Random post about my keepfit at Abu Dhabi with husband and a toddler ðŸ‘ª

Published December 22, 2014 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~
Assalamualaikum 😊 just a random post, ni pon xley tido dah kol 12 tghmalam, so gatal nk hupdate blog tetibe.. Hehe~
How do I take care of my diet here? Pelik x b4 dtg sini mcm ape kecoh kocoh masak, and jaga food intake for healthy. Kat sini habis semua gambar makanan yang berlemak tepu serta menggundang gemok. Haha..
Ok honestly, apa yang kita masak tu sume only for my husband and kdg2 for his friends. Kite tak makan sgt pon. Ok ape kite makan? Seriously, Ntahlah. Haha~ kt sini mmg hancus semua clean diet tu, sbb? Xde masa. Serius xde masa untuk diri sendiri. Xde masa tok masak menu sendiri dan xde masak tok exercise. My time from morning to nite fully occupied dgn my 2 babies 👧👱💕
Then, apa yang kite makan dan buat tok keep at least maintain xnaik berat plisss. Huhu. Saya makan cereal with lowfat milk, atau yogurt, atau yang paling membantu bile lapar giler time gah masak dan xde masa nk makan, kurma with nutsss. My wajibul ada kat dapur. Instant kenyang kaw! Juga selalu sama2 suap makanan aimy dalam mulut sendiri time feeding her.. Haha sbb dia punya foods xde minyak dan lemak.
Kita elak makan nasi. Tp kalau nasi impit haritu makan jgk la lg2 soto sbb dia sup. Dan pisang cheese chocolate bagai tu berkali2 buat kita sentuh time 1st buat je, tu pon xsampai 5 ketul kecil. Serius even dia sedap gile. Huhu xberani.
Mmg jarang sgt masak khas utk diri sendiri. Rasa selama duduk sini ada la 3 – 4 kali je tu pon lauk utk sekali dgn anak. Beli Bahan tok masak healthy food even xberapa nak murah kt sini 💸💸 phew luckily I have banker. Tp serious x smpat nak masak 😰
Tp yang paling penting kite akan monitor my body’s moving level. Xde exercise coz xsmpt tp my everyday routine i tell ya giler byk gerak. Pg sidai kain lepas basuh. Nak Bawak kain2 dr rumah ke halaman depan y agk jauh bukan keluar je 5 langkah smpai ampaian tu dah makan Byk tenaga. Haha~
Then Masak is about 1 and half hour berdiri dan bergerak kt dapur. Kt sini ayam kena siang sendiri weyh. Kite pakai tangan tau ketuk pisau nk putuskan tulang2 ayam tu. Bukan sekor potong 4, ni potong 18. 😭 coz xde lesung batu cm kt rumah mama. ikan dia siangkan kecuali ikan kembong. Cis. Lepas masak kemas dapur, lap lantai guna kain, ada mop tp lebih prefer kain sbb dia boleh pegi celah2 lantai. Then sapu 1 rumah setiap hari xmiss. Mop selang sehari dan kdg2 mop jgk hari2. Kemas sepahan yang anak buat. Cite psl anak, oh hoi dia lah paling bagi kite punya fitness naik sekali dgn darah pon naik 😲😷
Seriusly kita kena lari ke dia time gah masak dan patah balik masak pastu kena lari ke dia semula dan seterusnya setiap hari. 😫😫 ada je bendanya. Tiba2 nak susu, tiba2 jatuhkan laptop, tiba2 nak makan, tiba2 curah lotion 1badan dan lantai 😱😲😡👿 dan tiba2 dia y dtg kitchen main bawah dapur gah meletop2 minyak goreng daging 💀💀 dan kita mengamuk sampai terlepas piring kaca dan pecah 👺👹 naik darah iolssss tau 😡
Lepas dah setel semua,kemas bilik, angkat kain dan lipat. B4 suami balik siapkan aimy dan diri mandi, solat Lepas isyak terus g dapur balik siapkan makan malam tok dia. Suap anak. Sepah lg. kemas lg dan basuh pinggan. Tidurkan anak.
Plus Extra calories burned kt sini ialah me doing massage to hub malam2 and you know what after that. Pastu lapar 😅
So i think my calories keep on burning cume kt sini xberpeluh. Kalau rse cm xberapa nk gerak aritu, kite akan keluar pergi mini market ke jalan ke atau basuh bilik air. Cmtulah. Huhu~
Tp bile keluar weekend jalan2, sbb jalan tu sendiri dah mcm exercise sbb sekali handle anak y gah ligat, lari lah kelek dia lah dia berak lah, time makan mmg akan makan even nasi. Tp selalunya share dgn husband.
K tulah kisah my #keepfit kat sini 😅😅 tp time bbq nite tu terasa betul cm gemok sbb rse makan Byk plak memalam even ayam bakar Dan share 1 mgkuk kecik Laksam dgn abang je. Pisang cheese mmg xsentuhhhh….!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: