku xsmpt nk mtk maaf… abg nk aku dgn baby sama2 selamat, aku rse terharu sgt… tp pd aku y penting baby je.. waktu mcm ni baru aku sedar, ape pon boleh terjadi jika Allah inginkan.. mgkin selama ni aku sihat dan aku rse aku kuat, tp sbnrnye Allah boleh tarik kesihatan tu sekelip mata je.. 😥
aku cuba bertenang, aku serah je kt Allah time pg klinik hari ni…
dah selesai check up, minum air gula, buat blood test, dpt result, jmpa doktor, doktor tibe2 pelik knapa aku jumpa dia arini.. its suppose to be on 36 weeks.. so aku ckp misi suspek aku sawan beranak sbb kaki bengkak, tekanan darah naik… die check kaki aku, he said “this is normal, ur BP also normal, darah pon normal.. xde ape y perlu risau lah… u xde pening kepala kn? xde ulu hati? xde rse mual2? so xya risau..” errrrr………….. tu je ke? can u imagine, die ckp laju gile dan xcheck pape langsung kt aku, dan xtulis report ape2 pon dlm buku aku, siap die pelik nape aku jmpe die…. eeeeeeeeeeehhh sy ni gah takut, xkan cmtu je kot??? >_____________<
bile jmpe misi y pkai baju biru (misi paling tinggi la tu kot, mama kte y tu panggil “sister”) die siap berdebat antara diorg knape aku kne test glucose dan jmpa doktor arini… (mcm die geram dgn misi y check aku smlm) aku pon xphm, y aku phm aku xperlu jmpe doktor sbb normal.. nti doktor bising.. sbb tu doktor xtulis ape2 kt buku aku… -____- aku mangsa keadaan kah?
tp “sister” tu mmg best.. die cm lg fhm… die tgk kaki aku, die tnye dlu keje ape.. bile ckp cikgu baru die fhm.. then die ckp berat kan kaki ni… sbb tu berat aku naik lebih dr biasa.. huu~ then bile die tgk BP dan glucose test, die ckp normal… huuu~ alhamdulillah Ya Allah!!!
tp bile tau cmni, aku lebih sedar yang Allah Maha Berkuasa… kita sihat, xsemestinya esok kita masih ada… kita sakit, xsemestinya esok kita pergi… yang penting doa, usaha tawakal… takut mmg takut tp kita tetap milik Allah. semoga Allah berikan aku kekuatan. ameen~
td baca blog dr. helina, bengkak kaki die lagi teruk dr aku, tp die relax je… haha~ siap syed muzzafar ckp cm ikan buntal.. hoho

kaki gajah -___-”

Published January 13, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

sejak naik sekolah, aku mengalami 1 masalah yang agk ‘kritikal’ dalam hidup.. tp alhamdulillah jgk sbb masalah ni dtg dah last2 month b4 due date.. huu~ sbb utama byk berjalan kot.. masalah y aku alami skrg adalah kaki bengkak cm kaki gajah.. hee~ owh seriusly agk huduh..

die xsakit, cm bese je cuma kasut dgn stokin la xmuat… kalau balik dr sek tu, kaki berbekas line stokin dgn kasut sbb tekanan… teruk jgk la… kesian tgk kaki sndiri jadi gitu 😥 tp bile bace artikel, itu semua kerana water retention.. air dalam badan terkumpul akibat darah yang berlebihan.. dan 50-80% wanita yang hamil sihat akan mengalaminya especially di trimester ke-3… phew~

Apa yang anda alami ini dipanggil oedema, iaitu keadaan di mana badan anda menyimpan terlalu banyak cecair. Ia berlaku akibat terdapatnya darah berlebihan dalam badan anda kerana anda hamil.

Apabila bayi anda semakin membesar, uterus (rahim) anda memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis. Ini khususnya menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Salur darah yang dipanggil vena kava bawah ini terletak pada bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan dan mengakibatkan darah terkumpul.

Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Biasanya, air ini akan diserap oleh badan. Kadang kala, wanita hamil juga menyimpan lebih banyak air daripada biasa, dan ini menambahkan lagi kebengkakan.

Anda mungkin mendapati kebengkakan ini lebih teruk pada waktu petang dan malam, dan lega sedikit pada waktu pagi setelah anda tidur sepanjang malam. Menjelang petang, anda mungkin dapat lihat jika anda tekan kulit di sekitar buku lali, kulit itu tidak menganjal dan serta-merta kembali kepada keadaan asalnya. Menjelang penghujung kehamilan, tangan anda juga mungkin menjadi bengkak dan cincin yang anda pakai akan terasa ketat.

Malangnya, oedema semasa hamil adalah perkara biasa, terutamanya dalam trimester ketiga. Di antara 50 dan 80 peratus wanita hamil yang sihat akan mengalaminya. Cuaca panas seperti di negara kita juga memburukkan lagi keadaan ini.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami bengkak yang teruk pada muka, tangan atau tapak kaki, jumpalah doktor anda. Ini mungkin salah satu tanda pra-eklampsia, iaitu satu keadaan yang serius bagi anda dan bayi.

Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengurangkan bengkak?
Ubat-ubatan jenis diuretik tidak sesuai digunakan semasa hamil. Ubat-ubatan jenis ini membuatkan buah pinggang mengeluarkan air dan sodium supaya anda kerap membuang air dan menghapuskan cecair yang berlebihan dengan cara itu. Anda boleh mencuba cara-cara lain untuk mengawal kebengkakan:
  • Naikkan kaki bila-bila anda boleh, untuk membantu melancarkan peredaran darah. Jika di tempat kerja, letakkan bangku kecil atau kotak di bawah meja anda. Di rumah pula, cubalah baring mengiring ke kiri, kerana ini boleh mengurangkan tekanan pada vena kava bawah.
  • Elakkan duduk atau berdiri terlalu lama tanpa berehat. Dan jangan cuba menyilang kaki semasa duduk.
  • Pakailah seluar stoking sokongan (support tights) sebelum anda bangun dari katil pada waktu pagi supaya darah tidak berpeluang berkumpul di sekeliling buku lali. Jika ini tidak berjaya, tanyalah ahli farmasi atau doktor mengenai stoking tekanan (compression stockings).
  • Minum banyak air. Yang peliknya, mengekalkan hidrasi dapat membantu badan anda mengurangkan penyimpanan air berlebihan.
  • Bersenam selalu, terutamanya berjalan, berenang, atau dengan menggunakan basikal senaman.
  • Jika anda membuat perjalanan jauh, berhentilah dengan kerap untuk meregangkan kaki.
  • Makan makanan berkhasiat, dan elakkan makanan yang tinggi kandungan sodium dan garam seperti kacang masin, jeruk sayuran, telur masin dan ikan kering.
  • Jika kulit anda tidak terlalu tegang dan sakit, anda boleh minta seseorang untuk mengurut buku lali dan tapak kaki anda, hingga ke lutut. Ini boleh membantu mengalihkan cecair keluar daripada tapak kaki.
Ingatlah, walaupun buku lali anda yang bengkak ini mungkin tidak menyelesakan, keadaan ini adalah sementara sahaja. Ia akan hilang sejurus anda melahirkan.
http://www.babycenter.com.my/a1042750/bengkak-pada-tangan-dan-kaki-oedema#ixzz2Hoyj8d72

b4 this xpenah ada masalah bengkak2 kaki, cuma muka je ada bengkak sikit.. tp skrg mmg menjadi water retention dalam badan ni… rse 1x je aku penah langgar pantang atok bidan tu mandi malam.. time tu seyus xtahan betul panas… xsangka pulak makin bengkak kaki ni… dan masalah aku ade lah, aku liat nk beli kasut lain y lg besar.. sbb tggl bape minggu je lg, huu~ nti bile da bsalin bengkak tu hilang, kasut tu dah xguna… mbazir kan.. heh~ lg2 bile org suggest beli scholl / hush puppies.. aduh rse sayang gilu duit ratus2 nk beli kasut tu… haha~ abg pon penah ckp aku ni pelik, beli kasut xnk mahal sgt tp nti byk kali tukar… kejap2 nk beli kasut… hehe yela, boring pkai y sama je sbb die mahal kan… bek beli still y selesa tp bpatutan, pastu dah boring tukar lain plak… hek~

arini baru rse nk g jgk carik kasut tp y bese2 jela,.. asal besar & selesa.. sbb da rse sakit pkai kasut y ade tu, degil sgt kan… tp stokin, ade ke jual y longgar? huuu bukan sume saiz same je ke -___- xkan xnk pkai stokin, makin dekat nk bsalin makin bukak aurat plak cmtu.. huuu~

tinggal kurang lebih 53 hari je lagi.. ni je masa y ada aku boleh relax tgk laptop, tidur malam, tidur siang, buang masa, tp pas si cumel lahir, dialah segalanya setiap masa… dan sakit bersalin, berpantang, semoga aku kuat! gambatte!