Kehidupan sendiri..

Published April 28, 2013 by DaeyA HayaShi

Bismillahirahmanirahim~

Dah hamper 2minggu aku jadi suri rumah & mak sepenuh masa kt rumah sewa kitorg ni.. mula2 berfikiran sgt ler negetif, *awas! Sgt negetif* “eh boleh ke ni aku jaga anak sengsorg, abg g keje, nk msk lg, kemas rumah lg, basuh baju, sidai, lipat.. sempat ke nk buat sume tu dlm 1ari.. nti mesti penat.. kang kot2 anak sakit cmne.. kalau die nagis je aku xtau nk buat ape.. selalu mama y buat sume, aku duk jaga die pon ade masa urus diri sendiri je.. kang gah mandi ke masak, die melalak.. x ke haru.. nti die xtido mlm sape nk amek turn popok die.. selalu mama ade amek turn.. smpt ke nk basuh botol lg, nk pum susu lg.. selalu mama jaga die bru aku smpt nk buat sune tu..” extreme. Nmpk sgt kebergantungan kpd mama -_-

Lg 1 bile fikir Aimy y selalu nagis, tido mlm kdg2 xlena, xpon xtido mlm, siang pon nagis je, pastu nk tido kne popok kt lengan sbb xguna buai, dah popok smpai tido ni, letak je, xlama, 5 min xsampai, uwweeeeeeeeekkkkk nagis balik -_- ulang lah 10x baru die betul2 tido.. tu pon xlama la sgt.. 2-3jam bgun.. nk susu pulak.. uweeeek lg.. aiyoooo… kdg2 mmg xsmpt nk buat ape.. mkn pon curik2.. tu aku buat plan siap2, nti abg tolong bsuh dgn sidai kain, aku masak time abg dah balik jd xde la gelabah kalau die nagis, y lain xyala susah sgt nk kemas bagai.. sepah2 sikit tu normal kot… the rest cm biasa le aku duduk je hadap die y kejap2 nagis tu.. nk xnk, anak. Kne la jaga kan.. ok dah ade plan jd bersemangat sikit nk menghadapi cabaran ni !

Selepas mencuba utk 2minggu dalam pantang jaga sendiri waktu mama pg sekolah… aku rse lebih bsedia utk berdepan dgn cabaran ni.. erk, ape2 pon aku dah jd mak dgn bini org kn.. xkan ler nk duk bwh ketiak mama lg weeeeeeyhhhh dayah oiiiiii, adoyainye pon!!!!! Wake up la. Sedar diri tu sikit >_< ni lah akibat xbg aku tukar sek.. kan aku dah sedaaaaaap duduk bawah ketiak mama.. busuk ke masam, best! Haha~ nama pon mama… tp hakikatnya, "ko pon mak dayah. Ur husband and baby need u" T_T

Fine. I face this challenge!! Dan masanya dah tiba, skrg dah 2 minggu dah berlalu aku jd ber'home alone' jaga aimy.. dan apekah y terjadi disebalik 2minggu itu? Haha~ mcm jgk time dlm pantang, gambar2 aimy y di-instag dan fb-kan tu xmenggambarkan ape y berlaku disebaliknya.. sbb waktu tu gambar tu adela pengguat aku utk terus gigih dlm menjaga dia.. hakikatnya dia sgt kuat nagis, dan sgt meragam.. adakah sama jgk dgn gambar2 time die kt sini?

Alhamdulillah.. 2minggu aku buat kajian.. Aimy semakin bijak dan baik… rupenye betul lah rmai org kte, dalam pantang je baby akan meragam.. tp time tu aku rse xpercaya, dah nk habes pantang makin melampau meragamnya.. xkan le esok habes pantang je terus elok.. magic gitu.. tp tgk2 eh2 betul plak..

Aimy dah boleh tido malam dgn lena. Bgun cume bile nk susu je.. nk mula tido pon xsusah sgt smpai nagis je.. kdg2 die baring aku popok nyanyi2 mcm2 zikir terus tido… smpai esok… dan paling best sgt skrg, syukur sgt xya nk guna buai mcm y sume suruh.. mula2 risau sbb die nk popok je kt lengan xley letak.. tp skrg die sendiri tolak badan die dr lengan aku.. mula2 xfhm.. tp aku fikir die ni nk baring ke.. aku baringkan, diam.. pastu popok je la time die baring, terus tido kalau die btul2 ngantuk.. senangnya… lg senang kdg2 die boleh tertido sendiri.. masyallah baik sgt anak ini… die masih merenget.. bukan xnagis, tp x meraung2 cm dlu la.. merenget tu ada lg… bile die bosan, xde org main dgn die, tp aku xnk ajar die biasa merenget je nk kne layan.. biar je kn… tgk2 lama2 die diam xpon tertido… walau xlama, sbb xlena.. boleh la nk siap mandi ke pakai baju xpon solat… Alhamdulillah ^^ bile die tjaga, die diam je tgk muka aku.. lg skrg da pandai senyum, siap sengeh lg.. haha rse nk geget!!!

Rutin setiap hari boleh dikatakan dah fixed.. maksudnya sng nk tau timing dia dan dia mcm faham timing ibu.. die bgun pagi dalam pukul 8-10.. ikut mood die.. tp tiap kali die dah tbgun mmg ibu akan terus mandikan.. xkesah la lambat ke cpt atau ibu dulu ke aimy.. and the best thing is, she looooooooveeeesssss mandi!! Haha.. bukak je baju, dr nagis terus diam.. tau tu nk mandi… skrg siap sengeh2.. haha.. dan masa mandi mesti nk baringkan badan die, ala konon2 mcm floating dalam kolam la tu.. haha~ sgt cute! Bile dpt cecah kepala dalam air, muke hepi.. 

Dah mandi, die main2 kejap… honestly kejap je die main… tp betul2 main.. die sengeh la, angkat2 kaki la, membebel la.. haha.. jd time tu la aku captured moment die main.. ape die baru pandai.. lepas tu die dah boring die akan merenget.. susu dan tido… 11-1 die akan tido.. kdg2 lena kdg2 x..  jd time tu aku buat keje.. mandi, basuh baju, sidai, kdg2 smpt masak dlu.. bile die merenget nk susu, stop buat keje layan die.. smpai kol 2/3.. pastu die akan nk tido semula, 3-6.. biasa y ni lena…time ni kalau xsmpt masak, aku masak, kemas rumah, lipat baju, pastu rehat dgn die skali, nk tido sama2 ni aku kejam mata, kdg2 die celik, aku popok2, die pon tido skali.. hehe.. smpai die bgun, mandi…! Hehe~ malam dah rehat.. xde ape sgt nk buat.. cume basuh2 pinggan dgn botol la… lepas mandi, layan je die.. kdg2 die tertido, bgun balik nk main, pastu ngenget nk susu.. smpai kol 9 lebih, ok time die tido betul2… popok la smpai die tido lena… mlm xsusah sgt sbb ayah die ada skali.. tgh mlm je aku byk bjaga bile die nk susu.. tp xsusah.. die gonyoh2 tgn kt muka byk kali.. nk susu la tu.. haha.. bg je terus tido balik..

Cume y xtahan.. kalau die nk susu mmg die nagis cm nk gegar rumah… haha..  kes kalau lambat.. mmg ibu selalu lambat2kan bg die susu pon.. tu die jerit sekuat hati tu… haha… saje je… nk bg die faham kne sabar kalau nk sesuatu… geram kdg2.. mcm xmkan setahun nagisnya… tp biar je.. bile die nmpk je ibu pgg botol… nagis volume 5 terus jd volume 2.. aiyoooo pandai ini budak… baru sebulan lebih wooo… haha~ xke rse cm nk geget je cmtu ;p

Alhamdulillah jgk.. bile ajar aimy tido je kt mane2.. senang sgt bwk die jalan… tambahan! Dia suka shopping malll! Haha~ seronok sgt bile nk bjalan.. xrasa dia beban… time xde stroller dgn car seat, relax je didokong masuk mall, dlm kete terbongkang tido atas riba ibu.. empuk cm tilam ktekan.. haha.. bile dah ade stroller dgn car seat, dia nk duk dlm bende tu, smpai tertido sendiri.. hehe~ baik sgt anak ini… Alhamdulillah..

Tu aku cube bwk die g shopping berdua je… siap g makan.. hehe die ok je Alhamdulillah..cume bile nk susu die merenget la.. time tu layan dulu.. janji ade puting die.. die xdela sentiasa memuting.. cume bile die start bosan nk tido die nk nyonyot kejap nyetnyet die tu.. dah tido, lueh je..

Lgpon nk ajar die lasak sikit.. bwk sane sini.. g jalan.. ni siap g cameron highland tu xtahan…haha… baru tau sejuk giler… mengigil hah… selimut tebal2… heh

Boleh sbnrnye jaga anak sndiri tp kena byk sabar dan tahan penat.. kalau xtahan penat.. mau pengsan..haha

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: