Aimy ada mak baru!

Published June 16, 2013 by DaeyA HayaShi

bismillahirahmanirahim~

haih~ lame doh pasang niat nok hupdate hupdate belog nih.. dr still cuti smpei ler dah naik keje nih, asik ler xdop mase-nyea -__-” post ni dah create dr jumaat, mlm ahad baru mcm nk sambung tp tgk la mcmane kan.. haha~

so! Aimy Hana Zahra, telah berjaya melepasi proses pengenalan seminggu dengan mak baru dia which is her nanny ^^, detailing, pengasuh Aimy adalah jiran 1 taman rumah mama, dan jugak sedara bau2 bacang dgn abang. dia mmg jaga anak orang dah lama, dia ckp y dia jaga dah masuk Universiti dah.. time datang tu siap la ibu aimy ni angkut tilam, tabbath, segala bagai kan.. kene acik tu ckp, “eeeeehhhh… xpayah bwk ni sume ni… umah acik dah ada dah.. dah 20 tahun berpengalaman jaga anak org… ko xya risau.. acik tau ape nk buat..” hahaha~ terus put trust on her.. so far mmg xde col dia tok saje2 tanye aimy buat ape ke aimy ok ke.. cume 1x call sbb nk mtk die potong kuku sbb ibu lupe mlm tu nk potong.. bese la, kalau x nti muka jadi gangster bak kate ayah.. scar sane sini.. Aimy kan.. haha~

bukan caya dia 100%. x. ye, byk kes y ngeri ttg pengasuh kan skrg.. tp xnk die rse kite xpercaya dia langsung.. tu nasihat makcik aku y jgk seorang pengasuh.. die kte kalau ibu tu asyik col je mcm xcaya kt dia.. bile fikir betul jgk.. ok, cube letak kepercayaan pada orang yang lebih berpengalaman.. yes, baby tu anak kita tp kita pon ibu baru, byk lg xreti sbnrnye.. dan cara kita adalah cara kita.. xboleh nk mtk orang ikut cara kita semua.. dan mesti orang y dah 20 tahun jaga baby lebih tahu byk dr kita.. dan biar dia cuba cara dia selagi xmudaratkan. tidaklah dia akan mencederakan, melainkan kita tak kenal asal, latar, budi, caranya dari sebelum dan sekitar kita… itu perlu kita berjaga. mean, selidik dulu orangnya bagaimana, sikapnya, tuturcaranya.. Alhamdulillah, mak pah ni peramah dan lembut.. suaminya cikgu.. mak mertua pon xde ckp buruk bila kata nk hantar kt dia, dan terus setuju..

nth kenapa dari 1st day nk hantar Aimy, dia dah set bangun awal pg seawal ibu bgun.. kata ayah, “dia xpuas nk tgk ibu dia.. balik lewat dah nk tido.. die nk main dgn ibu tu…” sebak plak ibu dgr.. 😥 setiap hari mmg bgun kol 5.30 pagi lebih.. celik terus senyum.. *cair* jadi utk elak dr xsempat siap, ibu kene bgun lg awal.. 4.30 pagi……………….. erm, ok x. 4.45 la… haha~ landing2 sat.. siap cpt2 jd bile die bgun ada masa sikit tok main dgn dia.. biasa dia akn tgk tv dan bising…. mbebel, pgg org tok layan die.. haha~

hantar dia, xde masalah.. xde nagis.. ambil pon so far ok… cume ari 1st, muka dia berkerut, masam mcm marah betul.. mcm nk tnye kot ibu pg mane tinggalkan dia ni.. huhuhu~ tp bile dah 5 ari, ambil dia kt dalam rumah, relax je dia.. siap senyum2 ^^

masalah yang mak hadapi dgn aimy ialah, dia tidur xlena.. aimy xtidur buai.. dan mmg dia tidur bawah xbape lena kalau siang.. ibu jaga dia mmg stop smbung stop buat keje… huhu~ rse mmg susah tp masih ok lg sbb kita xde kotmitmen lain mgkin.. tp dgn orang mmg risau cmne die nk deal dgn aimy cmtu.. so xde pilihan, izinkan dia guna buai.. jd kate mak, bila buai baru Aimy lena… siap tidur lama dr pagi smpai ptg.. bgun terus main sbb dah puas tido.. tp kt rumah masih aimy tidur manual… dan Alhamdulillah jgk Aimy ok.. cume bese la dia mmg gelisah2 dulu sbelum tido… atok mmg xreti nk tidokan die.. ibu je y expert.. huhu~ mmg susah mgkin sbb die dah rse buai tu best tp pas dah tido die ok je… cuma kita la penat sikit sbb kerja lg, nk urus dia, nk urus diri balik keje.. mmg terasa jgk nk tarik buai turun.. haha~ xpela, kalau xpenat, xnamanya ada anak…

ari 1st amek aimy agk tkejut jgk kepala aimy penut bintat2 merah.. kne gigit nyamuk… cite kt ayah, ayah terus fikir nk suh mak dia jaga aimy plak.. huhu~ tp bila fikir betul2, bru 1 ari.. mmg kesian kt dia merah2 kepala, mesti gatal.. tp xkan nk tegur direct terus,.. cume esok2 nya bg dia krim dropolene mtk die sapu kt kesan merah2 tu… lepas tu xde bintat dah.. alhamdulillah.. sikit2 tu biasalah.. doa jgn kena jangkitan ke ape2 je…. kita pon xde jaga benau nyamuk sekor2 kan.. ada jgk terkene gigit jgk… dia pon xde la suruh nyamuk gigit anak kita… huhu~

setiap ari anta Aimy kol 6.45am dan ambil kol 5ptg.. huhu~ lama kan… dah xde istilah cekgu  1/2 ari lg.. byran rm300.. utk tdk merasa kurg selesa bile ambil lmbt ke anta  ari sbtu ke nk mtk tolong pape ke, harga tu dipersetujui.. ada kte mhl, yela rate shah alam lbh kurang.. tp xpela, preparation nk duk bandar jgk.. haha.. bile cmtu, xde aktiviti sek pon mmg ambil kol 5.. tp bkn blik rumah tido dlu ke rehat ape.. bile blik awal, g buat treatment.. jumaat pon sama, blik sek g treatment dulu bru ambil Aimy.. ok mgkin ada y kte baik balik jaga anak, atau ada y penah ckp suami xkasik pg treatment2 ni, baik cpt amek anak.. ok ni nti cite entry lain..

ok, nmpknye siap jgk entri ni.. walau smbil susukan anak.. haha~ doakan yang terbaik buat kami dalam result egtukar esok! kalau ikut hati ni, nk duk bwh ketiak suami.. ye, aku isteri y suka bau ketiak suami tiap2 malam.. just imagine bile dah xdpt bau tiap2 mlm sbb jauh, mesti rindu nagis2 😥

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: