dugaan sebelum kahwin (part II)

Published April 7, 2012 by DaeyA HayaShi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

sambung dr entri dugaan sebelum kahwin (part I) , bila Allah buka hati aku utk mendengar nasyid dan membaca buku ilmiah, sedikit demi sedikit ilmu yang aku dpt.. alhamdulillah sgt2 :’) mula dgn lagu

Destinasi Cinta – Mestica

skrg aku penggemar lagu nasyid 😀 bile dgr lagu ade sebut nama Allah je, abg start ckp, “hah! lagu syg!” heeeee~ mane xnye, tiap kali dlm kete, dlm bilik, dgr lagu nasyid (Isteri cerdik yang solehah, istikharah cinta, permata yang dicari, kasihmu amanahku) time urut abg pon siap nyanyikan lagu ‘Di Atas Satu Cinta’ ;p hihi~ sb aku mmg jenis dgr lagu nk fhm maksud… xkire la lagu ape… kalo rse2 lirik lagu tu nth pape je mesti kutuk2 ;p selalu kene lagu jiwang melayu dgn lagu endon la -_____- haha~ superman tu, waduh2 ><bek dgr lagu jepun, meaning die mmg ttg spirit, friendship xpun freedom 😉 *peminat lagu jepon aku nih*

then lepas bace buku ‘Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul’, terbuka hati nk bace2 buku ilmiah yang lain, cm SOLUSI, Aku Terima Nikahnya, Murabbi Cinta, Bercinta sampai Syurga,(ustaz Hasrizal) DiMana DIA dihatiku?, Tentang Cinta (Ustaz Pahrol Mohd Juoi) dll..hinggalah bertemu dgn blog-blog yang memberi byk panduan dan berkongsi rasa yang sama, Note to Self, Farah Lee, Syabab Musafir Kasih, dll..

Allah pertemukan aku dgn kawan2 yang suka bace buku2 ni supaya mereka dpt bimbing aku/bawa aku secara xlangsung ke arah yang baik.. Allah terangkan hati supaya mudah faham bila baca blog2 yang bersifat dakwah… terima teguran… terima nasihat dan berubah…

ALHAMDULILLAH :’)))

ok back to the title lah! (dah jauh aku merapu nih 0____0)

alhamdulillah, Allah jawab doa-doa aku satu per satu.. dia btau nk dtg merisik dan bertunang… masyallah~ Allah je tau cmne aku hepi giler time tu ;DDDDD hiiii~~~~~~~~ dah r dlm bilik guru, siap nk melompat \o/ tp segan… ;p heee~ nk cite kt org tp sorg pon xde time tu.. terus aku col yong (my best buddy). pastu Maisarah masuk je bilik guru terus aku kejor die cm rabbit.. haha~

tp………

itu bukan menjamin apa-apa… malah itu sebenarnye dugaan dr Allah…cerita ni dikongsi bukan nk menakutkan tp utk preparation dan kekuatan, insyallah~

waktu tu, rasa bahagia Allah xbg aku rasa lame pon.. kejap kejap je… mula2 aku rasa ‘why’ why’? aku patutnye hepi orang y melamar tu dia.. tp aku rse takut, risau, sedih, kdg2 smpai rse give up :'(((  tp aku akan sorok dr org dgn tunjuk muka biasa je… tp kdg2 org y dekat dpt gk hidu ape y aku rasa… aku ckp y elok2 je… semoga benar elok semuanya…

menangis, biasa.. meleleh air mata, normal.. hati sebak, sedih, takut, risau, menghantui diri… ‘tp sampai bila???!’ aku tanya pada hati.

Aku perlu mendapatkan kepastian dari Istikharah… nth brp kali aku istikharah sebelum terima lamaran, sebelum dirisik, sebelum bertunang, malah dekat2 nk kawin pon still istikharah lg 😥 selagi belum smpai masanya, aku masih punya waktu utk tetapkan hati dengan tenang pada keputusan yang terbaik dr Allah… bkn kerana aku cintakan dia!

tahajjud aku sekali je.. aku buat kerana aku benar benar perlukan.. Allah terus hantar petunjuk yang amat kukuh lepas aku tahajjud.. masyallah :’) bile cerita balik kt abg, hati sebak je… abg lak betul2 nk tau… now u are my husband :’)

bile dh yakin, dah tenang,.. segala dugaan tu mudah aku lalui… aku tetapkan hati utk yakin dia adalah lelaki yang terbaik buatku.. dia akan membahagiakan ku… apa yang perlu lakukan ialah persiapkan diri aku utk jadi isteri solehah…

aku mula menonton video ceramah ttg suami isteri soleh solehah.. baca ttg Rasullah saw dan Saiditina Aisyah, mencari kekuatan utk jadi tabah, sabar dan tenang.. belajar utk menjadi penghibur dan penenang.. belajar menerima kekurangan dari mencari kelebihan.. memperbaiki kelemahan diri… belajar tidak mudah merajuk, sentiasa bersangka baik…

at the end, ape Allah bagi ialah, dugaan itu telah ‘improve’ diri aku ke satu level lagi, masyallah :’) Allah maha mengetahui setiap apa yang direncanakan utk hambaNya…

Allah duga aku dan dia, aku larikan diri darinya, dia mendiamkan diri dariku.. mengajar kami utk bersabar dan tidak terjerumus ke lembah ‘couple’.. Allah duga aku dan dia, aku tegas dan dia ego, supaya kami tidak melayankan rasa hati yang belum suci…

walau derita tp ada hikmahnya… yakin setiap perkara Allah adakah hikmah.. carilah hikmah itu walau sehalus debu.. ia akan buat hati kita rasa tenang dan bersyukur 🙂 insyallah~

lepas kawin je, semua derita tu HILANG, LENYAP, GONE.. hehehee~ subhanallah :’) bahagia bahagia bahagia… teramat bahagia… dia benar lelaki yang terbaik buatku… amat memahamiku… alhamdulillah!

nantikan entri Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul [004] 😀

wahai sahabatku, bertenanglah.. serahkan segalanya pada yang Esa, yakinlah janjiNya 🙂 maka hatimu kan berasa sedikit tenang walau masih gundah gulana… selagi Allah jadi panduan, saya yakin amat yakin yang terbaik utk awak, awk akan bahagia teramat bahagia :D/

dulu b4 kawin jgn harap nk ckp pasal g melancong ke ape, u will get, ………………. no sms replied.
tp pas kawin abg layan je aku nk g mane, nk shopping bape lame, nk posing mcmane, nk tido pukul bape ;D

Advertisements

3 comments on “dugaan sebelum kahwin (part II)

  • tq 4 sharing…huhuh sy menghadapi situasi yg sama skrg ni. sy dah jadi terlalu sensitif. dulu sblm kami ada discuss bout kawin, xde pla perasaan ni smua, but after kami ada discuss bout kawin dan akan meneruskan dgn urusan-urusan berjumpa dgn family masing2, startlah perasaan ni smua…hari2 sy menangis, gundah gulana, perasaan 50-50 pun ada…kami berdua jadi sensitif, hal remeh temeh jadi punca gaduh, skit2 sakit hati pula tu..pastu startlah ragu2 n so on..ya Allah sengsara yg amat sgt perasaan cenggini…ya Allah…..hari2 berendam air mata ni..xtahan…..huhuhu…tp rasa syg, cinta n rindu at the same time pun ye gak..so aduiii dah xtau perasaan apa ni…..xtenteram…slalu minta doa dgn Allah supaya sy dpt hadapi smua dugaan ni….blog ni sgt2 membantu at least nasihat kan…huhuhu ya Allah…

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: